Îngrijirea și întreținerea adecvată a scalarilor din acvariu

Pești scalari

În acest articol vreau să împărtășesc experiența mea în întreținerea și îngrijirea scalarilor. Datorită acestui fapt, veți afla unde ați descoperit pentru prima dată acest tip de pește, cum să-i păstrați și să obțineți descendenți de la ei. În plus, vă voi spune ce boli se găsesc la pești și cum să le evitați..

Habitatul scalarului

Preferă apa curată, deși pot fi găsite și în apa noroioasă.

Pentru prima dată, au aflat despre scalari în Europa în 1920 și abia 10 ani mai târziu au început să se reproducă în captivitate. În mediul lor natural, scalarii trăiesc în apele calde ale Americii de Sud..

Principalul lucru este că apa este saturată de oxigen și vegetație. În sălbăticie, se păstrează în turme, al căror număr este mai mare de 8 indivizi.

Caracteristicile vederii

Datorită structurii neobișnuite a corpului, scalarul este, de asemenea, numit pește înger. Conform descrierii, acestea aparțin familiei ciclidelor, a cărei trăsătură distinctivă este forma corpului turtit și aripioarele asemănătoare unei vele. Din cauza nevoii de a manevra între desișuri, au un corp atât de aplatizat în formă de disc.

În condiții normale, scalarul crește până la 25 cm înălțime și 15 cm lățime.

Culoarea scalarului este variată. Sunt disponibile în alb, argintiu, albastru, auriu, pătat, negru, verde cenușiu și chiar gri măsliniu. Culoarea corpului lor este inegală, pe spate poate părea mai închisă decât pe abdomen.

În medie, scalarii trăiesc aproximativ 10 ani
În medie, scalarii trăiesc aproximativ 10 ani

Conform statisticilor generale, ei trăiesc 10 ani, deși există și centenari. Cât de exact vor trăi cu tine acasă depinde de condițiile de detenție și, bineînțeles, de dacă prădătorul va înghiți peștele.

Cum poți face diferența dintre o femeie și un bărbat

Este dificil pentru tinerii scalari să înțeleagă genul..

Doar până la momentul maturării apar diferențe caracteristice între mascul și femeie. Le puteți identifica și distinge prin următoarele caracteristici:

 • cel mai ușor de distins prin mărime - dimensiunea masculului depășește întotdeauna mărimea femelei;
 • masculul are o cocoașă de grăsime pe frunte, femela, dimpotrivă, are o scobitură;
 • la masculi aripa frontală este bifurcată, pentru femei - nu;
 • burta masculilor este mult mai expresivă decât cea a femelelor;
 • gaura din care ies produsele genitale este groasă la femele, iar la masculi este ascuțită și îndreptată înapoi.

Specii populare de pești

Cele mai populare soiuri de scalari sunt:

 • negru;
 • leopard;
 • albinos;
 • aur;
 • voalat;
 • perla;
 • fantomă.

Negru

Scalarul negru, sau așa cum se numește și catifea, este crescut artificial ca rezultat al selecției. A apărut pentru prima dată în 1957 în Statele Unite. Particularitatea speciei este absența solzilor strălucitori..

Negru
Negru

Imprimeu leopard

O trăsătură distinctivă a scalarului leopard este micile pete negre, de aceeași dimensiune, situate pe tot corpul. Această specie este, de asemenea, crescută artificial.

Imprimeu leopard
Imprimeu leopard

Albinos

Scalarul albino are o culoare albă și nu are pigmentare. O altă caracteristică distinctivă față de rudele ei sunt ochii roșii..

Albinos
Albinos

Aur

Scalarul auriu are culoarea corpului, respectiv auriu. Nu sunt permise dungi sau pete. Cântarele de pește sunt turnate cu sidef, iar aripioarele sunt transparente, aproape nevopsite.

Aur
Aur

Fantomă

Scalarul fantomă are solzi aproape incolori, prin care este vizibil corpul roz deschis al peștilor. Acest lucru se datorează lipsei genelor responsabile de culoare. Este destul de sensibil la apă, deci este rareori popular printre acvaristi..

Îngrijire și

Deoarece un acvariu scalar pentru adulți nu atinge dimensiuni mici, este necesar și un acvariu adecvat. Înălțimea acvariului ar trebui să fie de cel puțin 50 cm și capacitatea să fie mai mare de 100 de litri. Ar trebui să aibă desișuri dense și spațiu liber pentru înot confortabil.

Calitatea apei

Cea mai confortabilă temperatură pentru pești variază între 22-26 de grade.

