Tusea la pisicile cu viermi este un semn clinic al unei boli parazitare

Cu boli helmintice, pisicile nu au adesea simptome. Dacă animalul nu se află în cea mai tristă formă fizică, atunci corpul său poate rezista în continuare activității paraziților, făcându-le viața cât mai dificilă. Dar toate acestea nu se aplică perioadei de migrare a larvelor nematode. În acest moment, tusea unei pisici cu viermi devine unul dintre cele mai evidente semne clinice, permițând cu un grad rezonabil de probabilitate să își asume prezența unei boli parazitare..

Caracteristicile ciclului de viață al paraziților

Rețineți că tusea este un simptom specific al afecțiunilor cauzate Ascaris. Ideea se află în particularitățile ciclului de viață al acestor paraziți. O vom lua în considerare. Deci, să începem prin a introduce larva în tractul gastro-intestinal al pisicii..

Ar fi logic să presupunem că tânărul parazit rămâne acolo pentru a deveni adult. Dar se întâmplă cu totul altfel. Larva roade peretele intestinal și ajunge la cel mai apropiat vas de sânge mare (sau nu prea mare). Acolo ea roade din nou totul, încercând să fie în fluxul sanguin general. Când se întâmplă acest lucru, parazitul face o călătorie lungă, iar destinația sa finală ar trebui să fie plămânii animalului..

Când se întâmplă acest lucru, larva își reia timpul liber preferat - roade. Se roade la pereții alveolelor, făcându-și drum în lumenul organului. Mai devreme sau mai târziu, ea reușește, după care parazitul merge într-o călătorie prin bronhii și alveole. Nu pierde timpul: larva va încerca toate țesuturile disponibile „de dinți”. Pur și simplu pune, larvele nematodelor parazite se hrănesc cu mucoase și sânge, și o fac atât de activ încât animalul poate dezvolta rapid probleme grave de sănătate.

Și nu este doar o tuse? De ce suprafața plămânilor acoperă un strat de epiteliu special? Îndeplinește o funcție duală: pe de o parte, „absoarbe” oxigen și redă dioxid de carbon. Pe de altă parte, protejează plămânii de microorganismele patogene și oportuniste. La urma urmei, aerul pe care îl inspirăm noi și animalele noastre de companie nu este întotdeauna steril. Dacă acest strat protector este deteriorat de dinții ascuțiți ai larvelor parazite (și dinții lor chitinoși sunt într-adevăr foarte ascuțiți), microflora patogenă are o mare șansă de a înrădăcina în plămâni. Și microbii îl folosesc 100%!

Procesul inflamator se dezvoltă rapid. În cel mai bun caz, animalul coboară bronşită severitate moderată, care în orice moment (cu o scădere suplimentară a stării imune) se poate transforma cu ușurință pneumonie. Animalele și pisoii slăbiți mor adesea din această cauză..

Procese ulterioare

Dar larvele nu rămân în plămâni pentru totdeauna. După o perioadă de două săptămâni, se declanșează un „cronometru” special în corpul lor, după care corpul parazitului începe să secrete substanțe speciale care irită suplimentar țesutul pulmonar deja rupt.. Ca rezultat - tuse violentă care uneori se termină cu vărsături. Pentru ce este?

E simplu. Cu sputa, larvele intră din nou în cavitatea bucală și de acolo - din nou în tractul digestiv. Acolo rămân deja pentru totdeauna și cresc până ajung la starea adulților. În plămânii înșiși, procesele inflamatorii continuă. Și dacă pisica este suficient de puternică, atunci totul se termină relativ repede: animalul „se recuperează”, tusea nu îl deranjează. Dar, în cazul pisoilor și al animalelor de companie vechi, totul se poate termina mult mai trist. Inflamarea simplă se transformă treptat în bronșită și nu este departe de pneumonie.

Chiar și acasă, puteți afla cu ușurință despre începutul acestei etape, deoarece o deteriorare a stării generale a animalului de companie se adaugă la latrarea și tusea dură, temperatura generală a corpului crește foarte mult, animalul refuză hrana și este apatic. Dacă vedeți aceste semne la pisica dvs., duceți-l la veterinar cât mai curând posibil! Dacă nu-ți ajuți animalul de companie, este posibil să moară.

Ce viermi provoacă tuse?

Este posibil ca nematodii paraziți să poată fi exclusiv vinovați de tuse? Nu, deși sunt cei mai frecvenți paraziți la pisici. Alte motive sunt paraziții plati, viermii. Larvele lor nu migrează prin corp, dar poate să apară o tuse ... De ce?

Aici trebuie să faceți o mică excursie în fiziologia cestodelor. Faptul este că acești paraziți, de fapt, nu au deloc sistemul digestiv. Aceștia absorb substanțele nutritive în tot corpul. Organismul paraziților primește energie extrem de „neeconomic”, împărțind ATP în conformitate cu principiul anaerob. Acest lucru duce la eliberarea unui volum colosal de produse toxice de degradare. Acestea sunt trimise exclusiv în sistemul digestiv al pisicii nefericite. Acolo sunt absorbiți și intră în sistemul circulator..

Dacă există un singur vierme și ficatul animalului dvs. de companie este într-o stare relativ normală, corpul său va face față intoxicației pentru o perioadă de timp. În caz contrar, va crește constant. A una dintre consecințele intoxicației severe este deteriorarea sistemului cardiovascular. Ca urmare - congestie în circulația pulmonară și edem, inclusiv edem pulmonar. Primul semn al ceva greșit este aceeași tuse. Dacă edemul s-a dezvoltat deja suficient, atunci când tuseți, din gura animalului încep să iasă bucăți de spumă albă strălucitoare. În astfel de situații, animalul trebuie dus imediat la medicul veterinar, deoarece cea mai mică întârziere îi poate costa viața!

Tratament

Tratamentul se reduce la două sarcini: oprirea tusei și, eventual, a procesului inflamator și, de asemenea, a face față paraziților, deoarece fără aceasta toată munca poate fi lipsită de sens. Se pot prescrie antibiotice cu spectru larg și corticosteroizi antiinflamatori pentru a face față proceselor negative din plămâni..

Dar! Trebuie să fii atent cu acesta din urmă dacă un vierme plat „stă” în intestinele pisicii. De la o astfel de reîncărcare, poate începe să crească mai repede, ceea ce este însoțit de eliberarea unei cantități crescute de compuși toxici.

Viermii înșiși sunt eliminați folosind orice medicament potrivit pentru aceasta. Din fericire, există multe pe piață acum. Pentru a prescrie un medicament adecvat, medicul veterinar efectuează în prealabil o serie de teste de diagnostic pentru a identifica cu precizie un tip specific de vierme parazit. De regulă, recuperarea suplimentară a corpului animalului de companie se desfășoară suficient de repede și fără probleme. Principalul lucru este protejarea împotriva reinfecției cu paraziți în această perioadă, pentru care proprietarul trebuie să respecte cu strictețe instrucțiunile pe care le va primi de la medicul veterinar..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Tusea la pisicile cu viermi este un semn clinic al unei boli parazitare