Bolile de inimă la pisici: tipuri, cauze, simptome, tratament

Fără îndoială, cel mai important mușchi din corpul oricărui animal este inima. Din munca nesfârșită a acestui organ depinde atât viața favoritelor noastre, cât și calitatea sa. Chiar și cel mai neînsuflețit crescător își dă seama fără să-i sugereze că orice boală cardiacă la pisici poate duce cu ușurință la moartea unui animal de companie cu blană sau la dizabilitatea sa severă. Pentru a evita acest lucru și pentru a vă menține pisica sănătoasă, trebuie să observați zilnic comportamentul acestuia și să cunoașteți principalele tipuri de „probleme” cu inima. Și pisicile, apropo, nu sunt neobișnuite..

Cauzele bolilor de inimă

Există multe motive care duc la dezvoltarea patologiilor cardiace feline. Există multe monografii și alte lucrări științifice dedicate numai acestui număr. Vom evidenția principalii factori, ale căror consecințe trebuie să se confrunte cu practica veterinară de zi cu zi:

 • Boli virale. Virușii sunt principalii dușmani ai sistemului circulator. Problema este că sunt paraziți intracelulari. Se știe că multe tipuri de aceste microorganisme „le place” foarte mult să se așeze în celulele endoteliului sistemului circulator și direct în inimă. Acesta din urmă devine cel mai greu, deoarece acest organ pompează mulți litri de sânge infectat. Astfel, orice boală virală crește semnificativ riscul de a dezvolta boli ale întregului sistem cardiovascular..
 • Patologii fungice. Ciupercile patogene sunt doar o sursă fără fund a celor mai puternice toxine care au un efect foarte rău asupra întregului corp. Problema este că pun multă presiune asupra sistemului imunitar, ca urmare a acelorași viruși. Caracteristicile cărora au fost menționate mai sus pot depăși barierele de protecție ale corpului cu mult mai puțin efort.
 • Otrăvire, mai ales sărurile de metale grele. Desigur, toxinele lovesc în primul rând ficatul și rinichii, dar inima, datorită funcției sale, devine și mai mult decât suficientă. Compușii otrăvitori în unele cazuri pot coagula celulele miocardice, ceea ce duce la consecințe foarte grave. De exemplu, la atacuri de cord (adică la moartea unei părți a țesutului cardiac).
 • Anomalii genetice dezvoltare.
 • Permanent stres, condiții nefavorabile de detenție.
 • Anemii de diferite origini (inclusiv helmintice). Mulți subestimează aceste patologii, dar în zadar: un conținut redus de globule roșii din sânge este extrem de periculos. Iar inima „simte” acest lucru în primul rând, deoarece sângele furnizat pentru a o hrăni nu conține cantitatea adecvată de oxigen. Rezultatul poate fi același ca și în cazurile de otrăvire severă..
 • Viermi de inimă (dirofilarioza). Este mult mai puțin frecvent la pisici decât la câini, dar duce mai des la complicații foarte grave. Cu toate acestea, pentru țara noastră, această boală nu este prea tipică..

Simptome cu probleme cardiace

Cum poți înțelege chiar că animalul tău de companie are un fel de probleme cardiace? Problema este că pisicile sunt renumite cartofi de canapea. Și dacă „disfuncționalități” în comportamentul aceluiași câine devin repede evidente în timpul plimbărilor regulate, boala pisicii poate trece complet neobservată mult timp..

Cu toate acestea, puteți observa că animalul dvs. de companie a devenit mai „leneș” și încearcă să nu se miște inutil. Dacă pisica „s-a hotărât” să meargă la castron, nu este dificil de observat că o acțiune atât de simplă nu i-a fost ușoară: animalul începe sufoca, șuierător și tuse.

Nu este o coincidență faptul că medicii veterinari consideră că diagnosticul precoce al patologiilor cardiace la pisici este o sarcină dificilă și ingrată. De multe ori nu există deloc semne clinice. Până când corpul animalului de companie trece de un „punct critic”, după care simptomele vor începe să crească exponențial.

În ceea ce privește semnele caracteristice ale patologiilor cardiace, acestea ar trebui să includă:

 • dificultăți de respirație, respirație șuierătoare;
 • dificultăți severe de respirație care apar chiar și după efort fizic ușor;
 • în cazurile severe (chiar și fără fonendoscop), puteți auzi ceva care gâlgâie și clocotește în pieptul animalului dvs. de companie. Acestea sunt semne foarte avertizante, care indică prezența unui revărsat toracic abundent. Lichidul comprimă plămânii și inima, motiv pentru care se dezvoltă toate problemele de respirație de mai sus;
 • puternic hipotermie membre și alte părți ale corpului (de exemplu, urechi și labute);
 • albirea tuturor membranelor mucoase vizibile (gingii și ochi). Toate acestea indică o deteriorare gravă a circulației sângelui în corpul animalului;
 • în cazuri severe (adesea când pisica este deja pe moarte) pielea devine rece pe întreaga suprafață a corpului.

