Vaccinarea pisoiilor și programul de vaccinare

Nu contează modul în care pisoiul a intrat în casă - de pe stradă, dintr-un adăpost pentru pisici fără adăpost, a fost donat de prieteni sau cumpărat într-o pisică de elită.

Principalul lucru pentru proprietar este că animalul său de companie este sănătos. Principala metodă care vizează prevenirea bolilor virale și bacteriene periculoase este vaccinarea preventivă.

Absolut toate pisicile domestice au nevoie de vaccinări, indiferent dacă merg pe stradă sau își petrec întreaga viață într-un apartament. Apoi, ia în considerare ce vaccinări se administrează pisicilor și când..

De ce sunt necesare vaccinări?

Chiar și în copilăria timpurie, o pisică trebuie să-și consolideze sistemul imunitar și să reducă riscul unor posibile boli. Chiar dacă pisica nu a trecut pragul casei, nu este complet ferită de viruși..

Pisoii trebuie să fie vaccinați, astfel încât corpurile lor să poată produce anticorpi pentru a proteja împotriva infecțiilor. Animalele sunt injectate cu vaccinuri inactivate polivalente și monovalente.

Vaccinuri
Droguri

Ce vaccinări se administrează pisoilor?

Programul de vaccinare pentru toți pisoii este același, schimbările sunt posibile numai în alegerea componentelor. Când vine momentul să faceți primele vaccinări pentru pisoi, medicul trebuie să știe despre planurile proprietarului pentru bebeluș și să aleagă ce componente să includă în preparat.

Va trăi pisica permanent în apartament, va fi posibil să viziteze strada (nu se poate garanta că pisica nu va ieși niciodată din casă), va participa la expoziții, va fi planificat să-l folosească pentru a obține descendenți.

Fiecare pisoi sau adult, indiferent de stilul de viață, trebuie vaccinat împotriva a 4 viruși:

 1. Calcivirus.
 2. Panleucopenia (ciumă).
 3. Herpesvirus (rinotraheită).
 4. Virusul rabiei.

Dacă proprietarii intenționează să meargă regulat pisoiul în viitor, acesta trebuie vaccinat suplimentar:

 1. De la pecingine.
 2. Din microsporia trichofitoză.

Dacă pisica va reprezenta rasa pe podium sau va acționa ca producător - pe lângă vaccinurile obligatorii, are nevoie de vaccinări regulate:

 1. Leucemie virală (FeIV).
 2. Din chlamydia.
Pecingine
Pecingine

La ce vârstă primești prima vaccinare??

De la o pisică mamă care a fost vaccinată, bebelușul primește anticorpi cu laptele matern. Corpul său va dezvolta imunitate împotriva bolilor împotriva cărora pisica a primit vaccinul și prima vaccinare se poate face la vârsta de 3 luni.

Dacă mama este necunoscută sau nu a fost vaccinată, pisoii sunt vaccinați la vârsta de 2 luni. În această vârstă, imunitatea pisoiului față de mamă începe să se slăbească, puiul devine vulnerabil la agenții cauzatori de boli.

În viitor, pentru siguranța animalului de companie și menținerea apărării corpului, trebuie respectate regulile și condițiile de vaccinare.

Programul de vaccinare pentru pisici

Vaccinarea pisicilor se efectuează conform schemei:

 1. 8 săptămâni - vaccinarea obligatorie pentru toți pisoii, protejând împotriva calcevirozei, panleucopeniei și rinotraheitei. Dacă este necesar, utilizați medicamente împotriva leucemiei și a clamidiei. 1 injecție efectuată.
 2. La 12 săptămâni - se folosesc toate aceleași medicamente, dar se adaugă vaccinul antirabic. Efectuați 2 injecții (vaccinarea complexă pentru pisici și vaccinarea împotriva rabiei).

Vaccinările ulterioare se fac după 12 luni și apoi - anual, repetând toate componentele care au fost utilizate la 12 săptămâni.

Se întâmplă să apară circumstanțe când este imposibil să se ia măsuri preventive la timp. În fiecare caz individual, medicul ia decizia de a amâna datele, luând în considerare posibilele schimbări în starea pisicii, în stilul său de viață..

Imunitatea este activată la două săptămâni după injectare. În acest timp, este necesar să monitorizați pisica, să îi asigurați o nutriție adecvată, să o protejați de situații stresante, hipotermie, proceduri de apă.

Chlamydia
Chlamydia

Masa de vaccinare a pisicilor după vârstă

Boală

Vaccinarea primară

(vârstă)

Vaccinarea secundară

Revaccinarea

Rinotraheita

8, 12 săptămâni

după 2, 4 săptămâni

anual

Rabia

12 săptămâni

nu este necesar

Anual sau o dată la 3 ani

Calciviroza

8, 12 săptămâni

după 2, 4 săptămâni

anual

Chlamydia

8, 12 săptămâni

după 2, 4 săptămâni

anual

Panleucopenia

8, 12 săptămâni

după 2, 4 săptămâni

anual

Important! Injecțiile împotriva rabiei trebuie administrate tuturor pisicilor domestice, fără excepție, din cauza pericolului special al bolii nu numai pentru animal, ci și pentru oameni! Virusul este rezistent în mediul extern. Nu există nici un remediu pentru rabie.

