Cum și cum să scoți puricii de la pisici?

Ai observat că pisica ta mănâncă adesea și insectele mici se târăsc pe ea? Dacă da, atunci ar putea fi purici. Din păcate, dacă le-ai găsit împreună cu animalul tău de companie, atunci cel mai probabil sunt deja în casa ta..

Puricii dintr-o pisică domestică trebuie îndepărtați, deoarece acești paraziți se hrănesc cu sânge și sunt o sursă de boli periculoase la pisici și oameni.

De ce puricii sunt periculoși?

Puricii sunt un mare pericol pentru animale și oameni. Disconfortul pe care îl creează atunci când mușcă o victimă nu este comparabil cu bolile pe care le poartă. De exemplu, chiar și alergiile de la mușcături multiple pot avea consecințe grave..

Puricii la pisici
Puricii la pisici

Dacă larvele nu sunt dăunătoare, atunci insectele adulte fac pisica mâncărime intensă, sfâșie pielea și chiar scoate bucăți de blană de la sine (coada suferă mai ales). Acești paraziți sunt adesea gazde intermediare pentru tenii. Când o pisică prinde purici pe sine, încearcă să muște insecta.

Rămășițele unui purice sau ale unei insecte întregi sunt înghițite de animalul de companie, digerate și excretate în mod natural. Dacă există ouă de viermi în purice, atunci acestea nu sunt digerate de sucul gastric al pisicii și ulterior se dezvoltă într-un vierme parazit.

Important! Dacă vă decideți să viermi animalul de companie, trebuie mai întâi să scăpați de purici..
Dar reprezintă cel mai mare pericol pentru oameni, deoarece sunt purtători de bacterii:

 • ciuma;
 • yersinoza intestinală;
 • salmoneloză;
 • tularemie;
 • bruceloză;
 • tifos.

De asemenea, pot deveni o sursă de infecție cu hepatita B, C și viermi.

Semne de aspect

Proprietarii de pisici domestice cred că dacă animalul lor de companie nu merge pe stradă și nu comunică cu animalele fără stăpân, atunci el nu va avea purici. Acesta este practic cazul. Dar paraziții pot fi încă pe pisică și în casă, chiar dacă nu lăsați pisica afară. Cum pot pătrunde paraziții în casă?

Pisică pe stradă
Pisică pe stradă
 1. Le poți aduce pe haine sau în geantă.
 2. Locuiți la etajul 1 (puricii și alți paraziți cuibăresc adesea în subsoluri).
 3. Oaspeții și-au adus animalul de companie, care avea purici.
 4. Ai adus un animal vagabond în casă.
 5. Din cauza condițiilor insalubre din locuința vecinului (în clădiri de apartamente).
 6. Dacă locuiți într-un sector privat (paraziții săritori pot locui în iarbă în zona casei).

Important! Atunci când cumpărați mobilier uzat, tratați-l întotdeauna: pe lângă purici, poate conține și alți paraziți.
De îndată ce un purice adult intră în casă, găsește rapid o victimă și, dacă este o femelă fertilizată, parazitul începe să se înmulțească rapid. În absența animalelor în casă, puricii atacă o persoană.

Simptomele unei infestări cu purici sunt de obicei aceleași la toate animalele:

 • mâncărime severă;
 • anxietate;
 • refuzul de a mânca (în caz de afanipteroză severă);
 • țipând când este mușcat de un purice (rar).

Majoritatea speciilor de purici nu trăiesc pe gazda lor, ci cuibăresc în apropierea locului de odihnă și sar pe victimă doar pentru a bea sânge. Puricii pot depune ouă atât pe proprietar, cât și în locuri izolate de acasă.

Refuzul de a mânca
Refuzul de a mânca

Cum să găsești și să scapi o pisică de purici?

Mulți oameni cred că puricii sunt creaturi microscopice. Dar, de fapt, puteți vedea cum arată puricii de pisică fără lupă. Adulții sunt foarte mici, cu o lungime mai mică de 3 mm. Sunt insecte fără aripi de culoare maro-roșiatică, care pot sări foarte departe. Corpul puricilor este comprimat în lateral, iar dimensiunea corpului este mai mare de la spate la abdomen decât în ​​lungime.

Pentru a vă asigura că pisica dvs. transportă paraziți, folosiți un pieptene cu dinți fini și alergați-l pe blană..
Deoarece puricii mușcă pentru a se hrăni cu sânge, mușcăturile lor lasă răni roșii pe pielea animalului de companie..

Puteți identifica, de asemenea, prezența puricilor prin excrementele de purici rămase pe corpul animalului. După pieptănarea pufului, agitați conținutul pieptenei pe un șervețel alb sau pe un prosop de hârtie și picurați apă.

Mizeria de purici va deveni maroniu roșiatic, deoarece conține sânge digerat. Acesta este un alt simptom că pisica ta are purici..
Puteți rula un pieptene fin împotriva blănii pisicii și puteți vedea mușcături, zgârieturi și cruste, precum și boabe albe pe piele. Aceste boabe sunt adesea confundate cu mătreața. Dar mătreața nu provoacă roșeață și nu va provoca răni pe pielea animalului de companie.

