Alergii la pisici și pisici

Alergiile la pisici sunt la fel ca la oameni. Cum se identifică simptomele și cum se tratează o pisică bolnavă va fi descris în articolul nostru.

Alergiile pot depăși orice pisică. Acesta este un proces destul de complicat, dar poate fi explicat chiar și unei persoane neinițiate. Alergia la pisică apare după ce o substanță devine străină, punând viața în pericol pentru organism. Firește, corpul începe să facă eforturi pentru a-l distruge. Ca în orice război, alții suferă, în acest caz celulele și țesuturile mor, ceea ce nu face decât să intensifice intoxicația corpului.

La pisicile tinere, apar adesea ulcere pe piele și mucoase. Veterinarii și proprietarii de animale bine informați numesc această afecțiune "granulom eozinofil".

Deși o definiție mai precisă ar fi un ulcer eozinofil - o manifestare a sindromului alergic eozinofilic.

Sindromul se manifestă prin următoarele variații:

 • dermatită alergică miliară;
 • ulcer eozinofil;
 • granulom eozinofil;
 • plăci eozinofile.

Uneori, un animal suferă de mai multe tipuri de leziuni simultan..

Alergie la saliva de purici

Este considerată cea mai frecventă problemă. Ea este adesea ignorată, deoarece proprietarii cred că dacă animalul nu are purici, atunci nu ar trebui să existe nicio problemă. Însă problema este că o reacție alergică poate apărea dintr-o mușcătură accidentală dintr-un purice, „prinsă” în timpul mersului sau în timpul contactului cu o altă pisică sau pisică. Puricii sunt în general insecte deosebite și pot trăi chiar pe o canapea sau covor..

Dermatita atopică - o reacție la stimulii externi

Primele semne de alergie la o pisică încep să apară mai aproape de anul vieții. Un iritant poate fi orice:

 • produse de igienă;
 • produse chimice de uz casnic;
 • Matrite;
 • praf.

Datorită varietății de posibili iritanți, este dificil de identificat alergenul care provoacă o reacție la o pisică. Mai rău, nu este nevoie de mult iritant pentru a provoca alergii. Cu dermatita atopică, pisicile sunt tratate până la moarte, dar cu un tratament selectat cu pricepere, viața animalului de companie va rămâne la nivelul adecvat.

Alergie la mancare

Ca și în cazul precedent, principala problemă este de a calcula factorul enervant. Unora le este ușor să găsească un alergen - este suficient să eliminați din dietă un aliment după altul până când apare un efect pozitiv, dar nu este atât de simplu. Luați un exemplu - o pisică este alergică la carnea de vită. Concluzia este că alergenul nu se va manifesta imediat. Animalul de companie va consuma carne luni de zile fără efecte secundare asupra sănătății. Este adevărat, după prima manifestare a alergiilor, o porție de carne va fi suficientă pentru o recidivă.

Prin urmare, în cazul unei reacții alergice, nu ar trebui să păcătuiești imediat cu produse noi. Merită să știm că cel mai adesea alergia la pisici se dezvoltă la proteine. Poate fi carne, sau pește, păsări de curte. Mai mult, reacția are loc doar la un anumit tip de proteină..

Simptome

Să aruncăm o privire asupra simptomelor alergice la pisici. Zonele afectate sunt observate în cavitatea bucală, pe marginea buzelor, pe piele. Cauza, de regulă, este eșecul imunității. Boala nu depinde nici de rasă, nici de vârstă. Cel mai adesea, zona afectată apare în buza superioară. Diametrul ulcerului este de la 2 mm la 5 cm, are margini limpezi, o nuanță maroniu-roșiatică, este prezentă pe una, mai rar pe ambele părți deasupra buzei. În același timp, pisica nu suferă de durere și mâncărime..

Este important să nu confundați boala cu leziunile mucoasei și leziunile benigne din cavitatea bucală.: ulcerul eozinofil are o natură complet diferită.

Plăci eozinofile

Sindromul alergic menționat mai sus se manifestă în majoritatea cazurilor sub formă de plăci. Ca și în cazul ulcerelor, nu s-au găsit tendințe de rasă și vârstă. Zonele afectate tipice sunt coapsa interioară sau abdomenul. Acestea sunt plăci multiple sau simple, însoțite de mâncărime semnificativă.

Leziunile apar ca plăci bine definite, ridicate, asemănătoare eritemului pe piele. Adesea ulcerează și se udă. Dimensiunile zonelor variază de la 5 mm la 5 cm. Aceste leziuni trebuie să fie distinse de leziunile cutanate și granuloamele infecțioase.

