Nayas (planta de acvariu): cum să ai grijă acasă

NayasNayas este o plantă de acvariu cu creștere rapidă, mai cunoscută în zona noastră ca naiad sau rezuha. Se poate rădăcina în pământ sau poate pluti liber în coloana de apă, păstrându-și în același timp aspectul frumos, făcându-l o alegere versatilă atât pentru începători, cât și pentru acvariștii profesioniști. Varietatea tipurilor sale vă permite să încadrați efectiv nayas-ul într-o mare varietate de peisaje.

Descriere generală și beneficii pentru acvariu

Genul Najas conține peste 40 de specii și este membru al familiei Hydrocharitaceae. Aceasta este o plantă acvatică care locuiește în corpuri de apă proaspete, rareori salamastre. Nayas este răspândit în întreaga lume, cu excepția zonelor extrem de reci și deșertice..

De regulă, reprezentanții genului au o tulpină flexibilă, foarte ramificată, care ating o lungime de 1 metru. Frunzele alungite cu margini zimțate cresc la articulații și capete ale tulpinilor.

Familiarizați-vă cu particularitățile păstrării unor plante de acvariu precum glossostigma, hygrophila, elodea, echinodorus blând, kabomba, cryptocoryne, ludwigia, marsilia, nimfoide, pistia, hornwort, rotala makranda, sagittariya, salvinia, Hemianthus Cuba, pennywort și mușchi javanez.

Culoarea lor variază de la verde deschis la roșu, în funcție de tipul de plantă. Nayas este un asistent fidel pentru un crescător de acvariu.Nayas

În sine, necapțios și drăguț, el:

  • va pregăti compoziția apei pentru reprezentanți mai exigenți ai faunei de acvariu subacvatic;
  • va îmbunătăți echilibrul de oxigen al ecosistemului;
  • va participa la toate procesele metabolice din acvariu;
  • își va furniza tufișurile puiului pentru refugiu;
  • va fi un fundal frumos pentru locuitorii acvamirului local.

Soiuri de nayas

Dintre toate tipurile și soiurile de nayas, doar câteva sunt populare printre designerii de apă..

Nayas Roraima

Una dintre cele mai frumoase și impresionante soiuri. A fost crescut recent și este încă rar și scump. A fost creat pentru prima dată în Japonia, de unde s-a răspândit rapid în întreaga lume. Acest soi are un sistem radicular slab, iar frunzele, dimpotrivă, sunt foarte puternice și dure, curbate, cu denticule..Nayas RoraimaAcestea sunt de culoare verde aprins, umbrite cu pete maronii și visiniu, ceea ce creează un model original. Unul dintre avantajele Roraima nayas este acela că poate fi eliberat atât pentru a deriva liber în coloana de apă, cât și pentru a înrădăcina în pământ..

Conform cerințelor sale, acest soi este la fel de nepretențios ca toate rudele sale. Trebuie doar să rețineți că iubește apa liniștită, așa că este mai bine să-l plantați în acvariu departe de filtre și aeratoare..

Știați? Nayas graminea (Najas graminea) considerat o buruiană în Asia care infestează câmpurile de orez.

Guadalupe

Nayasul Guadalupe (Najas guadalupensis) se distinge prin grația sa - este una dintre cele mai frumoase specii. Frunzele mici alungite ating o lungime de 3,5 cm și o lățime de cel mult 2 mm.Nayas GuadalupeÎn partea superioară a lăstarului, acestea sunt mai dens aglomerate și ușor îndoite, formând vizual un vârtej pufos. Nemulțumirea și rafinamentul sunt principalele avantaje ale acestei plante, inerente tuturor soiurilor sale..

Indian (regal)

Această specie (Najas indica), conform numelui, este originară din estul și sudul Asiei. Cel mai remarcabil lucru în acest sens este frunzele dure și lungi de verde smarald, formând perii spectaculoși pe vârfurile tulpinilor. Dacă planta primește o iluminare puternică pentru o lungă perioadă de timp, unele dintre frunze capătă nuanțe întunecate sau roșiatice..

Vă recomandăm să vă familiarizați cu Cele mai bune 10 plante pentru acvariu.

Sistemul radicular al naayas-urilor indiene este probabil cel mai puternic dintre toate soiurile genului. Dar, dacă este necesar, reprezentanții acestei specii cresc bine în coloana de apă..Naya indiene

Iarbă

O varietate minunată care oferă designerilor o gamă largă de imaginație. Frunzele sale, verde deschis și înguste, formează fundalul perfect pentru elementele de fitodesign cu o frunză largă.

