Acvariu mare acasă: care este mai bine să alegi, cum să te faci și să te echipezi

AcvariuUn acvariu mare din orice casă are toate șansele de a deveni centrul atenției. Tehnologiile moderne și o varietate de soluții de proiectare în proiectarea rezervorului vă permit să creați o lume a apei cu adevărat magică într-o cameră obișnuită.

Din păcate, amplasarea corpurilor mari de apă necesită mult spațiu liber și costuri semnificative..

Cum să echipăm și să avem grijă de o casă mare de pește, precum și cum să o facem singură, vă vom spune în materialul nostru.

Pro și contra unor acvarii mari acasă

Rezervoarele mari din interior pot avea avantajele și dezavantajele lor..

Știați? Cel mai mare acvariu din lume se află în Berlin. Oaspeții hotelului german Radisson SAS sunt întâmpinați de o imensă structură cilindrică înaltă de 25 de metri, cu un volum de apă de 900 mii litri.
Să începem cu profesioniștii:
 • un acvariu mare în interior arată doar superb;
 • iluminarea face față perfect rolului unei lămpi neobișnuite care este capabilă să creeze o atmosferă specială;
 • un acvariu mare vă permite să creați un complex natural integral cu mulți locuitori;
 • peretele ocupat de rezervor nu necesită decorare suplimentară;
 • plasând acvariul în perete, puteți economisi semnificativ spațiu.
Acvariu

Dezavantajele includ:

 • dimensiunea mare necesită o rezistență sporită a structurilor pe care va fi instalat. La urma urmei, orice abatere de la parametrii necesari poate amenința cu consecințe grave. Pur și simplu, acvariul poate exploda și o astfel de masă de apă poate provoca daune enorme casei;
 • dacă rezervorul este instalat în perete, atunci nu poate fi curățat fără utilizarea unor dispozitive speciale;
 • costul unui astfel de rezervor este destul de mare, plus instalarea acestuia poate necesita implicarea specialiștilor și a echipamentelor. De asemenea, va costa foarte mult.
Știați? Cel mai vechi pește de acvariu este o anghilă de sex feminin pe nume Pati, care a murit la vârsta de 88 de ani.

Ce acvariu este mai bine să alegi

Există patru forme principale de acvarii: dreptunghiular, colț, panoramic și de perete. Să luăm în considerare caracteristicile lor cheie în detaliu..

Dreptunghiular

Aceasta este o opțiune clasică pentru toate tipurile de pești. În astfel de acvarii, lățimea rezervorului este aproximativ egală cu înălțimea sa..Acvariu dreptunghiularRespectarea acestor proporții permite îmbogățirea apei cu oxigen cât mai mult posibil, iar locuitorii apei mențin libertatea de mișcare.

Rezervorul dreptunghiular este convenabil prin faptul că poate crea orice variante ale peisajului subacvatic - atât fantastic cât și natural. Un dezavantaj semnificativ al unui astfel de acvariu este dimensiunea sa semnificativă. Prin urmare, de foarte multe ori este dificil să o încadrezi în cameră..

Verifică caracteristicile îngrijirii unui acvariu marin.

Unghiular

Acest tip este ales în mod avantajos pentru a utiliza eficient spațiul din colț. Adâncimea și lățimea mare a părții din sticlă permit designerului să aducă la viață multe idei interesante..

Adesea astfel de tancuri devin parte a unui sistem de iluminat sau parte a unei bare. Caracteristicile de design vă permit să organizați o mare varietate de peisaje în acvariu.Acvariu de colț

Panoramic

Acest tip de acvariu poate fi fie unghiular, rotund sau dreptunghiular. Caracteristica sa principală este sticla curbată, care creează un efect de mărire..

Important! Alegerea formei, designului și locuitorilor corecți pentru un acvariu mare este o problemă pentru profesioniștii din acvariu..
Datorită acestui fapt, acvariul panoramic oferă proprietarilor săi o experiență de neuitat, permițându-le să vadă în detaliu peștii înotând până la pahar..Acvariu panoramic

Perete

Acest tip de rezervor cu siguranță nu poate fi larg. Acest lucru restrânge semnificativ gama potențialilor săi locuitori și posibilitățile de proiectare. Dar utilizarea tehnologiei moderne face posibilă crearea unui tip aproape universal de acvariu care a devenit combinația perfectă între estetică și funcționalitate..

