Pisica asiatică: splendoarea culorii

O dispoziție ușoară, o afecțiune tandră pentru oameni și un număr mare de culori variate - este tabby-ul asiatic, preferatul publicului, o frumusețe rafinată cu ochi aurii. Aceste pisici captivează inimile cu natură bună, inteligență ridicată și capacitatea de a simți starea de spirit umană..

Referință istorică

Birmanezii sunt cunoscuți în întreaga lume și sunt iubiți cu drag de mii de fani pentru caracterul lor de aur. Cu toate acestea, nu se pot lăuda cu o gamă largă de culori, deoarece crescătorii sunt categoric împotriva amestecului de sânge din alte rase. Dar acest lucru nu i-a oprit pe crescătorii care doreau să diversifice garderoba birmaneză..
Cu aproximativ trei decenii în urmă, baroneasa von Kirchberg a început să lucreze la rasa Burmilla, rezultând din împerecherea chinchilelor birmane și persane. Asociații baronesei au mers chiar mai departe, împerecherea descendenților rezultați nu numai cu persii, ci și cu abisinienii și cu alte rase. După ce a primit suficiente variații de culoare, programul de selecție a inclus din nou birmaneză, astfel încât pisica asiatică să arate ca frumuseți birmaneze. Rasa a primit statutul de campion în 1990, este populară în SUA și Europa, dar în Rusia nu este foarte cunoscută.

Aspect

Asiaticii ideali ar trebui să repete exact aspectul birmanezilor. Sunt animale de dimensiuni medii, puternice și musculare, cu oase dense și picioare medii-lungi. Unele unghiuri ale corpului se armonizează surprinzător cu capul rotunjit - pisica este elegantă, plastică și naturală. Botul este de lungime medie, contururile sunt moi, fără colțuri ascuțite. Urechile sunt mici, cu vârfurile rotunjite. Coada este de lungime medie, subțire, dar nu bici „siamez”, vârful este bine rotunjit. Ochi aurii „birmanezi” - pleoapa inferioară rotunjită și partea superioară ușor îndreptată. Culoarea chihlimbară a irisului apare odată cu înaintarea în vârstă și devine maxim saturată de vârsta de doi ani.
Rasa seamănă cu birmaneză și cu tipul de lână: firele scurte sunt lucioase, haina este subțire și mătăsoasă, se potrivește perfect corpului, deoarece aproape nu există substrat. Sunt recunoscute patru variante ale desenului:
  • brindle (dungi simetrice întunecate pe un fundal mai deschis)-
  • marmură (modelul este simetric, dungile se îndoaie frumos, formând un model complicat)-
  • Abisinian (fiecare păr este colorat cu inele transversale în tonuri contrastante, o haină de blană fără model, dungi pot fi doar pe coadă și pe partea inferioară a picioarelor)-
  • patat (o împrăștiere de pete întunecate pe un fundal deschis, culoare "leopard").
Indiferent de model, spatele și părțile laterale ale pisicii sunt de culoare mai închisă, iar gâtul, burta și coapsele interioare sunt mai deschise. Există o „scarabeu” pe frunte, obrajii sunt decorați cu dungi, ochii sunt subliniați cu linii întunecate - semne caracteristice pentru toate variantele de tabby. Orice culori sunt acceptabile.

Caracter

Frumusețea asiatică moștenită de la birmanez nu numai aspectul, ci și trăsăturile de caracter. Acestea sunt pisici prietenoase, animale de companie sociabile și însoțitoare. Pisicuțele sunt extrem de mobile și își petrec toată ziua gândindu-se la noi modalități de a distra proprietarul. Animalele adulte sunt jucăușe, dar cu moderație - nu creează zgomot inutil, nu strigă în zadar și nu sunt prea intruzive.
Rasa este ideală pentru familiile cu copii, pe care aceste pisici le adoră pur și simplu pentru disponibilitatea lor de a se juca de dimineață până seara. Pisica nu va jigni niciodată bebelușul, arătând reținere chiar și în caz de manipulare neglijentă. Dacă copilul este ocupat, animalul de companie nu îl va distrage, așteptând în liniște în apropiere. Singurătatea nu o înspăimântă pe femeia asiatică mustață, dar aceste pisici apreciază atenția familiei mai presus de orice. Atitudinile față de străini variază de la o curiozitate ușoară la ignoranță..

Întreținere și îngrijire

Paltonul scurt arată perfect datorită eforturilor proprietarului său - pisica se îngrijește singură, încântându-l pe proprietar cu curățenie. Sunt rareori scăldate, de obicei numai înainte de expoziții (într-o săptămână, astfel încât textura hainei să aibă timp să se refacă). Vărsarea lânii este îndepărtată cu o „mănușă” de cauciuc, dar din moment ce există foarte puțin substrat, nu durează mult. Prințesa asiatică are un psihic puternic, așa că suportă toate procedurile de îngrijire fără isteric, fără a-și elibera ghearele și fără a încerca să scape.
Aceste pisici nu sunt leneșe, dar nu au nevoie de un spațiu imens: pentru o viață plină, o pereche de șezlonguri și un „copac” pentru alpinism sunt suficiente. Un complex mare de jocuri va fi lăsat nesupravegheat dacă animalul de companie nu are un partener pentru jocuri. Poate deveni nu numai un membru al familiei, ci și un animal de companie. Sunt prieteni dragi cu pisicile, sunt atenți la câini, dar în timp își dau din ce în ce mai multă încredere dacă vecinul cu coadă nu încearcă să jignească murka.

Sănătate

Pisicile nu sunt predispuse la boli genetice specifice. Animalul de companie face plăcere familiei cu o bună sănătate și mobilitate până la o vârstă matură. Cu toate acestea, la unele animale, lacrimarea crescută se observă datorită curburii podului nasului. Când cumpărați un pisoi, este important să acordați atenție tranziției de la frunte la bot - ar trebui să fie netedă, fără o adâncire ascuțită. Nasul nu trebuie să fie înfundat ca pisicile persane.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pisica asiatică: splendoarea culorii