Bazele reproducerii laliusului acasă

LyaliusArticolul este dedicat locuitorilor rezervoarelor din India și Indonezia - lalius. Micuț minunat peşte, care a devenit o mână de Dumnezeu pentru acvaristi, astăzi va fi personajul nostru principal. Vom vorbi despre ceea ce este lalius, vom discuta despre îngrijire și întreținere și, de asemenea, vă vom ajuta să vă dați seama de tratamentul și creșterea peștilor colorați.

Scurte caracteristici și tipuri

Lyalius se găsește în natură nu numai în râuri și lacuri, ci și în câmpurile de orez. Peștele are o culoare foarte colorată și aparține familiei Labyrinth. Dimensiunea maximă a unui corp plat este de 6 cm.

Important! Familia Labyrinth este adaptată lipsei de oxigen din apă.
Lyaliusi au un corp oval, iar culoarea principală a peștilor este reprezentată de culoarea valului mării, pe care o puteți vedea în fotografie. Întregul corp este acoperit cu dungi transversale de roșu și turcoaz. Aripioarele sunt acoperite cu pete roșii.

În continuare, să vorbim despre principalele tipuri de pești care se găsesc cel mai adesea în magazinele de animale de companie..

Lalius roșu. Lalius roșu

Această variație are o culoare similară cu varianta „standard” peștișor de aur, oricum dorsal fin este albastru neon.

Coral. Corral lalius

Spre deosebire de roșu, „striping” obișnuit a păstrat, însă, tonurile generale de la strălucitoare și luminoase trecute la cele mai întunecate și plictisitoare. Compoziția generală a culorii este reprezentată de dungi de culoare morcov, care se întunecă până la visiniu mai aproape de coadă. Spatele este vopsit în gri-verzui, burta albă.

Lyalius cobalt. Cobalt lalius

Variație excelentă de reproducere culoare smarald solid, care cucerește prin frumusețea sa. Vârfurile cozii și ale aripioarelor anale sunt de culoare burgundă; există, de asemenea, dungi abia vizibile de maro deschis.

Important! Peștii nu trăiesc mai mult de 3 ani chiar și în cele mai bune condiții.

Selectarea și amenajarea locuințelor

Crearea unor condiții bune pentru pești este o activitate distractivă care ajută la realizarea tuturor fanteziilor și la distragerea atenției de la probleme. În continuare, vom vorbi despre cerințele de bază ale peștilor pentru acvariu și „microclimatul” din acesta..

Volumul acvariului

Deoarece animalele noastre de companie sunt de dimensiuni mici, acvariul poate fi și mic. Deplasarea optimă este de 100 de litri, ceea ce este suficient pentru o pereche.

Dacă aveți de gând să adăugați copii într-un acvariu comun, atunci asigurați fiecărui pește cu 5-7 litri de apă din volumul total. Adică, dacă aveți un acvariu de 100 de litri, în care trăiesc 10 pești, atunci un individ are 10 litri de apă.

Acvariu

Temperatura apei

Apa trebuie să fie caldă, la o temperatură aproximativ 24-28 ˚С. Minima admisibilă este de 20 ° C. Este permisă o scădere pe termen scurt la 18 ° C..

De asemenea, poți să reproduci alți pești în acvariu: pește zebră rerio, cocoșii de pește, pecilia, barbele, spadasin, molii, pește papagal, ancistrus, guppy, gourami, coada de voal, pește clovn.

Iluminat

În acvariu ar trebui să fie foarte ușor, indiferent de densitatea plantării vegetație. Este mai bine să oferiți iluminat cu două lămpi, dintre care una va da o nuanță roșiatică, iar cealaltă - albastră.

Selectați lămpile nu pe baza deplasării totale, ci pe baza adâncimii acvariului. Dacă aveți un vas suficient de înalt, atunci trebuie să utilizați lămpi mai puternice..

Iluminarea acvariului

Amorsare

Noi alegem substrat de culoare închisă. Vă sfătuim să nu cumpărați pietricele de culori acide în niciun caz, altfel peștele nu va fi confortabil.