Vă va fi util să citiți despre, câți pești ar trebui să fie în acvariu.

O caracteristică distinctivă a unui astfel de rezervor este capacitatea de a-l încadra armonios în interiorul camerei. Acest lucru se poate face folosind un cadru special selectat, care va fi în armonie cu designul camerei..

Astfel de acvarii pot fi amplasate atât direct pe perete, cât și în pereții despărțitori interiori. Acest lucru vă permite să observați lumea apei din două camere în același timp. Acvariile montate pe perete pot fi încorporate sau suspendate.Acvariu de perete

Cum se echipează

Indiferent de mărime, selecția corectă a echipamentelor de înaltă calitate este cheia pentru o viață confortabilă pentru peștii tăi. Dar rezervoarele mari necesită o selecție deosebit de atentă a dispozitivelor, deoarece aici trebuie corelate puterea echipamentului și cantitatea de apă..

afla ce articole sunt necesare pentru acvariu.

Filtre

Filtrele pot fi atât externe, cât și interne. Un rezervor mare necesită un filtru de înaltă calitate cu mai multe grade de purificare. Este important ca filtrul pe care îl alegeți să aibă performanța necesară. Această valoare se măsoară în cantitatea de apă pe care o trec elementele filtrante într-o oră..Filtru pentru plante de acvariuAceastă valoare variază de la 100 la 900 de litri. Dar trebuie înțeles că performanța filtrului nu este egală cu volumul de apă din acvariu, trebuie să îl depășească de 3-4 ori. De exemplu, pentru un rezervor de un litru, capacitatea filtrului trebuie să fie de 300-350 litri pe oră..

Atunci când alegeți un filtru, rețineți că va trebui să funcționeze non-stop. Prin urmare, dispozitivul trebuie să fie silențios și neted, precum și durabil și eficient din punct de vedere energetic..

Știați? Chiar și cabinele telefonice vechi pot fi acasă la pești. Astfel de acvarii originale pot fi găsite în Franța, Japonia și Belgia..

Compresor

Acest dispozitiv funcționează și non-stop, deci ar trebui să fie silențios. Performanța sa trebuie să corespundă volumului acvariului. Dar, de obicei, pentru rezervoarele mari, unul chiar și cel mai puternic compresor nu este suficient, de aceea este rațional să instalați două sau mai multe.Compresor pentru acvariu

Încălzitor

Încălzitoarele pot fi atât interne, cât și submersibile. Este important, atunci când alegeți, să calculați corect puterea dispozitivului, care va fi necesară pentru rezervorul dvs. mare.

Vă recomandăm să citiți despre, cum să alegi cel mai bun încălzitor, încălzitor, interior și filtre externe pentru acvariu.

Cel mai bine este, dacă volumul de apă este suficient de mare, să folosiți nu unul, ci două încălzitoare, care trebuie pornite la jumătate din putere. Acest lucru va asigura încălzirea uniformă a rezervorului artificial și va evita supraîncălzirea..Incalzitor de acvariu

Lampă de iluminat

Pentru a calcula corect iluminarea, puteți utiliza mai multe metode de bază:

 • în funcție de consumul de energie. Conform acestei metode, este necesar 1 W de putere pe 1 cm din lungimea acvariului;
 • în funcție de consumul de lumină. Această metodă se bazează pe o cerință de 30-50 lumeni pe litru de apă;
 • în funcție de zona de jos. Un decimetru pătrat necesită cel puțin 0,7 W;
 • în funcție de volumul rezervorului. Un litru de capacitate trebuie să aibă cel puțin 0,5 W.
Probabil că veți fi interesat să citiți despre, cum se instalează o lampă într-un acvariu.

Dacă există plante vii în acvariu, atunci au nevoie de o anumită gamă de iluminat pentru o dezvoltare normală. Pentru a face acest lucru, au nevoie de valuri din spectrul violet-albastru sau roșu-portocaliu..

