Bruceloză la pisici: principalele semne și metode de prevenire

Din fericire, proprietarii de animale de companie întâlnesc rareori boli cu adevărat „rele” ale animalelor lor de companie, care pot fi periculoase nu numai pentru ei, ci și pentru persoana însăși. Din păcate, există unele. Aceasta include bruceloză la pisici..

Informatii de baza

Este o boală extrem de periculoasă, contagioasă și aproape incurabilă cauzată de Brucella melitensis, abortus, suis, canis. Această bacterie afectează în primul rând organele de reproducere ale animalelor. Boala poate provoca infertilitate și avort persistent la pisici. Bruceloză la o pisică se poate manifesta ca orhită și epididimită. Aproape toți pisoii se infectează în stadiul dezvoltării intrauterine, restul - în timpul nașterii.

Boala poate afecta pisicile de orice vârstă, rasă, sex și grupă de vârstă. Se transmite prin secreții de la organele genitale, gură, cavitatea nazală. O anumită concentrație a agentului patogen se găsește întotdeauna în lapte, fecale și urină. Deși nu există atât de multe bacterii în aceste secrete biologice, o persoană își asumă un mare risc intrând în contact cu ele. Nu există un agent specific „felin” cauzator al brucelozei în natură. Aceste animale se îmbolnăvesc din contactul cu câini, oameni bolnavi, consumând carne și deșeuri de carne obținute de la porci sau vaci bolnave.

Important! Brucella este singurul microorganism care nu necesită răni deschise și răni pe piele pentru a intra în corpul tău. Agentul patogen secretă o enzimă proteolitică și, prin urmare, trece cu ușurință chiar și prin pielea sănătoasă!

Semne clinice și diagnostic

Dacă pisica dvs. are bruceloză, animalul va prezenta următoarele semne clinice:

 • Apatie, slăbiciune generală.
 • Noduli limfatici umflați.
 • La mersul pisicii este „rigid”, se poate observa că mișcarea doare animalul.
 • Dureri de spate.
 • Puii nou-născuți slabi și bolnavi care mor foarte des la scurt timp după ce au născut.
 • Descărcare vaginală.
 • Testicule umflate.
 • Inflamația pielii din jurul scrotului.

Bruceloza în multe cazuri nu este ușor de detectat până când nu apar anticorpi specifici în sânge (și pot apărea mult timp). Până în acest moment, este posibil ca simptomele să nu apară. Diagnosticul final se face numai pe baza testelor serologice și a PCR. Toate animalele care prezintă rezultate discutabile sunt considerate bolnave. Sunt izolate și retestate după trei până la șase săptămâni. Există și alte metode de diagnostic, deși nu sunt utilizate la fel de des:

 • Deoarece bruceloză determină distrugerea țesutului cartilaginos, iar acest lucru se manifestă mai ales în exemplul discurilor intervertebrale, se efectuează o radiografie a coloanei vertebrale.
 • Citologie și inoculare pe medii nutritive.
 • Numărul complet de sânge și biochimia sa.
 • Dar singura metodă 100% este ELISA și PCR (reacții speciale).

Tratament

Dacă pisica dvs. prezintă un rezultat pozitiv (sau chiar discutabil), ar trebui să fie imediat izolată de alte animale și oameni. Există un leac? Da, unele surse scriu despre eficiența relativ ridicată a antibioticelor moderne cu spectru larg, dar nu totul este atât de roz. În primul rând, cursul tratamentului va fi foarte lung și costisitor. În al doilea rând, recidivele apar în mai mult de 80% din cazuri. În al treilea rând, animalul „recuperat” continuă să fie purtătorul bolii, reprezentând o amenințare uriașă pentru oameni și alte pisici. Astăzi există opinia că bruceloză nu ar trebui tratată, deoarece este practic incurabilă. Animalele bolnave sunt eutanasiate, cadavrele sunt arse.

Deoarece infecția apare cel mai adesea prin contact sexual, castra sau steriliza animalul tau de companie. La reproducere, fiecare producător trebuie verificat cel puțin o dată la șase luni. Toate produsele de îngrijire, cuștile portabile și jucăriile trebuie dezinfectate - sunt arse așternuturile, cearșafurile, alte articole pe care a dat naștere o pisică bolnavă teoretic.

Important! Această boală poate trece cu ușurință de la pisica ta la tine! Dacă aveți cea mai mică suspiciune că animalul dvs. de companie a dezvoltat bruceloză, duceți-l imediat la medicul veterinar. Nu vă puneți în niciun caz în pericol sănătatea și sănătatea oamenilor din jur.!

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Bruceloză la pisici: principalele semne și metode de prevenire