Boala toxoplasmozei de la pisici

Una dintre cele mai insidioase boli care pot fi contractate este toxoplasmoza. Infecția este purtată de pisici, câini și alte specii de animale. Boala toxoplasmozei la pisici este periculoasă, deoarece are o perioadă lungă de incubație, iar în stadiul inițial poate fi asimptomatică. Orice proprietar de pisică trebuie să știe despre semnele acestei boli și despre prevenirea acesteia..

Pe măsură ce se înmulțesc în corp, paraziții încep să pătrundă în celule și în sânge, ceea ce duce treptat la deteriorarea altor organe.

Atunci când o persoană sau o pisică are un sistem imunitar sănătos și puternic, dezvoltarea bolii nu va avea loc în timpul infecției. Apărările sunt capabile să suprime microorganismele patogene, împiedicându-le să se înmulțească. Dar toxoplasma rămâne în organism și poate fi activată cu o scădere a imunității.

Infecția cu toxoplasmoză este deosebit de periculoasă pentru femeile gravide. Toxoplasmele pot traversa placenta și pot afecta fătul. În astfel de cazuri, infecția amenință cu avort spontan sau afectează dezvoltarea fetală..

De ce pisicile sunt mai susceptibile de a avea toxoplasmoză

Peste 60 de specii de mamifere pot fi infectate cu paraziți Toxoplasma gondii. Dar s-a întâmplat în natură că pisicile sunt predispuse la boli mai des decât altele. Acest lucru se datorează stilului lor de viață și sistemului imunitar..

Animalul trăiește adesea în halde de gunoi, mănâncă alimente putrede, vânează rozătoare, bea apă murdară. Parazitul Toxoplasma trăiește în astfel de locuri. De asemenea, microorganismele pot fi găsite în produsele din carne care nu au fost supuse unui tratament termic adecvat..

Infecția cu toxoplasmoză se găsește adesea la șobolani și șoareci, care sunt o delicatesă preferată a „prădătorilor cu blană”. În majoritatea cazurilor, Toxoplasma trece prin alimente în corpul felinelor.

Care pisici sunt expuse riscului

Desigur, cel mai mare procent de animale infectate cu toxoplasmoza este printre pisicile fără stăpân. Părinții copiilor mici ar trebui să fie deosebit de atenți. Mulți bebeluși adoră să alinteze și să alinte pisici de stradă, iar acest lucru nu este deloc sigur. Toxoplasmoza este destul de capabilă să fie transmisă prin contact.

Dar pisicile domestice nu sunt protejate de boală. Cele mai sensibile la toxoplasmoza pisicilor:

 • părăsirea casei pe stradă;
 • având carne crudă, pește în dieta lor;
 • animale vechi sau recent recuperate de la o altă boală (în ambele cazuri, imunitatea este slăbită).
 • pisoi mici, a căror imunitate nu a fost încă formată.

Cum se infectează toxoplasmoza de la o pisică?

Când Toxoplasma începe să se înmulțească în corpul unei pisici, pisica devine un potențial purtător al infecției..

După cum sa menționat mai sus, Toxoplasma se reproduce sexual și asexual. Când o infecție se instalează în epiteliul intestinal al unui animal, chisturile sunt excretate împreună cu fecalele. Omul se infectează ușor prin curățarea cutiei pentru gunoi pentru pisici.

Pisicile fără stăpân sunt foarte pasionate de a defeca în nisip, iar lăzile pentru copii sunt adesea obiectele lor preferate. Copiii care se joacă în nisip, care conține fecale infectate cu toxoplasmoză, sunt, de asemenea, expuși riscului de a prinde infecția.

Dacă helmintiaza se dezvoltă sub formă asexuată în corpul pisicii, atunci orice descărcare devine periculoasă: saliva secretată din nas, urină, chiar și lapte (la o pisică care alăptează).

Infecția cu toxoplasmoza poate apărea cu mângâierile obișnuite cu animalul dvs. de companie, mai ales atunci când vă sărutați. De aceea, medicii și medicii veterinari interzic să-și sărute animalele de companie..

Dar, în cazuri rare, proprietarul și pisica se pot infecta în același timp dacă mănâncă un vas contaminat cu Toxoplasma.. Microorganismele patogene trăiesc adesea în pește și produse din carne. Carnea sau mâncarea gătită în mod deliberat gătită cu sânge devine o sursă de infecție. Este suficient să mănânci singur astfel de alimente și să le tratezi pisicii tale, întrucât întreaga familie va fi infectată.

Simptomele toxoplasmozei la o pisică

Insidiositatea bolii este că simptomele acesteia sunt mai asemănătoare cu cele ale unei boli respiratorii. În majoritatea cazurilor, nu există deloc simptome în timpul infecției..

