Anestezie pentru pisici: tipuri, complicații, reabilitare

Medicii veterinari trebuie adesea să recurgă la operații chirurgicale, fără de care este imposibil să se vindece unele patologii. Dar de multe ori nici măcar operația în sine nu este deosebit de dificilă! Faptul este că anestezia pentru pisici, fără de care poate fi dificil și chiar periculos să faci ceva cu un animal, ar trebui prescrisă numai de un specialist cu experiență și competent. În caz contrar, rezultatul intervenției va fi trist.

Anestezie pentru pisici: informații generale

Termenul „anestezie” în sine provine din două denumiri antice grecești, a căror totalitate poate fi tradusă prin „privarea simțurilor”. Adică, această procedură vizează eliminarea sensibilității (locale sau a întregului organism) în momentul efectuării unor manipulări (chirurgicale, de regulă), însoțită de o reacție dureroasă crescută.

Fără anestezie de înaltă calitate, operația se va încheia aproape sigur cu tristețe: decesele provocate de șoc dureros sunt departe de a fi mai puțin frecvente. În general, ameliorarea durerii nu este singurul scop al anesteziei. Foarte des este suplimentat cu administrarea locală de relaxante musculare (adică medicamente care ajută la relaxarea mușchilor).

Anestezie generala

Termenul mai cunoscut este anestezie. Aceasta implică introducerea animalului într-un somn profund medicamentos, însoțit de oprirea completă a tuturor senzațiilor de durere. Pentru a reduce doza de medicament „de somn” și pentru a facilita recuperarea ulterioară din anestezie pentru pisică, orice anestezie generală este precedată de premedicație. Acesta este numele introducerii sedativelor ușoare și a relaxantelor musculare. Fără premedicație, introducerea în anestezie este mult mai dificilă, riscul de a dezvolta multe complicații crește semnificativ.

Orice anestezie poate fi efectuată folosind unul (cel puțin două) medicamente sau folosind o combinație de mai multe medicamente. În primul caz, vorbim despre mononarcoză, în al doilea, despre polinarcoză (tipuri mono și respectiv polivalente).

Anestezia simplă, cu o singură componentă, în ciuda ușurinței de implementare și simplității relative a calculului dozei, este o opțiune care este potrivită exclusiv pentru operații ușoare, pe termen scurt. În ciuda tuturor succeselor farmaciștilor din ultimii ani, încă nu există medicamente ideale și „multifuncționale” pentru anestezie..

În special, nu există astfel de mijloace (în special în medicina veterinară) care să permită efectuarea operațiilor pe termen lung. Dacă este necesară o intervenție chirurgicală complexă, în orice caz, este necesar să se utilizeze o combinație de mai multe medicamente care îmbunătățesc sau netezesc acțiunea celuilalt.

Anestezie prin inhalare

Ea este „anestezie cu gaze”. Anestezia prin inhalare este considerată a fi metoda preferată. Există mai multe motive pentru aceasta:

 • Substanțele medicinale, fiind furnizate plămânilor sub forma unui aerosol fin dispersat, sunt absorbite de organism mult mai repede și mai bine. Acest lucru permite pisicii să fie anesteziată mai repede și reduce semnificativ cantitatea de medicamente necesare pentru anestezie..
 • Prin reducerea dozei, este posibil să scoateți animalele operate din anestezie mult mai repede, pisica este mult mai ușor de recuperat din consecințele sale.
 • Doar anestezia prin inhalare permite accesul nestingherit la multe organe ale sistemului respirator, cavități orale și nazale.

Cu toate acestea, în ultimul caz, nu totul este atât de lin. Nu este întotdeauna posibil să se furnizeze amestecul gazos prin mască și, prin urmare, este necesar să se recurgă la aceeași intubație traheală. Din această cauză, capacitatea de a opera pe multe organe ale sistemului respirator este redusă semnificativ..

Important! În plus, pentru anestezia prin inhalare (datorită efectului vasodilatator pronunțat), o scădere gravă a sângelui presiune. Pentru a evita moartea (sau dezvoltarea tulburărilor neurologice) a unei pisici din cauza colapsului arterial, tensiunea arterială trebuie monitorizată pe tot parcursul operației..

