Pisicile au rabie?

Proprietarii de animale de companie trebuie să fie conștienți de faptul că toate pisicile sunt bolnave de rabie, indiferent de vârstă, rasă și mod de a le păstra. Chiar și un animal care nu iese din apartamentul orașului nu este imun la contracția acestei boli mortale. Deoarece în prezent nu există un remediu pentru rabie, singura modalitate de prevenire a infecției este vaccinarea animalului de companie..

Ce este rabia la pisici

Toți proprietarii trebuie să știe ce este rabia la pisici pentru a recunoaște din timp primele semne de avertizare și pentru a preveni răspândirea bolii..

Rabia este numită de obicei o infecție virală deosebit de periculoasă, în care apar procese patologice ireversibile în creier, manifestate prin schimbări de comportament, frică de hidratare, paralizie și alte fenomene nervoase..

Boala afectează toate animalele cu sânge cald și oamenii. Este cauzat de un virus din genul Lyssavirus din familia Rhabdoviridae. După intrarea în țesuturi, pătrunde în fibrele nervoase și se deplasează treptat către măduva spinării și creier..

Acolo, se înmulțește și coboară de-a lungul neuronilor descendenți către organele periferice, afectând, în primul rând, glandele salivare. Agentul patogen începe să excrete cu salivă nu mai devreme de 10 zile înainte de apariția primelor simptome clinice. Astfel, devine clar că dacă pisica mușcată în această perioadă nu a prezentat semne de rabie, atunci mușcătura nu duce la boli..

În sălbăticie, principalii vectori de infecție sunt locuitorii pădurilor carnivore și rozătoarele. Pierzând instinctele de bază ale autoconservării din cauza leziunilor cerebrale, prădătorii intră fără frică pe teritoriul așezărilor, atacând oamenii, animalele domestice și de fermă.

În condiții urbane, rezervorul agentului patogen este câinii vagabonzi, pisicile, șobolanii și liliecii care trăiesc în clădiri abandonate, subsoluri, depozite și depozite de deșeuri..

Important! Veveritele și aricii sunt, de asemenea, purtători ai virusului mortal. Prin urmare, după ce ați găsit aceste animale drăguțe în pădure sau parc, nu ar trebui să le ridicați, să le prindeți, să le aduceți acasă și să lăsați animalele de companie și copiii să se joace cu ei..

Diagnosticul pe viață al bolii nu există, deoarece agentul patogen este un microorganism neurotrop și este imposibil să-l detectăm în sânge. Un diagnostic precis se face numai după autopsie și detectarea incluziunilor specifice din celulele nervoase ale creierului, numite corpuri Babesh-Negri.

Dacă se suspectează rabia, animalul este eutanasiat și ars.

Căile de infecție

Infecția rabiei apare în momentul contactului zonelor cutanate deteriorate cu saliva unui animal bolnav.

Important! Există întotdeauna fisuri microscopice pe piele și mucoase, prin care virusul poate pătrunde cu ușurință. Prin urmare, termenul „piele intactă” este un concept relativ.

Experții identifică mai multe căi principale de infecție.

 • Mușcături. Cele mai multe infecții apar tocmai prin mușcăturile animalelor bolnave și purtătorii de viruși. Cele mai periculoase sunt leziunile din zona capului și gâtului, după care clinica se poate dezvolta după 10-12 zile.
 • Zgârieturi. Acest factor dăunător este caracteristic pisicilor, datorită obiceiului lor de a-și linge labele și de a se „spăla”..
 • Salivarea plăgii. Infecția poate apărea fără contact direct cu persoana infectată. Faptul este că virusul, eliberat în mediu cu salivă, este capabil să mențină virulența în sezonul cald (fără expunere la razele UV) timp de câteva ore și la temperaturi de îngheț - până la patru luni. O pisică care linge sau înghite un obiect infectat se poate infecta cu rabie.

Important! Au fost înregistrate cazuri când animalele au fost mușcate de lilieci infectați care au zburat în ferestrele deschise ale apartamentelor și caselor.

Nu este neobișnuit ca pisicile să se infecteze prin prinderea șobolanilor infectați cu virusul rabiei.

Perioadă incubație

Pe parcursul perioadă incubație, cu o durată medie de 7 până la 21 de zile, rabia nu poate fi recunoscută din cauza lipsei semnelor clinice. Această perioadă poate varia semnificativ în funcție de:

 • localizarea zonei afectate;
 • volumul și adâncimea plăgii;
 • vârsta și greutatea animalului;
 • capacitatea celulelor nervoase de a rezista efectelor virusului.

Important! Chiar și o pisică vaccinată nu poate fi exclusă din grupul de risc. Un animal de companie mușcat trebuie izolat și monitorizat timp de 2-3 săptămâni. De asemenea, este necesar să raportați incidentul la clinica veterinară de stat. Numai după absența manifestărilor clinice și permisiunea unui specialist, carantina este ridicată de la animal.

O perioadă de incubație de peste o lună este extrem de rară la pisici. În lume, au fost înregistrate doar câteva cazuri când această perioadă a fost de 10-12 luni.