Aciditatea apei este de 6,5-7,4, iar duritatea este de 18. În acest caz, ar trebui să existe un filtru bun, dar fără o eliberare puternică de apă. O dată pe săptămână, este necesar să schimbați 1/5 din apa din acvariu și o dată la 2 luni trebuie spălată complet.

Pământ și decorațiuni

Pentru solul din acvariu se folosește nisip grosier sau pietriș fin. Scalarul nu are obiceiul de a săpa în el, astfel încât algele nu vor pluti pe suprafața acvariului..

Pentru sol, folosiți pietricele mici sau pietriș
Pentru sol, folosiți pietricele mici sau pietriș

Puteți amplasa lemn în derivă, castele decorative sau chei în acvariu. Acest design va servi drept scalar ca adăpost. Principalul lucru atunci când cumpărați astfel de articole este de a exclude colțurile ascuțite pentru a evita rănirile accidentale ale peștilor în viitor..

Hrănire

Scalarii nu sunt pretențioși în privința hranei, pot mânca atât resturi de plante, cât și hrană pentru animale, nu disprețuiesc peștii mici care plutesc în acvariu (ceea ce trebuie luat în considerare la achiziționarea lor). Pentru dezvoltarea deplină a peștilor, alimentele se alternează.

În mod ideal, hrăniți peștii de 1-2 ori pe zi, în timp ce 1 zi pe săptămână pentru a descărca.

Compatibil cu alți pești de acvariu

În ciuda faptului că scalarii nu sunt pești agresivi, este absolut imposibil să-i păstrezi la unii indivizi, deoarece au o compatibilitate foarte slabă.

În primul rând, acest lucru se aplică acelor pești care sunt așezați în gura scalarului. Dacă este convenabil, cazurile scalare nu vor pierde șansa de a le înghiți. Există însă pești care, dimpotrivă, pot jigni scalarul prin ciupirea aripioarelor și urmărirea lor.

Scalarul are cea mai proastă compatibilitate cu peștii care se încadrează în gură.
Scalarul are cea mai proastă compatibilitate cu peștii care se potrivesc în gură.

Deci, cu ce fel de pește puteți păstra un scalar cu:

 • somn;
 • pseudotrofii;
 • pește zebră;
 • barbele;
 • gourami;
 • molii;
 • labeo;
 • coada sabiei;
 • tetras;
 • platele.

Dar nu este recomandat să păstrați un scalar cu acest pește:

 • cocoși;
 • disc;
 • ciclide;
 • peștișor de aur;
 • guppy;
 • spini;
 • crevetă.
În ciuda faptului că nu toți peștii se înțeleg cu scalarii, există excepții. Cel mai adesea acest lucru se datorează faptului că diferite tipuri de pești sunt dobândite la o vârstă fragedă și se maturizează împreună..

Creșterea și reproducerea acasă

La fel ca oamenii, scalarii au sentimente și emoții..

Perechea formată de scalari începe să înoate împreună și rar înoată departe una de cealaltă. În mod surprinzător, în majoritatea cazurilor rămân monogame și atunci când partenerul lor (partenerul) moare, pot muri, sărind din acvariu sau lovind paharul de la accelerație. Prin urmare, nu se recomandă separarea unui astfel de cuplu. Ce poți face din dragoste nu poți scăpa.

Nu se recomandă separarea perechii formate de scalari
Nu se recomandă separarea perechii formate de scalari

Deci, există un cuplu și este timpul să creați condiții pentru reproducere. Pentru a face acest lucru, mențineți temperatura în acvariu cu cel puțin 27 de grade. În acest moment, este mai bine să transferați scalarul pe hrana vie sub formă de vierme de sânge, tubifex sau dafnie.

Înainte de a depune icre, femela scalară rotunjește în mod vizibil abdomenul și schimbă caracterul. În acest moment, viitorii părinți au ales deja un loc de reproducere, pe care îl protejează activ de alte persoane din acvariu..

Spawning

De obicei, reproducerea începe seara și nu durează mai mult de 2 ore.

Procesul de aruncare a ouălor are loc pe o suprafață curățată anterior (peștelui meu îi plăcea să folosească acoperișul castelului pentru asta). În timpul unei reproduceri, femela poate depune aproximativ 800 de ouă, care ulterior sunt fertilizate de mascul..

În viitor, este mai bine să transferați ouăle într-un alt acvariu, altfel poate fi consumat de alți locuitori ai acvariului sau chiar de proprii părinți după reproducere..