O altă modalitate de a determina dacă puricii sunt prezenți este:

 • pe un pervaz, masă sau canapea, întindeți un cuvertură de pat de o culoare monocromatică închisă;
 • pune un animal de companie pe el;
 • apucați laturile pufosului și frecați-i blana în direcții diferite.

Dacă bilele albe, cum ar fi grișul, cad pe o cuvertură de pat întunecată de la o pisică, atunci acestea sunt cel mai probabil ouă de purici.

Sfat! Dacă nu sunteți sigur dacă pisica dvs. are paraziți, duceți-l la medicul veterinar. El va fi capabil să identifice puricii și să prescrie tratament.
Tratamentul cuprinzător al puricilor vă poate ajuta să scăpați de acești paraziți.

Ouă de purici
Ouă de purici

Repelenți eficienți împotriva insectelor

Există multe remedii eficiente pentru paraziții care revin. De exemplu, tratamentele lunare cu purici sunt cele mai eficiente și pot fi folosite și ca tratament preventiv..

Important! Asigurați-vă că produsul pe care îl alegeți este pentru pisici și nu pentru câini. Unele medicamente pentru câini nu sunt tolerate de pisici, provocând otrăviri severe și chiar moarte..

Alegând un remediu bun la magazinul de animale de companie care poate elimina puricii de la o pisică, este puțin probabil să găsiți ceva mai popular decât preparatele topice:

 1. Vectra sau dinotefuran ucide doar puricii. Fii atent Vectra 3D este conceput pentru câini.
 2. FrontlinePlus pentru pisici, conținutul de fipronil și metopren este cel mai eficient remediu: distruge puricii, ouăle și larvele lor. De asemenea, este folosit pentru a elimina căpușele și păduchii. Picături de purici pentru pisici sunt produse și sub această marcă..
 3. Avantajul II, care include imidacloprid și piriproxifen, ucide paraziții în toate etapele vieții lor. Vă rugăm să rețineți că Advantix II, care are un nume similar, este destinat câinilor.
 4. Revoluţie sau selamectina se aplică o dată pe lună. Ucide puricii adulți și ouăle lor și are un efect parțial în uciderea căpușelor.

Luați în considerare utilizarea unui medicament pentru purici oral. Comprimatele de purici pentru pisici și suspensiile lichide acționează rapid și nu vor lăsa urme pe blana pisicii tale. Sunt adesea folosite ca măsură preventivă. Cele mai renumite medicamente sunt:

FrontlinePlus
FrontlinePlus
 1. Program - disponibil sub formă de tablete, suspensii și injecții. Medicamentul este luat cu alimente nu mai mult de o dată pe lună. Distruge paraziții în toate etapele vieții.
 2. Capstar.
 3. Comfortis - comprimate masticabile, administrate împreună cu alimente o dată pe lună.

Picăturile pe greabăn, care se aplică direct pe pielea animalului de companie, s-au dovedit a fi un medicament pentru purici. Pentru a aplica picăturile corect, urmați acești pași:

 • mențineți aplicatorul în poziție verticală, astfel încât să nu se varsă și să se deschidă în conformitate cu instrucțiunile;
 • împarte blana pe gâtul pisicii tale (la baza craniului sau între omoplați) pentru a ajunge la piele;
 • întoarceți aplicatorul cu susul în jos și extrudează conținutul într-un singur loc pe piele;
 • verificați dacă medicamentul este pe piele, și nu pe părul animalelor de companie;
 • verificați dacă aplicatorul este gol.

Important! Citiți întotdeauna eticheta produsului pentru a utiliza corect medicamentul.

Picăturile pe greabăn sunt un medicament puternic, prin urmare, atunci când se tratează pisoi nou-născuți, animale vechi și slăbite, este evitată. În acest caz, utilizați alți agenți externi..

Picături pe greabăn
Picături pe greabăn

De exemplu, săpunul de gudron este un agent antiparazitar pe bază de ingrediente naturale cu miros specific. Dacă doriți să le obțineți purici de la pisoi mici și aveți dubii despre cum va reacționa un organism tânăr la acest lucru, atunci nu vă puteți teme: acesta este un remediu ieftin și complet sigur pentru purici.

Șamponul pentru purici pentru pisici este un remediu eficient adesea utilizat în combinație cu alte medicamente antiparazitare topice. Singurul dezavantaj, cum ar fi săpunul de gudron, este nevoia de a scălda animalul. Pentru a evita tratamentele cu apă, utilizați șampon uscat pentru pisici.

Dacă animalul tău de companie iese afară, poți purta un guler de purici și bifați. Cu toate acestea, medicamentul poate provoca alergii la pisici, până la și inclusiv pierderea părului pe gât. În plus, gulerul are un miros neplăcut.

Remediile populare

Mulți proprietari cred că folosind doar remedii populare pentru a lupta împotriva puricilor, puteți scăpa de paraziți. De fapt, din punct de vedere al eficacității, remediile populare sunt inferioare substanțelor chimice, deci pot fi utilizate ca profilaxie.

