Dermatita de purici la pisici: simptome și tratament

Cel mai frecvent tip de dermatită la pisici este dermatita de purici. Patologia se dezvoltă nu datorită mușcăturilor de insecte, ci datorită faptului că animalul are o sensibilitate crescută la componentele salivei paraziților.

Conform statisticilor, rasele fără păr și cu părul scurt, precum și pisicile cu o culoare deschisă a blănului, sunt mai susceptibile de a suferi de această boală. Practic, dermatita se dezvoltă vara și primăvara și toamna. Puricii sunt cei mai activi în acest timp. Mai mult, chiar și animalele de companie care nu părăsesc apartamentul se pot infecta. O persoană aduce deseori dăunători care suge sânge acasă pe talpa pantofilor..

Pisica mănâncă

Soiuri

Boala este clasificată în funcție de natura cursului și de tabloul clinic corespunzător. În total, există trei tipuri:

 1. Acut. Este însoțit de mâncărimi insuportabile.
 2. Cronic. Apar noduli mâncărimi și alopecie (pete chele).
 3. Subacut. O opțiune intermediară care combină cele două tipuri anterioare.

Tratamentul necorespunzător este plin de faptul că procesul acut devine cronic. Iar acesta din urmă va fi mult mai dificil de rezolvat. În plus, formele neglijate sunt pline de complicații grave. De aceea, atunci când apar primele semne ale dermatitei prin purici, trebuie să îi arătați imediat medicul veterinar..

Dermatita de purici

Simptome

Boala nu poate trece neobservată mult timp. Proprietarul va observa rapid schimbări în comportamentul pisicii sale. Următoarele simptome sunt tipice pentru dermatita de purici:

 • uscăciune excesivă a epidermei;
 • comportament neliniștit (iritabilitate, anxietate, frică, miaună);
 • încălcarea poftei de mâncare;
 • zgârierea pielii;
 • arsură, mâncărime;
 • ulcere, noduli fibroși, umflături;
 • părul din zonele afectate devine mai subțire, se rupe sau cade.

Pielea este de obicei fierbinte la atingere. Puricii și produsele lor reziduale (fecale de culoare închisă) pot fi văzute cu ochiul liber. Modificările externe afectează cel mai adesea coapsele superioare și trunchiul, rădăcina cozii.

Uneori, cu un proces cronic, se poate alătura o infecție bacteriană sau cu drojdie. De regulă, în aceste cazuri, apare un miros nu foarte plăcut de la pisică..

Trebuie remarcat faptul că unele alte boli pot însoți simptome similare. Prin urmare, înainte de a începe tratamentul, este mai bine să solicitați ajutorul unui specialist..

Veterinarul examinează pisica

Diagnostic

Există o modalitate bună de a găsi purici acasă. Pentru a face acest lucru, trebuie să udați blana animalului. După aceea, întindeți o foaie de hârtie albă A4 și, ținând animalul de companie deasupra, dezlipiți-o. Dacă pe frunză se găsesc mici puncte negre, atunci aceasta indică prezența puricilor.

Într-o clinică veterinară, pentru a stabili un diagnostic precis, se efectuează un examen vizual și examene intradermice odată cu efectuarea unui test de alergie.

Dermatita prin purici trebuie întotdeauna diferențiată de alte patologii: păduchi de cap, dermatofitoză, alergii la medicamente, piodermă stafilococică.

Tratament

Medicul prescrie un tratament, luând în considerare vârsta și rasa animalului de companie, forma bolii. Înainte de a începe terapia, sunt necesare următoarele măsuri:

 • folosind șampon, spray sau picături pentru a elimina puricii;
 • prelucrarea jucăriilor pentru animale de companie:
 • înlocuirea așternutului vechi cu unul nou;
 • atunci când alte animale locuiesc în casă, acestea ar trebui, de asemenea, să fie supuse prelucrării antifurt;
 • dezinfectarea de la insecte în toate camerele de zi cu prelucrarea obligatorie a mobilierului, perdelelor, covoarelor.

Veterinarul selectează medicamente care acționează pentru eliminarea paraziților, ameliorarea simptomelor și prevenirea recăderii.

Examenul veterinar al pisicii

Există o mulțime de mijloace pentru eliminarea puricilor. Iată cele mai frecvente:

 1. Tablete (Nexgard, Comfortis). Sunt absorbiți rapid în fluxul sanguin și ucid paraziții.
 2. Preparate externe sub formă de spray-uri, picături, unguente. Opțiunile cele mai utilizate sunt Advantage, Revolution, Frontline.
 3. Antibiotice (cefalexină, Simplicf). Sunt prescrise pentru infecția pielii.
 4. Șampoane (Lugovoy, Baruri, Fitoelita, Rolfclub). Calmează bine pielea inflamată. Când le utilizați, este important să fiți atenți și să urmați instrucțiunile atașate. Acest lucru este valabil mai ales atunci când vine vorba de scăldat pisoi mici. Toate șampoanele de mai sus conțin un insecticid - permetrină.

În ceea ce privește gulerele, acestea sunt mai potrivite ca prevenire a dermatitei prin purici..

Pentru cel mai bun efect, ar trebui utilizată o abordare integrată ─ o combinație de agenți externi și tablete.

Medicamentele pe bază de glucocorticosteroizi vor ajuta la eliminarea simptomelor neplăcute:

 • Dectford;
 • Opriți mâncărimea.

Pisica mănâncă

Dacă pisica are răni cu semne de supurație, atunci este mai bine să le tratați cu medicamente antibacteriene..

În timpul tratamentului, dieta animalului trebuie ajustată. Deoarece dermatita de purici este adesea complicată de reacții alergice, este mai bine să acordați preferință alimentelor hipoalergenice.

Măsurile terapeutice intensive vor ajuta la gestionarea bolii într-o perioadă scurtă.

Prevenirea

Ca parte a prevenirii, trebuie respectate următoarele reguli:

 • evitați contactul cu pisicile de stradă;
 • cumpărați un guler anti-purici;
 • dezinfectează regulat acasă.

Dermatita de purici la pisici este o boală foarte neplăcută și periculoasă care îi dă unui animal de companie multe inconveniente. Necesită tratament imediat. Prin urmare, este mai bine să vă faceți griji cu privire la prevenire în avans, pentru a evita problemele..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Dermatita de purici la pisici: simptome și tratament