Granulom eozinofil la pisici: cauze, simptome, tratament și sfaturi pentru crescători

Bolile cu caracter inflamator sunt probabil cele mai frecvente atât în ​​medicină, cât și în medicina veterinară. Natura acestui fenomen este întotdeauna diferită, dar uneori există cazuri cu adevărat interesante. Acestea includ granuloamele eozinofile la pisici..

Ce este?

Rezumând, putem spune că acest termen se referă la un grup larg de boli inflamatorii ale pielii animalelor. Există diferite forme clinice, în multe cazuri diferind semnificativ prin natura cursului lor, dar cu toate acestea, reacția inflamatorie este aproape întotdeauna observată. Cel mai adesea, pielea este afectată pe o parte a corpului, precum și pe cavitatea bucală (în imagine).

Inițial, se credea că această boală poate fi inițiată din zeci de motive, inclusiv paraziți, alimente de calitate slabă, stres și influențe ale mediului, dar astăzi oamenii de știință sunt înclinați să creadă că în aproape toate cazurile, granulomul este un fel de manifestare a unei reacții alergice locale și generale. Leziunile cutanate în cele mai multe cazuri mâncărim foarte mult și, prin urmare, animalul le linge și le zgârie constant..

Adesea această patologie este cumva asociată cu dermatita de purici. Deoarece proprietarii nu acordă o importanță îndelungată linsului constant al animalului lor de companie, boala poate merge foarte departe.

Ce este această boală?

În prezent, medicii veterinari disting câteva forme ale acestei patologii, inclusiv cazuri mixte. Dar vom lua în considerare cele mai comune și tipice:

  • Ulcer eozinofil (leziune nedureroasă). Aceste creșteri se găsesc pe marginea buzei superioare a pisicii (atât pe una, cât și pe ambele părți). Trebuie remarcat faptul că, în acest caz, ulcerul se formează relativ rapid, acoperă o suprafață semnificativă, iar zona afectată se poate umfla în mod vizibil. În situații deosebit de severe, deteriorarea captează aproape întreaga față a pisicii și, în viitor, simptomele granulomului eozinofil la pisici pot fi văzute oriunde pe corp.
  • Placa eozinofilă. Se pot dezvolta oriunde, dar cel mai adesea se găsesc pe stomacul unei pisici. Aspect - „prăjituri” lărgite, turtite pe corp, suprafața lor este de obicei roșie sau roz închis. De regulă, părul nu crește chiar pe plăci, mâncărime foarte mare, motiv pentru care pisica le linge în mod constant. Treptat, aceste leziuni se răspândesc pe întreaga suprafață a abdomenului..
  • Granulom eozinofil. De asemenea, pot apărea pe orice suprafață a corpului, dar aproape întotdeauna apar pe limbă și pe palat, pe buză, precum și pe picioarele din spate (în special pe coapsa interioară). De regulă, leziunile nu sunt deosebit de pronunțate, la început apare o ușoară îngroșare a pielii și abia apoi neoplasmele „cresc” în acest loc. În aceeași etapă, se înregistrează căderea masivă a părului..

Simptome

Cel mai adesea, noduli unici se găsesc pe suprafața pielii, a cărei suprafață este foarte densă și chiar aspră. Uneori, leziunile iau formă de noduli sau ulcere. Edemul tisular semnificativ în același loc este observat destul de des. Se observă roșeață, apar ulcere, dar nu există durere. După cum am spus deja, întregul corp poate fi afectat, dar locurile de origine „preferate” sunt botul și suprafața interioară a membrelor posterioare. În multe cazuri, la examinare, se constată umflarea ganglionilor limfatici locali.

Dacă leziunile se dezvoltă în gură, animalul nu poate mânca și bea în mod normal și, prin urmare, semnele de epuizare și deshidratare cresc rapid.

Diagnostic

Medicul veterinar trebuie să distingă în mod necesar această patologie de multe alte boli ale pielii care prezintă simptome similare. Un tablou clinic similar poate fi cauzat de infecții fungice, bacteriene sau virale, tumori de etiologie benignă sau malignă, abcese, boli idiopatice. Pentru a confirma diagnosticul și a exclude alte cauze, este necesară o examinare histologică profesională a țesuturilor. În acest caz, specialistul va dezvălui semnele caracteristice ale inflamației, precum și prezența unui număr imens de eozinofile în țesut. Acestea sunt celule sanguine asociate cu manifestarea mecanismului inflamației. În plus, acestea sunt adesea identificate pentru alergii..

Astfel, fenomenele microscopice din granulomul eozinofil sunt relativ tipice și, prin urmare, nu vor exista dificultăți speciale în diagnostic. Dificultatea constă doar în diferențierea diferitelor forme ale acestei boli, dar, în practică, necesitatea pentru aceasta este extrem de discutabilă. Desigur, un medic veterinar cu experiență va putea pune cu încredere un diagnostic prin semne vizuale..

Odată pus diagnosticul, specialistul trebuie să se concentreze asupra identificării cauzei de bază (în special etiologie alergică). Foarte des această boală se dezvoltă după ceva nesemnificativ: un contact fugitiv al unei pisici cu substanțe chimice de uz casnic, o mușcătură de insecte, introducerea unui nou tip de mâncare în dietă. Deci, înainte de prescrierea tratamentului, trebuie efectuat un test alergic..

