Cum să lupți și să învingi algele brune într-un acvariu?

Apariția plăcii maronii pe pereții acvariului și a decorului nu este doar plăcută din punct de vedere estetic, ci foarte periculoasă pentru plante.

La început nu se observă, dar în fiecare zi se întunecă. Algele brune sunt capabile să acopere toate pietrele, solul și chiar un filtru în cel mai scurt timp posibil. Într-un acvariu foarte neglijat, placa devine neagră.

Ce este?

Algele brune aparțin departamentului de diatomee (Bacillariophyta). Acestea sunt protozoare unicelulare care participă la fotosinteză, din acest motiv, nu se pot dezvolta în întuneric complet. Nu au nimic de-a face cu algele brune din divizia Phaeophyta. Prin urmare, cuvântul „maro” este folosit doar pentru a indica culoarea, nu identificarea speciilor.

Înflorire maro
Înflorire maro

Originea și simptomele

Le puteți aduce în acvariu împreună cu pești noi, pe plante aduse de la magazinul de animale de companie. Orice obiect care a intrat în contact cu un alt acvariu poate conține particule din aceste alge invizibile pentru ochi. În condiții favorabile, vor începe să se înmulțească rapid..

Simptomele apariției

 • În primele etape, algele brune apar ca o mică floare maro deschis, care apare pe pereții acvariului și decorațiuni mari. Deși sunt puține, ele se șterg cu ușurință dacă treceți degetul sau răzuitorul peste sticlă..
 • Principalul semn al algelor brune este atunci când le ștergeți de pe obiecte, pereți, frunze de plante încep să „prăfuiască”, adică în apă apare un nor de praf.
 • Apoi placa maro acoperă treptat pereții acvariului într-un strat continuu., tot decorul și plantele. Algele cresc atât de repede încât apar imediat pe frunzele tinere noi.
 • Plantele de acvariu acoperite cu un strat de placă maro încep să moară, întrucât sunt privați de procesul vital de fotosinteză pentru ei.
 • Când este neglijată, vizibilitatea prin sticla acvariului devine foarte slabă, iar plantele și toate decorurile arată că au fost zdrobite de un strat de nisip maro.
 • Odată cu creșterea în continuare a straturilor de alge, acestea devin maro închis, și apoi negru. O astfel de placă nu mai este ușor de curățat de pe pereți. Devine un substrat pentru dezvoltarea algelor, care este mult mai dificil de îndepărtat din acvariu..
Stare de rulare
Stare de rulare

Motivele apariției

Condițiile favorabile pentru dezvoltarea diatomeelor ​​se formează cel mai adesea din cauza suprapopulării acvariului și a supraalimentării peștilor, a orelor de zi incorecte. Sunt semnul unui exces de substanțe organice dizolvate în apă..

Principalele motive pentru apariția algelor brune:

 • Într-un acvariu lansat recent (până la 3 luni), există o probabilitate foarte mare de dezvoltare a diatomeelor, deoarece ciclul azotului nu a fost încă stabilit, iar plantele nu au avut timp să se înrădăcineze și să crească. Procesele de descompunere (și din cauza lor un exces de materie organică) vor fi inevitabile în această perioadă, iar acesta este un mediu favorabil dezvoltării unor astfel de microorganisme. În viitor, când se va stabili ciclul azotului, totul va funcționa de la sine.
 • Suprapopularea este principalul motiv pentru apariția algelor brune într-un acvariu vechi mult timp neglijat. Dacă sunt prea mulți pești, nivelul nitraților începe să scadă, plantele nu au timp să le proceseze.
 • Orele prea lungi de zi, mai mult de 10-12 ore pe zi, pot declanșa, de asemenea, dezvoltarea diatomeelor.
 • Lumina zilei este prea scurtă.
 • Lămpi vechi de consum redus sau înlocuirea bruscă a celor vechi cu altele noi strălucitoare.
 • Lumina directă a soarelui în acvariu.
 • Supraalimentarea peștilor, acumularea constantă de resturi alimentare în partea de jos.
 • Filtru înfundat.
 • Supradozaj cu îngrășăminte.
Hrana pentru pești
Hrana pentru pești

Cum să lupți și să scapi?

Controlul algelor din acvariu nu atât de dificil pe cât i s-ar părea unui acvarist novice. Este ușor să faceți față acestui tip de microorganisme, este suficient să eliminați motivele care le creează condiții favorabile.

Dacă diatomeele se află în acvariu, există modalități dovedite de a face față acestora:

 • Într-un acvariu nou lansat, scăparea de ele este ușoară.. O dată pe săptămână, trebuie să faceți o schimbare de apă de 20-30%. Nu puteți aprinde imediat lumina timp de 12 ore - creșteți lumina zilei treptat. În primele 2 luni, nu puteți hrăni plantele cu altceva decât potasiu. După 2-3 săptămâni, înflorirea maro va dispărea, deoarece echilibrul biologic începe să se stabilească în acvariu..
 • Dacă acvariul este deja vechi, schimbările de apă trebuie făcute de două ori pe săptămână. 30% fiecare.
 • Paharele trebuie curățate cu un raclet în timpul schimbărilor de apă., scoateți decorațiuni mari și spălați cu o periuță de dinți veche, sifonați cu grijă solul, îndepărtând rămășițele activității alimentare și a peștilor.
 • Curățați și filtrul, dar buretele din interior nu trebuie înlocuit cu unul nou, este suficient să clătiți bine vechiul.
 • Orele de vară trebuie reduse imediat la 6 ore pe zi. Rezista acestui regim 3-4 zile. Apoi creșteți treptat orele de vară la 10 ore în două săptămâni..
 • Lămpile vechi care au peste 1 an trebuie înlocuite cu altele noi, dar nu dintr-o dată, ci treptat cu o pauză de 2-3 săptămâni.
 • Obțineți unul sau câțiva somni Ancistrus, dacă sunt compatibili cu pești deja în acvariu. Nu se numesc degajători degeaba. Acești somni se hrănesc cu alge brune și vă vor ajuta foarte repede să puneți ordine în acvariu, dar dacă faceți toate cele de mai sus.
Filtru
Filtru

Remediile algelor în acvariu

Acestea sunt utilizate doar ca ultimă soluție, dacă nu se observă nicio îmbunătățire după 3-4 săptămâni. Substanțele chimice vor scăpa rapid de alge, dar pot dăuna peștilor și plantelor.

Cele mai eficiente remedii:

 • Sera algovec - doza de 5 ml la 20 litri de apă. Poate fi utilizat numai în acvarii cu o bună aerare. Algele moarte trebuie curățate de pe pereți și decor.
 • Pastile Tetra Algetten - 1 BUC. 10 litri. Ele sunt suficiente pentru o lună întreagă, deoarece dizolvarea în apă este treptată. Algele vor începe să moară peste 4-7 zile.

Concluzie

Amintiți-vă că este mai ușor să vă îngrijiți acvariul, să îl păstrați curat și să aveți regimul corect de iluminare, decât să vă ocupați de algele brune. Se pot dezvolta foarte repede și acoperă complet toți pereții, plantele și decorul într-o singură săptămână. A scăpa de ele va dura cel puțin 3-4 săptămâni..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum să lupți și să învingi algele brune într-un acvariu?