Alergie la pisici: simptome, tratament

Conform statisticilor OMS, fiecare al patrulea locuitor al planetei suferă astăzi de alergii, iar fiecare a zecea reacție alergică este cauzată de cel mai iubit dintre animalele de companie - pisicile. Este un fapt istoric cunoscut că neînfricatul comandant Napoleon Bonaparte, la vederea acestui animal, a fugit imediat: comunicarea cu o pisică i-a provocat sufocare severă și ochi apoși.

Opinia predominantă că cauza unui atac alergic este pătrunderea părului de pisică în căile respiratorii este incorectă - dezvoltarea unei astfel de reacții hipertrofiate a corpului uman la pisici poate fi provocată de diverși factori.

Pisică pufoasă

Agentul cauzator al alergiilor nu este blana pisicilor în sine. Acesta servește ca purtător principal al particulelor microscopice de proteine ​​(proteine) Fel D1. Aceste proteine ​​se găsesc în pielea unui animal, saliva acestuia, secrețiile glandelor sebacee, urină. În plus, după plimbarea afară, pisica poate aduce polen de pe flori sau acarieni de praf pe palton, care deseori provoacă și hiperreacții. De la linia părului unei pisici, alergenii intră cu ușurință în aerul camerei, pe podea, mobilier, articole de uz casnic, mâini și haine ale proprietarilor.

Simptome

Alergia la pisici poate fi exprimată în diferite moduri, să ne dăm seama cum se manifestă. O „grămadă” de simptome poate include:

 • Simptome cutanate - mâncărime, arsură, descuamare, înroșire (roșeață), erupții cutanate uscate sau vezicule.
Alergie la pisici
Simptomele alergiei la pisici din fotografie
 • Simptome gastrointestinale - dureri de stomac sau epigastrice, greață.
 • Simptome frecvente - conjunctivită, lacrimare și salivație abundentă, cefalee, letargie.
 • Simptome respiratorii. Aceasta este rinită, strănut, congestie nazală persistentă, tuse, în cazuri severe, dificultăți de respirație, respirație scurtă sau umflarea mucoasei nazofaringiene..

Fapt interesant: Conform observațiilor medicilor pediatri, copiii în contact cu pisicile încă din copilărie sunt mai puțin sensibili la reacțiile alergice la aceste animale. Aparent, acest lucru se datorează adaptării corpului copilului la proteinele alergenice pe care pisica le secretă..

Simptomele alergiei la pisici descrise mai sus pot fi ușor confundate cu cele ale altora, în special probleme respiratorii. Prin urmare, dacă bănuiți că un animal de companie este cauza stării de sănătate precare sau a disconfortului copilului dumneavoastră, nu vă autodiagnosticați și nu vă auto-medicați. Diagnosticul se poate face numai pe baza rezultatelor examinării..

Diagnostic

Coincidența momentului în care apare o pisică în casă și dezvoltarea alergiilor la membrii adulți ai familiei sau la un copil nu înseamnă întotdeauna că cauza bolii a fost blana sau descărcarea animalului de companie. Animalul poate aduce asupra sa polen, spori de mucegai, căpușe. Unii oameni sunt hipersensibili la particulele de hrană pentru pisici sau așternut. Prin urmare, dacă există o anamneză care sugerează că o persoană este alergică la pisici, medicul îi prescrie o sesizare pentru examinare, care îi permite să confirme diagnosticul și să identifice agentul patogen..

Acest diagnostic diferențial se efectuează utilizând un test cutanat (test alergic). Atunci când efectuați un test de aplicare, un tampon umezit cu o soluție de alergen este aplicat pe pielea mâinii pacientului timp de câteva ore (în acest caz, aceasta este o spălare a unui eșantion de epidermă sau blană de pisică). În timpul testului de scarificare, soluția se aplică pe pielea antebrațului, apoi se face o mică zgârietură pe ea cu un scarificator de unică folosință. Apariția roșeață la locul de aplicare înseamnă o reacție alergică la această substanță.