Rețineți că este mai puțin frecvent ca pisicile să tusească cu boli de inimă. Acest simptom este mai frecvent la câinii bolnavi. Este foarte probabil ca, în cazurile în care pisica ta tușe necontrolat și respiră intens, inima să nu aibă nimic de-a face cu ea. Cel mai probabil, vorbim despre bronşită sau altul boli pulmonare.

Boli majore ale inimii

Anomalii congenitale

La pisici, nu este neobișnuit ca unii pisoi (sau chiar întreaga așternut) să se nască atunci când sunt deja bolnavi. Și cu cât pisica este „mai pură”, cu atât este mai mare probabilitatea unui astfel de rezultat. Problema se află în numeroasele gene „junk” care se acumulează inevitabil în linii întregi de rasă.

Dar totuși, sincer vorbind, dacă luăm întreaga populație de pisici, atunci probabilitatea apariției unor defecte cardiace congenitale nu depășește 2% (la urma urmei, pisicile de rasă sunt mult mai mici decât „Murok” obișnuit). Cele mai frecvente anomalii congenitale sunt stenoza valvulară și conductele care nu sunt crescute..

În majoritatea cazurilor, atacul este valva mitrală situată între atriul stâng și ventriculul stâng. În astfel de tulburări, dezvoltarea patogenezei are loc în conformitate cu același principiu: marginile supapelor sunt libere, există goluri între ele și pereții vaselor (sau între supapele supapei în sine). Ca urmare, fluxul sanguin invers și acumularea acestuia în cercurile mici sau mari ale circulației sanguine, care este însoțită de o creștere a presiunii.

Deoarece vasele nu sunt destinate „depozitării și acumulării” de sânge, partea sa lichidă începe să se infiltreze masiv în țesuturile și cavitățile interne ale corpului. Se încheie cu fenomene edematoase.

Considera, că intervenția chirurgicală pe inimă este extrem de rară pentru animale, iar ideea aici nu este doar costul copleșitor al unui astfel de tratament, ci și lipsa unor metode depline de efectuare a unor astfel de intervenții: cardiologia în medicina veterinară este limitată (de regulă) doar la terapia medicamentoasă.

Cu defecte severe de supapă și / sau miocard, șansele unei vieți lungi și fericite pentru o pisică sunt foarte mici. Dacă boala este corectată prin intermediul tratamentului medicamentos, atunci totul este mult mai bine. Se întâmplă ca o pisică să trăiască cu un defect al valvei până la o vârstă matură (dar numai în cazurile în care proprietarii au cu adevărat grijă de ea).

Cardiomiopatia

Medicii veterinari practicanți din multe țări ale lumii cred astăzi că mai mult de 2/3 din toate bolile cardiace dobândite la pisici este cardiomiopatie. Este dificil să se dea o definiție exactă a acestui termen. Putem spune că cardiomiopatie este un complex de procese degenerative-inflamatorii care duc la tulburări structurale și funcționale grave ale activității cardiace.

Interesant, că la pisici această boală afectează de obicei doar ventriculul stâng. Uneori, partea dreaptă a organului este capturată, dar acest lucru nu se întâmplă foarte des.

Indiferent de tipul specific de cardiomiopatie, boala duce întotdeauna la același rezultat: inima nu mai poate pompa sânge în mod normal. De obicei, toate acestea progresează spre insuficiență cardiacă congestivă, uneori se ajunge la sindromul de detresă respiratorie.

Dar este și mai rău: din cauza afectării circulației sângelui, pericolul crește dramatic formarea de cheaguri mari de sânge în vase. La pisici, acestea tind să se depună în arterele femurale, rezultând fie gangrenă spontană a labelor, fie moarte la fel de subită. Veterinarii încă dezbat originile multor cardiomiopatii. Astăzi, experții sugerează că cel puțin 2/3 dintre acestea sunt patologii de dezvoltare congenitale primare. Cauzele presupuse includ: anemie, hipertiroidism și hipertensiune arterială.