Ciorchini de pelin și tansy sunt așezate lângă locul de odihnă al animalului și în jurul perimetrului locuinței. Puricii sunt descurajați de mirosul înțepător al plantelor. Ciorchinii ofiliți periodic trebuie înlocuiți cu iarbă proaspătă.

Zest este folosit și pentru combaterea paraziților. Este așezat în locuri greu accesibile (sub mobilier, în dulapuri, fisuri ale mobilierului). Scapă de molii cu citrice în același timp.

Puricii la pisici
Puricii la pisici

Rumegușul copacilor de conifere este un bun factor de descurajare a puricilor. O pernă sau o saltea plină de rumeguș vă vor proteja animalul de companie de „jumperii” care aspiră sânge pentru o lungă perioadă de timp.

Un remediu bun este celandina, pe baza căreia se fac preparate pentru pisici: spray-uri, picături pe greabăn, gulere și șampoane.

Important! Nu folosiți niciodată celidină pură (flori, tulpini, frunze). Conține până la 20 de alcaloizi diferiți, care sunt fie medicamente, fie otrăvuri.

Este dificil să se distingă cel mai bun remediu din metodele populare de combatere a paraziților. Dar toate au un lucru în comun - disponibilitatea costurilor și inofensivitatea (cu excepția celandinei).

Cum se elimină puricii dintr-un apartament?

Aspirarea covoarelor pufoase, a covoarelor și a mobilierului tapițat zilnic poate ajuta la eliminarea puricilor, ouălor și larvelor adulte. Nu uitați să aspirați sub mobilier. Când curățați canapele și fotolii, îndepărtați pernele de pe ele și aspirați toate piesele de mobilier, inclusiv fisurile.

În aspirator, folosiți o pungă de gunoi de unică folosință și, după curățare, scoateți-o din aparatul de uz casnic, înfășurați-o într-o pungă de plastic și aruncați-o în coșul de gunoi de pe stradă..

De obicei, puricii sunt mai abundenți în zonele în care animalele de companie dorm și se odihnesc. Prin urmare, eforturile dvs. ar trebui să se concentreze asupra acestor locuri. În plus, la fiecare 1-2 zile ar trebui să aspirați plăcile și fisurile și fisurile din dulapuri..

În timpul perioadelor de procesare, trimiteți toate cuverturile de pat și așternuturile din casă să se spele. Ca măsură preventivă, spălați săptămânal așternuturile, așternuturile și canapele animalelor de companie în apă fierbinte.

pat de pisici
Pat de pisici

Important! Spălarea în apă foarte fierbinte (cel puțin + 50 ° C) ucide ouăle de purici.

După aspirare, puteți trata covoare și covoare cu bicarbonat de sodiu natural, borax, pământ de diatomee sau silicagel. Presărați pudra pe toate covoarele și covoarele și puneți-le deoparte peste noapte pentru a deshidrata puricii care trăiesc în fibre. Aspirati aspiratorul a doua zi si nu uitati sa aruncati cosul de gunoi de unica folosinta in cosul de gunoi de pe strada.

Important! Izolați animalele pentru a nu intra în contact cu pulberea.

Următorul pas în îndepărtarea puricilor este utilizarea unui insecticid acasă. În acest caz, agenții care conțin regulatori de creștere a insectelor, cum ar fi metopren sau piriproxifen, sunt potriviți. Asigurați-vă că produsul este modificat și poate fi utilizat în casele în care trăiesc pisicile (informații pe etichetă).

Important! Nu utilizați niciodată produse care conțin piretroid, permetrin sau amitraz. Ele pot fi fatale pentru pisici..

Nimeni nu ar trebui să se afle în cameră în timpul tratamentului cu antifugi, inclusiv animalele de companie (pisici, câini, păsări sau reptile).

Acoperiți acvariul cu folie de plastic și opriți aeratoarele.

Pulverizați insecticidul pe covoare, mobilier, plinte și pervazuri, precum și pe locul unde doarme animalul dvs. de companie. Nu uitați să curățați covorul de sub mobilier. Oamenii și animalele pot fi în cameră 24 de ore după tratament.

Sfat! Deschiderea ferestrelor sau pornirea aparatului de aer condiționat vor îmbunătăți ventilația și vor accelera timpul de uscare.

Important! Asigurați-vă că urmați instrucțiunile de pe eticheta insecticidului.

Sprayul insecticid împotriva puricilor nu ucide paraziții în toate etapele vieții lor, așa că la două săptămâni după tratament, este posibil să observați din nou purici în casă. Prin urmare, continuați aspirarea zilnică după tratamentul cu insecticide: o astfel de prevenire a puricilor la pisici va reduce în mod constant numărul de paraziți.

Concluzie

Pentru a scăpa rapid de purici, trebuie să vă ocupați atât de animalul de companie, cât și de mediul său. Acest lucru va ucide ouăle de purici și le va împiedica să clocească în următoarea generație de paraziți adulți..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum și cum să scoți puricii de la pisici?