Boli articulare la pisici: cauze, simptome, tratament

Este bine cunoscut faptul că persoanele în vârstă suferă adesea de boli asociate cu deteriorarea degenerativă a articulațiilor. Veterinarii sunt chiar mai conștienți de faptul că patologii similare afectează foarte des câinii mai în vârstă, dar nu și pisicile. Pentru ei, astfel de afecțiuni sunt rare. Dar asta nu înseamnă că bolile articulare la pisici nu există deloc..

Prevalenta

Cu toate acestea, până relativ recent, acest subiect era considerat extrem de specializat: se credea că aceeași artrită la pisici apare foarte rar iar cursul său, în general, nu diferă de cel al unui câine. Acest lucru este parțial adevărat, dar există încă anumite diferențe..

Deci, cât de frecvente sunt patologiile articulare la pisici? Studii recente efectuate de medicii veterinari europeni au produs rezultate fenomenale. S-a dovedit că, conform informațiilor statistice colectate (din 2002), mai mult de 90% dintre pisicile cu vârste cuprinse între 10 și 12 ani au prezentat toate semnele de distrugere degenerativă a articulațiilor. Aceasta include și cazuri spondiloza.

Dar chiar și atunci când aceștia din urmă au fost excluși din statistici, s-a dovedit că simptomele leziunilor articulare erau încă observate în mod clar la cel puțin 2/3 din populația studiată. La o examinare mai atentă, sa dovedit că aceste patologii sunt frecvente la 60-90% dintre pisici, în funcție de rasa, greutatea, sexul și vârsta lor..

Cea mai frecventă boală este artrită. Cel mai frecvent afectat umăr, femural, cot și articulațiile genunchiului. Au existat, de asemenea, cazuri de distrugere degenerativă a oaselor metatarsiene..

Principalele motive ale apariției

De regulă, în multe boli articulare, principalul „efect” al acestora este distrugerea completă sau parțială a cartilajului hialin, care acoperă capetele proximale și distale ale oaselor. Uneori, acest lucru se întâmplă fără un motiv aparent, dar mai des este vorba modificări legate de vârstă.

De asemenea, se întâmplă ca leziunile articulare inflamatorii / degenerative să se dezvolte pe fundalul bolilor infecțioase secundare, precum și a diferitelor leziuni. Dar mulți biologi și medici veterinari cred că la pisici, multe tipuri de aceste patologii sunt de natură autoimună. Din cauza „revoltei” propriilor mecanisme de apărare se dezvoltă, de exemplu, artrita reumatoidă.

Deci, este clar prematur să vorbim despre orice motiv unic și universal. Se presupune că rolul principal îl joacă în continuare deteriorarea mecanică a articulației (adică leziuni), servind drept „declanșator” care declanșează debutul bolii. Cu toate acestea, medicii veterinari nu au reușit încă să identifice un singur factor predispozant. Faptul este că există mai multe dintre ele:

Genetica - anumite rase prezintă un risc crescut de a dezvolta anumite patologii neplăcute. În special, în maine coon aproape fără excepție este dezvăluit displazie de șold, iar acest lucru nu se aplică întotdeauna animalelor de vârstă înaintată. Într-o măsură mai mică, se confruntă cu aceleași probleme Persani și siamez pisici.

Luxația rotulei este rară la pisici. Dar lucrurile nu sunt atât de roz când vine vorba de pisici. abisinian rasa și devon rex.

Fald scotian Pisicile sunt deosebit de sensibile la artrita severă, care afectează aproape fiecare articulație din corp. Este vorba despre o rară mutație a genomului, datorită căreia cartilajul din corpurile pisicilor din această rasă este inițial slăbit și tolerează foarte puțin rănile mecanice..

Rana sau trauma. Greu fracturi sau luxații (în special cele pentru tratamentul cărora nimeni nu se grăbea să le ia în serios) duc adesea la artrită și bursită. Și mai rău, atunci când stimulează dezvoltarea osteoartritei degenerative severe.

Obezitatea. În mod ciudat, nu există un singur studiu care să confirme fără echivoc rolul decisiv al excesului de greutate în dezvoltarea patologiilor articulare, dar cu toate acestea, experiența practică a medicilor veterinari din toate țările vorbește despre acest lucru..

Acromegalie. Aceasta este o patologie care este caracteristică numai pisicilor mai în vârstă. În acest caz, o tumoare mică în glanda pituitară duce la faptul că glanda începe să secrete rapid hormonul de creștere. Pisicile se îmbolnăvesc de obicei diabetul zaharat, dar în cazul nostru, este mult mai important ca țesutul osos din articulații să înceapă din nou să crească, ceea ce duce la consecințe extrem de neplăcute.