Dermatita miliară de origine alergică

Diversi factori influențează apariția dermatitei miliare, dar în cea mai mare parte este o consecință a reacțiilor alergice ale pielii. Impulsul pentru apariția erupțiilor cutanate este contactul cu pielea alergenilor, utilizarea medicamentelor, infecția cu ectoparaziți (purici).

Boala nu depinde de vârstă sau rasă. Semnele externe ale acestei afecțiuni sunt numeroase papule sub formă de eritem, acoperite cu cruste dense. O astfel de erupție apare în absența leziunilor cutanate. Este localizat, de regulă, pe gât, în spatele coapselor, pe spate. Un simptom însoțitor este mâncărimea, severă sau moderată. În evoluția cronică a bolii, elementele pielii devin ca niște pete pigmentate. Este important să se stabilească diferențele dintre această afecțiune și dermatita miliară non-alergică: foliculită stafilococică, dermatofitoză, pemfig foliac.

Sindromul alergic eozinofil

Se crede că aceasta este manifestarea principală a alergiei la pisicile de acest fel. Ca și în cazurile menționate mai sus, nu există dependență de vârstă sau rasă. Zonele afectate apar în gură, pe marginea buzelor, pe piele, dar pot apărea în orice zonă a corpului. Leziunile arată ca plăci bine definite, ridicate, de configurație liniară, culoarea lor este galben-roz. Mâncărimea este ușoară. În același timp, bărbia se umflă adesea, apare o mică umflare nedureroasă pe buza inferioară. Este necesar să se distingă boala de neoplasmele cutanate și granuloamele infecțioase.

Diagnostic alergic

Numai un medic poate spune că o pisică are alergie, deoarece adesea aceleași simptome indică boli complet diferite. De exemplu, o pisică poate avea mâncărime în piele și căderea părului, dar, de fapt, se dovedește că animalul de companie are nevoie de acizi grași sau că organele sale interne sunt rănite etc..

Nu există teste care să confirme prezența unei alergii. Nici prin cercetare nu este posibil să aflăm ce tip de alergie afectează o pisică. Medicii dermatologi-veterinari efectuează un singur studiu de diagnostic - metoda de excludere a posibililor alergeni. Dar nici acest diagnostic aparent simplu nu este atât de simplu pe cât pare la prima vedere și necesită o abordare specializată. Prin urmare, nu ar trebui să faceți o „favoare” animalului dvs. de companie și să faceți un diagnostic bazat pe inferențe personale, aceasta este o boală gravă.

Tratamentul alergic la pisici și pisici

Dacă pisicile au sindrom alergic eozinofilic, trebuie făcute următoarele teste. Animalul trebuie examinat pentru prezența sindromului menționat dacă apar simptomele descrise mai sus, cu excepția cazului în care au fost identificate alte boli..

Probele pentru prezența ectoparaziților

 • Test umed pentru detectarea puricilor;
 • Zgârieturi de pe piele pentru a detecta căpușe, păduchi, precum și paraziții Otodectes și Cheyletiella;
 • Terapia antiparazitară se efectuează chiar dacă nu există semne de infestare cu paraziți în material.

Dieta de eliminare

Hrănirea testului pentru alergii la o pisică începe în același timp sau la o lună după tratamentul antiparazitar. În hrănire, o sursă de proteină non-standard este utilizată sub formă de furaje gata preparate sau alimente naturale. Durata dietei - cel puțin 8 săptămâni.

Verificare alergică

Următoarea etapă a diagnosticului implică un test de alergie intradermică, care vă permite să identificați alergenii din mediu, de exemplu, praf, ciuperci, polen, mătreață de animale.

Nu este de dorit să începeți tratamentul pentru alergii la o pisică până când un control de control arată că paraziții existenți sunt eliminați în cele din urmă. Dar în situațiile în care pisica suferă de disconfort deja în faza inițială a bolii, tratamentul se efectuează simultan cu utilizarea agenților antiparazitari. Dexametazona sau prednisolonul (medicamente antiinflamatoare) sunt utilizate ca doză introductivă până când leziunile sunt eliminate, apoi doza este redusă.

Dacă în viitor este diagnosticată atopia, se administrează doze mici de întreținere, după care medicamentele sunt anulate, dacă este posibil. Ciclosporina A este utilizată atunci când terapia cu steroizi a eșuat. Dacă se identifică alergeni de mediu, se efectuează tratamentul cu vaccinuri desensibilizante.

Mai aveți întrebări? Le puteți adresa medicului veterinar intern al site-ului nostru în căsuța de comentarii de mai jos, care le va răspunde cât mai curând posibil..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Alergii la pisici și pisici