6 Tipuri de sterilizare a pisicilor și la ce vârstă puteți face

6 tipuri de sterilizare a pisicilor și la ce vârstă poți face

În articol voi vorbi despre ce vârstă este mai bună și de ce să sterilizați o pisică, sfaturi de la medicii veterinari și cum să o pregătiți pentru această procedură. Voi descrie cum merge operațiunea și cât durează. Cum să aibă grijă în perioada postoperatorie și cum să ajute în timpul recuperării acasă. Voi enumera argumentele pro și contra sterilizării și vă voi spune despre ce tipuri de proceduri există.

La ce vârstă este mai bine să sterilizați o pisică

Sterilizarea sau castrarea este o metodă abdominală care privește pisica și pisica de capacitatea de a reproduce descendenți. Castrarea este îndepărtarea nu numai a ovarelor, ci și a uterului (ovariohisterectomie, OGE). Este posibilă sterilizarea atât a unei femele paroase, cât și a unei femele nulipare. Există diferite moduri de a steriliza sau a steriliza pisicile și pisicile.

O pisică sterilizată oprește estrul, devine mai calmă, agresivitatea față de alții scade sau dispare din cauza unei modificări a nivelurilor hormonale.

Medicii veterinari recomandă pisicile sterilizate înainte de prima căldură, sterilizați în timpul căldurii periculos. Vârsta optimă pentru procedură este de 7-8 luni. Unii medici susțin că sterilizarea timpurie (până la 5-6 luni) poate provoca o creștere scăzută.

6 tipuri de sterilizare a pisicilor și la ce vârstă poți face
Castrarea unei pisici

Este posibilă sterilizarea pisicilor adulte ale fetelor la orice vârstă, dar dacă animalul are deja 10 ani, este mai bine să efectuați o examinare suplimentară (teste de sânge, ultrasunete ale inimii și ECG). Acest lucru se datorează faptului că animalele de companie în vârstă pot dezvolta complicații după anestezie și intervenție chirurgicală..

Argumente pro și contra sterilizării

Sterilizarea este o operațiune majoră și unii proprietari o evită.

Cu toate acestea, această procedură are multe avantaje:

  • Prevenirea bolilor oncologice și a altor organe de reproducere: cancer uterin, chist ovarian, piometru etc..
  • Corectarea comportamentului. După sterilizare, multe animale devin mai puțin agresive, încetează să mai țipe și să cheme masculul.
  • Extinderea vieții. Experții au descoperit că animalele de companie sterilizate au o creștere a speranței de viață de 1-3 ani..
  • Niciun descendent nedorit. Femelele se pot plimba în siguranță în jurul site-ului, dar nu există riscul apariției pisoilor inutili.

Dar sterilizarea, ca orice altă operație, are dezavantajele sale:

  • Anestezie generala. Anestezia este bine tolerată de multe animale, dar există riscul unor complicații grave. De aceea, se recomandă examinarea inimii animalului de companie înainte de sterilizare..
  • Perioada de reabilitare după operație este de 1-2 săptămâni.
  • Tendința de a crește în greutate. După sterilizare la pisici, nivelurile hormonale se schimbă, ceea ce poate duce la tulburări metabolice. Astfel de animale au nevoie alimentare specială ușoară.
6 tipuri de sterilizare a pisicilor și la ce vârstă poți face
Doar animalele sănătoase, cu mișcări intestinale regulate și apetit bun sunt permise pentru operație

Tipuri de sterilizare, modul în care se efectuează și care sunt consecințele

Sterilizarea animalelor se poate face printr-una din mai multe metode..

Iată principalele tipuri ale unei astfel de proceduri:

Ovariectomie sau sterilizare

În această operație, medicii veterinari îndepărtează numai ovarele excizându-le. Uterul rămâne intact.

<="avertizare">Cu această metodă, riscul de a dezvolta piometru și oncologie nu este exclus, prin urmare ooforectomia este rareori efectuată.

Ovariohisterectomie sau castrare

În timpul unei ovariohisterectomii sau a castrării, atât ovarele cât și uterul sunt îndepărtate. În acest caz, riscul de boli ale organelor de reproducere este redus la zero..

Ligatura trompelor

Această metodă este mai blândă, deoarece în timpul operației nici uterul, nici ovarele nu sunt îndepărtate.

<="bside">După o astfel de procedură, fundalul hormonal al animalului de companie rămâne același, ceea ce înseamnă că femela continuă să apeleze masculul.

Se străduiește să genereze, mai târziu este imposibil din punct de vedere fizic. Va trăi și nu se va schimba.

Laparoscopie

Procedura laparoscopică este cel mai nedureroasă pentru pisici. În peretele abdominal se fac 1-3 mici puncții, cu o dimensiune nu mai mare de 1 cm. Un dispozitiv special cu cameră este introdus în ele, care îndepărtează uterul și ovarele (sau numai ovarele) din peritoneu..

