Alopecia la pisici: un tabel de simptome și tratamente

Părul frumos, moale și mătăsos al animalelor de companie este un semn clar al sănătății lor bune. Astfel, pierderea părului poate indica unele patologii grave în corpul animalului. Una dintre cele mai dificile tulburări la pisici este alopecia. Este împărțit în două tipuri:

 • Simptomatic, când patologia este doar un efect vizibil al unei alte boli de pisică.
 • Idiopatic. Apare „de la sine”, mai des este imposibil să se identifice motivele vizibile.

În plus, patologia este focală, atunci când părul cade doar într-o zonă limitată și generalizată (chelie masivă pe o suprafață mare). În plus, alopecia simetrică apare la pisici, în care părul cade simetric, din toate părțile (hormoni, chimioterapie) și asimetric, când căderea părului este observată doar într-o singură parte a corpului..

Ce este?

În acest caz, termenul „alopecie” înseamnă căderea părului și poate fi atât local, cât și masiv, sistemic. Pur și simplu, este chelie. La pisici, această „boală” este destul de frecventă, iar cauzele acestei tulburări nu pot fi identificate în toate cazurile ... Cu toate acestea, o astfel de patologie, care este alopecia psihogenă la pisici, a fost deja pe deplin studiată și confirmată. Apare la animalele cele mai „fin organizate”.

Cel mai adesea, stresul cronic sau foarte sever (chiar dacă este pe termen scurt) duce la acest rezultat. Pisicile sunt foarte sensibile la schimbările din mediul lor, așa că o pot provoca multe lucruri. Căderea părului începe adesea brusc și, după câteva zile, animalul dvs. devine „Sphynx”, indiferent de rasa sa originală..

Iată principalele motive pentru aceasta:

 • Apariția unei noi pisici în casă.
 • Mutare în altă casă sau oraș.
 • Reparații la scară largă.
 • Nașterea unui copil, căruia toată atenția stăpânilor pisicii este de acum înainte.
 • Moarte sau divorț.
 • Mizerie „cronică” în apartament.
 • Plictiseala și starea deprimată, apatică.
 • Restricție în mișcare (după rănire, atunci când se aplică o distribuție).
 • „Probleme la toaletă”.

Ce să faci cu o pisică „instabilă mental”?

Evaluează cu atenție condițiile de viață ale animalului tău de companie, acordând atenție celor mai mici modificări care ar putea provoca căderea părului. Chiar și o nouă dietă sau cutie de gunoi este o cauză bună de alopecie la pisici. Dacă programul dvs. de lucru s-a schimbat, în urma căruia pisica dvs. petrece zile și nopți într-o izolare splendidă, așezată într-un apartament, atunci nu ar trebui să vă mirați de pierderea masivă a părului..

Nu trebuie să începeți să vă sedați animalul imediat. Poate fi posibil să găsiți o soluție alternativă. Deci, dacă schimbările din mediul pisicii nu sunt atât de critice și „monumentale” (o tavă nouă, de exemplu), trebuie doar să ai răbdare: în curând totul va reveni la normal, iar animalul tău de companie va crește din nou părul..

Dar dacă trebuie să fii rar acasă? Apoi, oricât de ciudat ar părea, ar trebui să-ți iei oa doua pisică. Da, acesta este un „tratament” deosebit de acasă: la început vor exista lupte și certuri, care sunt, de asemenea, un factor puternic de stres, dar cel puțin pisica nu va fi singură tot timpul. Dacă animalul tratează câinii în mod normal, vă recomandăm să luați un cățeluș. O pisică (în special una tânără) va avea un coleg de joacă. Animalele de companie în astfel de condiții devin rapid cei mai buni prieteni..

Din păcate, „psihedelic” nu este principala cauză a cheliei. Alopecia la pisică poate fi cauzată de factori mai periculoși.

Boli infecțioase și invazive

Dacă motivul constă în invazia unei ciuperci patogene, pisica nu numai că își pierde părul, ci și cruste, apar multe cruste, pielea din zonele afectate se poate desprinde puternic (în imagine). Scabia se caracterizează prin mâncărime severă, roșeață, posibil chiar și prin apariția focarelor de inflamație purulentă.

Cu dermatita, manifestarea principală este roșeața severă și dureroasă a pielii, temperatura corporală locală poate crește dramatic, pisica mănâncă în mod constant, uneori vine vorba de răni și rupturi ale pielii. O varietate de boli ale sistemului endocrin (alopecia endocrină la pisici) sunt, de asemenea, frecvente, ale căror manifestări clinice pot fi foarte diverse. Pentru a vă facilita determinarea cauzei posibile chelie animalul dvs. de companie, am pregătit o masă. Conține toate principalele patologii, însoțite de căderea părului..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Alopecia la pisici: un tabel de simptome și tratamente