Test de sânge la pisici: informații generale și interpretarea rezultatelor

Dacă citiți în mod regulat articole despre problemele de sănătate la animalele de companie și despre cum să le tratați, atunci probabil că vedeți în mod constant linii care menționează teste de sânge. La pisici, această metodă de diagnostic poate fi utilizată pentru aproape toate tipurile de boli infecțioase și invazive. La ce parametri se analizează medicul veterinar? Și ce se poate înțelege în general din ea? Să aflăm.

De ce este atât de important un test de sânge?

În ultimii ani, mulți crescători nu au fost dispuși să cheltuiască mulți bani cumpărând alimente speciale pentru animalele lor de companie. Le înlocuiesc cu „naturale”. Din păcate, nu toți proprietarii de pisici consultă medicii veterinari profesioniști atunci când pregătesc o nouă dietă. Studiile arată că, în 95% din cazuri, alimentele auto-selectate nu satisfac deloc nevoile pisicii. Din păcate, consecințele acestei abordări nu sunt imediat evidente. Este un test biochimic de sânge la pisici care poate preveni necazurile..

Și vorbim doar despre biochimie! Un simplu test de sânge, care poate fi făcut într-o clinică obișnuită, nu poate furniza astfel de date. Cu toate acestea, un specialist cu experiență (foarte experimentat) va concluziona că există o lipsă de fier sau cianocobalamină, văzând semnele acestui lucru la microscop. Dar sunt puțini.

În cadrul acestui articol, aș dori să mă concentrez pe ceva cu adevărat specific. Aproape toată lumea știe că leucocitele cresc odată cu orice reacție inflamatorie, nivelul globulelor roșii scade odată cu anemia etc. Dar chiar și specialiștii trebuie adesea să ghicească ceva mai complicat, deoarece singurul indicator de care pot fi ghidați este un test clinic de sânge la pisici. Multe depind de exactitatea interpretării sale..

Important! Animalul trebuie dus la clinica pe stomacul gol! În sângele unei pisici care supraalimentează, aproape sigur va fi găsită o masă de leucocite, ceea ce va da naștere la suspiciunea că are un proces inflamator grav. Veți cheltui multă energie și nervi până când se va dovedi că sănătatea animalului de companie este în regulă..

În plus, în același caz, poate fi detectat un conținut ridicat de eozinofile, ceea ce se întâmplă de fapt cu viermi. Desigur, deparazitarea este un lucru bun, dar nu ar trebui să umpli doar pisica cu droguri. Tine minte asta!

Analiza chimică generală a sângelui

Un pas foarte important în orice studiu de diagnostic, deoarece rezultatele sale oferă date cuprinzătoare privind starea de sănătate a animalului dumneavoastră. Chimia sângelui este utilizată atât pentru diagnosticarea cât și pentru examinarea preventivă a animalelor. Abilitatea de a interpreta rezultatele cercetărilor chimice vă permite să vă faceți o idee despre starea aproape a fiecărui organ din corpul unei pisici. Uită-te mai întâi la rinichi.

 • BUN (azot ureic). Creșterea sa indică disfuncție renală, deshidratare, poate fi cauzată de boli de inimă, șoc sau obstrucție a tractului urinar, precum și de cantități excesive de proteine ​​care intră în corpul animalului prin alimente. Nivelurile scăzute apar cu edem, polidipsie.
 • CREA (creatinină). Ca și în trecut, se observă o creștere în multe boli care afectează rinichii într-un fel sau altul. În general, motivele sunt la fel, ceea ce poate duce la creșterea nivelului de azot. Singura excepție este creșterea proporției produselor proteice din dietă: creatinina nu reacționează la aceasta. O scădere a conținutului său în plasma sanguină se înregistrează în bolile însoțite de polidipsie.
 • PHOS (fosfor). Din nou, în cazul bolilor de rinichi, creșterea acesteia este adesea înregistrată. Acest lucru indică faptul că sistemul excretor nu poate face față excreției excesului acestei substanțe din corp. În mod similar - cu patologii ale tractului gastro-intestinal, atunci când norma este depășită de mai multe ori. Trebuie amintit că o ușoară creștere a nivelului acestui element în sângele pisoilor și animalelor tinere este complet normală. O scădere a cantității de fosfor se observă foarte des în bolile renale grave, când urina secundară normală nu se formează în sistemul excretor și aproape toate elementele necesare sunt spălate în mediul extern..
 • La fel și în situația cu calciu. În general, raportul dintre calciu și fosfor este luat în considerare în biochimia sângelui. O creștere a cantității sale este întotdeauna observată în bolile renale inflamatorii, anumite tipuri de cancer, uneori indică o boală a glandei paratiroide sau indică otrăvirea, în urma căreia rinichii au eșuat. Scăderea poate fi asociată cu anumite boli ale glandei paratiroide și cu scăderea albuminei din sânge.

