Descriere și reguli pentru păstrarea somnului de brocart sau pterygoplicht

Somn de brocart

Somnul de brocart sau pterygoplicht de brocart este un locuitor comun al acvariilor casnice. Acesta este nu numai un pește frumos, ci și util. Somnul din brocart mănâncă cantități mari de alge pe tot parcursul zilei, menținând acvariul curat.

Aspectul unui somn de brocart

Aspectul somnului se distinge prin culoarea sa originală, care amintește de culoarea pătată a unui leopard. Modelul acoperă întregul corp împreună cu aripioarele și se schimbă de-a lungul vieții sale: cu cât peștele este mai vechi, cu atât petele devin mai mici și mai palide.

Structura convexă a ochilor vă permite să observați viața din spatele vostru, dar viața de sus este aproape invizibilă pentru somn, astfel încât atacurile din spate se termină cel mai adesea cu succes pentru prădători. Corpul este alungit și ușor turtit. Datorită ventuzelor, somnul se lipeste de orice suprafață și incredibil de ferm.

Este foarte descurajat să detașați singur somnul din brocart. Acest lucru va provoca daune semnificative sănătății peștilor.!

Speranța de viață și habitatul în natură

America de Sud găzduiește somnul din brocart. Locuiește în râurile Pacaya, Orinoco, Amazon, Xingu. Oferă preferință suprafețelor puțin adânci în care există o cantitate semnificativă de nămol și alge. În timpul sezonului ploios, somnul este incredibil de nesățuit și supraviețuiește secetei prin hibernare, înghesuit într-o peșteră sau noroi.

Baza dietei este vegetația, dar somnul nu va disprețui să se bucure de cârda de jos. Într-un an flămând, somnul brocart se înmulțește în turme, ceea ce face mai ușor să găsești mâncare. Condițiile favorabile ale naturii sălbatice permit somnului să trăiască timp de 2 decenii.

Specii de somn brocart
Datorită structurii unice a ochilor, somnul poate privi în spatele său

Diferențe între bărbați și femele

Caracteristicile externe caracteristice vor ajuta la distingerea bărbatului de femeie. În primul rând, masculii sunt mult mai mari. În al doilea rând, culoarea este ușor mai strălucitoare decât cea a femelelor. O trăsătură distinctivă a masculilor este coloana vertebrală pectorală pe aripioare, femelele nu au astfel.

Se poate distinge și prin sex: bărbații maturi au organe genitale proeminente, la femele se potrivesc perfect corpului.

Păstrarea și îngrijirea somnului în acvariu

Marimea

Somnul din brocart este un pește mare. Dimensiunile pot ajunge la jumătate de metru, și în sălbăticie, și de o dată și jumătate mai mult. Acvariile mici nu sunt potrivite pentru o viață confortabilă, volumul minim pentru un somn este de 200 de litri, pentru un cuplu - 300 de litri. Lungimea trebuie să fie de la 100 cm.

Acvariu Brocade Somn
Pentru un somn, acvariul trebuie să aibă cel puțin 200 de litri

Apă

O atenție deosebită trebuie acordată apei. Un filtru permanent este instalat în acvariu. În plus, se recomandă reînnoirea apei cu 1/3 parte la sfârșitul săptămânii..

Temperatura optimă - de la 22 la 25 ° С.
Duritate - până la 20 dH.
Aciditate - 6,6-7,6 pH.

Vegetație

Apa de acasă ar trebui să fie cât mai aproape de condițiile naturale. Fundul acvariului este acoperit cu pietre mici și pietricele, sunt construite diverse tuneluri și peșteri. O condiție prealabilă este prezența în partea de jos! Deoarece celuloza pe care o conțin este vitală pentru somnul pentru funcționarea normală a tractului digestiv. Algele puternice sunt potrivite ca vegetație vie:

 • Cryptocoryne.
 • Apogeton.
 • Vallisneria.

Este mai bine să așezați pietre grele la baza rădăcinilor, astfel încât somnul să nu le poată rupe.

