Cobai - cel mai mare cobai

Cobai - cel mai mare cobai

În acest articol voi vorbi despre cobaiul Kui. Acest rozător este de dimensiuni mari, este crescut nu numai ca animal de companie, ci și pentru carne și piele. Veți afla despre caracteristicile exteriorului, natura, condițiile de păstrare și reproducere a porcului uriaș.

Caracteristicile cobaiului Kui

Strămoșii lui Kui sunt cobai, domesticite în mileniul V î.Hr. e. triburi antice din America de Sud pentru consumul de carne.

Animalele erau folosite și pentru ceremoniile rituale.

Ca rezultat al selecției naturale cu participarea oamenilor, s-au format numeroase rase. Persoanele mari au fost selectate și îngrășate exclusiv în scopuri de producție. Așadar, la mijlocul secolului al XX-lea, a apărut un tip special de cobai, de dimensiuni mari..

În ciuda faptului că în țara noastră Kui este desemnat ca o rasă separată, nu este așa.

Toți porcii de dimensiuni mari sunt desemnați sub numele Kui în Europa, rasa poate fi oricare.

Tipuri de porci uriași

creol

După structură, există 2 tipuri de Kui. Primul tip este creol, care se distinge printr-o frunte masivă, un corp alungit și un bot. Cresc încet și se formează ca niște cobai normali până la vârsta de 2 ani. Animalele, din cauza nervozității crescute, sunt mai greu de reprodus. Acest tip de kui este comun în Europa..

Cobai - cel mai mare cobai
Porc creol

Din Peru

Al doilea tip este carnea cui din Peru. Acestea sunt animale cu un schelet puternic cu urechi largi coborâte sau scurte cărnoase. Rozătoarele au picioare puternice și scurte, un craniu mai lat. Animalele au o natură calmă, cresc rapid greutatea corporală. Până la vârsta de 6 luni ajunge la dimensiunea unui individ mare.

Din Peru sunt împărțite în 4 tipuri:

  • Engleză. Animalele au părul neted și scurt, cu o mare varietate de culori. Sunt posibile rozete pe frunte. Sunt fără pretenții în ceea ce privește conținutul, cresc rapid greutatea corporală. Cel mai comun tip.
  • Abisinian. Palton scurt de culoare variată cu rozete pe tot corpul. Rozătoarele se dezvoltă mai mult, sunt mai capricioase de îngrijit și se amestecă rapid cu alte tipuri de porci.
  • Peruvian. Este un animal cu corpul alungit acoperit cu părul lung. Animalele sunt susceptibile la boli, au puțină carne și puțini excremente. Conținut numai pentru aspect.
  • Merinos. Se nasc cret, după ce cresc, haina rămâne oarecum zdrobită. Sunt animale de dimensiuni medii, cu corpul și capul rotunjite. Se crede că au cea mai gustoasă carne cu straturi de grăsime care seamănă cu slănina..
Cobai - cel mai mare cobai
Porci Kui din Peru

Cea mai mare marină se numește Cobayo. Aceste animale câștigă greutate corporală de până la 4 kg și ating o lungime de 50 cm.

Greutatea corporală Kui este de la 1,8 kg la 3,5 kg, lungimea poate ajunge până la 40-50 cm.

Fermele și creșele nu sunt încă cedate, sunt păstrate într-un institut agrar experimental.

De ce primesc kui

La noi, este o raritate. Astăzi, mai multe pepiniere încearcă să reproducă rozătoare, dar nu există rezultate concrete. Din acest motiv, este destul de dificil să achiziționezi un porc mare în Rusia, aproximativ 90% din animale sunt importate din Europa..

În Rusia, kuis sunt păstrați ca animale de companie, precum și porci mici. Motivul principal este etica în raport cu rozătoarele, pe care o asociem cu animalele de companie drăguțe. Nu există piață, cu excepția restaurantelor sud-americane care servesc ca fel de mâncare exotic.

În Peru, Bolivia și alte câteva țări din America de Sud, kuis sunt păstrate pentru carne. Pentru sătenii locali, acestea sunt aceleași animale ca puiul și iepurii pentru noi.

Porcii sunt, de asemenea, crescuți pentru afaceri. Carnea pură este cumpărată de restaurantele locale, carnea tocată și cârnații merg în magazine. Produsul este exportat în SUA, Japonia și unele țări europene. Pielea Kui este folosită pentru a coase pantofi, portofele, genți și alte accesorii.

Carnea Kui - dietetică, săracă în colesterol și bogată în proteine.

Cei care au încercat-o - remarcă similitudinea cu carnea de iepure. În plus, carnea conține substanțe anticarcinogene care luptă împotriva celulelor canceroase..

Cobai - cel mai mare cobai
În Franța și Anglia, cobaiul prăjit este mai mult o delicatesă

Caracter

Credința populară că aveți un temperament urât nu este întru totul adevărată. Acest lucru se datorează faptului că principalele informații ne vin din țări în care aceste animale sunt crescute în ferme - în turme. Aici, rozătoarele sunt crescute numai în scopul obținerii cărnii și a pielii. Nu au practic nicio comunicare cu oamenii..

