Amoxicilină pentru pisici: informații despre medicament și indicații de utilizare

Terapia cu antibiotice de astăzi este singura șansă pentru un animal de a-și reveni de la multe boli infecțioase. Aceste fonduri sunt utilizate în mod activ chiar și pentru patologiile virale, deși medicamentele din această clasă nu au practic niciun efect asupra virusurilor. Acest lucru se face pentru a preveni dezvoltarea microflorei patogene secundare..

Una dintre problemele grave este costul vizibil ridicat al agenților antimicrobieni moderni, din cauza căruia mulți proprietari caută opțiuni de economisire. Dar nu este nevoie să cumpărați medicamente discutabile. Există antibiotice vechi, dar bine dovedite, inclusiv Amoxicilina obișnuită.

Informații despre droguri

După cum am spus, acesta este un antibiotic (tip beta-lactam). DESPREaparține medicamentelor antibacteriene cu spectru larg, funcționează bine pe toate cele mai frecvente tulpini gram-pozitive și gram-negative ale microorganismelor patogene. Mecanismul de acțiune implică o încălcare a sintezei mucopeptidelor, care sunt principalele elemente structurale ale membranelor celulare ale unei celule bacteriene. Din această cauză, permeabilitatea acestuia din urmă crește de multe ori, agentul patogen moare din cauza unei încălcări a presiunii osmotice.

În funcție de forma de dozare (comprimate de amoxicilină, soluție sau suspensie), acesta complet absorbit de corp în decurs de două până la opt ore, concentrația maximă a medicamentului în fluidele biologice și țesuturile corpului este menținută timp de aproximativ 12 ore. La nivel terapeutic, concentrația durează cel puțin două zile. Mai mult de 90% din medicament este excretat în mediu extern cu urină, în timp ce antibioticul rămâne într-o formă aproape neschimbată (nu este distrus, nu este metabolizat). Retragerea parțială se efectuează cu secreții hepatice.

După cum am spus deja, forma de eliberare a medicamentului este destul de diversă: tablete, amoxicilină în fiole și, de asemenea, sub formă de suspensie. Dar acest lucru, în cea mai mare parte, se aplică doar formularelor medicale.. În medicina veterinară (de regulă) se folosește doar versiunea injectabilă a medicamentului (soluție 15%). Este mult mai convenabil să o dozați și să o utilizați. Dar! De asemenea, în farmaciile veterinare și „regulate” există o suspensie injectabilă. Mulți practicanți sfătuiesc să nu-l folosească, deoarece locul de injectare este adesea umflat, iar procesul de inserție în sine este extrem de dureros. Soluția este absorbită de organism mult mai bine.

Medicamentul este ambalat în flacoane de sticlă întunecată, al căror volum este de 10-100 ml și fiole cu o capacitate de 1 ml. Analogii medicamentului sunt foarte numeroși., dar în majoritatea cazurilor nu sunt utilizate în medicina veterinară. Aș dori să evidențiez doar Amoxiclav. Acesta este un amestec de aceeași Amoxicilină și acid clavulanic. O astfel de compoziție este mult mai rezistentă la metabolism în corpul unui animal și al unei persoane, concentrația sa terapeutică durează mai mult. Este considerat semnificativ mai puternic decât medicamentul „părinte”. în afară de, la vânzare există: Amoxillat, Amoxisar, Danemox etc. (aproximativ 20 de medicamente).

Posibilitate și opțiuni pentru efecte secundare

Rețineți că, cu amoxicilină (ca și în cazul oricărui alt antibiotic, apropo) trebuie să fiți atenți. Nu prescrieți în niciun caz medicamentul animalului dvs. de companie. și, mai mult, nu îl introduceți „pentru prevenire”. Lista efectelor secundare este extinsă..

Cel mai adesea, se remarcă diverse manifestări alergic reacții. Locul injectării devine adesea roșu (hiperemie), alergic rinita și conjunctivită. În cazurile mai severe, este posibil dermatită și eritem. Dacă observați că pisica a dezvoltat o alergie după administrarea antibioticului, medicamentul trebuie oprit imediat! Cu utilizarea necontrolată și prelungită a medicamentului, au existat cazuri angioedem și reacții similare cu așa-numitele „Boala serică” (reacție anafilactică a corpului ca răspuns la perfuzia de ser autoimun polivalent). Proprietarii deosebit de „talentați” au reușit să-și aducă animalul la maximum șoc anafilactic, care, din păcate, a fost adesea fatală. Astfel încât Amoxicilina pentru pisici - un medicament care are nevoie de un tratament „respectuos”.

