Boli ale pisicilor și ale oamenilor: realitate și prejudecăți

Cel mai adesea, ne protejăm copiii de contactul cu animalele de pe stradă. Și facem ceea ce trebuie. Cine știe ce poți obține de la o pisică pe o alee? Problema este că ne extindem adesea „vigilența” și la animalele de companie. Sunt cu adevărat atât de periculoase pentru bebelușii noștri - reali și tocmai pe cale să se nască? Ar trebui să te panichezi dacă o pisică te zgârie pe tine sau pe cineva apropiat??

Deci, ce poți prinde de la o pisică? Sunt justificate toate temerile noastre de boli „feline”??

Mitul numărul 1. Toxoplasmoza: o furtună pentru femeile însărcinate

Această boală este de fapt zoonotică. În niciun caz nu vrem să facem o muscă din acest elefant. Într-adevăr, toxoplasmoza este foarte periculoasă pentru femeile însărcinate. Atât de mult încât, odată cu infecția primară cu toxoplasmoză în primul trimestru, medicii recomandă întreruperea sarcinii.

La o dată ulterioară, riscul ca toxoplasmoza să afecteze fătul, ducând la malformații grave, este chiar mai mare. Dar la această vârstă, este permis (deși foarte periculos pentru bebeluș) să efectueze un tratament.

Știind despre amenințare, trebuie să înțelegeți clar de unde poate veni.

Puteți obține toxoplasmoza:

 • când lucrați la o căsuță de vară;
 • consumul de fructe și legume nespălate;
 • lucrul cu carne crudă;
 • în contact cu o pisică.

Cum „ajunge” toxoplasmoza la pisici și ce ar trebui să facă proprietarii lor în legătură cu aceasta, puteți afla din videoclipul canalului JitZdorovo.

Aproape fiecare al cincilea european are toxoplasmoză și nici nu o știe. Aceasta este una dintre acele boli care, altfel, oamenii sănătoși „dispar” fără tratament. După recuperare, o persoană primește o imunitate puternică față de boală. De fapt, toxoplasmoza este periculoasă pentru femeile însărcinate, persoanele cu tumori maligne, pacienții infectați cu HIV.

Este bine ca proprietarii de pisici să tolereze toxoplasmoza fără a fi însărcinată. Imunitatea dobândită îi va proteja de această furtună de femei însărcinate. De fapt, asta se întâmplă cu iubitorii de animale de companie feline..

A obține o pisică în timpul sarcinii nu merită. Într-adevăr, dacă viitoarea mamă nu s-a ocupat de pisici înainte de sarcină, atunci ea este expusă riscului de infecție primară cu toxoplasmoză. Dacă s-a întâmplat contactul (a trebuit să ai grijă de animalul de companie al prietenilor tăi sau să cureți excrementele pisicii), atunci asigură-te că te speli pe mâini.

Dacă pisica a devenit membru al familiei cu mult înainte de a deveni cunoscută despre adăugarea iminentă, atunci acest lucru nu poate fi decât bucurat! Țineți evidența sănătății animalului dvs. și a propriei voastre și distrați-vă cu animalul dvs. de companie cu blană! Emoțiile pozitive pentru viitoarea mamă și copilul ei sunt pur și simplu necesare!

Mitul numărul 2. Helminths: este posibil să te infectezi de la o pisică?

Nu toți viermii „pisici” sunt periculoși pentru oameni. Așa-numiții biohelminti, deși pot dăuna unei persoane, sunt direct incapabili să se deplaseze de la un organism felin la un om.

Același lucru se poate spune despre astfel de helminti ca dirofilariae, aparținând grupului de geohelminti. Dirofilariile mortale pot infecta inima unei pisici (aceasta nu este o figură de stil!). Dar ei pot ajunge la proprietarii săi doar printr-o mușcătură de țânțar..

Viermii rotunzi, „obișnuiți” pentru oameni și pisici, sunt cu adevărat periculoși. Aceste helminți se deplasează foarte ușor de la intestinele pisicii la oameni. Ei, spre deosebire de dirofilaria, nu au nevoie de niciun „proprietar” intermediar pentru asta. Linsându-se, pisicile lasă ouă de helminți periculoși pe blană. Prin urmare, pentru a se infecta cu ascaris, o persoană trebuie doar să mângâie un animal de companie infectat..

Pentru a reduce riscul de deparazitare, aveți nevoie de:

 • spălați-vă pe mâini după contactul cu o pisică;
 • supuneți regulat animalul de companie la examinări preventive de către un medic veterinar;
 • evitați contactul cu pisicile fără stăpân.

Mitul numărul 3. Vierme: cap chel pentru o lungă perioadă de timp, iar pisica va trebui ucisă

Infecția cu vierme necesită o sursă și un mediu favorabil. Sursa poate fi o persoană bolnavă, articole de igienă sau, ca opțiune pentru o formă zoonotică, o pisică. De asemenea, puteți aduce infecția în casă pe încălțăminte. Condițiile favorabile pentru pecingine sunt imunitatea slăbită, nerespectarea regulilor de igienă personală etc..

Cel mai adesea, copiii suferă de pecingine. Vă puteți proteja bebelușul oferindu-i animalelor de companie vaccinări antifungice și limitând interacțiunile bebelușului cu animalele din curte..

Ce trebuie făcut dacă un pisoi casnic (și împreună cu acesta un copil) este bolnav? - Tratează! Cu cât identificați mai repede boala, cu atât tratamentul va fi mai eficient și mai rapid. Dar ignorând simptomele unei boli fungice, „mascarea” focarelor cu verde strălucitor sau iod este cel mai rapid mod de a deveni chel.

