Dermatita de purici la pisici: tot ce trebuie să știți despre simptome, diagnostic și tratament

S-a întâmplat că puricii ne-au însoțit animalele de companie din acele vremuri îndepărtate, când nu erau nici animale de companie, nici animale de companie. În general, la acea vreme, strămoșii omului modern sufereau foarte mult de aceste insecte. Dar acești paraziți amenință nu numai neplăcerile și mâncărimea. Există consecințe mai grave. De exemplu, dermatita de purici la pisici.

Acesta este numele unei boli inflamatorii a pielii, care este, de fapt, reactie alergica la mușcături constante de paraziți. Mai exact, pe saliva lor. Oamenii de știință spun că saliva de purici conține cel puțin 15 alergeni, fiecare dintre aceștia putând dezvolta o reacție pronunțată în corpul unei pisici. Dermatita nu este contagioasă pentru oameni. Da, pisica nu arată deloc prezentabilă, dar nu vă amenință în niciun fel sănătatea.

În unele cazuri, o singură mușcătură este suficientă pentru dezvoltarea dermatitei, dar acest lucru este destul de rar. Dermatita de purici în sine este frecventă la pisici. Nu există pedigree sau predispoziție sexuală, toate animalele sunt bolnave, fără excepție. Trebuie menționat, totuși, că pisicile de peste un an au mai multe șanse să sufere. Dermatita prin purici este mai puțin frecventă la pisici, dar în cazul lor poate fi fatală. Desigur, incidența bolii crește în lunile calde și scade în mod semnificativ în timpul iernii. Practica veterinară arată că vârful apare la sfârșitul verii / începutul toamnei.

Simptome

Simptomele dermatitei prin purici la pisici sunt destul de neclare, variind în funcție de starea animalului, greutatea corporală a acestuia, numărul de purici și caracteristicile răspunsului corpului animalului la saliva parazitară. Dar, în termeni generali, tabloul clinic este după cum urmează:

  • Pisica mănâncă constant, din ce în ce mai multe zgârieturi apar pe piele. De regulă, cele mai multe daune sunt pe abdomen și alte zone cu pielea delicată.
  • Uneori pisica rupe pielea „La carne” și cel mai adesea se formează răni pe gât.
  • Pe piele apar cruste sau papule tari.
  • Blana se subțiază, devine aspru și fragil.
  • Foarte des (aproape întotdeauna) dermatita prin purici este însoțită de secundară infectie cu bacterii. Se dezvoltă semne de inflamație, poate apărea exudat purulent în răni. Urmele de umflare sunt clar vizibile, aceste locuri sunt foarte fierbinți și dureroase la atingere.
  • Puricii și produse ale activității lor vitale. Fecalele pentru purici sunt ca cele mai mici particule de piper măcinat. Toate acestea se observă mai ales la pisicile de culoare deschisă..

În unele cazuri (pisica neagră) găsirea puricilor poate fi dificilă. În acest caz, trebuie să luați o foaie mare de hârtie albă, să puneți animalul pe ea și să mergeți peste ea cu o perie. Deci, puteți „prinde” atât puricii în sine, cât și deșeurile lor, care pe un fundal alb vor fi perfect vizibile.

Diagnostic

De obicei, diagnosticul se face pe baza unei examinări complete și a informațiilor primite de la proprietarii animalului. Puteți vedea mușcăturile de purici în fotografie. Dacă un specialist detectează semne ale unei reacții inflamatorii și o multitudine de purici, atunci diagnosticul poate fi considerat confirmat.

La diagnosticare, semnele mușcăturii de purici pe pielea unei pisici sunt deosebit de importante. Din păcate, nu toate animalele le au bine, deoarece mușcăturile se manifestă cel mai bine la pisicile sensibile. În plus, fecalele pentru purici sunt foarte utile în diagnosticare. Cum pot fi distinse de murdăria obișnuită, care poate fi chiar găsită pe pielea unei pisici domestice? Acest lucru se face foarte simplu.

În primul rând, colectați risipa vieții folosind metoda descrisă mai sus cu o foaie mare de hârtie. Apoi arunci boabele colectate într-un pahar cu apă curată. Dacă „boabele” au apărut pe pisică ca urmare a activității vitale a puricilor, atunci în apă se va dispersa aproximativ ca permanganatul de potasiu.

Dar toate acestea sunt doar dovezi circumstanțiale. Pentru a identifica cu precizie prezența dermatitei prin purici, este necesar să recurgeți la un test alergic al pielii. Pentru a face acest lucru, medicul veterinar rade o mică suprafață de piele pe pielea pisicii. Locul este șters cu un tampon cu alcool și apoi se injectează acolo un alergen special. Dacă zona în care a fost injectat medicamentul se inflamează, diagnosticul se consideră confirmat.

