Pisică de nisip (pisică de nisip)

Pisica de nisip sau pisică de stepă este o felină sălbatică cunoscută pentru capacitatea sa de a supraviețui în condițiile dure ale deșerturilor aride. El este cel mai mic dintre rudele sale, dar în același timp foarte dexter, puternic și rezistent. Aspectul atrăgător al pisicilor de nisip le face animale de companie de dorit, dar prădătorii care imită sunt slab adaptați pentru acest rol..

Pisică de nisip sau pisică de stepă

Datorită stilului de viață ascuns în regiunile aride greu accesibile, populația exactă a pisicilor cu nisip este necunoscută, dar oamenii de știință spun că aproximativ 50.000 de indivizi. Din aceleași motive, felinologii știu foarte puțin despre pisicile dune, stilul lor de viață și obiceiurile lor. Nu mai rămâne decât să-i studiezi pe cei care trăiesc în grădinile zoologice.

Zonele de acasă ale pisicilor individuale și pisicilor pot acoperi până la 15 km2. și deseori se suprapun. În căutarea hranei, o pisică de nisip poate merge până la 10 km pe zi. Urăște ploaia și vremea rea. În acest moment, el preferă să nu părăsească nurca, chiar dacă trebuie să moară de foame. Dușmanii naturali ai pisicilor de nisip sunt șopârle, șerpi mari, șacali, păsări de pradă.

În ciuda diminuării și slăbiciunii externe, pisica de nisip este un prădător puternic și puternic, foarte rezistent și rapid, poate atinge viteze de până la 40 km / h.

Din fire, pisica de catifea este foarte atentă și nesociabilă. În caz de pericol, ea va încerca să se ascundă într-un adăpost, dar încolțită va respinge inamicul.

Reproducere

În natură, sezonul de reproducere durează aproximativ 2 luni și este limitat la zonă. În Sahara, din ianuarie până în aprilie, și în Pakistan, din septembrie până în octombrie. Sarcina durează 59-63 de zile. De obicei se nasc 3-5 pisoi, în cazuri rare până la 8. La vârsta de două săptămâni, bebelușii deschid ochii, la 5 săptămâni încep să participe la vânătoare, la 8 luni merg la pâine gratuită. Pubertatea apare la 9-14 luni.

În captivitate, pisicile de catifea trăiesc aproximativ 13 ani și sunt gata să se reproducă de mai multe ori pe an. Creșterea lor este complicată de faptul că pisicile abandonează adesea nou-născuții. Majoritatea pisoilor nu se adaptează la hrănirea artificială și mor.

Pisică de nisip și țânțar

Dietă

Pisica de nisip este un prădător. Dieta sa include orice joc care poate fi găsit. Acestea sunt în principal rozătoare mici, insecte, păianjeni, șopârle și, uneori, păsări. Pot rămâne fără apă mult timp, obținând umezeală din alimente.

Pisica de nisip este, de asemenea, cunoscută pentru capacitatea sa de a vâna șerpi otrăvitori..

În sezonul rece, pisicile de stepă se apropie uneori de sate, dar nu ating păsările sau pisicile.

Aspect

Pisica dună este unul dintre cei mai mici reprezentanți ai felinelor sălbatice, un animal adult cântărește aproximativ 3 kg, lungimea corpului nu depășește 55 cm. Aspectul este oarecum neobișnuit și foarte atractiv. Capul destul de mare este ușor turtit, decorat cu urechi mari și perciuni groase. Picioarele pisicilor de catifea sunt scurte, dar puternice și foarte puternice. Picioarele acoperite cu blană groasă și grosieră care protejează tampoanele de arsurile fierbinți ale solului.

Blana este moale și groasă. Noaptea protejează de frig, iar ziua, de căldură. Culoarea variază de la nisip până la gri deschis, cu diferite dungi mai întunecate și marcaje care adesea se îmbină cu tonul general. Cele șase de pe piept, bărbie și abdomen sunt foarte ușoare.

Pisica de nisip acasă

Păstrarea în captivitate

Pisicile cu nisip sunt ținute în multe grădini zoologice mari din întreaga lume, dar sunt foarte rare acasă. Pentru o casă și cu atât mai mult pentru un apartament, o pisică dună nu este categoric potrivită. Are nevoie de mult spațiu deschis. În captivitate, el trăiește în cuști spațioase în aer liber, care încearcă să se echipeze pentru habitatul lor natural.

Pisicile dună crescute în captivitate se obișnuiesc cu oamenii, sunt mai puțin agresive și timide, dar este periculos să te joci cu ele. Poate zgâria sau mușca sever. În viață, ei urmează instinctele și nu se împrumută educației, ca cei de acasă. Animalele adulte aflate în captivitate experimentează cel mai profund stres, de multe ori provoacă nevroze, probleme de comportament. Un alt factor neplăcut este obiceiul lor de a marca teritoriul, care, spre deosebire de cel al pisicilor domestice, nu este corectat prin castrare..

Cum să hrănești o pisică dună acasă

Dieta unei pisici domestice de nisip ar trebui să fie minim diferită de cea din natură. Majoritatea ar trebui să fie rozătoare mici vii. În grădinile zoologice, pisicilor li se administrează carne și produse din carne, uneori ouă, păsări de curte.

pisoi de felul Pisicii de nisip

De unde să cumperi un pisoi de dune

De obicei pisicile cu nisip sunt vândute doar de grădini zoologice către alte grădini zoologice. Prețul mediu al unui pisoi este de 2.000 de dolari. Este aproape imposibil să cumperi în mod legal o pisică de dune domestică. În Turkmenistan, Uzbekistan și Kazahstan, braconierii uneori prind pisici de stepă adulte sau iau la vânzare pisici adulți. Cumpărarea unor astfel de lucruri exotice nu este doar ilegală, ci și periculoasă. Animalele din natură rămân sălbatice pe viață și, în plus, pot fi purtătoare de boli grave..

Fotografii și videoclipuri

Galeria conține fotografii de pisici de nisip (pisici de stepă) de diferite vârste, sex și subspecii, care diferă doar ușor de culoare una de cealaltă.

Video despre pisici de nisip (pisici de stepă)


Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pisică de nisip (pisică de nisip)