Testele rabiei la pisici

Proprietarul poate suspecta rabia la o pisică ori de câte ori animalul, în opinia sa, se comportă necorespunzător. Din păcate, chiar și conflictele banale (copilul a tras coada, mârâitul păsărică) pot ajunge la suspiciuni.

Pentru a vă proteja și a gospodăriei, pentru a fi încrezători în sănătatea celor patru picioare, trebuie să înțelegeți formele de manifestare și ce teste pentru rabie la pisici se pot face.

Ce este rabia la pisici

Rabia este o boală antropozoană virală, contagioasă (contagioasă) (comună oamenilor și animalelor). Animalele sălbatice sunt cele mai susceptibile la infecții: lup, șacal, vulpe arctică, vulpe, mangustă, precum și un câine și o pisică domestică.

Poate avea loc o epizootie:

 • după tipul natural. Infecția apare atunci când este mușcată de reprezentanți sălbatici ai faunei;
 • in oras. Acest lucru se întâmplă atunci când este mușcat de câini vagabonzi, pisici sau de alergarea accidentală de vulpi sau lupi..

Virusul se găsește în saliva unui animal bolnav. În momentul mușcăturii, apare o încălcare a integrității pielii, iar agentul patogen pătrunde rapid până la cele mai apropiate celule nervoase și ganglioni.

Infecția este posibilă fără o mușcătură. La contact, animalul bolnav pufnește și are salivație abundentă. Picăturile de salivă cad pe mucoase, piele, alimente, produse de îngrijire și pur și simplu atârnă în aer. Aceste căi de infecție au loc, de asemenea.

În plus, virusul se găsește în:

 • rinichi și urină;
 • țesuturi oculare și lacrimi;
 • intestine și materii fecale;
 • plămânii și secreția nazală.

Cu toate acestea, principalul calea infecției introducerea virusului în plagă cu mușcături. Agentul patogen, intrând în mediul extern, își pierde rapid virulența. Chiar dacă temperatura nu depășește 4-6 ᵒC, dar razele soarelui au un efect direct, virusul este inactivat în 5-6 zile.

Cu cât citirile termometrului sunt mai mari, cu atât inhibarea și moartea virionului se produc mai repede. Încălzirea până la 70 ᵒC ucide agentul patogen instantaneu. Temperaturile scăzute păstrează microorganismul. Frost păstrează patogenitatea virionului luni de zile.

Sfat! Cele mai accesibile dezinfectanți pot ucide virusul instantaneu. Acasă, este suficient să săpun rapid locul mușcăturii sau să-l tratați cu iod farmaceutic.

Forme de rabie

Boala în diferite moduri se manifestă la animale. În același timp, aceeași specie poate reacționa la introducerea virusului atât într-o clinică tipică, cât și atipică..

Formă liniștită

Forma tăcută a rabiei este uneori asociată cu o perioadă de incubare, latentă. Animalul nu prezintă semne și pare a fi complet sănătos.
Această perioadă este, de asemenea, combinată cu forma paralitică. Animalul nu prezintă agresivitate și moare după paralizie.

Formă exuberantă

Cu acest formular la pisici, puteți observa:

 • anxietate;
 • interes pentru locul mușcăturii;
 • reacție violentă la lucrurile obișnuite;
 • salivaţie;
 • dorința de a găsi un colț retras.

Această formă însoțește cel mai adesea activitatea virusului la pisici..

Paralitic

Acest formular este cel mai rar înregistrat la pisici. Unii experți tind să combine forma liniștită și paralitică. Acompaniat de:

 • Dificultate la inghitire
 • incapacitatea de a curge apa cu sete crescută;
 • paralizia mușchilor de mestecat, limbii, faringelui;
 • saliva;
 • paralizia musculaturii corpului și a membrelor.

Uneori animalul nu prezintă semne, iar moartea este observată după o paralizie rapidă.

Atipic

O formă care a absorbit semnele tuturor, sau apare complet pe neașteptate. Se poate manifesta:

 • gastroenterită;
 • bronhopneumonie;
 • succesiunea rapidă a recuperării și reapariția semnelor.