Cu toate acestea, viermele nu afectează întotdeauna părul (haina). Petele solzoase de pe piele și decojirea unghiilor la un copil, petele de pe fața unui pisoi pot deveni simptome evidente ale infecției fungice.

Din momentul în care un copil intră în contact cu un pisoi bolnav până la debutul bolii, poate dura mult timp. În funcție de tipul de boală, perioada de incubație pentru pecingine poate dura de la câteva zile la 10 săptămâni..

Rețineți că contactul cu un pisoi bolnav nu duce întotdeauna la boală. Combaterea viermei poate da imunitate puternică.

Nu ar trebui să tratați singură pecingine, întrebând un farmacist despre medicamentele antifungice nou-colțite. Terapia complexă pentru această boală trebuie prescrisă de specialiști.

Mitul numărul 4. Aceste cuvinte înspăimântătoare „micoplasmoză” și „chlamydia”

Oamenii se tem de chlamydia și există un motiv. Aceasta este o boală cu transmitere sexuală, periculoasă pentru evoluția sa adesea asimptomatică și complicații grave. După ce s-a instalat în corpul unui bărbat, chlamydia îl poate face infertil și amenință o femeie însărcinată cu un avort spontan..

Chlamydia este, de asemenea, teribilă pentru pisici. După ce a lovit membrana mucoasă a ochilor pisicii, chlamydia se poate deplasa în plămânii animalului. Animalul poate muri fără tratament adecvat.

Chlamydia poate fi transmisă de la animale la oameni prin picături în aer, dar acest lucru se întâmplă extrem de rar. În acest caz, membranele mucoase ale ochilor sunt afectate și se dezvoltă conjunctivită clamidială. Pentru oameni, chiar și pentru cei slabi, aceasta nu este o boală mortală. Tratamentul acestei afecțiuni se efectuează cu antibiotice..

La fel ca și chlamydia, micoplasmoza apare și la oameni și pisici. Cu toate acestea, spre deosebire de chlamydia, micoplasmoza nu se transmite de la animalele de companie proprietarilor lor. Prin urmare, tratamentul acestei boli la pisici poate fi efectuat acasă..

Apropo, în corpul unei pisici, ca și în corpul uman, micoplasmele pot trăi ani de zile fără să se arate în vreun fel. Micoplasmoza, pe de altă parte, se dezvoltă în momentul stresului sau după o boală gravă, când sistemul imunitar este slăbit.

La ce este real să fii atent?

Din păcate, este posibil să prinzi o durere neplăcută de la o pisică, chiar și una domestică. Acest lucru se întâmplă rar și, în principal, fără să știe, din cauza greșelilor făcute de proprietari la îngrijirea și comunicarea cu animalele lor.

Cea mai periculoasă și mai frecventă boală zoonotică este rabia. Afecțiunile feline precum pasteureloza, tuberculoza, tularemia sunt transmise și oamenilor. Aceste boli sunt rare. Pericolul este că este dificil să le diagnosticați singur la pisici..

Zgârieturile de pisică sunt motive de emoție?

Dacă mulți dintre noi suntem obișnuiți să ne tratăm nepăsător sănătatea, atunci cu toții nu suntem leneși în privința copiilor. - O mamă rară nu va fi îngrozită la vederea mâinilor unui copil zgâriată de o pisică. Sunt astfel de îngrijorări justificate? Ce trebuie făcut dacă o pisică zgârie un membru al familiei?

Zgârieturi ușoare pe mână, primite atunci când se joacă cu un favorit, cel mai adesea nu reprezintă o amenințare. Cu toate acestea, dacă o urmă neplăcută este lăsată de o pisică fără stăpân, brațul este umflat, consultați imediat un medic. Dacă, în timpul unei coliziuni cu un animal, observați o agresiune inadecvată în comportamentul său, nu ar trebui să așteptați până când mâna se umflă. Trebuie să solicitați imediat asistență medicală. Animalul care te-a rănit poate avea rabie.

Animalele de companie primesc și rabie, deși mult mai rar animale rătăcite. Prin urmare, dacă în locul în care pisica ta a lăsat urme dinți sau gheare, mâna este umflată, fă ceea ce ai fi făcut într-o situație similară cu o pisică fără stăpân.

Dacă o pisică te zgârie, dar zgârieturile nu au dispărut singure, mâna ta este umflată și te doare, asta nu înseamnă că ai fost infectat cu rabie. Cu toate acestea, simptomul în sine este neplăcut, astfel încât contactarea unui specialist nu va fi de prisos.

Precauții

Nu trebuie să vă fie frică de bolile feline. În primul rând, pentru că nu toate sunt periculoase pentru oameni. În al doilea rând, respectând o serie de reguli simple, puteți evita infectarea chiar și cu boala care este zoonotică.

Acestea sunt regulile:

 • curățați la timp litiera pisicii, folosiți mănuși și dezinfectanți;
 • supuneți pisica la examinări preventive regulate de către un medic veterinar;
 • nu lăsați pisica să vâneze rozătoare, deoarece acestea din urmă devin foarte des sursa bolilor pisicii;
 • dacă animalul de companie este bolnav, nu vă automedicați, căutați ajutor veterinar;
 • obțineți vaccinările necesare;
 • evitați contactul cu pisicile de curte, protejați-vă pisica de astfel de contacte;
 • urmați măsurile recomandate de medicul veterinar pentru menținerea și întărirea imunității animalului.

Ei bine, nu uita de propria sănătate. Amintiți-vă că imunitatea voastră puternică vă poate proteja de multe boli, inclusiv „felina”!

Galerie foto

Solicitarea a returnat un rezultat gol.

Videoclip „Stil de viață: zoonoze”

Acest videoclip de la Channel Moscow 24 povestește despre bolile care pot fi contractate de la animale de companie.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Boli ale pisicilor și ale oamenilor: realitate și prejudecăți