Desigur, în multe cazuri, identificarea unui alergen specific poate dura foarte mult (până la câteva săptămâni). Dar acest lucru este cu adevărat important, deoarece această abordare vă permite să prescrieți corect un tratament simptomatic și să evitați utilizarea acelor medicamente care pot fi periculoase. Din păcate, unele cazuri de granulom eozinofil pot fi asociate cu boli autoimune, care pot fi foarte greu de identificat și diagnosticat..

ai grija! Faptul este că același lichen care se transmite oamenilor, în unele cazuri, poate provoca semne clinice similare. Deci, în cazul unor probleme cu pielea pisicii dvs., contactați imediat clinica veterinară, altfel s-ar putea să aveți o surpriză neplăcută.!

Cum este tratat?

Până în prezent, nu există informații convingătoare că unele microorganisme pot provoca dezvoltarea granuloamelor eozinofile. Dar se știe cu siguranță că microbii înrăutățesc brusc evoluția acestei boli din cauza dezvoltării unei infecții bacteriene secundare. În toate aceste cazuri, un curs de terapie cu antibiotice poate ajuta. Medicamentele antimicrobiene nu vor elimina cauza bolii, dar vor atenua semnificativ starea animalului. Durata administrării antibioticelor este de cel puțin două până la trei săptămâni.

Tratamentul granulomului eozinofilic la pisici depinde în mare măsură de gradul de neglijare a procesului și de cauza principală a bolii. Dacă nu este posibil să se identifice factori predispozanți, se utilizează terapia simptomatică. În cazul în care toate manifestările vizibile sunt reprezentate de una sau două răni mici, atunci acestea pot fi lăsate în general (cu condiția să nu interfereze cu pisica). Când procesul arată inițial o tendință de răspândire suplimentară, tratamentul trebuie început imediat..

Glucocorticoizii (steroizii) sunt cel mai frecvent și foarte eficient tratament care este aproape întotdeauna utilizat pentru granulom. Sunt buni la eliminarea inflamației și, în plus, ameliorează semnificativ mâncărimea. Durata și doza vor varia în funcție de starea fiziologică și de vârsta pisicii. Uneori pisicile bătrâne trebuie să prescrie un tratament pe termen lung cu medicamente steroizi în doze mici, deoarece în cazul lor poate fi dificil să se obțină remisiunea pe termen lung a bolii.

Dar acest lucru este periculos, deoarece efectele secundare ale utilizării pe termen lung a medicamentelor hormonale pot fi foarte grave. Dacă se așteaptă un tratament pe termen lung, este mai bine să luați în considerare metode alternative.. Acestea includ următoarele:

  • Antihistaminice, care pot ajuta în aproape toate cazurile, deoarece ameliorează eficient mâncărimea. Acest tratament este disponibil acasă, dar ar trebui să vă consultați mai întâi cu medicul veterinar.
  • Imunosupresoare precum ciclosporina sau clorambucilul. Sunt utile dacă granulomul se dezvoltă pe fondul bolilor autoimune..
  • Numirea hidrocortizonului. Acest medicament aparține și categoriei hormonale, dar utilizarea acestuia nu provoacă efecte secundare periculoase.

Se crede că numirea acetatului de metilprednisolon favorizează apariția remisiunii pe termen lung a bolii la pisică. Administrarea acestor medicamente este continuată până când toate leziunile sunt complet vindecate. Reglați-vă imediat că acest lucru poate dura până la opt săptămâni. Îmbunătățiri vizibile și bine marcate pot fi văzute în prima lună. Numai când toate leziunile se vindecă în cele din urmă și dispar complet, acestea încetează să mai administreze prednison și o fac treptat.

În cazurile în care nu se pot obține îmbunătățiri semnificative în opt sau mai multe săptămâni, toate testele de laborator necesare ar trebui efectuate din nou, deoarece cauza este probabil un alergen neidentificat anterior sau o altă cauză a bolii. Metilprednisolonul este indicat în aceste cazuri (pentru a evita deteriorarea procesului), dar este prescris o dată la două-trei luni, nu mai des. Acest lucru evită efectele secundare ale terapiei hormonale. Din păcate, un granulom poate fi vindecat numai cu hormoni, deoarece nu există alte mijloace pentru aceasta. Iată cum să tratăm această patologie.

Prognoza și sfaturi

Care este prognosticul și perspectivele pentru un animal bolnav? Dacă granulomul a fost cauzat de un alergen și a fost posibil să se stabilească și să se localizeze, atunci totul este garantat să fie în regulă. În cazurile în care leziunile cutanate au fost mai severe, unele animale pot necesita un curs lung de antihistaminice. În același timp, prognosticul se poate apleca spre dubioase, deoarece astfel de leziuni ale pielii nu se pot vindeca pentru o perioadă foarte lungă de timp. În general, acest lucru se întâmplă adesea după utilizarea prelungită a medicamentelor cu steroizi, din cauza unui sistem imunitar slăbit.

Ce puteți sfătui proprietarii de astfel de animale? În primul rând, chiar și după recuperare, este necesar să se monitorizeze în permanență starea lor de sănătate pentru a observa în timp semne ale recăderii bolii. În al doilea rând, nu este rău să vă consultați cu un dermatolog veterinar și alergolog experimentat pentru a alege cea mai inofensivă dietă. Dacă este posibil, este mai bine să utilizați furaje speciale care nu conțin alergeni..

În al treilea rând, dacă pisica dvs. este bolnavă, iar procesul este complicat de o infecție secundară, acordați atenție menținerii igienei: curățați periodic exsudatul, tăiați bilele lipite de ele. De asemenea, se poate folosi orice unguent antiseptic. În cele din urmă, duceți animalul de companie la medicul veterinar în mod regulat pentru controale frecvente..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Granulom eozinofil la pisici: cauze, simptome, tratament și sfaturi pentru crescători