În total, se disting trei tipuri de boli:

 • Cardiomiopatie hipertropica. Cel mai frecvent soi, în 95% din cazuri este detectat în practică. Principala sa caracteristică este cursul idiopatic. Adesea, o creștere a grosimii pereților ventriculului stâng apare în general fără niciun motiv vizibil și logic, așa că rămâne să presupunem doar prezența unui fel de patologie autoimună complexă.
 • Cardiomiopatia restrictivă. Este detectat în aproximativ 10% din toate bolile cardiace primare. Unul dintre cele mai neplăcute și severe tipuri de boli întâlnite în cardiologia veterinară. Dacă nu intrați în detalii, atunci în acest caz, țesutul normal al inimii este înlocuit cu țesut conjunctiv. Pur și simplu, organul se transformă într-o singură cicatrice mare. După cum puteți înțelege cu ușurință, chiar și munca sa relativ normală devine imposibilă din punct de vedere fizic. Prin analogie, densitatea inimii devine aproape de plasticul dur și de la o astfel de substanță este dificil să ne așteptăm chiar și la o capacitate minimă de a se contracta și a pompa sânge. Animalele cu un astfel de defect nu trăiesc mult. În cele mai rare cazuri, este posibil să se găsească o terapie care încetinește procesul de "cheratinizare" a țesuturilor cardiace, dar acest lucru nu se întâmplă adesea.
 • Cardiomiopatie dilatativă. Este rar, nu mai mult de 2-3% din cazuri din numărul total al acestor patologii. Se caracterizează prin subțierea pereților ventriculilor în timp ce se întind. În acest caz, inima poate fi comparată cu o meduză imensă, de tip meduză. Ca și în cazul anterior, o astfel de masă nu poate scădea în mod normal și, prin urmare, odată cu progresul rapid al patologiei, pisica nu va trăi mult.

Insuficienta cardiaca

Dacă funcția cardiacă este afectată semnificativ de cardiomiopatie, aceasta va duce la insuficienta cardiaca. Acesta din urmă este, de asemenea, un termen colectiv care unește multe patologii cardiogene. Contrar opiniei obișnuite, deficiența nu se dezvoltă întotdeauna pe o perioadă lungă de timp. Nu este neobișnuit ca imaginea clinică a bolii să apară în câteva săptămâni. Dacă nu acordați atenție animalului dvs. de companie, el poate muri fără să aștepte ajutor.

Pentru evoluția acută a insuficienței cardiace, leșinurile frecvente și conștiința „amurgului” sunt caracteristice. Astfel de fenomene sunt asociate cu faptul că o inimă bolnavă nu poate asigura fluxul normal de sânge prin organe și țesuturi, drept urmare chiar și creierul suferă de foame de oxigen și de lipsă de nutrienți.

Se știe că pentru pisicile care au suferit acest lucru, astfel de fenomene nu trec fără urmă. Chiar și în cazurile în care proprietarii și medicul veterinar au reușit să obțină o remisie susținută, este probabil ca epilepsia sau alte boli neurologice să se dezvolte..

Tromboembolismul aortic felin (FATE)

O patologie foarte severă. Cu toate acestea, nu merită să vorbim despre aceasta ca pe o boală cardiacă independentă. Adesea, boala se dezvoltă pe baza unor tulburări grave deja existente (de exemplu, aceeași cardiomiopatie). Obișnuit cheagurile de sânge la pisici se formează în ventriculul stâng sau atriul, ceea ce este foarte rău: dacă cheagul este mic, acesta este ușor transportat în creier. Puțin mai mare - intră în arterele femurale și în alte vase mari. Oricum ar fi, se termină prost.

Uneori, cheagurile de sânge nu se grăbesc să se desprindă de supapele sau pereții inimii. În astfel de situații, acestea sunt pietrificate (îmbibate în săruri minerale), ceea ce contribuie și la dezvoltarea insuficienței cardiace (supapele cu o astfel de „greutate” nu vor mai putea să se închidă normal). Dacă, cu un diagnostic efectuat în mod competent, este oportun să se identifice prezența unui tromb, acesta poate fi dizolvat prin prescrierea unor medicamente speciale.

Apropo, ce înseamnă cuvântul „embolie”?? Acesta este numele blocării vaselor de sânge. În acest caz, un tromb acționează ca un dop. În cazuri relativ ușoare, s-ar putea să nu blocheze complet vasul: rămâne ceva spațiu, dar circulația normală a sângelui devine încă imposibilă. De exemplu, dacă un astfel de cheag de sânge „defect” intră în artera femurală, atunci piciorul pisicii începe să doară, suprafața pielii devine vizibil rece. Singura modalitate de a salva viața și picioarele animalului este să fii operat imediat..

