Dermatita atopică la pisici

În ultimele decenii, dermatita atopică la pisici a devenit o afecțiune obișnuită. Mai recent, un astfel de diagnostic l-a îngrozit pe proprietarul unei pisici sau câini. După ce ați aflat despre boala animalului de companie, nu ar trebui să vă panicați. Trebuie să-l ajuți pe animal să scape de boală cât mai curând posibil.

La anumite rase de pisici, boala poate apărea la nivel genetic. Restul animalelor de companie bolnave îl primesc din mediul extern..

Boala este rară și mulți, confundând boala cu dermatita, folosesc un tratament greșit. Aceasta nu este o dermatită de purici și nu o reacție a corpului la saliva parazitului..

Simptomele bolii sunt aproape invizibile, acesta este cel mai rău lucru. Prin urmare, atunci când efectuați diagnostice, ar trebui să acordați atenție chiar și celor mai mici fleacuri.. Dermatita atopică se poate manifesta după cum urmează:

 • Pisicile au mâncărime și, pentru a o ameliora cumva, se ling foarte adesea;
 • În timpul vărsării, părul cade mai mult decât de obicei;

Trebuie să știți că dermatita atopică poate să nu fie sezonieră sau sezonieră. În timpul bolii, mâncărimea începe pe părți complet diferite ale corpului pisicii..

Cauzele bolii

Este demn de remarcat faptul că o persoană se poate îmbolnăvi și de dermatită atopică. Prima și principala cauză a acestei boli este predispoziția genetică a anumitor rase de pisici. De regulă, manifestările încep la 8-9 luni din viața animalului..

În fiecare an, numărul pisicilor care suferă de alergii crește. O pisică însărcinată, care mănâncă alimente de calitate slabă, devine brusc alergică la ceva. Deja în uter, ea va transmite această boală pisoilor ei..

La unele pisici, debutul dermatinei atopice începe în timpul pubertății. Prin urmare, oamenii de știință sugerează că hormonii sexuali afectează cumva și dezvoltarea bolii..

O predispoziție mai mare la pisici la astm bronșic și bronșită provoacă adesea reacții alergice ale pielii.

Această boală nu a fost încă investigată pe deplin, așa că trebuie să fii atent la animalul tău de companie..

Manifestări ale dermatitei atopice

Acest tip de dermatită poate fi confundat de neprofesioniști cu multe alte boli.. Principalele, dar practic invizibile manifestări ale acesteia sunt:

 • Pe pielea pisicii, zonele afectate încep să devină chel. Mai mult, acest lucru poate fi confundat cu zona zoster. Dar, în cazul dermatitei atopice, părul de pe marginea petei chelie nu se sfâșie, nu se rupe, rămâne într-o stare absolut sănătoasă (acesta este un semn important). Zonele din jurul ochilor, axilelor și abdomenului au pielea cea mai sensibilă și delicată. Prin urmare, ei sunt cei mai susceptibili la înfrângere..
  Zonele afectate devin acoperite cu ulcere, care se infectează foarte repede și încep să putrezească.
 • Autolesionarea propriilor membre este un alt semn. Și poate fi confundat cu boala Aujeszky. În timpul dermatitei, animalul începe practic să-și „mănânce” propriile labe.
  La început, pisica își va linge labele cu mare sârguință, mușcând ceva. De-a lungul timpului, el va începe să roască pielea asupra lor cu sânge și oase. Dacă acest lucru se întâmplă primăvara și vara, atunci există o mare probabilitate ca boala să fie cauzată de polen sau praf de drum..

În acest caz, este mult mai ușor să puneți un diagnostic, să identificați boala în stadiile incipiente și să începeți tratamentul..

Manifestarea bolii, indiferent de anotimp, sugerează că cauza trebuie căutată în dieta pisicii. Apoi, animalul va mânca un singur aliment specific pentru tot restul vieții sale..

Dermatita atopică poate fi cauzată de detergenții utilizați pentru curățarea locuinței. Pentru a ușura cumva starea pisicii, proprietarii îngrijitori încep imediat să își dezinfecteze complet locuința, ceea ce nu poate decât să agraveze starea animalului de companie..

Pot apărea alergii la acarieni, iar simptomele pot fi ușor confundate cu dermatita miliară. Consecința unui diagnostic incorect este tratamentul neglijat al animalului și agravarea stării sale de sănătate.

Diagnosticul dermatitei atopice

Doar medicii veterinari calificați pot pune un diagnostic corect. Nu ar trebui să riscați sănătatea pisicii iubite și să determinați „prin ochi” pe baza unora dintre simptome.

După ce a adus animalul la clinica veterinară, primul lucru pe care îl face un specialist este să excludă astfel de boli precum:

 • Mange demodectice și boli similare;
 • Boala Pemphigus;
 • Scabie și dermatită asemănătoare puricilor;
 • Tulburări mentale ale unei pisici, care au ca rezultat și pierderea părului în anumite părți ale corpului;
 • Limfom cutanat;
 • Boală infecțioasă - heiletioză.

Apoi, se efectuează teste alergice pentru a exclude alergiile la componentele prezente în casă. Pisicile reacționează adesea la ele - tutun, insecte, pene și mucegai..

Tratamentul dermatitei atopice

Nu este recomandabil să prescrieți singur tratamentul pentru animalul dvs. de companie. Dacă această boală nu este complet vindecată, animalul va fi slab și dureros..

Tratamentul pentru dermatita atopică începe întotdeauna în același mod. Pentru ao porni complet, animalul trebuie să scape complet de viermi și insecte parazite. După ce reacția alergică a pielii este exclusă pentru acești iritanți, continuați cu următoarele acțiuni.

Al doilea pas va fi eliminarea completă a alergiilor alimentare. Cea mai strictă dietă este prescrisă animalului. Se consumă doar substanțe nutritive vitale.

Cel mai adesea, sunt prescrise furaje hipoalergenice, probabilitatea ca acestea să provoace alergii alimentare este foarte mică, dar totuși există. În această perioadă de timp, o mare responsabilitate revine proprietarului pisicii. Trebuie să luați în serios dieta animalului de companie. La urma urmei, chiar și cea mai mică bucată din orice alt aliment poate provoca o reacție pe piele..

Prin urmare, un singur diagnostic va dura mai mult de o săptămână și nu o singură lună. După dietă, dacă animalul este încă alergic la alimente, trebuie să aflați care dintre ele. De ce medicul veterinar acționează prin provocare și introduce în dietă alimentele care sunt cel mai alergenice?.

După încercarea pe rând a fiecărui produs, dieta este reluată, astfel încât corpul animalului să se poată recupera.

Există, de asemenea, cazuri în care medicii veterinari nu reușesc să stabilească ce cauzează dermatita atopică la o pisică. Apoi, pentru tot restul vieții sale, animalul de companie va lua medicamente. Medicamentele sunt prescrise, acestea vor fi capabile să ofere atacuri de scabie și leziuni alergice ale pielii.

Această boală are consecințe cumplite. Prin răni deschise, pisicile se infectează cu boli infecțioase și fungice. Și după tratamentul dermatitei atopice, este prescris un curs de eliminare a infecției.

Dermatita atopică nu face viața pisicii și a stăpânului ei condamnată. Este necesar doar să se respecte curățenia maximă în locul în care locuiește animalul de companie. Echilibrează-ți dieta. Monitorizați eventualele leziuni ale pielii sau alte simptome și oferiți ajutor la timp.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Dermatita atopică la pisici