În niciun caz nu cumpărați o suprafață inferioară falsă, deoarece nu veți putea planta plante. Atunci când alegeți un substrat, pe baza compoziției generale și a plantelor pe care intenționați să le plantați.

În plus, vă recomandăm să achiziționați diverse adăposturi sub formă de lemn de plutire, case mici sau nave cu un număr mare de găuri. Bărbații din Lalius sunt foarte pasionați de „privatizarea” acestor adăposturi și îi păzesc îndeaproape.

Important! Un acvariu în formă de sferă este cel mai bine evitat.

Plantele

Acest punct este foarte important pentru pești, deoarece Lalius iubește vegetația foarte densă în care te poți ascunde și căuta hrană. Este de dorit ca algele să fie în viață și să crească în substrat, și nu erau în coloana de apă.

Acest lucru se datorează faptului că trebuie să existe suficient spațiu lângă suprafață, astfel încât animalele de companie să poată înota liber. Această plasare a vegetației repetă condițiile naturale.

Lyalius

Ce să hrănești

Lyalius sunt pești omnivori, cu toate acestea, cea mai bună opțiune ar fi totuși mâncarea vie cu pansamente „verzi” (frunze de spanac, salată sau varză).

Dacă nu este posibil să achiziționați alimente vii proaspete sau congelate, atunci acordați preferință truselor de vitamine, care includ nu numai dafnia uscată sau viermii de sânge, ci și suplimentele pe bază de plante.

Important! Mâncarea trebuie să fie mică, altfel peștele nu o va putea mânca. Cumpărați alimente pentru pești mici.

Posibile boli

Prin urmare, Lalius nu are boli specifice bolile și tratamentul lor sunt similare cu ceilalți pești.

Practic, animalele de companie sunt afectate de „răni” bacteriene: furunculoză (o schimbare a culorii spre burgundă, înroșirea aripioarelor pectorale, apariția unui ulcer pe corp), aeromonoză (inflamația aripioarelor), lepidortoză (ruffling de solzi).

Lyalius

Important! Furunculoză fulminantă ucide peștii în câteva ore și nu se caracterizează prin simptome.
Toate bolile de mai sus pot fi ușor tratate cu agenți antibacterieni care pot fi cumpărați de la orice magazin de animale de companie. Cu toate acestea, dacă nu sunteți sigur cu privire la diagnostic, atunci este mai bine să vă arătați animalele de companie unui specialist..

Cum să îi spui unui bărbat dintr-o femeie

Este destul de dificil să distingi un bărbat de o femelă, ceea ce se datorează în primul rând dimensiunilor mici ale laliusului. Sexul nu apare din punct de vedere al mărimii, dar dacă te uiți cu atenție la detalii, poți distinge totuși un băiat de o fată.

Fii atent la culoare. Masculul are culori mai strălucitoare, spre deosebire de sexul mai frumos. De asemenea, la femela, înotătoarea dorsală este rotunjită, iar la mascul este ascuțită și ajunge la coadă. Antenele pot determina și sexul, dar este puțin mai dificil. Antenele băiatului sunt roșii, iar cele ale fetei sunt galbene.

Dacă ești atent la personaj, atunci masculii sunt întotdeauna mai agresivi și mai agitați. Dacă există doi reprezentanți de sex masculin în apropiere, atunci va începe o luptă între ei, care, din fericire, nu prezică prea bine.

Diferențe între bărbat și femeie

Important! Caracteristicile sexuale apar doar la vârsta de două luni.

Cu cine se înțeleg în același acvariu

Lyalius are o bună compatibilitate cu alți pești care nu prezintă agresivitate față de bebeluș.

Înainte de a discuta despre posibili „vecini”, merită fii atent la dispunerea generală a acvariului, care poate să nu fie potrivită pentru toți peștii.

De exemplu, pește zebră, care, deși sunt foarte rapide și ușor agresive, rămân în coloana superioară de apă. Nu vor fi deranjați de vegetația densă de fund, iar iluminarea puternică va fi doar o bucurie.

Cu toate acestea, aceleași scalari care nu prezintă agresivitate vor dori lumina slabă și prezența unui spațiu suplimentar de fund fără vegetație. În plus, lalius poate ciupi ocazional aripioarele scalarilor flegmatici, ceea ce poate da un astfel de răspuns încât trebuie să cumperi un pește nou.