De asemenea, nu uitați că o parte din iluminat este împrăștiat sau transformat în căldură. Prin urmare, este important să vă echipați acvariul cu un reflector de lumină..Lampă pentru iluminarea acvariuluiAtunci când alegeți lămpi, acordați atenție tuturor acestor recomandări și, în niciun caz, nu încercați să vă luminați lumea apei cât mai mult posibil. Faptul este că iluminatul excesiv poate provoca supraîncălzirea la pești sau poate provoca dezvoltarea florei patogene în apă..

Amorsare

Pietricelele sunt folosite ca sol pentru astfel de rezervoare, a căror dimensiune depinde direct de dimensiunea rezervorului. Cu cât dimensiunea este mai mare, cu atât este mai mare fracția. Dacă intenționați să utilizați plante vii în proiectarea acvariului, atunci adăugați câteva pietricele mici la pietrele mari, cu o fracțiune de 4-6 mm.

Important! Solul colorat este adesea cauza poluării apei cu substanțe nocive. Folosiți-l numai dacă este absolut necesar..
De exemplu, poate fi nisip grosier. Într-o stare nămolită, devine un substrat ideal pentru dezvoltarea majorității plantelor de acvariu..Solul de acvariu

Plante și decorațiuni

Un acvariu mare vă permite să creați un adevărat regat subacvatic, datorită capacității de a utiliza un număr mare de plante și elemente decorative.

Dacă rezervorul este situat pe perete, atunci puteți utiliza panouri decorative speciale, care sunt ușor de cumpărat la orice magazin de animale de companie. Dar materialele naturale arată mult mai interesante, astfel încât fundalul poate fi decorat cu un perete dens de mușchi sau plante înalte..

Un element important de design este lemnul de drift, care nu numai că îndeplinește o funcție decorativă, ci servește și ca adăpost pentru peștii mici. Ghivecele de argilă de diferite dimensiuni instalate pe partea de jos cu capul în jos, figuri de oameni și castele mici vor face același lucru..

Un rezervor mare vă permite să utilizați pietre mari în proiectare. Ele nu numai că decorează spațiul, ci servesc și ca loc pentru reproducerea peștilor. Când instalați pietre, asigurați-vă că așezați foi de plastic sub ele pentru a nu deteriora fundul. Cea mai frumoasă opțiune de design sunt plantele vii.Decorațiuni pentru acvariuCu această metodă de organizare a spațiului, trebuie să alegeți locuitorii potriviți și să evitați speciile care se hrănesc cu plante și rădăcini. Atunci când alegeți alge, vă rugăm să rețineți că fiecare specie are propriile cerințe individuale de temperatură și iluminare..

Astăzi există mai multe direcții principale în proiectarea acvariilor, iar subiectul designului acvatic în sine este la vârful popularității..

Selecția de pești pentru un acvariu mare

Un acvariu mare vă permite să așezați pești atât mari, cât și mici. Zeci de vieți acvatice de diferite dimensiuni pot coexista pașnic în diferite straturi ale rezervorului. Este mai bine dacă o singură familie sau o pereche de pești mari vor locui într-un astfel de rezervor, care va fi întotdeauna la vedere.

Verifică tabel de compatibilitate a tipurilor populare de pești de acvariu.

Este mai bine să nu adăugați pești foarte mici la cei mari, deoarece pot fi consumați. La alegerea peștilor, procedați din caracteristicile comportamentului lor, condițiile de detenție și temperamentul. Evitați un număr mare de pești diferiți, care vor strica doar aspectul zonei de locuit.Pești în acvariuCea mai bună alegere pentru tancurile mari este peștele papagal. Aceștia sunt pești incredibil de luminoși, de o formă originală, care arată spectaculos în acvariile mari. Atașați-i pești timizi sau pașnici de culori neobișnuite și evitați și prădătorii.