Test de scarificare

În unele cazuri, pentru confirmarea diagnosticului este necesar un test de sânge pentru nivelul de imunoglobulină E. Conținutul crescut al acestui tip de anticorpi este unul dintre principalii indicatori ai bolilor cu caracter alergic..

Tratament

Orice tip de alergie poate fi vindecat complet dacă este exclus contactul pacientului cu un provocator de substanțe. Toate metodele medicale sunt considerate simptomatice și sunt concepute pentru ameliorarea manifestărilor externe ale bolii: elimină mâncărimea, erupțiile cutanate, edemul, spasmele bronșice sau rinita.

Pentru alergii la pisici, aplicați:

 • Antihistaminice. Acestea blochează acțiunea alergenului, previn dezvoltarea unei reacții alergice și, prin urmare, ameliorează starea pacientului. Din acest grup de medicamente, derivații difenhidraminei, cloropiraminei, loratadinei sau cetirizinei sunt cel mai des folosiți - difenhidramină, Suprastin, Claritin, Zyrtec.
 • Corticosteroizi. Hormonii steroizi inhibă sinteza mediatorilor inflamatori, reduc intensitatea manifestărilor alergice. Reprezentanți populari ai grupului de medicamente steroizi - Prednisolonă, Kenalog, Flixotidă, Celeston, Elokom.
 • Bronhodilatatoare, medicamente acid cromoglicic. Bronhodilatatoarele (Almont, Montelar, Singlon) și un medicament pe bază de cromoglicat de sodiu Kromoglin ameliorează bine bronhospasmul alergic și rinita.

Medicamente pentru alergii

Cum să vă înțelegeți cu o pisică alergică

După cum sa menționat deja, pentru a scăpa de alergii, trebuie să excludeți posibilitatea contactului cu alergenul. În cazul nostru, soluția cardinală va fi să scăpăm de prezența animalului în casă. Dar dacă într-adevăr nu doriți să vă despărțiți de iubitul dvs. animal de companie, puteți lua măsuri pentru a reduce riscul de a dezvolta boala..

 • Respectați cu atenție curățenia în casă, va trebui să faceți curățare umedă cel puțin de două ori pe săptămână.
 • Aerisiți regulat camerele în care se află animalul dvs. de companie sau chiar mai bine - cumpărați un purificator de aer.
 • Nu permiteți niciodată unui animal să intre în camera în care dormiți.
 • Schimbați așternutul după fiecare vizită la așternutul animalelor.
 • Împiedicând pisica să se așeze în dulapul unde sunt depozitate hainele sau așternuturile.
 • Minimizați coșurile de praf - covoare de podea cu grămadă lungă, perdele grele și cuverturi de pat.
 • Periați pisica mai des, se recomandă să o spălați în fiecare săptămână. Un membru sănătos al familiei ar trebui să o facă..

Pisica este pieptănată

Nu orice pisică poate dezvolta alergii. Prin urmare, dacă decideți să aveți o pisică, mai întâi „vorbiți” cu animalul în casa proprietarului anterior. În câteva ore vei putea vedea reacția organismului și vei decide dacă este pisica „ta” sau nu. Acest lucru este valabil mai ales atunci când există un copil în familie. Luând bebelușul cu tine „la mire”, poți verifica reacția corpului copilului și îi poți oferi copilului plăcere, făcându-l un participant la alegerea unui pisoi.

Nu există pisici complet hipoalergenice. Dar unele dintre rase produc mai puține proteine ​​alergenice sau sunt înzestrate cu șase „fără vărsare”. Acestea includ rase:

 • Birmanez;
 • Balinez;
 • Bengali;
 • Cornish și Devon Rex;
 • Albastru rusesc;
 • Sfinx;
 • Siberian;
 • siamez.

Respectarea tuturor măsurilor de prevenire a alergiilor la pisici necesită răbdare, dar dă întotdeauna rezultate. Dacă le executați în mod constant, șansele unei conviețuiri îndelungate cu acest animal fermecător sunt foarte reale..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Alergie la pisici: simptome, tratament