Cum să faci un compresor pentru un acvariu cu propriile mâini?

Pentru ca peștii dvs. să trăiască fericiți până la adâncime, nu este suficient să turnați apă în acvariu și să turnați în mod regulat mâncare acolo. Organizarea existenței lumii subacvatice la domiciliu necesită o serie de dispozitive tehnice suplimentare..

În acest articol vom vorbi despre ce este un compresor, de ce este necesar într-un acvariu și dacă acesta poate fi realizat independent din materiale reziduale.

Pentru ce este un compresor dintr-un acvariu??

Necesitatea unui compresor sau aerator pentru un acvariu se datorează faptului că acesta din urmă este un spațiu închis. Din acest motiv, există o lipsă de oxigen, care, la rândul său, afectează negativ sănătatea locuitorilor (atât peștii, cât și plantelor) din rezervorul dvs. artificial..

O cale de ieșire din această situație este instalarea unui dispozitiv conceput pentru a satura apa din acvariu cu oxigen.

Compresoare de aer pentru acvarii

Înainte de a alege un compresor pentru un acvariu, ar trebui să studiați caracteristicile diferitelor sale modele. Acestea se disting unul de celălalt prin principiul de funcționare, putere, performanță de zgomot, precum și preț..

Compresoarele sunt clasificate în următoarele tipuri:

 • membrană;
 • piston;
 • pompă-acțiune.

Un dispozitiv cu membrană, numit și dispozitiv vibrator, forțează masele de aer să iasă dintr-o cameră conectată la membrană. În această cameră, datorită oscilațiilor magnetului, se formează picături de presiune. Avantajul acestui design este consumul redus de energie și funcționarea fiabilă..

Un astfel de dispozitiv este relativ ieftin, în plus, poate servi mai multe acvarii simultan. Dezavantajul unui aerator cu membrană este puterea și zgomotul redus în timpul funcționării..

Un compresor cu piston își îndeplinește funcția deplasând pistonul pentru a împinge aerul în afară. În acest caz, mișcările de rotație ale rolei sunt transformate în mișcări oscilatorii. Acest proces duce la injectarea debitului de aer adecvat. Principalul avantaj al acestui tip de dispozitiv este zgomotul său..

În același timp, este durabil și are performanțe ridicate, ceea ce îl face adecvat pentru utilizare în containere mari. Cu toate acestea, consumă multă energie electrică și nu este ieftin..

O pompă pentru acvariu este un dispozitiv mic conceput pentru a purifica apa și a o satura cu oxigen. De obicei este achiziționat pentru containere cu volum mare. Nu face zgomot puternic, deoarece este scufundat în apă în timpul funcționării. Dar tubul pentru aspirarea aerului de la suprafață creează un fluier specific abia auzit.

Modelele moderne de pompe sunt echipate cu o mufă pentru un astfel de tub, prin care sunetele fluierătoare pot fi făcute mai silențioase și chiar eliminate cu totul.

Diagrama compresorului pentru acvariu
Diagrama compresorului pentru acvariu

Compresor DIY pentru acvariu

Să luăm în considerare modul în care puteți face o pompă pentru un acvariu cu propriile mâini. Pentru aceasta avem nevoie de următoarele materiale:

 • camera de cauciuc;
 • pompa (manuală sau cu pedală);
 • supapă cu trei căi (tee);
 • un tub de plastic cu o clemă (de exemplu, de la un picurător medical).

Deci, pentru fabricarea unui dispozitiv de aerare a pompei, fiecare ieșire a teului ar trebui să fie conectată de-a lungul unui tub: prima dintre ele va merge la pompă, a doua la camera de cauciuc, iar a treia (pentru care aveți nevoie doar de o clemă) va fi utilizată ca furtun de alimentare cu aer.

Capătul ultimului tub este bine înfundat cu un dop, în fața căruia sunt găurite câteva găuri mici direct în tub (cu un punte sau un ac). Aceste găuri sunt destinate evacuării maselor de aer.

Important! Toate conexiunile trebuie să fie fiabile și etanșe.