Prăjit în creștere într-un acvariu

Incubatorul folosește apă prelevată din acvariul unde a avut loc reproducerea și apă distilată, într-un raport de 1: 1. Temperatura într-un astfel de acvariu ar trebui să fie de 30 de grade. Asigurați-vă că instalați un compresor, astfel încât fluxul din acesta să spele ouăle, fără ca aerul să pătrundă pe ele.

Scalarii Malek
Scalarii Malek

Se recomandă adăugarea lăptișorului la incubator pentru reproducerea puietului, deoarece ciliații se înmulțesc în el, pe care puietii îl vor mânca fericit în viitor. Pentru a preveni apariția ciupercilor, se adaugă albastru de metilen în apă.

La 2 zile după reproducere, coaja oului este ruptă, rămășițele sale formând corzi subțiri de care sunt atașate larvele nou-născute. După alte 2 zile, larvele au deja un sac format pentru cap și gălbenuș..

Puii sunt în mișcare constantă, încercând să devină independenți cât mai curând posibil și să se elibereze de cablu. După 1-2 săptămâni, ei încă reușesc. În acest moment, începem să introducem hrănirea puilor. Pentru a face acest lucru, utilizați gălbenuș de ou și hrană vie sub formă de dafnii, ciliate și aritmii..

Este necesar să hrăniți puii de 5-6 ori pe zi, în timp ce îndepărtați resturile alimentare din hrana anterioară. După o astfel de curățare, înlocuim 1/3 din apa din acvariu cu cea curată.

Pentru ca puii să nu moară din cauza aspirării în filtru, trebuie să fie acoperiți.

Cum să evitați boala

Motivul principal boli ale pestilor este conținutul lor greșit.

Principala cauză a bolilor peștilor este întreținerea necorespunzătoare a acestora.
Principala cauză a bolilor peștilor este incorectă

Pentru a evita tratamentul suplimentar al peștilor, trebuie respectate următoarele măsuri preventive:

 • temperatura optima 23-30 grade. Hipotermia sau supraîncălzirea pot duce la boli;
 • apa pura - garanția sănătății peștilor. Nu uitați să înlocuiți parțial apa din acvariu o dată pe săptămână;
 • cu cât filtrul este mai rar spălat, cu atât apar bacterii mai dăunătoare pe acesta;
 • hraneste pestele furaje proaspete. Dacă este posibil, achiziționarea unui vierme de sânge viu și înghețarea personală;
 • nu supraalimenta;
 • atunci când cumpărați pești noi pentru acvariu, verificați mai întâi starea sa de sănătate în carantină.

Simptome și tratament

Dacă peștele tău a slăbit mult, anusul său este inflamat, cel mai probabil paraziții s-au instalat în el. Pentru a le îndepărta, este necesar să adăugați 50 mg de eritrociclină și 10 mg de trichopol la 1 litru de apă în apă.

Aripioarele și corneele oculare ale peștilor au devenit tulburi, la scurt timp după aceea au căzut capetele razelor înotătoare și au apărut ulcere albe. Toate acestea sunt semne ale putregaiului aripilor la pești. Pentru tratamentul peștilor, la acvariu se adaugă 0,1 mg de malachit verde, 100 mg. Clorhidrat și 4000 de unități. bacilină-5.

Dacă este identificat un pește bolnav, asigurați-vă că îl puneți în carantină.
Înfrângerea scalarului de către spori
Înfrângerea scalarului de către spori

Dacă peștele este acoperit cu pete umede sau conuri, se află pe partea sa, atunci a fost lovit de sporozoici. Din păcate, boala nu poate fi vindecată și nu mai rămâne decât să scoateți peștele de la sănătos.

O acoperire albă pe pește este un semn de infestare cu mucegai. La primele simptome, este necesar să se trateze sub formă de 1 g de streptocid, 4000 de unități de bicilină-5, 0,5 g de sulfat de cupru și 0,05 g de permanganat de potasiu.

Boala este vindecabilă doar într-un stadiu incipient. De îndată ce ciuperca intră în organele interne, niciun tratament nu va ajuta..

Nu contează cât de cumplite sunt bolile și decesele peștilor, dar aceasta este viața. Conținutul unui scalar nu este doar emoții negative, ci și multe pozitive. Observându-le comportamentul, te calmezi involuntar. Este interesant să urmăriți nu numai înotul lor în acvariu, ci și formarea unei perechi, nașterea unei noi vieți, creșterea lor.

Merită să vă asumați riscul și să vă cumpărați câteva piese de acest tip. Principalul lucru este să ai grijă de ele corect. Și cine știe, poate este cu tine că pot crește la dimensiunea maximă și pot trăi o viață foarte lungă..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Îngrijirea și întreținerea adecvată a scalarilor din acvariu