O pisică cu imunitate puternică produce anticorpi. Infecția este suprimată de apărare. Celulele toxoplasmozei rămân în corp, dar nu se înmulțesc, iar pisica rămâne în siguranță pentru alții.

Cu un sistem imunitar slăbit, paraziții vor începe să se înmulțească, provocând următoarele simptome la animal:

 • Letargie.
 • Temperatură ridicată.
 • Apetit slab.
 • Lacrimare, curgerea nasului, tuse, strănut.
 • Indigestie (diaree, vărsături).

În forme deosebit de acute, ganglionii limfatici ai pisicii cresc, activitatea membrelor scade, se observă convulsii și poate apărea galbenitatea proteinelor oculare (un simptom al afectării ficatului).

Pisicile domestice tolerează cu succes toxoplasmoza dacă tratamentul începe la timp. Animalele în aer liber pot muri în cursul acut al infecției. Cel mai periculos rezultat este afectarea sistemului nervos. În astfel de situații, chiar dacă pisica este vindecată, aceasta va rămâne dezactivată pentru totdeauna..

Semne ale bolii la om

Simptomele toxoplasmozei la o persoană infectată pot fi, de asemenea, similare cu o răceală obișnuită: febră, curgerea nasului, dureri de corp. Dar într-o formă acută, infecția este extrem de rară la om. Practic, imunitatea suprima singură celulele parazite, producând anticorpi rezistenți la ele.

Toxoplasmoza este deosebit de periculoasă pentru femeile care așteaptă copii. Chiar dacă o femeie este doar purtătoare de toxoplasmă, parazitul reprezintă o mare amenințare pentru fătul ei. Pentru a evita consecințele negative, înainte de a planifica un copil, părinții sunt sfătuiți să fie testați pentru această infecție..

Detectarea anticorpilor împotriva toxoplasmei în sânge nu este o contraindicație a sarcinii. Dacă titrurile celulelor patogene sunt scăzute, atunci acestea nu sunt periculoase. Dar pe tot parcursul sarcinii, o femeie ar trebui să facă periodic teste și să monitorizeze starea titrurilor..

Diagnosticul toxoplasmozei

Diagnosticarea toxoplasmozei la pisici este un proces extrem de complex. Analiza acestei boli nu se face în toate clinicile veterinare. Problema este că paraziții nu pot trăi mult și se pot răspândi în epiteliul intestinal. Chisturile sunt în fecale timp de aproximativ 1 lună. În acest moment, sunt ușor de observat cu o coprogramă convențională. Dar dacă nu există simptome ale unei boli la pisici, atunci proprietarii pur și simplu nu au niciun motiv să ia animalul de companie pentru teste și momentul este ratat.

Mai mult, microorganismele patogene migrează în celulele animalului și nu mai este posibil să le detectăm într-un test convențional de sânge sau fecale.. Este necesar un studiu imunologic specific pentru a confirma diagnosticul de toxoplasmoză. Și o astfel de analiză este foarte costisitoare și nu fiecare proprietar de pisică este pregătit să plătească pentru diagnostic..

Tratamentul cu toxoplasmoză

Este imposibil să se vindece complet toxoplasmoza la pisici și la oameni. Tratamentul principal vizează eliminarea simptomelor, intoxicația, refacerea organelor afectate și creșterea imunității.

Un corp sănătos luptă independent împotriva microflorei patogene și tot ce este necesar este să mențină apărarea.

Alte procese inflamatorii sau boli cronice care reduc semnificativ imunitatea pot provoca recidive acute repetate ale infecției parazitare. Prin urmare, este foarte important să vă monitorizați constant sănătatea..

Prevenirea

Pentru a nu obține toxoplasmoza de la o pisică, prevenirea este cea mai bună soluție.. Respectarea recomandărilor de mai jos reduce semnificativ riscul de infecție.

 • Nu hrăniți o pisică domestică cu carne și pește crude.
 • După tăierea produselor din carne, spălați bine cuțitele, scândurile și mâinile.
 • Un animal de companie care locuiește într-o casă nu trebuie lăsat să iasă în stradă.
 • Trebuie să îndepărtați tava cu mănuși de cauciuc și apoi să vă spălați bine mâinile cu apă și săpun. De asemenea, este necesar să tratați zona din jurul „toaletei” cu antiseptice.
 • Nu poți mângâia pisicile fără stăpân, este mai bine să nu le atingi deloc și să înveți această regulă copiilor.
 • Chisturile toxoplasmozei pot trăi mult timp în pământ, deci trebuie să lucrați și în grădină cu mănuși, apoi să vă spălați mâinile cu săpun bactericid.
 • La fiecare șase luni este necesar să luați pisica pentru o examinare de rutină.

Astăzi există vaccinări eficiente pentru toxoplasmoză. Acesta este cel mai bun mod de a vă proteja pe dumneavoastră și pe animalele de companie de boli..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Boala toxoplasmozei de la pisici