Tipuri de somn acvariu
Fundul acvariului în care trăiește somnul din brocart ar trebui să fie umplut cu pietricele

Hrănire

Deși dieta principală a somnului este vegetația, nu trebuie să uităm de alimentele proteice. În mediul lor natural, acesta este un alt cârd, dar pentru a trăi acasă sunt potrivite:

 • Crevetă.
 • Viermi.
 • Molii.
 • Producători de țevi.
 • Bucăți de file de pește.
 • Mâncare preparată dintr-un magazin pentru animale de companie.

Planteaza mancare:

 • Mazăre.
 • Varză.
 • Spanac.
 • Morcov.
 • Salată verde.
 • Castraveți.
 • Urzica.

Varza, salata verde și urzicile sunt opărite cu apă clocotită, morcovii și castraveții sunt tocați proaspeți.

Compatibilitate cu alți pești

Somnul din brocart este un pește iubitor de pace. Se înțelege cu aproape toți locuitorii rezervorului de origine. Poate manifesta agresivitate față de propriul lor tip din cauza relațiilor teritoriale dacă peștii nu au fost crescuți împreună.

Nu se recomandă păstrarea peștelui lent și plat în același acvariu cu ei, noaptea somnul își poate mânca solzii.

Cu toate acestea, cu o cantitate suficientă de hrană, somnul se înțelege chiar și cu specii foarte mici de pești. Peștii cu cozi voalate sunt extrem de improprii pentru a trăi împreună cu somnul din brocart, deoarece cozile fragile nu vor supraviețui dacă somnul se lipeste.

Compatibilitatea somnului brocart
Somnul se înțelege cu aproape orice pește

Pterygoplicht și reproducerea sa în sălbăticie

Somnul devine matur sexual la aproximativ 3 ani. Se dau naștere noaptea. După aceea, femela depune ouă într-o gaură adâncă sau peșteră. În acest stadiu, femela își termină scopul natural, apoi doar masculul are grijă de descendenți.

Este posibil să se reproducă somn de brocart acasă?

Reproducerea în iazurile de casă nu este posibilă, chiar dacă acvariul este cât mai aproape de habitatul natural.

Boli și tratament

Somnul brocart este un pește destul de rezistent. Majoritatea bolilor la care sunt expuși alți locuitori ai acvariului sunt ocolite..

Cea mai frecventă boală în rândul somnului brocart este ictiofitiroza. Ciliații ciliați penetrează aripioarele, pielea, branhiile peștilor și infectează țesuturile.

Drept urmare, peștele moare după un timp. În acvariu, paraziții se înmulțesc rapid și ușor, prin urmare, la observarea primelor simptome, peștii bolnavi ar trebui plasați imediat într-un vas separat pentru a preveni infectarea tuturor peștilor domestici. Pentru a menține starea înainte de a merge la clinica veterinară, adăugați sare sau încălziți apa din vas la 30 ° C.

Boli ale somnului brocart

Cea mai frecventă boală a somnului este ictioftiroza.

Semne

Stilul de viață sedentar al somnului brocart nu permite uneori detectarea problemelor de sănătate în timp. Dar totuși, există câteva semne caracteristice:

 • Blistere purulente sau sângeroase.
 • Căderea de pe solzi.
 • Pachet de înotătoare.
 • Pierderea poftei de mâncare.
 • Ședere permanentă pe suprafața acvariului.
 • Pete albe pe părți și în jurul aripioarelor.

La cea mai mică abatere de la comportamentul zilnic normal, contactați imediat medicul veterinar! Cu cât începe mai curând tratamentul medicamentos, cu atât rezultatul va fi mai pozitiv.!

Numai cu îngrijire adecvată și respectarea tuturor standardelor de întreținere, somnul de brocart poate trăi acasă mulți ani și poate deveni un membru cu adevărat cu drepturi depline al familiei.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Descriere și reguli pentru păstrarea somnului de brocart sau pterygoplicht