Bronhopneumonie - o boală a sistemului respirator la pisici

Toamna ploioasă, rece și iarna târzie sunt principalii factori predispozanți pentru dezvoltarea bolilor sistemului respirator la animale. Și este bine dacă totul se limitează la rinită ușoară (curgerea nasului) și la tusea animalului de companie. Mult mai periculos bronhopneumonie la pisici, care, dacă este severă, poate duce la moarte.

Ce este?

Aceasta este o patologie în care pneumonie și bronhiile. Foarte des, boala „începe” cu cea obișnuită bronşită, dar datorită tratamentului prematur început (sau când nu a fost efectuat deloc), infecția coboară pe bronhii, începe inflamația parenchimului pulmonar. În 89% din cazuri, inflamația este asociată cu acțiunea microflorei patogene sau oportuniste. Alți factori predispozanți sunt mult mai puțin frecvenți și mai puțin frecvenți..

Ce este microflora patogenă condiționată? Faptul este că multe microorganisme locuiesc în mod constant pe suprafața membranelor mucoase ale căilor respiratorii superioare. Nu sunt nici dăunătoare, nici benefice (adică nu au efect simbiotic). Când corpul este sub stres sever (sever hipotermie), ducând la o scădere a rezistenței, microorganismele sunt activate, încep să se înmulțească intens. Se produce inflamație. De aceea hipotermia este foarte periculoasă pentru pisici și nu ar trebui să le lăsați să meargă la plimbare atunci când strada este mult dincolo de „minus”..

Dar, oricum ar fi, există și alte motive pentru inflamația combinată a plămânilor și a trunchiului bronșic:

 • Boli pulmonare preexistente (bronșită cronică, larve ascaris în stadiul migrației, micoză sistemică, contuzie toracică, infecție vierme al inimii, inhalarea constantă a aerului prăfuit).
 • Atelectazie pulmonară. Acest lucru se întâmplă atunci când plămânii sunt comprimați ca urmare a unei scurgeri în piept (vătămare) sau a presiunii din sânge / revărsat în timpul pleurezie, pericardită.
 • Ingerarea conținutului stomacului cu necontrolat voma.
 • Microbii pot intra în plămâni din gură și nas (gingivită, alte boli parodontale, cronice rinita).
 • Medicație pe termen lung, deprimarea sistemelor de apărare ale corpului (corticosteroizi, de exemplu).
 • Boala Cushing, dischinezie ciliata, alte boli ereditare si autoimune.
 • Corp străin care intră în bronhii.
 • Cachexia (stadiul extrem de epuizare). În acest caz, toate sistemele de protecție sunt „oprite”, boala poate provoca orice.
 • Intervenție operativă, în care nu s-au respectat regulile de asepsie și antisepsie.
 • Folosind instrumente nesterilizate în timpul examinării animalului.

Dintre toate cele de mai sus, bronhopneumonia de aspirație felină este destul de frecventă. Acest lucru se întâmplă atunci când animalul înainte de operație (oricine, chiar castrare) nu au fost ținute pe o dietă de foame. Specificitatea anesteziei constă în faptul că „se oprește” sau distorsionează unele reflexe ale sistemului nervos autonom, ca urmare a căruia animalul de companie poate începe să vomite în cel mai crucial moment.

Simptome, diagnostic

Care sunt simptomele bronhopneumoniei la pisici? Cazurile severe încep cu o opresiune ascuțită a animalului, care crește rapid temperatura, apetitul dispare complet, devine letargic și apatic.

Disponibil tuse. La început este uscat, dar rapid umezit, flegma începe să iasă. Exsudatul este eliberat din pasajele nazale, care la început este lichid și apos, apoi devine gros, capătă o nuanță bogată galbenă sau verzuie.

Pe măsură ce boala progresează, apar probleme grave de respirație. Devine dificil și răgușit, animalul stă mult timp sau zace cu gura larg deschisă, încercând să-și recapete respirația. Chiar și fără utilizarea unui stetoscop, puteți auzi cu ușurință ceva care gâlgâie și „clocotește” în pieptul pisicii, se aud zgomote cu bule.

În ciuda lipsei poftei de mâncare, setea (de regulă) persistă și se intensifică. Dacă acest lucru nu se întâmplă, trebuie urgent să vă duceți animalul la medicul veterinar, deoarece un astfel de curs al bolii este plin de dezvoltare rapidă deshidratare, posibila moarte.

Diagnosticul se bazează pe o combinație de semne clinice și un examen fizic complet. Se fac analize de urină și sânge, se efectuează o examinare cu ultrasunete sau cu raze X a cavității toracice. Cazurile dezvoltate de pneumonie sunt diagnosticate destul de ușor, deoarece majoritatea organelor respiratorii vor fi umbrite datorită exsudatului acumulat (spută). Dacă bănuiți o natură bacteriană a bolii, este recomandabil să luați imediat probe pentru a stabili cu precizie tipul de agent patogen. Acest lucru va ajuta foarte mult în tratamentul suplimentar..

Terapie / prevenire

Tratamentul pentru bronhopneumonie la pisici depinde de obicei de cauza principală, cauza acestuia, starea animalului, precum și prezența unor factori speciali (boli autoimune, sarcina etc.). Pericolul pneumoniei este insuficiența respiratorie gravă. Animale de companie grav bolnave, cu febră, lipsă completă de poftă de mâncare,comatose starea, nevoie de spitalizare! Este imposibil să vindeci acest lucru acasă..

Dacă animalul dvs. de companie are o respirație mai mult sau mai puțin „decentă”, mănâncă, bea, reacționează adecvat la mediu, nu are semne de febră severă, poate fi prescris un tratament ambulatoriu. Animalul este introdus antibiotice sau alți agenți antimicrobieni cu spectru larg acțiuni, în cazuri mai severe, animalul de companie trebuie adus în mod regulat la clinică pentru perfuzii intravenoase (îndepărtarea intoxicației, normalizarea activității cardiace). Rețineți următoarele reguli:

 • Țineți animalul de companie bolnav cald, asigurați-i o cantitate nelimitată de băutură curată apă. Acest lucru este extrem de important pentru a preveni deshidratarea, o mulțime de lichid = o mulțime de flegmă, cu care sunt excretați produsele de descompunere și microorganismele.
 • Recomandat de făcut masaj. Când animalul începe să se simtă în mod normal (ceea ce se remarcă imediat prin comportamentul său), puteți începe să îl luați la plimbare timp de 20-30 de minute zilnic. Promovează o descărcare mai bună a sputei.
 • Uneori (conform recomandărilor medicului veterinar) folosiți nebulizatoare „umane”. Dispozitivul este din nou umplut cu medicamente care ameliorează bronhospasmul și îmbunătățesc expectorarea.
 • Alimentele ușoare și ușor de digerat sunt importante, preparate multivitamine. În special multe (dar în limite normale) ar trebui să conțină vitaminele A și E din furaje, care contribuie la refacerea mucoaselor bronhiilor și plămânilor.

Durata tratamentului cu antibiotice - cel puțin trei săptămâni. În mod ideal, trebuie să luați probe de spălare și spută, să cultivați o cultură a microorganismului pe un mediu nutritiv și abia apoi să prescrieți un medicament cu adevărat funcțional. În multe cazuri, antibioticele din grupul cefalosporinei s-au dovedit bine. Doza lor este dublată dacă este suspectată septicemie. În plus, medicamentele din acest grup sunt adecvate și pentru tratamentul pneumoniei cauzate de tulpini rezistente de microorganisme..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Bronhopneumonie - o boală a sistemului respirator la pisici