Cum se face o grotă de stâncă pentru un acvariu

GrotăFără decor, acvariul pare gol, lipsit de farmec. Un astfel de design sau, mai degrabă, deficitul său, nu provoacă nicio tentare specială. Este de preferat ca detaliile interioare să aibă nu doar o semnificație picturală, ci și să fie practice. Una dintre aceste componente poate fi o grotă, care poate fi realizată manual. Și cum - vă vom spune mai departe.

Scopul grotei decorative

Practic, fiecare acvarist decide singur care va fi peisajul acvariului său. În același timp, experții sunt siguri că este recomandabil să dotați grota dacă acvariul conține animale de companie neliniștite care se alungă constant. În acest caz, acest dispozitiv va acționa ca un refugiu împotriva locuitorilor agresivi ai acvariului..

Știați? Cel mai mic acvariu din lume are doar 3 cm lungime și doar 15 mm lățime.

În plus, o grotă frumoasă va decora doar peisajul acvariului. Prin urmare, acest element este utilizat în mod activ în multe direcții. aquascape.Vailă principală pentru acvariuGrotele decorative pentru iazurile casnice pot fi achiziționate de la magazine specializate. Cu toate acestea, majoritatea acvaristilor preferă elemente decorative realizate de sine. Și acest lucru este explicat simplu: încearcă să facă bijuterii după propriul design și gust..

Aflați cum să alegeți un acvariu elementele necesare: lampă, extern și filtru intern, încălzitor, fundalul- și, de asemenea, cum să o faci singur filtru extern și lampă ultravioletă, la fel de instalați lampa în acvariu și porniți acvariul pentru prima dată.

Cerințe pentru materiale

Un adăpost confortabil pentru viața acvatică poate fi făcut din diverse materiale:

 • pietre;
 • plastic;
 • sticlă;
 • lemn;
 • ceramică.

În același timp, dacă decideți să faceți singur decorul, atunci ar trebui să respectați o serie de reguli importante, dintre care prima spune: nu face rău. Aceasta înseamnă că materiile prime nu ar trebui să fie periculoase nici pentru viața acvatică, nici pentru plante..

Practic, atunci când alegeți material, urmați aceste principii:

 1. Pietrele nu trebuie să includă var. Această substanță crește aciditatea și scade calitatea apei.
 2. Nu luați materiale cu o concentrație mare de fier. Un exces al acestui element stimulează creșterea algelor verzi.
 3. Pietrele din zonele de producție și cariere nu sunt absolut potrivite pentru apa de acasă.
 4. Detaliile bijuteriilor nu trebuie să rănească viața acvatică. Materialele cu colțuri sau margini ascuțite nu pot fi utilizate.
 5. Produsele din lemn trebuie selectate cu atenție. Multe specii de lemn pot elibera substanțe nocive în apă. De exemplu, stejarul și copacii cu o concentrație mare de rășină nu sunt recomandați.
Vailă principală pentru acvariu

Instrucțiuni pas cu pas pentru realizarea unei grote

Când materiile prime din care va fi realizat adăpostul pentru pești au fost selectate, puteți trece direct la producție.

Vă sfătuim să citiți despre parametrii apei din acvariu: regim de temperatură, rigiditate.

De piatră

Pentru a face un refugiu de piatră pentru pești, veți avea nevoie de:

 • pietre sau pietricele de aceeași dimensiune (râu, mare);
 • etanșant adeziv pe bază de silicon pentru acvarii;
 • palet pentru pietre.

Important! Înainte de a face adăpostul, pietrele sunt fierte sau aburite timp de cel puțin 10 minute. Cele care izbucnesc aruncă.

Alte acțiuni au loc în următoarea secvență:

 1. Primul strat de piatră este așezat pe suport, astfel încât să se obțină forma unei potcoave.
 2. Adezivul este aplicat pe stratul de piatră într-un astfel de volum încât părțile să fie strâns legate una de cealaltă. Nu permiteți scurgerea adezivului..
 3. Un container sau o rolă în formă de con este plasat în mijlocul structurii. Acest lucru este necesar pentru a forma forma intrării. Astfel de ambalaje trebuie să fie în produs până când apar contururile adăpostului..
 4. Așezați următorul strat și acoperiți din nou cu clei. Astfel de straturi sunt necesare atât de mult pentru a obține o casă confortabilă.
 5. Pentru a face acoperișul grotei, hârtia mototolită este plasată în mijlocul structurii și un strat de pietre este așezat deasupra. Odată ce lipiciul este uscat, hârtia poate fi îndepărtată.

O grotă de pietreDupă ce casa este gata și cusăturile sunt uscate, adăpostul este plasat în apă timp de câteva zile, care se schimbă în fiecare zi. Astfel, puteți scăpa de impuritățile dăunătoare din lipici și piatră..

La final, grota poate fi coborâtă în acvariu.

Știați? Cel mai mic și mai ușor (2 mg) pește din lume este Schindleria prematureus. Este pur și simplu imposibil să vezi o astfel de firimitură într-un acvariu cu ochiul liber..

Puteți face un adăpost de piatră solid. În acest caz, toate mișcările sunt tăiate. Această lucrare este minuțioasă și prăfuită. Dar o astfel de grotă are propriul său avantaj - este frumoasă, fără lipici și monolit.

Video: grota de pietricele bricolaj

Facut din lemn

Pentru a pregăti un adăpost din lemn, veți avea nevoie de un butuc de orice copac (cu excepția stejarului și a soiurilor cu separare sporită a rășinii). Desigur, materiile prime nu trebuie să fie putrede sau putrede..