Vaccin pentru pisoi

 1. Vaccin Tricket Nobivak utilizat împotriva rinotraheitei virale, calcivirozei, panleucopeniei. Introdus la pisici la vârsta de 9-12 săptămâni. Revaccinarea se efectuează la 2-4 săptămâni după vaccinare.
 2. Vaccin Fel-o-Wax utilizat împotriva rinotraheitei virale, calcivirozei, panleucopeniei, clamidiei. Introdus la pisici la vârsta de 8 săptămâni. Revaccinarea se efectuează la 3-4 săptămâni după vaccinare.
 3. Vaccin Nobivak Rabiez folosit împotriva rabiei. Introdus la pisici la vârsta de 12 săptămâni. Revaccinarea nu se efectuează.
 4. Vaccin Multifel-4 utilizat împotriva rinotraheitei virale, calcivirozei, panleucopeniei, clamidiei. Introdus la pisici la vârsta de 8-12 săptămâni. Revaccinarea se efectuează la 3-4 săptămâni după vaccinare.
 5. Vaccin Microderm utilizat împotriva trichofitozei microsporiei. Introdus la pisici la vârsta de 6-8 săptămâni. Revaccinarea se efectuează la 2-3 săptămâni după vaccinare.

Astăzi se utilizează pe scară largă o vaccinare complexă de înaltă calitate pentru pisici cu Purevax (producător - Franța), populară datorită faptului că o doză include 4 componente împotriva bolilor majore: herpesvirus, calcevirus, panleucopenie, chlamydia.

Avantajul medicamentului este că poate fi utilizat simultan cu vaccinul Rabizin (împotriva rabiei) și vaccinul împotriva leucemiei virale la pisici de la compania „Merial”, cu condiția să fie administrat separat.

După vaccinare, pisica poate prezenta letargie, deteriorarea poftei de mâncare, apare o creștere a temperaturii corpului, se constată durere la locul injectării, vărsături, diaree

Altoire
Altoire

Atenţie! Dacă, după injectare, se observă efecte secundare sau alte abateri de la starea normală a animalului de companie, trebuie să consultați imediat un medic! Nu puteți administra pisicii niciun medicament pe cont propriu, încercând să îmbunătățiți situația.!

Dacă motivul pentru agravarea afecțiunii este o reacție alergică, medicul va schimba medicamentul și în viitor va folosi un alt vaccin.

Pregătirea pisicii pentru vaccinare

Dacă pisoiul nu a fost niciodată tratat pentru viermi sau l-a efectuat cu un interval de 6-12 luni, înainte de vaccinare, deparazitarea se efectuează de două ori cu un interval de 7 zile. La 7 zile după al doilea tratament, animalul de companie este injectat cu vaccinul.

Dacă tratamentul antihelmintic se efectuează regulat la fiecare 3 luni, se face o dată înainte de vaccinare. La 7 zile după aceasta, animalul este vaccinat.

Cine poate avea încredere în vaccinări?

Într-o clinică veterinară, un medic efectuează o examinare profesională a unui pacient mic. Pentru vaccinare, se utilizează preparate de înaltă calitate și dovedite, depozitate în conformitate cu regimul de temperatură necesar. După procedură, pașaportul veterinar este întocmit în consecință: se face o înregistrare, se aplică sigiliul și semnătura persoanei responsabile.

Reguli de vaccinare a pisicilor:

 1. Vaccinările se administrează numai persoanelor complet sănătoase din punct de vedere clinic., prelucrate din paraziți externi și interni (cu 10-14 zile înainte de eveniment).
 2. Nu se recomandă vaccinarea unui pisoi în perioada în care dinții îi sunt dinți (de la 4 la 7 luni).
 3. Nu puteți fi vaccinat în perioada postoperatorie. Intervențiile chirurgicale imediat după vaccinare (în termen de 30 de zile) sunt, de asemenea, interzise. Excepție fac acele cazuri în care operația este necesară pentru a salva viața animalului..
 4. Nu se poate vaccina o pisică însărcinată sau care alăptează. Animalul trebuie să primească vaccinul cu o lună înainte de împerechere.
 5. Nu puteți fi vaccinat dacă, cu puțin timp înainte de eveniment, pisica a fost în contact cu animale fără stăpân.. Evenimentul este amânat cu 2 luni, cu respectarea stării de sănătate a pisoiului.
 6. Cu o săptămână înainte și după vaccinare, pisica trebuie să evite situațiile stresante..

Concluzie

Părerea că o pisică domestică nu are nevoie de vaccinări preventive deoarece este izolată de stradă este profund greșită. Virușii periculoși pentru o pisică sunt prezenți în aer, apă, mâncare, iar proprietarul însuși îi poate aduce în casă. Ce putem spune despre purici și ouă de helminți!

Un vaccin nu poate oferi o garanție absolută că un animal de companie nu se va îmbolnăvi. Întărește proprietățile protectoare ale corpului și, în caz de infecție, va ajuta să facă față rapid bolii, este mai ușor să transferați boala, să scăpați de complicații.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Vaccinarea pisoiilor și programul de vaccinare