Dar în prezent, o metodă pentru detectarea dermatitei prin purici prin prezența anticorpilor specifici în sânge a fost deja dezvoltată și este utilizată activ în practică. Această tehnică este o garanție a preciziei de diagnostic 100%.

Tratamentul dermatitei prin purici

Imediat, observăm că cel mai important lucru este vindecarea dermatitei prin purici la puii foarte tineri și animalele tinere. Cu o puternică invazie, ei pot muri pur și simplu! Deoarece nu toate medicamentele sunt potrivite pentru animalele tinere, vă sfătuim să utilizați ulei de pelin: acesta sperie efectiv paraziții fără a provoca vătămări corpului pisicii..

Singurul tratament fiabil pentru dermatita de purici la pisici este distrugerea fizică a paraziților și combaterea dăunătorilor a mediului. Numai în acest caz este posibilă nu numai vindecarea animalului, ci și prevenirea recidivelor unei astfel de boli neplăcute. Amintiți-vă că 90% din purici se hrănesc numai cu pisica (și cu oamenii), dar trăiesc în casă. Și, prin urmare, dacă nu spălați și dezinfectați apartamentul, veți pierde doar energia și banii cumpărând medicamente pentru tratamentul animalului.

Și mai departe. Dacă aveți mai multe animale care locuiesc în casa dvs., inclusiv câini, iepuri și alte animale similare, va trebui să tratați pe toată lumea pentru purici, altfel vă veți irosi din nou medicamentele. Puteți citi despre uciderea puricilor aici, deocamdată, ne vom concentra pe descrierea tratamentului dermatitei în sine.

Foarte este important să tratați imediat infecțiile secundare ale pielii, cauzată de contaminarea rănilor și a zgârieturilor cu microflora patogenă. În cazurile severe, sunt prescrise antibiotice cu spectru larg, dar în cele mai multe situații este posibil să se facă cu unguente antibacteriene și spălarea regulată a animalului (utilizarea este prescrisă doar de un medic veterinar şampon).

Antihistaminicele și corticosteroizii sunt prescrise pentru dermatita de purici, pentru ameliorarea mâncărimilor persistente și pentru a face viața animalului mai plăcută. Rețineți că steroizii sunt, de asemenea, excelenți în ameliorarea inflamației, dar cu siguranță nu ar trebui să exagerați, deoarece uneori dau efecte secundare foarte grave. Prin urmare, aceste fonduri ar trebui utilizate numai sub supravegherea unui medic veterinar cu experiență..

Interesant! Crescătorii și medicii cu experiență consideră că desensibilizarea unei pisici bolnave este foarte importantă..

În acest caz, se utilizează preparate speciale, un fel de analogi sintetici ai substanțelor conținute în saliva puricilor. Acestea sunt administrate în porțiuni fracționate timp de câteva săptămâni, după care corpul animalului încetează să mai reacționeze atât de brusc la mușcăturile acestor paraziți. Până în prezent, această tehnică nu este foarte populară și se află în faza de testare. Tratamentul trebuie să fie ghidat de câteva reguli simple:

  • Dacă utilizați picături insecticide, atunci nu este de dorit să spălați animalul, deoarece eficacitatea medicamentului va scădea la minimum.
  • Niciodată, în niciun caz, nu amestecați droguri, deoarece în astfel de condiții se pot transforma în otravă, iar tratamentul la domiciliu va ucide animalul de companie.
  • Nu utilizați picături sau alte repelenți pentru purici pentru câini pe pisici. Dozele și ingredientele active sunt diferite acolo.

Și mai departe. Din păcate, dermatita alergică la purici nu este singura „bucurie” care apare după o infestare severă cu purici. Aceste insecte drăguțe sunt adesea distribuitoare de periculoase helmintiaza, și, prin urmare, nu este rău să dai și pisica medicamente antihelmintice în doze preventive.

Note Aditionale

După cum puteți vedea, o boală aparent inofensivă poate face lucruri grave. De aceea prevenirea este „totul nostru”. Cel mai simplu și mai eficient mijloc care previne invazia puricilor este guler. Astăzi, există zeci de soiuri pe piață, de la o mare varietate de companii. Nu uitați să schimbați gulerul la timp, iar pisica dvs. va fi protejată în mod fiabil de micile suge de sânge. De asemenea, picăturile insecticide și uleiul de pelin simplu, care respinge perfect puricii, s-au dovedit bine, puteți folosi săpun de gudron.

În plus, nu uitați să curățați camera des, acordând o atenție deosebită curățare umedă cele mai îndepărtate colțuri ale apartamentului. În acest caz, este foarte util să adăugați preparate insecticide sau înălbitor simplu de clor în concentrații bune în apă pentru curățarea podelelor. În acest fel, vi se va asigura că veți distruge toate larvele, iar populația de purici nu va crește..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Dermatita de purici la pisici: tot ce trebuie să știți despre simptome, diagnostic și tratament