6 tipuri de sterilizare a pisicilor și la ce vârstă poți face
Sterilizare laparoscopică

După îndepărtarea organelor, o sutură de fire auto-absorbabile este plasată pe incizia internă, iar puncțiile peretelui abdominal sunt sigilate cu adeziv special.

Această procedură are un dezavantaj semnificativ - cost foarte ridicat..

<="bside">Laparoscopia nu se face în fiecare clinică, deoarece astfel de echipamente scumpe nu sunt disponibile în toate spitalele veterinare.

Sterilizare laterală

Această metodă este similară cu laparoscopia, dar întreaga procedură se efectuează fără utilizarea unui dispozitiv special. Medicul face o mică incizie pe lateral, prin care scoate ovarele și uterul (sau doar ovarele) și le îndepărtează din exterior. Apoi pune cusăturile interioare și exterioare.

Sterilizarea medicală

Operația poate fi înlocuită cu o metodă de medicație. În timpul acestei proceduri, un implant cu un preparat este introdus sub pielea animalului. Există o absorbție treptată a medicamentului în fluxul sanguin, suprimă acțiunea hormonilor și, pentru o perioadă lungă de timp (pentru o perioadă de 3 ani), privește femeia de posibilitatea de a rămâne gravidă. Această metodă este reversibilă - la sfârșitul acțiunii medicamentului, animalul poate aduce din nou descendenți.

Pisici sterilizante cu injecție recomandat pentru utilizare dacă există contraindicații pentru intervenții chirurgicale.

<="avertizare">Complicațiile sterilizării includ riscul de sângerare internă, infecție în sutură sau apariția de umflături pe aceasta..

În primul caz, burtica femelei devine dură, starea se deteriorează rapid. Animalul trebuie dus imediat la spital, altfel există riscul de deces.

Umflăturile de pe cusătură nu pun viața în pericol. Ei pleacă singuri la 3-5 săptămâni după operație. Dezintegrarea cusăturii trebuie arătată medicului veterinar. El va spăla țesuturile, va prescrie un antibiotic, vă va arăta cum să spălați corect rana.

Este de dorit ca operația să aibă loc înainte de apariția primelor semne de pubertate.
Este de dorit ca operația să aibă loc înainte de apariția primelor semne de pubertate.

Pregătirea pentru operație

Pregătirea implică o serie de reguli. Înainte de operație, animalul trebuie ținut înfometat timp de 7-10 ore, nu poate fi hrănit (apa este lăsată în acces liber și îndepărtată doar cu 2-3 ore înainte de introducerea anesteziei). Anestezia cauzează adesea vărsături, deci dacă mâncarea rămâne în stomac, vărsăturile pot pătrunde în căile respiratorii și pot provoca apariția pneumoniei prin aspirație.

De asemenea, cu câteva zile înainte de operație, se recomandă examinarea animalului, efectuarea unui test de sânge, efectuarea EKZ și ultrasunete și consultarea unui cardiolog.

Îngrijirea postoperatorie

După operație și anestezie, animalul se va simți deprimat în primele 1-2 zile, poate vomita. Este necesară o îngrijire atentă. Pleacă în a doua zi. După 2-3 zile, sănătatea ei se îmbunătățește, începe să se intereseze de alimente, să bea apă și să ducă o viață normală. Recuperare în curs.

Sub anestezie, animalul nu închide ochii, deci este necesar să umeziți corneea la fiecare 10 minute cu o soluție hidratantă (picături lacrimale artificiale sau 0,9% NaCl) până când animalul începe să clipească singur.

Dacă timp de 2-3 zile după operație animalul de companie nu mănâncă și coordonarea nu este restabilită, ar trebui să consultați un medic
Dacă timp de 2-3 zile după operație animalul de companie nu mănâncă și coordonarea nu este restabilită, ar trebui să consultați un medic

Temperatura unei pisici după sterilizare se poate abate adesea de la normă cu 1 grad. Prin urmare, este foarte important să cunoașteți temperatura normală a unei pisici, care variază între 37.8-39.2.

Cusătura trebuie inspectată în fiecare zi. Nu este necesară prelucrarea dacă pare uscată și curată. În prima săptămână, o pătură specială este pusă pe animal, care previne roșirea cusăturilor..

Dacă operațiunea a fost efectuată conform schemei standard, de exemplu, acasă într-un apartament, atunci la 10-12 zile după aceasta, cusăturile pot fi deja îndepărtate. De obicei, cicatricea externă în timpul intervenției chirurgicale se formează cu material de sutură absorbibil și nu este necesară îndepărtarea suturii. Nu este nevoie să procesați. Îndepărtați materialul rezidual de sutură după câteva zile.

<="avertizare">Sterilizarea este o procedură chirurgicală majoră, dar are multe beneficii..

Pentru a evita complicațiile, merită să examinați animalul înainte de operație și să urmăriți cu atenție animalul de companie după aceasta.

<="b-r b-r - post-articol">">
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » 6 Tipuri de sterilizare a pisicilor și la ce vârstă puteți face