Ataxia - afectarea coordonării mișcărilor la pisici

Sistemul nervos este cel mai important pentru organism, deoarece controlează absolut toate procesele care au loc în el. Cu leziunile sale, se poate observa o mare varietate de efecte, adesea combinate cu termenul de ataxie. La pisici, această patologie poate apărea bine..

Ce este ataxia?

Fără a intra în detalii, acesta este numele pentru un complex de simptome care implică probleme cu coordonarea mișcărilor și poziția corpului în spațiu. Există trei tipuri ale acestei patologii:

 • Cerebelos ataxia la pisici se datorează deteriorării cerebelului.
 • Respectiv, vestibular apare atunci când ceva nu este în regulă cu aparatul vestibular din urechea internă.
 • Sensibil. Este oarecum similar cu cel cerebelos, doar că în acest caz sunt afectate corzi nervoase importante.

Există diferite cauze de ataxie la pisici. Cel mai adesea, dezvoltarea bolii se datorează:

 • Intoxicație cu diverse otrăvuri.
 • Boli ereditare însoțite de fenomene degenerative în țesutul nervos.
 • Leziunile care apar mai ales în martie, când pisicile iubitoare cad de pe balcoane.
 • Lipsa vitaminei B1. Acest lucru este în general tipic pentru pisici: mulți proprietari le „răsfață” cu pește de râu proaspăt, care conține enzima tiaminază. Distruge tiamina, adică B1, rezultând ataxie. Acest lucru se observă în special la pisici..
 • Dacă pisica este agățată de unele plante. De exemplu, o doză mare de catnip poate trimite o pisică la „nirvana” timp de câteva minute. În acest moment, animalul de companie arată ca un bețiv înrăit.
 • Leziuni cerebrale.
 • Tumora.
 • Infecţie. În special, felina este foarte periculoasă. panleucopenie.
 • Hidrocefaliesau edem cerebral.

Din păcate, nu toate acestea sunt motivele. Hipoplazia cerebrală este o leziune ereditară destul de frecventă a cerebelului. Acest fenomen se dezvoltă în aproape 70% din cazuri la pisicile a căror mamă a suferit de panleucopenie în timpul sarcinii. În plus, dezvoltarea acestei patologii nu este exclusă în alte boli infecțioase, pe care pisica le-a prins, aflându-se într-o „poziție interesantă”. Helmintii pot ajuta.

În cazuri foarte rare, ataxia se dezvoltă cu insuficiență lizozomală. Există un astfel de organet intracelular numit lizozom. Este necesară eliminarea compușilor peroxidici și a altor lucruri urâte. Dacă ceva nu este în regulă cu lizozomii, toate aceste substanțe încep să se acumuleze în corp. Această patologie este extrem de rară, incurabilă, cu un prognostic slab..

Simptome și diagnostice

În general, simptomele ataxiei la pisici sunt simple. Animalul de companie arată ca un bețiv, se agită, pisica nu poate merge normal, în cazurile severe cade pe o parte cu un accident, încercând doar să se așeze. O înclinare constantă a capului spre o parte, precum și mișcările circulare neregulate ale ochilor, sunt foarte tipice. Alte simptome pot varia în funcție de cauza principală a ataxiei. De exemplu, o pisică „sub monetărie” poate merge cu un mers oscilant cu capul sus, din când în când o scutură și stropeste cu generozitate saliva în jur. Arată îngrozitor, dar trece repede.

Veterinarul dvs. va efectua un examen fizic complet al pisicii dvs. Informațiile pe care i le va oferi proprietarul pisicii sunt importante. Este recomandabil să rețineți următoarele:

 • A avut animalul acces la substanțe chimice de uz casnic, otrăvuri, a fost efectuat în casa dvs. sau în zona de deratizare (distrugerea rozătoarelor).
 • Există informații în pedigree-ul animalului dvs. de companie cu privire la orice patologie suferită de părinții pisicii?
 • A căzut pisica din balcon, a fost lovită de o bicicletă etc..

Este foarte important să vă amintiți toate cazurile de boală pe care le-a suferit animalul dvs. de companie. În același timp, este recomandabil să spuneți dacă ați încercat să-l tratați singur prin „prescrierea” oricărui medicament.

Foarte important analiza sângelui, ceea ce vă va permite să stabiliți dacă există o lipsă de micro- și macroelemente importante, vitamine. Radiografie și Ultrasunete, cu ajutorul cărora sunt detectate tumori, prezența paraziților și alte probleme grave.

Bazele tratamentului

Oricum ar fi, tratamentul ataxiei la pisici depinde exclusiv de cauzele care au provocat modificări patologice în comportamentul animalului.. În caz de otrăvire este important să se determine cu ce anume animalul a fost otrăvit. În toate cazurile, se prescrie cărbune activ, care absoarbe parțial toxina, se practică administrarea intravenoasă de compuși de susținere.

Dacă motivele comportamentului oarecum inadecvat al pisicii se află O „doză” de catnip sau valeriană, nu trebuie să vă faceți griji: după câteva minute efectul substanțelor se va termina, animalul va reveni la normal.

Cu traumatism cerebral traumatic sau chiar suspiciune asupra lor, o nevoie urgentă de a duce pisica la veterinar. El va evalua starea animalului. Dacă creierul a fost deteriorat, există o mare probabilitate de deces sau de transformare a animalului într-o „legumă”. În acest caz, se recomandă eutanasierea. În alte cazuri, o operațiune urgentă poate salva pisica. La fel, în cazurile de leziuni ale spatelui care pot amenința cumva integritatea măduvei spinării.

Lipsa tiaminei, care este detectat printr-un test biochimic de sânge, este eliminat printr-o dietă echilibrată și excluderea din dietă a alimentelor care conțin tiaminază. În cazurile severe, pot fi necesare injecții cu vitamina B1 și multivitamine orale.

Hipoplazie cerebrală. Nu există nici un remediu pentru această patologie, dar în unele cazuri boala nu progresează, iar pisica poate trăi cu ea. Cu toate acestea, calitatea vieții este „tremurată” din toate punctele de vedere, dar toate acestea sunt destul de acceptabile. Apropo, o astfel de pisică cu ataxie poate avea descendenți, iar sănătatea pisoilor va fi normală (dar numai dacă patologia nu este ereditară).

Boala lizozomală ... După cum am spus deja, nu există tratament, prognosticul este slab. În unele cazuri, starea animalului pentru o perioadă relativ lungă de timp poate fi menținută cu o dietă, dar în cele din urmă totul se încheie odată cu moartea pisicii..

Hidrocefalie. Diuretice prescrise, corticosteroizi pentru a reduce inflamația, dar toate aceste măsuri amână doar puțin inevitabilul. Prognosticul, ca și în cazul anterior, este nefavorabil.

Cu tumorile, totul este, de asemenea, „vag”. Dacă tumora este supusă chimioterapiei sau există posibilitatea eliminării sale chirurgicale, atunci totul se poate termina bine. În toate celelalte cazuri, uneori este necesar să recurgem la eutanasie..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ataxia - afectarea coordonării mișcărilor la pisici