Diagnostic

Există mai multe metode de diagnostic eficiente care vă permit să determinați cu exactitate prezența bolilor de inimă la o pisică (și, de asemenea, să identificați tipul acestora):

 • Electrocardiogramă (ECG). Aceasta este o înregistrare grafică a curenților electrici care curg în interiorul țesutului muscular al miocardului. Tehnica poate fi foarte utilă pentru detectarea ritmurilor neregulate ale inimii, dar profesioniștii cu experiență pot spune multe despre sănătatea inimii, în general, folosind o singură înregistrare grafică..
 • Radiografie. Este util pentru fixarea anomaliilor în volumul și dimensiunea inimii, precum și pentru detectarea prezenței revărsării în piept și cavitățile abdominale. În plus, razele X sunt adesea folosite atunci când se verifică eficacitatea tratamentului prescris (dinamica bolii). Pentru a crește eficiența studiului, radiografia se face cu contrast. În același timp, o substanță specială este injectată în sângele unui animal bolnav, care strălucește puternic atunci când este expus la raze X.
 • Ecocardiografie (un tip de examen cu ultrasunete). O tehnică extrem de necesară și extrem de utilă. Vă permite să evaluați vizual dimensiunea și volumul mușchiului cardiac, grosimea și consistența pereților ventriculilor și a atriilor. Un medic veterinar experimentat, care utilizează ecocardiografie, va fi capabil să identifice sursa chiar și a murmurelor ușoare din inima unui animal. Acesta este singurul test care poate ajuta la detectarea diferitelor tipuri de boli de inimă la pisici. Rețineți că pentru a crește eficiența studiului, înainte de a-l efectua, este imperativ să tăiați și să radeți zona pielii de-a lungul căreia medicul va muta senzorul. Un alt avantaj al procedurii este nedurerea completă și absența necesității fixării rigide a corpului. Dacă pisica este calmă, poate fi suficient doar să o ții și să vorbești cu el liniștitor..
 • Deplin analize de sange și urină. Nu indică adesea direct bolile de inimă, dar fac multe pentru a determina cauza exactă a acesteia. În special, pentru a detecta prezența anticorpilor specifici sau a agenților patogeni în fluidele biologice.

Tratament

Tratamentul va depinde în întregime de diagnosticul și prognosticul dat de medicul veterinar. Deci, de multe ori prognosticul este slab, se recomandă eutanasierea unui animal bolnav. Acest lucru se întâmplă, de exemplu, atunci când este detectată o cardiomiopatie restrictivă. Când o astfel de patologie se manifestă în mod clar, șansele de supraviețuire sunt zero, inima deteriorată nu poate fi restabilită..

 • Un animal de companie bolnav trebuie să primească o dietă de înaltă calitate, bine echilibrată..
 • Suplimentele multivitaminice sunt binevenite (dar numai după analize de sânge și conform instrucțiunilor unui medic veterinar).
 • Beta-blocantele sunt utilizate pentru a încetini procesele degenerative-inflamatorii din inimă. Atenololul și propranololul sunt cele mai bune..
 • Pentru tahicardii (ritmuri cardiace anormale), Diltiazemul, cunoscut și sub numele de blocant al canalelor de calciu, este util. Dacă nu intrați în specificații farmaceutice, atunci acest instrument reduce frecvența cardiacă și reduce semnificativ încărcătura pe organul îndelung suferit..
 • Alte medicamente extrem de utile sunt inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei, inhibitori ai ECA. Cei mai renumiți reprezentanți ai acestui grup sunt ramiprilul și enalaprilul, precum și analogul lor, ARB (telmisartan). Aceste fonduri permit nu numai reducerea sarcinii pe inimă, ci contribuie și la refacerea parțială a miocardului..

Aș dori să subliniez că multe boli de inimă la pisici sunt, de fapt, incurabile.. Cu o terapie bine aleasă, puteți obține remisie pe termen lung (inclusiv pe tot parcursul vieții), dar nu recuperare completă. Aceasta înseamnă că pisicii va trebui să i se administreze medicamente tot timpul, de-a lungul vieții sale ulterioare. Vă sfătuim cu tărie să întrerupeți sau să întrerupeți complet medicația fără a vă consulta mai întâi medicul veterinar. Chiar dacă totul pare să fie în regulă cu pisica și semnele bolii nu au fost văzute de mult timp, anularea bruscă va provoca cu siguranță o recidivă a patologiei.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Bolile de inimă la pisici: tipuri, cauze, simptome, tratament