Animalele cresc semi-sălbatice - manifestă agresivitate unul față de celălalt, sunt atenți și neîncrezători.

Trebuie să concureze pentru mâncare și spațiu în volier. Conflictele și luptele apar adesea, în special între femei.

Dacă Kui sunt crescuți ca animale de companie, încă din copilărie, în contact cu oamenii, atunci prin caracter nu diferă de cobai standard. Dar există o anumită teamă și neîncredere - va fi nevoie de mai multă răbdare pentru a vă antrena..

Datorită dimensiunii lor mari și timidității, Kui nu este recomandat ca animal de companie pentru copiii mici..

Este important să comunicați cu animalele cu calm și fără gesturi dure. Contactul cu copii poate duce la zgârieturi grave și răniri.

Cobai - cel mai mare cobai
Kui nu are cel mai bun personaj - sunt increduli, sălbatici și timizi

Sănătate și longevitate

Există opinia că aceste animale nu trăiesc mai mult de 3 ani. Faptul este că, atunci când este crescut pentru sacrificare la vârsta de 2-3 ani, animalul este sacrificat, altfel carnea devine dură. De aici și informațiile despre speranța de viață scurtă.

Dacă este întreținut corespunzător, un porc mare poate trăi până la 4-6 ani.

Rozătoarele mari au fost hrănite intens tot timpul pentru creșterea rapidă în greutate. Prin urmare, au o predispoziție la obezitate, împotriva căreia se dezvoltă boli de inimă. Acest lucru poate duce la o reducere a speranței de viață..

Defectul ereditar este polidactilic. Se nasc adesea cu degetele de la picioare în plus. Acest lucru nu dăunează vieții și sănătății rozătoarelor..

Cobai - cel mai mare cobai
Conținutul Kui nu este mult diferit de cel al altor cobai

Caracteristicile conținutului

Kui-urile din Rusia sunt ținute acasă ca porcii obișnuiți. Cu toate acestea, este mai confortabil pentru animale să trăiască în incinte libere. Dimensiunea optimă a cuștii 60X70 pentru 2 femele.

Animalele pot rezista calm la o scădere a temperaturii aerului până la -15 ° C. Dar pot apărea probleme cu înghețarea apei, așa că iarna animalele dau legume și zăpadă mai suculente. Pentru perioadele mai reci ale iernii, este necesară încălzirea.

Deoarece rozătoarele sunt predispuse la obezitate, nu este recomandat să le hrăniți cu furaje compuse, cereale și furaje importate bogate în calorii. O excepție este păstrarea porcilor pentru carne. Dieta constă din fân, ierburi, legume și fructe. În caz contrar, îngrijirea este aceeași cu cea pentru marină standard.

Rozătoarele tinere pot fi adăugate grupurilor de același sex, inclusiv celor cu porci obișnuiți.

Femelele se pot comporta agresiv cu alți vecini din voliera - împing și mușcă.

Cobai - cel mai mare cobai
Amplasarea locuinței trebuie să aibă o iluminare bună.

Reproducere

Pentru reproducere, experții recomandă un grup de 4 femele și 2 masculi. Până la vârsta de 4-5 luni și cântărind cel puțin 1 kg, femela este pregătită pentru împerechere. Dacă femela este crescută după 7 luni, riscul nașterii problematice crește. După vârsta de 2,5 ani nu este indicat să naști.

Cu 2 săptămâni înainte de împerechere, două femele sunt plantate împreună. Este convenabil - data nașterii va fi aceeași, bebelușii se vor putea hrăni de la ambele femele. Masculii sunt plantați pentru împerechere.

Sarcina lui Kui durează 60-68 de zile. Porcii au întotdeauna o burtă densă și elastică, deci este dificil să stabiliți sarcina. Experții recomandă cântărirea animalului. Dacă împerecherea are succes, după 5 săptămâni va începe creșterea activă în greutate. Din punct de vedere vizual, burta este vizibilă doar cu două săptămâni înainte de naștere..

Ei nasc pe timp de noapte într-un loc retras. Nu este necesară asistență umană. Pot exista de la 1 la 7 bebeluși într-o așternut, greutatea lor variază de la 85 g la 250 g. Kui se naște complet format, încep imediat să se miște și, după un timp, există iarbă. Bebelușii sunt înțărcați din sân după 2 săptămâni.

Cobai - cel mai mare cobai
Aceste animale nu sunt potrivite pentru copii mici și începători, nu se atașează de oameni

Dacă un bebeluș kui la vârsta de 4 săptămâni cântărește mai mult de 400 g, atunci acesta poate fi lăsat pentru reproducere ulterioară. Se recomandă plantarea unei femele pentru a doua împerechere la 30 de zile după naștere. A doua așternut este considerat cel mai bun. Ulterior, împerecherea se face la intervale de 3 luni.

Un Kui mascul nu poate fi asociat cu un cobai standard. Fructele sunt prea mari, femela moare în timpul nașterii.

În Europa se desfășoară activ activități privind selectarea Kui. Astăzi, există porci mari cu diferite culori, două și trei culori, cu pete de agouti și o genă curl. Să sperăm că în curând aceste animale vor fi crescute și în Rusia..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cobai - cel mai mare cobai