Important! Pentru a păstra densitatea și forma nayas-urilor de care aveți nevoie, acesta trebuie subțiat în mod regulat - lăsat necontrolat, va crește rapid și va întuneca foarte mult acvariul.
Soiul erbaceu poate fi plantat în pământ, deși rădăcinile sale sunt slabe.Naya erbacee

Întreținere și îngrijire

Nepretenția plantei nu exclude satisfacerea nevoilor sale simple, aderând la care vă puteți baza pe luxosul fundal verde al acvariului dumneavoastră..

afla cum să întreții un acvariu, și cum să schimbați corect apa din ea.

Parametrii apei

Temperatura preferată de nayas este de la 15 ° С la 25 ° С. Planta prosperă cu o duritate a apei de 7-15 ° dH și un pH de 6,2-7,8. Cea mai preferată apă pentru nayas este duritatea medie spre mare; creșterea încetinește foarte mult în apa moale.Nayas în acvariuTrebuie să actualizați în mod regulat (cel puțin de câteva ori pe lună) aproximativ 30% din apa din acvariu, adăugând un aspect mai proaspăt și mai stabil. Trebuie avut în vedere faptul că există soiuri care au nevoie de apă sărată..

Iluminat

Această plantă are nevoie într-adevăr de lumina directă a soarelui. Lumina este singura cerință fundamentală a nayas-urilor. În timpul zilei trebuie expusă la soare, iar noaptea planta poate fi menținută sub iluminare artificială intensă constantă de la 0,5 la 0,7 W / l.

Știați? O specie, Najas tenuifolia, se găsește în lacurile vulcanice din Java, unde temperaturile ajung la 60 ° C..

Amorsare

După cum sa menționat deja, Nayas are un sistem rădăcină slab și delicat. Cu toate acestea, deoarece se dezvoltă bine fără aterizare, plutind în coloana de apă, compoziția solului nu este fundamentală pentru acesta..

Dar dacă, conform conceptului de proiectare, trebuie totuși să ancorați tulpina, solul acvariului va trebui să fie bine îngrămădit. Cel mai bine este să luați pietre mici de pietriș și nisip de râu grosier pentru aceasta..Solul de acvariu

Pansament de top

Pentru viața normală, planta are suficiente minerale care intră în apă cu hrana pentru pești. Dar uneori, la fiecare câteva luni, ar fi bine să-l hrăniți cu îngrășăminte minerale speciale, care sunt destinate plantelor de acvariu. Hrănirea regulată cu CO2 are, de asemenea, un efect bun asupra verdelor nayas.

Vă sfătuim să citiți despre, cum să faci singur îngrășăminte pentru plantele de acvariu.

Reproducere

Viteza de reproducere și nepretenția față de condiții fac ca întreținerea acestei plante să fie nu numai frumoasă, ci și benefică. Particularitatea sa - o tulpină foarte fragilă, pentru care orice efect mecanic este periculos - poate fi considerată un avantaj fără îndoială, deoarece fiecare bucată din ea, lăsată în apă sau plantată în pământ, va da o nouă lovitură.

Nayas trebuie transplantat în mod regulat, deoarece, pe măsură ce crește, se umbrește singur, iar partea superioară a plantei rămâne frumoasă și verde, iar partea inferioară se estompează. Planta poate forma flori, poleniza și răspândi semințe, dar se propagă excelent prin butași.Nayas în acvariuChiar și un mic fragment de tulpină poate deveni începutul unei întregi grădini, dacă sunt prevăzute condiții favorabile, în primul rând - iluminare. Cu toate acestea, este incomod să crești nayas pentru vânzare - se descompune rapid la orice încercare de a-l scoate din apă. După cum puteți vedea, oferind condiții minime, veți obține un element decorativ excelent pentru a decora ecosistemul acvariului..

Important! În verdeața nayas, locuitorii acvariului depun adesea ouă sau ascund prăjituri. Dacă subțiați o plantă sau o luați pentru răsaduri, asigurați-vă că verificați verdele.

Desișurile ajurate cresc rapid și se adaptează cu ușurință la condiții noi - pot crește atât în ​​mod liber, cât și înrădăcinate în pământ, agățându-se de pietre sau de lemn de plutire. Și cel mai important, creează peisaje și fundaluri unice, întruchipând cele mai sălbatice fantezii ale proiectanților acvatici.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Nayas (planta de acvariu): cum să ai grijă acasă