Începere corectă

Un ghid rapid pentru pornirea unui acvariu este următorul:

 1. Alegerea unui loc protejat de lumina directă a soarelui pentru a evita un posibil focar de alge.
 2. Așezăm rezervorul în imediata apropiere a liniei de alimentare din apropiere (pentru a porni echipamentul, veți avea nevoie de prize).
 3. Verificați dacă lămpile funcționează.
 4. În cazul unei pardoseli curbate, aliniem bordura, verificând panta cu un nivel.
 5. Clătim rezervorul de sodă. Este interzisă utilizarea substanțelor chimice de uz casnic.
 6. Instalăm echipamentul și verificăm funcționalitatea acestuia.
 7. Instalăm rezervorul și îl umplem cu sol.
 8. Dacă se folosește un cablu termic sau un substrat din sol natural, le așezăm mai întâi..
 9. Instalăm pietre, lemn de drift și alte decorațiuni, ascunzând cu ajutorul lor tuburile compresorului de aer.
 10. Instalarea unui termometru.
 11. Umplem rezervorul cu apă rece pentru a evita eroziunea solului, turnăm apă într-o placă instalată în partea de jos.Umplerea acvariului cu apă
 12. Porniți echipamentul și setați temperatura dorită.
 13. După 4-7 zile, puteți planta plante simple și puteți începe să aprindeți lumina timp de 3-5 ore.
 14. Dacă apa devine tulbure, nu vă panicați - în rezervor se stabilește un ciclu de azot.
 15. În zilele 7-10, puteți debarca niște pești. Începeți cu vederi fără pretenții.
 16. Timp de 15 zile plantăm toți ceilalți locuitori ai lumii apei și plantele rămase.
  Important! Înainte de a merge la acvariu, solul și toate elementele decorative trebuie clătite bine cu apă fiartă. Acest lucru va proteja peștii de posibile infecții..
 17. Hrănim peștii și avem grijă de rezervor ca de obicei.
Video: cum să începeți un acvariu

Cum se face un acvariu mare acasă

Realizarea unui acvariu mare acasă necesită anumite abilități și materiale. Înainte de a începe un astfel de proiect la scară largă, încercați să lipiți un rezervor mic. Acest lucru va oferi o oportunitate de a elabora cunoștințele teoretice dobândite în practică..

Vă sfătuim să citiți despre, ce trebuie făcut dacă apa din acvariul de acasă devine verde și tulbure.

Unelte și materiale

Pentru un acvariu dreptunghiular de 850 litri veți avea nevoie de:

 • sticlă de 12 mm grosime (1900 * 650 * 750N). Ai nevoie de două foi 190 * 750 cm, două foi 650 * 750 cm și două foi 950 * 650 cm;
 • un cadru metalic, a cărui rezistență îi va permite să reziste la greutatea acestei structuri;
 • acetonă pentru degresarea sticlei;
 • hârtie igienica;
 • cleme și cleme;
 • 4 tuburi de etanșant.

Proces de fabricație pas cu pas

Realizăm procesul de realizare a unui acvariu în următoarea ordine:

 1. Folosind hârtie igienică înmuiată în acetonă, degresăm temeinic locurile viitoarelor cusături.Realizarea unui acvariu
 2. Dacă lipiți structura direct pe rama finită, așezați o foaie de hârtie sub fundul viitor pentru a evita lipirea întregului rezervor de suprafața placajului ramei.
 3. Îmbinarea fundului, care constă din două foi de sticlă (950 * 650 cm). Realizarea unui acvariu
 4. Cu ajutorul clemelor fixăm peretele din spate și părțile laterale ale acvariului.Realizarea unui acvariu
 5. În locurile în care vor fi amplasate viitoarele cusături, punem câteva bucăți de polistiren (grosime 3 mm).Realizarea unui acvariu
 6. Instalarea ultimei foi de sticlă.
 7. Conectăm întreaga structură cu cleme.
 8. Umpleți cu atenție îmbinările cu etanșant, începând de la colț.Realizarea unui acvariu
 9. Lăsăm structura timp de două săptămâni să se usuce.

Video: realizarea unui acvariuUn acvariu mare într-o casă necesită o investiție semnificativă și mult timp pentru întreținere. Dar a putea observa lumea acvatică la această scară merită cu siguranță efortul. Amintiți-vă, indiferent de volumul rezervorului dvs., aveți nevoie de îngrijire constantă pentru el, altfel în loc de bucurie va aduce doar dezamăgire.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Acvariu mare acasă: care este mai bine să alegi, cum să te faci și să te echipezi