Simptome

Destul de ciudat, dar pisici - animalele din punct de vedere al rezistenței la durere sunt mult mai rezistente decât compararea lor cu câinii. Pisicile sunt capabile să îndure mult timp fără să prezinte semne de disconfort și reacție dureroasă. Proprietarul ar trebui să fie alertat dacă animalul său de companie, care anterior nu era „zgârcit” să joace și să alerge, a început să petreacă mult mai mult timp culcat într-un singur loc.

În plus, chiar și cele mai persistente animale, cu leziuni articulare severe, încep să șchiopăteze și este dificil să nu o observi. Să enumerăm principalele semne de artrită și artroză:

  • Nedorința pisicii de a sari pe scaune, urcarea scărilor etc..
  • Puteți vedea că, chiar și după o scurtă odihnă, pisica greu de urcat, dureros de mers.
  • Cu toaleta zilnică, animalul petrece mult timp lingerea frecventă și prelungită a articulațiilor.

Notă! Principalul semn al ceva greșit în acest caz este o reducere bruscă a activității motorii.

Pisica încearcă să doarmă mai mult și să meargă mai puțin. Chiar dacă înainte de boală animalul era un bun captator de șoareci, atunci dacă apare o patologie a articulațiilor, șoarecii pot dormi liniștiți: pisica, evident, nu va vâna. De asemenea pisica poate deveni iritată, șuierătoare și chiar zgâriată când încearcă să o mângâie.

Dacă nu se acordă ajutor animalului, în curând încep să apară semne de epuizare, animalul de companie nu are grijă bine de blana sa (doar doare chiar și pentru a ridica laba). Cel mai adesea, pisica minte și își linge în mod constant membrele bolnave. Și mai departe. Deoarece animalul practic nu merge sau aleargă, ghearele sale cresc mult (din cauza lipsei de măcinare naturală).

Tratament medicamentos

În majoritatea cazurilor, tratamentul bolilor articulare la pisici implică utilizarea medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), care nu numai că opresc reacția inflamatorie, ci și reduc semnificativ intensitatea durerii. Principalul dezavantaj al medicamentelor de acest tip este imposibilitatea utilizării lor pe termen lung (în acest caz, ficatul și rinichii sunt foarte afectați). Pentru a minimiza riscul de reacții adverse, medicamentul trebuie ales cu atenție și, de asemenea, trebuie utilizat cu precauție.

În practica veterinară, medicamentul este cel mai adesea utilizat pentru tratarea pisicilor Melaxicam. Există informații care, atunci când îl utilizați mai puțin probabil să dezvolte efecte secundare, medicamentul s-a dovedit bine în tratamentul artritei și al artrozei de diferite etiologii, chiar și în cazuri avansate.

Din păcate, la cele mai vechi animale, precum și în cazurile avansate, nu se va putea face doar cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. În acest caz, se utilizează o combinație de medicamente:

  • Buprenorfină.
  • Amantadină (Amantadinum).
  • Tramadol.
  • Gabapentina (Gabapentina).

Dacă bolile inflamator-degenerative ale articulațiilor sunt de natură infecțioasă, animalului i se prescriu antibiotice spectru larg de acțiune.

Terapia adjuvantă

Dacă suferă o pisică bolnavă obezitatea, trebuie pusă pe dietă (veterinar aprobat, desigur). Acest lucru este deosebit de important pentru animalele mai în vârstă..

Important! Nu este necesar să privăm complet animalul de mâncare, deoarece acest lucru va duce la rezultate opuse..

Conceput special Dietele „comune”. Componentele lor conțin combinații de acizi grași esențiali (EFA) care acționează pentru a reduce inflamația și glicozaminoglicanii (cum ar fi glucozamina și condroitina). Acestea din urmă fac parte din cartilaj. Suplimentele de acest tip sunt complet sigure pentru animal. Problema este că medicii veterinari practicanți sunt foarte suspicioși aditivi, administrat oral.

În orice caz, acestea nu sunt utilizate ca terapie principală: dieta este utilizată doar ca o tehnică terapeutică suplimentară. În general, se recomandă utilizarea medicamentelor injectate direct în articulație..

Aș dori să observ că în cele mai severe și avansate cazuri de boli articulare la pisici sunt tratate cu utilizarea de proteze dentare sintetice. Dacă articulația a suferit modificări degenerative, numai implanturile pot restabili mobilitatea și pot menține o calitate a vieții mai mult sau mai puțin ridicată a animalului.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Boli articulare la pisici: cauze, simptome, tratament