Anestezie parenterală

Cel mai frecvent tip de anestezie este atunci când medicamentele sunt injectate intravenos în corpul animalului.

Această tehnică are, de asemenea, o serie de avantaje semnificative:

 • Posibilitatea controlului perfect al dozei de medicament. Pur și simplu, medicul veterinar știe exact cât din medicament și cu ce viteză a fost infuzat în sistemul circulator al pisicii..
 • Posibilitatea retragerii liniste și treptate a animalului din anestezie atât datorită scăderii treptate a volumului substanței active, cât și prin introducerea „antidoturilor” care opresc efectul medicamentelor.
 • Simplitatea tehnicii. Posibilitatea tehnică de administrare a anesteziei prin inhalare nu este întotdeauna disponibilă, în timp ce orice medic veterinar poate efectua perfuzie intravenoasă chiar și acasă.

Desigur, anestezia parenterală are dezavantajele sale:

 • În primul rând, o parte din medicament în acest caz trece inevitabil prin ficat, care îl prelucrează. Acest lucru duce la două puncte negative. În primul rând, unii dintre metaboliți pot fi foarte dăunători corpului animalului (care se manifestă, printre altele, sub forma retragerii severe din anestezie). În plus, medicamentul în unele cazuri poate fi prea slab sau efectul său se va termina brusc chiar în mijlocul operației. Toate acestea sunt pline de moartea animalului din cauza șocului durerii.
 • În al doilea rând, majoritatea medicamentelor utilizate pentru o astfel de anestezie contribuie la o scădere a frecvenței mișcărilor respiratorii și la o deteriorare accentuată a ventilației. Pentru a preveni pisica operată să moară sufocată, traheea sa este intubată. Pur și simplu, un tub special din plastic este introdus în el, prin care aerul curge direct în plămânii animalului. Din această cauză, anestezia intravenoasă este adesea imposibil de utilizat pentru operații pe cavitățile respiratorii, orale sau nazale..

Important! În practica veterinară, inhalarea „pură” sau tipurile de anestezie intravenoasă sunt utilizate numai în cazuri de operații relativ simple și rapide..

Dacă este necesară o intervenție complexă a cavității (cu sterilizare cu necesitatea îndepărtării uterului și ovarelor, de exemplu), acestea recurg la tipuri combinate de anestezie. Deci, un specialist poate efectua anestezie primară prin injectarea medicamentelor necesare intravenos, după care pisica este menținută în starea dorită prin furnizarea de doze de întreținere a medicamentelor sub formă de aerosol (prin intubație traheală).

Retragerea de la anestezie generală

Se efectuează prin reducerea treptată și oprirea suplimentară a aportului de substanță anestezică. În unele cazuri, medicamentele care susțin activitatea cardiacă și respiratorie, precum și medicamentele care blochează acțiunea anestezicelor, sunt administrate suplimentar.

Anestezie locala

Cea mai comună și simplă formă analgezic. Se utilizează numai atunci când este necesar să efectuați o operație rapidă și simplă. Cu toate acestea, există excepții: cu castrarea se practică și anestezia locală. Dar numai la pisicile tinere și puternice din punct de vedere fizic. În acest caz, animalele bătrâne pot muri din cauza unui șoc dureros..

Anestezie de aplicare

În acest caz, un tencuială îmbibată în soluții de sedative este lipită de pielea pre-rasă. Metoda este bună pentru simplitatea sa și, spre deosebire de opinia unor crescători, eficiență: medicamentele moderne pătrund perfect în piele și pot oferi calmarea durerii de înaltă calitate timp de câteva ore.

Cu toate acestea, eficiența nu este suficientă pentru intervenția chirurgicală. De regulă, aplicațiile sunt utilizate pentru ameliorarea durerii postoperatorii, dureri de origine reumatică, după entorse.

Anestezie de infiltrație

Spre deosebire de versiunea anterioară, această anestezie locală este utilizată activ atunci când se efectuează operații mici (și nu chiar așa). Concluzia este de a injecta viitorul câmp operațional cu soluții de medicamente anestezice, astfel încât acestea să satureze atât pielea în sine, cât și toate țesuturile subiacente..

