Boala aujeszky - falsă rabie la pisici

Bolile infecțioase, toate în funcție de cine au lovit, este un lucru neplăcut. Temperatura corporală crescută, durerile musculare, probabilitatea ridicată a celor mai neplăcute efecte secundare ... Și dacă o persoană poate spune medicului despre boala sa, atunci animalele noastre de companie sunt private de un astfel de „lux”. Din această cauză, multe patologii, cum ar fi boala Aujeszky la pisici, sunt depistate prea târziu..

Informatii de baza

Acesta este numele unei boli infecțioase acute extrem de periculoase, al cărei al doilea nume este „falsă rabie”, „pseudo-rabie”. Agentul cauzal este un virus. Unul dintre serotipurile sale este cunoscut. Gazdele naturale ale virusului sunt porcii. Pisicile, câinii, șobolanii, șoarecii și alte animale mici sunt, mai degrabă, purtători. Din fericire, oamenii (ca toate primatele) nu sunt afectați de boală. Și acest lucru este foarte bun, având în vedere evoluția severă și numeroasele efecte neurologice manifestate în această patologie..

Calea de transmisie este aeriană și alimentară (cu alimente). Prezența virusului a fost detectată în urină, material seminal, lapte, scurgeri vaginale. Se crede că un aerosol care conține un virus își poate păstra calitățile virulente (capacitatea de a infecta) timp de șapte ore simultan. Dacă condițiile sunt favorabile, agentul patogen poate supraviețui cu produse de îngrijire contaminate și adăpostirea animalelor timp de câteva zile sau chiar săptămâni. Este posibilă și transmiterea sexuală și transplacentară.

În zonele rurale, pisicile (precum și câinii) se infectează adesea după contactul cu porcii. În plus, același lucru se întâmplă dacă pisica a „interceptat” în mod corespunzător rămășițele sacrificării porcului. Dacă acesta din urmă a fost bolnav, atunci șansele de infecție sunt aproape de 100%.

Semne clinice

Perioada de incubație este de obicei de două până la patru zile pentru animalele tinere și pisoii. La pisicile adulte, semnele clinice se pot dezvolta până la o săptămână din momentul infecției directe..

Simptomele clinice ale bolii Aujeszky la pisici variază în funcție de vârsta animalului. Pisicile, a căror vârstă nu depășește o săptămână, dezvoltă rapid febră, apatie, pot cădea în comă, dar cazul se termină adesea cu diverse crize neurologice și moarte. Unii pisoi sunt paralizați imediat. Cazurile sunt descrise când animalele, „în picioare” pe cap, se învârteau așa timp de câteva ore. Uneori pisoii mor la câteva ore după infecție și nu prezintă deloc simptome. Uneori au crize de vărsături, dar nu se observă în toate cazurile..

Rata mortalității în această grupă de vârstă este foarte mare. Trebuie remarcat faptul că nu trec mai mult de 24-36 de ore de la apariția simptomelor neurologice până la moarte. Dacă animalul are mai mult de un an, atunci șansele sale de recuperare sunt mult mai mari..

Nu acesta este motivul pentru care boala a fost numită „falsă rabie”. Faptul este că animalele bolnave pot prezenta mâncărimi severe. Dar! La pisici, este rar înregistrat. Dar în acele cazuri în care mâncărimea s-a manifestat încă, se ajunge la faptul că animalul pur și simplu își „roade” laba până la os. În sensul literal al cuvântului.

În plus, purtătorii virusului dezvoltă în multe cazuri paralizie laringiană și hipersalivație (salivație, dacă este mai simplă). Bazine întregi de salivă „cu bule” curg din gura unei pisici, udându-i abundent pieptul. Acest lucru face ca patologia să fie foarte asemănătoare cu rabia. Cum să distingem?

În cazul rabiei, saliva este, în primul rând, mai vâscoasă. În al doilea rând, se atârnă cu fire vâscoase direct la pământ, ceea ce nu se întâmplă niciodată cu boala Aujeszky..

Din aproximativ a doua jumătate a bolii, se dezvoltă alte semne de tulburări neurologice. Paralizia membrelor și / sau paraplegia este înregistrată, pisica devine agresivă față de rudele sale, poate ataca chiar și jucăriile moi ... și aerul. Este important să ne amintim că, chiar și în acest moment, animalul nu manifestă agresivitate față de oameni. Aceasta este diferența cheie față de rabie..

Diagnostic și tratament

Având în vedere că boala Aujeszky seamănă cu rabia în multe aspecte, diagnosticul diferențial este extrem de important. În prezent, au fost dezvoltate multe metode de diagnostic fiabile, dar în majoritatea cazurilor sunt utilizate două principale:

  • Introducerea materialului patologic în corpul unui iepure, șoareci sau șobolan experimental.
  • Aceeași cultură poate fi „testată” pe cultura celulară. Metoda este mai umană, deoarece iepurii și rozătoarele nu vor fi răniți.

De ce se fac toate acestea? Iepurii și șoarecii experimentali morți sunt disecați și preparatele sunt făcute din creierul lor, care sunt examinate la microscop. Leziunile din boala Aujeszky sunt foarte frecvente, astfel încât un medic veterinar experimentat nu va avea dificultăți în a pune un diagnostic..

În plus, în ultimii ani, au fost dezvoltate metode de diagnostic serologic, au fost create noi tipuri de reacții. Dacă există o astfel de ocazie tristă, diagnosticul se face pe baza rezultatelor autopsiei postmortem a animalelor din aceeași așternut (aplicabilă pisoilor).

Care sunt tratamentele pentru boala Aujeszky la pisici? Nu este ușor. În etapele inițiale, serul polivalent ajută bine, dar numai dacă boala nu a mers prea departe. Dacă s-a dezvoltat procesul patologic, se prescrie serul, antibiotice (pentru prevenirea infecțiilor secundare), terapie simptomatică și de susținere. Rata mortalității este ridicată, singura speranță se află în apărarea corpului pisicii.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Boala aujeszky - falsă rabie la pisici