Inflamarea ganglionilor limfatici la pisici: cauze și forme ale bolii

Ganglionii limfatici fac parte din sistemul de curățare al corpului, îndeplinesc funcția de drenaj, filtrând sângele care a trecut prin organele și țesuturile corpului. O funcție la fel de importantă a ganglionilor limfatici este de a conține răspândirea infecției, adică, dacă nu ar exista ganglioni limfatici, orice infecție care a intrat în sângele unui animal ar afecta întregul corp într-un ciclu de circulație a sângelui. Inflamarea ganglionilor limfatici la pisici este un fenomen secundar și un simptom care indică prezența unui proces inflamator.

Natura inflamației ganglionilor limfatici și cauzele acesteia

Limfadenopatie - un concept colectiv care indică o creștere a unuia sau mai multor ganglioni limfatici. Mai mult, boala este împărțită datorită apariției:

 • Infecție virală sau bacteriană (limfadenita).
 • Neoplasm malign (oncologie).

Cu o leziune infecțioasă, există o creștere a ganglionilor limfatici, care se află cel mai aproape de focarul inflamației. De exemplu, dacă o pisică are pulpită (inflamație purulentă a canalului dentar), ganglionii submandibulari se umflă. „Furia” infecției este însoțită de o creștere a temperaturii corpului și de alte simptome „standard” ale procesului inflamator.

Avertizare! Nu pictați imagini sumbre când vă gândiți la oncologie. Da, animalele de companie sunt predispuse la boli incurabile, dar un ganglion limfatic mărit nu este o garanție cancer.

Pentru a risipi suspiciunile sumbre, observăm principalele simptome care indică o umflare comună, inofensivă și non-fatală a ganglionilor limfatici:

 • Când testați, puteți constata că nodurile sunt netede.
 • De obicei, creșterea afectează 2 noduri paralele, dar creșterea lor poate să nu fie simetrică.
 • În funcție de locul inflamației, există simptome însoțitoare - dureri în gât, șchiopătare.
 • Pe fondul general, se observă slăbiciune și apetit slab cu un regim normal de băut.

Oncologia este suspectată dacă:

 • Există o creștere rapidă a unuia dintre ganglionii limfatici.
 • La palpare, suprafața tumorii este accidentată.
 • Animalul nu are o creștere a temperaturii. La început, pisica se comportă ca de obicei, fără să acorde atenție neoplasmului..

Malignitatea tumorii este confirmată numai prin biopsie (excizia unui fragment mic pentru studiul ei). După cum știți, cancerul nu răspunde la tratament și, de obicei, medicii veterinari recomandă să nu supună pisica terapiei „agresive”. Dacă proprietarul este hotărât să lupte, animalului i se atribuie:

 • Tratament hormonal.
 • Chimioterapie.
 • Cursuri de stimulare și imunostimulante.
 • Într-un stadiu incipient - operație - excizia completă a neoplasmului prin intervenție chirurgicală.

Important! Niciun chirurg nu va garanta dacă va exista o recidivă în timpul exciziei chirurgicale a unei tumori maligne..

Având în vedere că diagnosticul de cancer este extrem de rar într-un stadiu incipient (operabil), cel mai adesea, animalului i se prescrie o terapie de susținere „ușoară”. Odată cu dezvoltarea bolii și proliferarea metastazelor, pisica începe să experimenteze durere. La latitudinea proprietarului, animalului i se prescriu analgezice sau eutanasiat.

Cum să găsiți inflamația ganglionilor limfatici la o pisică acasă

Diagnosticul primar poate fi efectuat independent, este suficient să știți locația ganglionilor limfatici, o fotografie și o descriere vă vor ajuta:

 • Submandibular - sunt sub curbura unghiulară a maxilarului.
 • Cot - simțit în jurul umerilor labelor din față.
 • Poplitee - situat pe piciorul din spate, ușor simțit din spatele genunchiului.
 • Axilar - sunt situate în fiecare axilă a labelor din față. Spre deosebire de structura umană, ușor extinsă spre cap.
 • Inghinal - sunt situate sub un mic strat de grăsime, pe abdomen, în zona coapsei interioare. Pentru a facilita navigarea, găsiți glandele mamare inferioare (masculii le au și ele) și deplasați-vă de-a lungul pantei spre coadă și labă.

Ce trebuie făcut dacă o pisică are ganglionii limfatici măriți?

Pentru început, nu vă panicați dacă inflamația pisicii este de natură virală sau infecțioasă - nu este necesar un tratament specific. Este important să monitorizați starea, apetitul, scaunul, dar nu trebuie să vă amestecați, în mod optim, pentru a da sistemului imunitar animalului șansa de a lupta de unul singur. Consultați medicul veterinar dacă există măriri la nivelul gâtului sau în alte zone ale corpului care provoacă durere. Modul de tratare a ganglionilor limfatici inflamați depinde de cauza principală a excitării imunității, adică, pentru ca ganglionii să revină la normal, este necesar să se identifice și să se vindece o boală care „poluează” sângele.

Important! Dacă observați o creștere masivă a ganglionilor limfatici, trebuie să vă contactați medicul veterinar, simptomul poate indica două boli formidabile - leucemie sau leucosarcom.

Dacă animalul are febră mare sau comportamentul său provoacă îngrijorare, faceți un test de sânge biochimic general și contactați medicul veterinar pentru sfaturi. De obicei, tratamentul este prescris dacă se constată inflamația ganglionilor limfatici inghinali la o pisică, riscul răspândirii infecției la organele interne este prea mare. Dacă măsurile de diagnostic nu au clarificat imaginea, se utilizează la rândul lor medicamente complexe antivirale, antiinflamatoare și antifungice.

Notă! Inflamația ganglionilor limfatici este o reacție defensivă care nu pune viața în pericol. Boală periculoasă care a cauzat leziuni limfatice.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Inflamarea ganglionilor limfatici la pisici: cauze și forme ale bolii