Pisoii pot avea o formă fulminantă de rabie, în care perioada latentă este de 5-7 zile.

Simptome și primele semne

Foarte important simptome și primele semne, la care ar trebui să se acorde o atenție deosebită sunt schimbările în comportamentul animalului de companie. Poate deveni neliniștit, excesiv de intruziv și solicitant de comunicare. Apoi, această stare este înlocuită de izolare și dorința de a se ascunde de ceilalți într-un loc întunecat..

Pisica începe să vâneze insecte imaginare și să mănânce obiecte care nu sunt alimente. Posibile tulburări gastro-intestinale, manifestate prin vărsături, diaree sau constipație.

Pe măsură ce boala progresează, apar semne de agresivitate, precum și:

 • salivaţie;
 • refuzul hranei;
 • strabism;
 • apă și fotofobie;
 • febră;
 • convulsii;
 • paralizie.

Boala se termină inevitabil prin moarte.

Forme de rabie

Prezentarea clinică poate varia în funcție de forma rabiei, dintre care cea mai frecventă este violentă.

Forma paralitică (liniștită)

În etapa inițială a rabiei liniștite, pisica nu are semne de anxietate sau agitație. Animalul de companie încearcă să petreacă mai mult timp lângă oameni, cerând atenție și afecțiune.

Singurul factor alarmant este dificultatea de a înghiți, care dă impresia că animalul s-a înecat și nu poate scăpa de un obiect străin din gât..

Adesea, datorită acestui simptom, este posibil să se identifice boala, să se izoleze animalul de companie la timp și să se prevină infectarea oamenilor.

În forma paralitică, pisica nu prezintă agresivitate, dar la două zile după apariția unui comportament ciudat, apar următoarele simptome:

 • salivație abundentă;
 • refuzul de a mânca și orice lichid;
 • letargie;
 • privire absentă;
 • creșterea indicatorilor de temperatură.

Mai mult, paralizia membrelor și a maxilarului inferior începe să se dezvolte, acoperind treptat toate grupele musculare. Moartea are loc la 2-4 zile de la sufocare și stop cardiac.

Formă exuberantă

Tabloul clasic al rabiei se manifestă în forma violentă a bolii, care se desfășoară în 3 faze.

Stadiul prodromal se caracterizează prin:

 • consumul de articole necomestibile cu respingerea completă a dietei obișnuite;
 • febră;
 • răspuns inadecvat la atingere, gesturi dure, lumini și sunete;
 • dorința de singurătate într-un loc întunecat;
 • vărsături.

O pisică poate merge în cercuri pentru o lungă perioadă de timp, mutându-se constant dintr-un loc în altul în căutarea unei poziții confortabile.

Mai mult, simptomatologia se schimbă și începe stadiul de excitare, însoțit de:

 • salivare constantă;
 • căderea maxilarului inferior;
 • tragerea colțurilor buzelor și expunerea dinților ca urmare a contracțiilor convulsive ale mușchilor feței;
 • hidrofobie;
 • agresiune incontrolabilă;
 • strabism, proeminență a celei de-a treia pleoape și descărcare vâscoasă din colțurile ochilor;
 • respirație șuierătoare;
 • crampe pe termen scurt și paralizie a membrelor.

În a 3-a-6-a zi, boala se instalează într-un stadiu paralitic, în timpul căruia dispar atacurile de agresiune. Emaciat și slăbit de durere, animalul se calmează. Paralizia ia o formă generalizată și afectează toate grupele musculare, inclusiv mușchii netezi ai organelor interne. Rezultatul letal apare din cauza deteriorării centrului respirator și a încetării activității cardiace.

Forma atipică

Dificultatea recunoașterii unei forme atipice de rabie se datorează absenței semnelor clasice ale bolii, care sunt înlocuite de astfel de fenomene enterită, la fel de vărsături și diaree. Rapid deshidratare și epuizare, care are loc, în ciuda tratamentului, duce la îngroșarea sângelui, acumularea de toxine, disfuncționalități ale sistemului cardiovascular și respirator.

Un specialist poate suspecta rabia în ultima etapă, când paralizia faringelui devine pronunțată și apar semne de encefalită. Mai mult, paralizia mușchilor corpului și a organelor interne începe să se dezvolte rapid, ducând la moarte.

Forma de avort

Oamenii de știință nu au reușit să studieze pe deplin mecanismul formării formei avortive a rabiei, a cărei caracteristică este alternarea atacurilor bolii cu fazele de remisie..

După apariția semnelor stadiului prodromal și maniacal, apare o recuperare imaginară, care după 10-14 zile este din nou înlocuită de un tablou clinic viu al bolii. Deoarece fiecare recidivă ulterioară se manifestă cu o forță mai mare, pisica moare în curând din cauza unei forme generalizate de paralizie și stop respirator..

Faptele recuperării complete rămân inexplicabile, când semnele bolii dispar brusc și nu mai apar, permițând animalului de companie să trăiască până la o vârstă naturală..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pisicile au rabie?