Pentru a ne adăposti de cânepă, efectuăm următoarele acțiuni:

 1. Facem găuri în cârlig. Poate fi orice formă și în orice cantitate. Poți să activezi fantezia și să acționezi.
 2. Ardem canalele rezultate (suflantă, brichetă etc.). În caz contrar, arborele va putrezi.
 3. Procesăm marginile adăpostului într-o stare lină. Acest lucru este necesar pentru ca peștii să nu fie răniți în viitor..
 4. Atasăm o astfel de vânt mare pe fundul acvariului cu o linie de pescuit sau folosind silicon special.

Vailă principală din lemn

Important! O grotă de lemn este eficientă nu numai datorită ușurinței sale de fabricare, ci și datorită capacității sale de a înmuia apa.

Din lut

Cu toții, în copilărie, am făcut meserii din plastilină. În consecință, nu va fi dificil să modelați singură o grotă din lut roșu (galben, albastru, negru). Mai mult, adăpostul poate fi realizat în orice formă - așa cum spune fantezia. Deci, cum să faci o grotă de lut:

 1. Piesa de prelucrat se mulează și se usucă 3-5 zile la soare. Meșterii moderni folosesc un cuptor cu microunde pentru uscare. Uscarea argilei este necesară pentru a elimina excesul de umiditate, altfel produsul rezultat se va sparge rapid.
 2. Viitoarea grotă este arsă. Deoarece nu toată lumea are la îndemână un cuptor cu muffle, se folosește un cuptor simplu. Arderea se efectuează la o temperatură de +220 ° C timp de 60 de minute. Ușa cuptorului trebuie să fie întredeschisă. Când trece timpul, nu puteți opri imediat cuptorul - temperatura scade treptat peste 15-20 de minute..

După ce produsul s-a răcit, vela principală este gata de utilizare..Grota de lut

Dintr-o sticlă de sticlă

Puteți face un adăpost dintr-o sticlă simplă de sticlă pentru o vizuină perfectă pentru acvariu. O sticlă este selectată în funcție de dimensiunea locuitorilor acvatici - 0,33 litri sau 0,5 litri. Apoi procedați conform următoarelor instrucțiuni:

 1. Sticla se spală ușor în apă fierbinte.
 2. Tăiați sticla la volumul dorit. Pentru a face acest lucru, umeziți un fir dens cu combustibil (de exemplu, benzină), înfășurați un recipient cu el într-un loc ales și puneți-l pe foc. Când firul s-a ars, sticla este scufundată într-un recipient cu apă cu gheață. În zona în care a fost atașat firul, sticla se va rupe.
 3. Folosind un fișier de dimensiuni medii, marginile fracturii sunt rotunjite.

Acest adăpost este gata, dar decorul suplimentar îi va adăuga originalitate. Pentru aceasta, părțile exterioare ale sticlei sunt acoperite cu silicon și nisip aspru de râu sau pietrișul rulat este uniform împrăștiat peste ele. După ce produsul se usucă aproximativ o zi și este așezat pe fundul rezervorului.

Citiți și despre Top 10 cele mai bune plante pentru acvariu, caracteristici selectarea solului și conținutul de plante: Hemianthus (micrantemoides, Cuba), pogostemon (caracatiță, erectus, Helfer), sagittarii, Marsilia, nimfoide, Cryptocorynes Wendt, elodea, rotals makrandra, scutec, hornwort, lomariopsis, echinodorus.

Video: grotă de sticlă DIY din sticlă

Întreținerea și îngrijirea grotei

Grotele nu necesită îngrijire specială. Este suficient să le ridicați de jos și să le clătiți o dată pe lună. În plus, se recomandă și sifonarea solului sub adăposturi lunar..

O dată la șase luni sau cu creștere puternică a algelor, adăpostul este spălat, curățat și udat cu apă clocotită.

Important! Nu este recomandat să utilizați agenți de curățare atunci când aveți grijă de grote. Toate lucrările se fac mecanic.

Grota DIY: recenzii ale acvaristilor

Găsesc doar lemn de drift, îl spăl cu apă curentă și în apă, îl încălzesc cu pietre, după câteva săptămâni (perioada variază) Îndepărt scoarța înmuiată și voila, totul este în regulă și fac asta de peste 20 de ani. .Pentru acoperire folosesc gresie și pietre plate, pentru Malawi.

Leonardo46

Așa cum am spus mai sus, principalul lucru este fantezia. Am făcut un fundal tridimensional din spumă și ciment pentru un acvariu, am făcut o cascadă și un pod din aceleași materiale pentru un terariu - toată lumea era vie și sănătoasă. Și vela mare a fost făcută din resturi de sticle de plastic (5L, 1,5L), iar suprafețele au fost lipite strâns cu pietricele marine pe silicon. Arată bine dacă fundul cutiei este așezat cu pietricele.

RedZebra

https://aqa.ru/forum/grot-svoimi-rukami-dlya-tsihlovyih-kak-sdelat-266453-page1

Se spune că grotele de formă interesantă sunt obținute din spuma poliuretanică. Când spuma se întărește, o puteți unge de trei ori cu ciment lichid, iar când se usucă, vopsiți-o cu vopsea pentru mașini din cutii de pulverizare. Pentru liniște sufletească, înmuiați.

Olga

https://forum.aquadomik.ru/showthread.php?t=1210&s = 440db069e9a23ac7f30b6b93ad8699ff&p = 24049&vizual = 1 # post24049

Astăzi, în magazinele specializate puteți găsi totul pentru decorarea unui acvariu. Dar numai decorațiunile făcute manual vor servi ca o sursă de mândrie pentru orice fan al peștilor de acvariu și vor conferi casei de apă un aspect și un farmec unic.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum se face o grotă de stâncă pentru un acvariu