Aeratorul asamblat în acest mod va funcționa conform următorului principiu. Inițial, un tub este utilizat pentru a colecta aerul, care duce de la pompă la camera de cauciuc.

Când aerul umple această cameră până la eșec, tubul va înceta să-și îndeplinească funcția, dar va veni rândul celuilalt, ducând din cameră la ieșirea din dispozitiv. Clema poate fi utilizată pentru a regla viteza de ieșire a aerului. Se recomandă ca fluxul de aer să fie cel mai lent.

Acvariu cu pești
Acvariu cu pești

Compresor silențios

Acum să vorbim despre modul în care puteți modifica un produs din fabrică pentru a-l face practic silențios. Pentru aceasta este posibil să avem nevoie de:

 • Spuma de poliester;
 • burete pentru spălatul vaselor;
 • cauciuc spumant etc..

În primul rând, ar trebui să deschideți carcasa compresorului și să studiați structura acestuia, precum și aspectul tuturor elementelor. Într-un caz particular, cauza nivelului crescut de zgomot care provine de la dispozitivul compresor de vibrații poate fi contactul membranei cu o altă parte a dispozitivului..

Pentru a elimina acest defect, este suficient să fișați cu atenție sau să tăiați zona care interferează cu mișcarea liberă a membranei..

De asemenea, este posibil să reduceți performanța zgomotului prin plasarea unui burete de spumă sub dispozitiv, care va ajuta la absorbția sunetului. Pentru compresor, puteți construi o cutie de spumă izolatoare fonic sau o puteți înfășura cu cauciuc spumant.

Cum se instalează un compresor într-un acvariu? (compresor de aer către acvariu)

De asemenea, compresorul de aer din acvariu trebuie instalat corect. Pentru a face acest lucru, ar trebui să țineți cont de unele dintre nuanțe..

 • Trebuie să începeți conexiunea alegând un loc. Poate fi plasat atât în ​​interiorul recipientului, cât și pe capacul acvariului sau lângă acesta.
 • Instalarea în interior poate fi realizată atât deasupra suprafeței apei, cât și cu imersie parțială sau completă. În acest din urmă caz, instalarea unei supape de curgere inversă devine obligatorie..
 • Este rațional să instalați un încălzitor pentru acvariu lângă compresor. Un astfel de cartier vă va permite să amestecați rapid apă încălzită și rece..

Important! Nu uitați să curățați sistematic aparatul și aerisirea. Înfundarea va reduce performanța și poate duce la eșec. În plus, un aparat murdar funcționează cu un nivel ridicat de zgomot..

Atomizator de aer DIY pentru acvariu

Un element important al designului compresorului este atomizatorul. Este o duză pe tubul dispozitivului, cu ajutorul căreia aerul o lasă sub formă de bule mici. Puteți achiziționa o sticlă de pulverizare prefabricată la un magazin de articole pentru animale de companie sau o puteți face singură.

Apropo, știți deja cum să creați cel mai simplu atomizor - am menționat acest lucru când am vorbit despre realizarea unui compresor. Funcția găurilor mici de la capătul tubului său de alimentare este tocmai de a pulveriza aer.

Sfat! Dacă un tub cu găuri este plasat sub sol de-a lungul peretelui din spate al acvariului, pe lângă funcția sa principală, acesta va îndeplini și unul decorativ, creând un flux continuu aproape meditativ de bule mici.

Duzele de pulverizare pot fi realizate și din orice material poros care nu va elibera substanțe nocive în apă. Astfel de materiale pot fi piatră abrazivă sau unele tipuri de lemn. Înainte de a crea un spray, acestea trebuie fierte bine în apă. Această duză trebuie să fie perfect dimensionată pentru a se potrivi cu tubul de evacuare..

Concluzie

Acum știi cum să faci un compresor de acvariu DIY. În plus, recomandările și sfaturile prezentate în acest articol vă vor ajuta să rafinați designul produsului achiziționat din magazinul pentru animale de companie..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum să faci un compresor pentru un acvariu cu propriile mâini?