Abortiv

De regulă, această formă nu este tipică pentru feline. Virusul duce rar la avorturi la pisici. Există dovezi că pisica și-a revenit după avort (cazuri izolate).

Tehnici de diagnostic

Rabia este diagnosticată:

 • în timpul vieții sale;
 • dupa moarte.

Diagnosticul pe viață se bazează pe analiza semnelor clinice și a datelor epizootologice. Se acceptă în general că, dacă, la observarea unui animal timp de 10 zile, nu apar simptome de „violență”, atunci diagnosticul de rabie nu este confirmat.

Test de sânge pentru anticorpi

Pentru a efectua un studiu, pe lângă alte materiale biologice, se poate efectua și analiza serică a sângelui. Astfel de teste (teste serologice) sunt de obicei efectuate pentru a determina expunerea înainte și după vaccinare. Acest lucru face posibilă determinarea timpului răspunsului imun.. Expertiza se face cel mai bine la 4-5 săptămâni după vaccinare.

Studiile sunt efectuate timp de 14 zile. Cercetările sunt efectuate în principal pentru exportul unui animal în străinătate. Înainte de a conduce, ar trebui să întrebați ambasada ce tip de cercetare și calendar ar trebui să fie.
Recoltarea sângelui se efectuează cu o seringă de unică folosință. Este transportat la laborator la temperaturi scăzute peste zero în saci termici. Materialul este potrivit pentru cercetare timp de 3 zile.

Serul se obține prin decantare sau centrifugare. Serul este stocat la o temperatură de minus 20ᵒC.

Cercetarea se efectuează folosind:

 • reacția în lanț a polimerazei. Trebuie remarcat faptul că numai un laborator foarte echipat poate efectua PCR. Metoda este foarte costisitoare;
 • ELISA (test imunosorbent legat de enzime);
 • RP (reacție de precipitare);
 • RSK (reacție de fixare a complementului).

Înainte de a contacta un laborator, trebuie să știți clar pentru ce metode este acreditat (poate efectua cercetări).

Diagnosticul post-mortem al rabiei

După moartea animalului, întregul cadavru este livrat la laborator. La nivel de district, se fac frotiuri, se imprimă părți ale creierului și se efectuează un test biologic.
Amprentele cu tampon sunt trimise la un laborator care poate efectua microscopie cu fluorescență (de obicei un laborator guvernamental regional).

Rezultatul examinării este influențat de mulți factori:

 • timpul de preluare a materialului (de la moarte la frotiu);
 • nivelul de calificare al specialistului care procesează materialul;
 • nivelul de calificare al celui care realizează amprentele;
 • nivelul de calificare al persoanei care efectuează microscopia cu fluorescență.

Având în vedere cele de mai sus, urmează următoarele: chiar dacă în opinia expertului
se va spune că nu a fost detectat niciun virus al rabiei, apoi concluzia finală se face doar pe baza rezultatelor bioanalizei. Nu puteți face concluzii numai la microscopie.

Bioperformanța este plasată pe șoareci albi. Aceștia sunt infectați cu o suspensie din părțile creierului animalului suspect în ziua autopsiei și sunt monitorizați. Dacă șoarecii sunt în viață timp de 30 de zile, rabia poate fi refuzată. Moartea șoarecilor în primele 1-2 zile este considerată neobișnuită..

Dacă cadavrul unei pisici zace la temperaturi pozitive de 2-3 zile, atunci un astfel de material nu mai este supus cercetării.

Când se pune diagnosticul „Rabie”, zona în care a trăit pisica este declarată inofensivă și se iau măsuri de carantină. Se iau măsuri pe baza rezultatelor microscopiei cu fluorescență.

Important! Se întâmplă că fluorescența a dat pozitiv, iar șoarecii sunt în viață. Se întâmplă și invers. Din păcate, rabia este o boală foarte insidioasă, iar prevenirea este cel mai bun mod de a vă proteja pe dumneavoastră și pe cei patru picioare.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Testele rabiei la pisici