Rezumând cele de mai sus, putem concluziona că, împreună cu lalius, puteți așeza orice pește calm de aceeași dimensiune, care nu va ocupa teritoriul copiilor și nu va interfera cu ei în timpul reproducerii. Cel mai bine este să adăugați candidați care vor fi aproape de suprafață, pe cât posibil excluzând contactul cu „vecinii”.

Turma Lalius

Știați? Lyalius a fost descris în 1822 de zoologul scoțian Francis Buchanan-Hamilton și a fost introdus pentru prima dată în Europa în 1869.

Reproducerea acasă

Absolut orice tip de lalius poate fi crescut acasă, deoarece nu este steril. Drept urmare, se obțin variații interesante de încrucișare, care pot fi de multe ori mai frumoase decât speciile principale..

Începeți prin pregătirea cutiei de reproducere. Veți avea nevoie de un acvariu cu o capacitate de 20-25 litri, nivelul apei în care nu ar trebui să depășească 10 cm. Acest lucru se datorează faptului că în natură lalius se înmulțește pe adâncuri, unde apa este de câteva ori mai caldă. Pregătiți mai întâi apa. Ar trebui să fie moale, fiert și așezat. De asemenea, asigurați-vă că apa este saturată cu oxigen prin aerator înainte de a plasa viitorii părinți în el..

Încălzim apa la 30 ° C și punem un număr mare de plante în cutia de reproducere. Avem nevoie atât de cele de jos, fixate în pământ, cât și de cele plutitoare, care vor fi utilizate direct pentru reproducere. De obicei, reproducerea este programată pentru sfârșitul lunii aprilie-mai. În plus, un astfel de interval de timp este comparabil cu cel natural.

Cu 2 săptămâni înainte de împerechere, peștii sunt transferați în diferite acvarii. Nu ar trebui să păcăliți, împărțind acvariul comun în două părți, deoarece cuplul se va vedea în continuare. De-a lungul timpului, așezăm simultan femela și masculul în locurile de reproducere. De asemenea, puteți planta simultan un grup de pești, în care sunt mai multe femele.

Lyalius

Totul începe cu faptul că un reprezentant al sexului puternic construiește un cuib de bule de aer pe alge plutitoare. În acest timp, femela se ascunde în vegetația de jos. Ocazional se întâmplă ca masculul să alerge femela prin spațiul de reproducere, dar acest lucru nu reprezintă o amenințare pentru parteneri.

După ce cuibul este gata, masculul conduce femeia în el, care depune ouă. Fertilizarea ouălor are loc, al cărei număr total poate fi de până la 8 sute. De îndată ce totul s-a terminat și femela se ascunde în algele de jos, o întoarcem imediat în acvariul comun, lăsând masculul în spațiul de reproducere.

Mai mult, reprezentantul masculin va avea grijă de ouă. După două zile, apar prăjiturile și deja după 5-6 zile pot înota. La 4 zile de la apariția larvelor, masculul trebuie returnat în acvariul general.Pruiții sunt hrăniți cu praf viu sau ciliați. Puteți folosi alimente uscate pentru prăjit.

Știați? Dacă larvele cad din cuibul aerian, masculul le colectează cu gura și le returnează înapoi. În același timp, nu au fost observate acte de canibalism..
Deoarece creșterea animalelor tinere este inegală, indivizii mari trebuie separați de cei mai mici cu sticlă sau depozitați într-un alt recipient. De îndată ce caracteristicile sexuale încep să apară, peștii pot fi adăugați în acvariul comun..

Lyalius

Astfel, cultivarea laliusului nu este o sarcină dificilă. Este suficient să asigurați condițiile inițiale, să mențineți temperatura și să vă hrăniți cu alimente de înaltă calitate. Chiar și procesul de reproducere nu poate fi numit complicat sau costisitor, deoarece peștele nu are nevoie de o pereche „specială”, care trebuie mai întâi plăcută. Folosiți instrucțiunile noastre pentru a vă menține micuții sănătoși și reproductivi.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Bazele reproducerii laliusului acasă