Ficat

 • Aspartat aminotransferază (AST). Creșterea sa este o dovadă foarte clară a gravității probleme cu ficatul pisicii. În acest caz, biochimia sângelui efectuată în timp util la pisici poate salva viața animalelor. Sau măcar extinde-l serios.
 • ALKP (fosfatază alcalină). O creștere poate indica congestie biliară, alte probleme ale vezicii biliare. Boala Cushing se manifestă în mod similar. Dar motivele nu sunt întotdeauna patologice. Pisoii și animalele tinere, ale căror oase cresc rapid, pot avea, de asemenea, niveluri ridicate de fosfatază alcalină. Un efect similar se observă uneori la animalele care se recuperează după fracturi majore..
 • GGT (GGT - gamma glutamil transferază). Creșterea acestuia indică, de asemenea, probleme cu tractul biliar, astfel încât descifrarea unui test de sânge la pisici ajută la identificarea uniformă apariția unui opisthorchus la o pisică cu mult înainte de apariția ouălor parazitului în fecale.
 • ALB (albumina). Cu cât volumul său este mai mare, cu atât este mai mare probabilitatea de deshidratare. Scăderea indică o funcție hepatică slabă, un efect similar se poate datora pierderii de sânge, boli gastro-intestinale sau boli de rinichi.
 • TBIL (bilirubină totală). Creșterea sa este adesea asociată cu boli ale tractului biliar, în plus, anumite tipuri de anemie plumb, adesea fracția sa de volum crește odată cu hepatită.
 • Acizi biliari. Cu cât mai mulți dintre aceștia, cu atât ficatul funcționează mai rău, cu atât este mai mare probabilitatea unei afectări a fluxului sanguin în acesta sau prezența unor probleme cu tractul biliar.

Pancreas

 • AMIL (amilază). O creștere a fracției sale de masă este asociată cu pancreatită, boli de rinichi, patologie gastro-intestinală sau prescrierea anumitor medicamente. Nivelul de amilază ajută la determinarea prezenței pancreatitei în primele etape. Ce altceva poate arăta CBC la pisici??
 • Lipaza. Creșterea se poate datora și pancreatitei, bolilor renale, anomaliilor tractului gastro-intestinal sau efectelor secundare ale medicamentelor. Determinarea fracției de volum a acestei componente ajută, de asemenea, la identificarea inflamației pancreasului în primele sale etape..

Modificări ale nivelului de proteine

 • TP (proteină completă). O creștere a cantității sale indică deshidratare sau boală inflamatorie. Conținutul său scade odată cu funcția hepatică anormală, pierderea de sânge, patologia gastro-intestinală sau bolile renale (posibil cu urolitiază).
 • ALB (albumina). O creștere indică și deshidratarea. În principiu, totul este similar cu punctul de mai sus, deoarece scăderea sa se observă cu aceleași patologii: boli hepatice, hemoragii, stare patologică a sistemului excretor. Pentru a identifica ce alți factori sunt luați sângele pentru analiză?
 • GLOB (globulină). Creșterea sa indică prezența unei reacții inflamatorii. Acest lucru este revelat aproape întotdeauna în bolile cronice, chiar dacă manifestările clinice ale acestor patologii pot să nu fie observate. Cantitatea de globulină scade după sângerări grave, cu infecții ale tractului gastro-intestinal, cu boli autoimune și alte probleme ale sistemului de apărare al corpului (în special cu leucemie).

Electroliti

 • Sodiu. Volumul acestui element crește foarte mult odată cu deshidratarea. Nivelul său scade cu diaree severă, vărsături sau în legătură cu boala Addison și alte patologii renale.
 • Potasiu. O creștere a conținutului său este observată în infecțiile inflamatorii renale, boala Addison, deshidratarea și obstrucția tractului urinar. Indicatorii scad dacă pisica suferă diaree și / sau vărsături.
 • Cloruri. Numărul lor crește odată cu deshidratarea severă a corpului, se observă o scădere a bolilor tractului gastro-intestinal.

„Avantajul” acestor componente este că și cel mai simplu test de sânge la domiciliu poate oferi informații despre conținutul tuturor substanțelor de mai sus din plasmă. Pentru pisoi, această analiză poate fi vitală, deoarece deshidratarea la ei începe rapid și duce la dezvoltarea unor consecințe grave..

Alte elemente

 • Glucoză. Cu cât este mai mare, cu atât este mai mare probabilitatea de a detecta diabetul zaharat. Volumul său scade în caz de afecțiuni hepatice, boli ale pancreasului. Toate modificările nivelului acestei substanțe din sânge sunt extrem de periculoase și pot duce la comă bruscă și chiar la moarte. Dacă medicul identifică ceva greșit în nivelurile de glucoză, animalul trebuie tratat urgent.
 • Colesterol. Poate fi mărit cu Diabet, hipotiroidism, Boala lui Cushing, pancreatită si ceva boală de rinichi. Nivelul său scade în multe boli ale tractului gastro-intestinal.
 • TRIG (trigliceride). Conținutul lor crescut poate indica faptul că animalul nu a fost ținut la o dietă de foame înainte de a dona sânge, foarte des (datorită particularităților metabolismului), acest efect este observat la șnauzerii și cleștele pitici. Uneori indicativ pentru pancreatită, diabet, boala Cushing sau hipotiroidism.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Test de sânge la pisici: informații generale și interpretarea rezultatelor