Poate fi observat vărsături, preferințele gustului pisicii sunt pervertite, adesea puternice diaree (mai ales cu utilizare prelungită). În cazuri mai rare, au fost descrise cazuri ulcerativ stomatită, care a apărut în timp ce luați amoxicilină. De asemenea, pisicile pot deveni nervoase, agitate, au fost raportate cazuri ataxie (coordonarea afectată a mișcărilor), reacțiile comportamentale ale animalului se schimbă dramatic. Uneori, acest lucru se observă datorită faptului că injecțiile medicamentului sunt destul de dureroase, iar pisica doar doare (motiv pentru care poate merge, lăsând ciudat laba sa).

Administrarea medicamentului necontrolat de către un specialist competent din cauza unor posibile probleme cu sistemul hematopoietic și cardiovascular. Deci, se poate dezvolta anemie, agranulocitoză, tahicardie și tahipnee (dispnee), se observă deseori eozinofilia și neutropenia.

Unele animale au respirație dificilă și răgușită. Dacă pisica are cel puțin unele probleme hepatice, este strict contraindicat să i se prescrie acest medicament, deoarece probabilitatea de hepatită este destul de mare. Din nou, utilizarea prelungită și nejustificată a acestui antibiotic poate provoca dezvoltarea bolilor fungice ale cavității bucale și organelor genitale. Cele mai „inofensive” probleme în astfel de cazuri este disbioza pronunțată, este posibil colita și enterită.

După ce ați citit lista posibilelor reacții adverse, ați decis că nu veți administra niciodată pisica ta Amoxicilină pentru animale? Degeaba. Faptul este că aproape TOATE antibioticele moderne provoacă uneori reacții mult mai rele (până la edem cerebral). Dar cel mai important - toate acestea sunt posibile numai cu utilizarea prelungită și necorespunzătoare a medicamentului, atunci când nu sunt respectate reguli și instrucțiuni.

Indicații de utilizare, dozare

Medicamentul este utilizat în următoarele cazuri:

  • Variat boli ale tractului respirator superior și inferior, inclusiv acute și cronice bronşită, pneumonie.
  • Medicamentul este eficient (datorită excreției în stare neschimbată cu urină) pentru mulți patologii infecțioase ale sistemului genito-urinar.
  • Ei bine, medicamentul s-a dovedit în tratamentul bolilor infecțioase ale pielii, cauzate de stafilococi și streptococi.
  • Rezultate excelente obținute în timpul tratamentului mastită și parțial, endometrita la pisici.

Medicamentul este administrat subcutanat sau intramuscular. Dacă dintr-un anumit motiv trebuie să utilizați o suspensie (am scris deja despre neajunsurile sale), atunci este recomandabil să încălziți medicamentul la aproximativ 37 de grade Celsius înainte de utilizare. Acest lucru reduce probabilitatea de a dezvolta umflături dureroase la locul injectării. De asemenea, în acest caz este recomandabil să injectați medicamentul subcutanat, în zona scapulei. Deoarece pielea din acest loc se „freacă” intens când merge, medicamentul se va dizolva rapid fără apariția unor neoplasme dureroase.

Deloc, pisica trebuie injectată cu Amoxicilină numai prin fixarea animalului de înaltă calitate (injecția este destul de dureroasă). Dozajul este simplu - 1 ml la 10 kilograme din greutatea vie a animalului de companie. Doza de amoxicilină pentru pisici nu a fost stabilită, deoarece medicamentul este prescris numai acelor animale a căror greutate a atins cel puțin un kilogram. Umplerea unui pisoi cu un antibiotic puternic prezintă riscul de afectare a ficatului.!

Dar dacă nu există antibiotic la îndemână, fie sub formă de soluție, fie sub formă de suspensie? Puteți utiliza comprimate (Amoxicilină 150 mg). În acest caz, 12,5 mg pe kilogram de greutate vie. Dar dacă pisica este mică, este extrem de incomod să dozați comprimatele. Din această cauză, se recomandă utilizarea unei soluții sau suspensii injectabile.

In unele cazuri doza de medicament poate fi revizuită, dar decizia cu privire la aceasta trebuie luată exclusiv de medicul veterinar. Deci, doza de amoxicilină în tratament otita medie de tip acut, atunci când animalul poate pierde auzul (și există pericolul de septicemie), în primele zile, se folosește un șoc, adică volumul medicamentului este dublat. Acest lucru trebuie făcut cu atenție, monitorizând în permanență starea animalului și urmărind semne de reacții adverse grave..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Amoxicilină pentru pisici: informații despre medicament și indicații de utilizare