Tehnica este destul de simplă: mai întâi, acul este introdus la o adâncime de câțiva milimetri și apoi avansat mai jos. În tot acest timp, specialistul apasă pe pistonul seringii, distribuind soluția agentului în țesuturi.

Anestezie regională

Aceasta include diferite tipuri de blocaje. Dacă nu intrați în detaliile anatomice și fiziologice, esența anesteziei regionale în toate manifestările sale este să saturați trunchiurile nervoase locale, terminațiile și nodurile cu soluții anestezice care blochează transmisia impulsurilor nervoase, ca urmare a faptului că senzațiile de durere fie dispar cu totul, fie sunt suprimate semnificativ.

Această tehnică este clasificată în trei subtipuri:

 • Tipul de conductor este cel mai simplu. Prin injectarea cu anestezice a zonelor pe care trec nervii și plexurile, medicul veterinar „oprește” senzațiile de durere. Durata depinde de mărimea și importanța ganglionului, precum și de caracteristicile medicamentelor utilizate.
 • Anestezie epidurală. Medicamentele sunt injectate în canalul spinal (între măduva spinării și pereții vertebrelor). Ca rezultat - „deconectare” a corpului sub locul injectării (un fel de paralizie a medicamentului).
 • Anestezie spinală. Poate fi considerată o variație a tipului descris mai sus, deoarece medicamentele sunt injectate între membranele măduvei spinării..

Riscurile anesteziei, probabilitatea apariției complicațiilor

Cât de reale sunt complicațiile după anestezie sau anestezie locală? De fapt, riscul este foarte scăzut. Deci, conform statisticilor veterinare, unele efecte secundare se găsesc la aproximativ un animal dintr-o sută de mii. Acestea. indicatorul este aproape de eroarea statistică.

Problema este că, în practică, „urgențele” sunt mult mai frecvente. Dar nu medicamentele utilizate pentru anestezie sau anestezie locală sunt de vină pentru acest lucru, ci nerespectarea brutală a regulilor elementare de utilizare a acestora:

 • Pisica nu este ținută la o dietă de foame înainte de operație. Poate că aceasta este cea mai comună și periculoasă greșeală. Dacă există apă sau alimente în stomacul animalului operat, atunci în timpul operației, toate acestea vor începe să iasă sub formă de vărsături. Și având în vedere că epiglota (un cartilaj special) este relaxată în acest moment și nu blochează intrarea în trahee, vărsăturile vor intra cu siguranță în plămâni. Ca urmare, pneumonie prin aspirație și, cu un grad ridicat de probabilitate, deces.
 • Determinarea incorectă a dozei adecvate medicamente anestezice și lipsa testelor de diagnostic înainte de operație. Acestea din urmă sunt deosebit de importante, deoarece în unele boli (ale sistemului nervos sau excretor, de exemplu), anestezia generală este extrem de periculoasă.
 • Orice anestezie la pisicile mai în vârstă poate duce la probleme grave cu sistemul cardiovascular și respirator. Dacă este posibil, încearcă să opereze pisici în vârstă folosind doar anestezie locală..

Reabilitare după anestezie

Dacă operația a avut succes, iar anestezia în sine a fost efectuată conform tuturor regulilor, reabilitarea este relativ ușoară și nu depinde atât de mult de proprietar. Este necesară respectarea regulilor de bază simple de îngrijire a animalului operat:

 • Pisicii trebuie să i se dea pace absolută izolându-l de membrii familiei și de animalele de companie (dacă există).
 • Animalul de companie trebuie așezat într-o cameră bine ventilată, dar caldă, departe de curenți, dar nu sub o baterie de încălzire centrală..
 • Animalul trebuie să aibă întotdeauna apă potabilă curată. Practica arată că, după anestezie, pisicile simt foarte sete, deoarece corpul lor are nevoie de umiditate pentru a îndepărta rapid toate produsele metabolice din mediul extern..
 • În primele câteva zile după operație, dieta pisicii ar trebui să fie dominată de hrană lichidă (adică bulionuri saturate). Necesită puțină energie pentru a digera, ceea ce permite corpului animalului să se recupereze mai repede.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Anestezie pentru pisici: tipuri, complicații, reabilitare