Dropsy la pisici: tipuri, cauze și diagnosticul bolii

Mulți oameni știu că unele boli, chiar dacă sunt foarte grave în sine, sunt „doar” simptome ale ceva mult mai grav și periculos. De exemplu, hidropiză la pisici. Ea însăși poate duce la consecințe foarte neplăcute, dar nu ar trebui considerată ca o boală independentă..

Ce este? Soiuri de hidropiză

Dropsy este o patologie caracterizată prin acumularea de revărsat în cavitățile corpului. Mai precis, în cavitatea abdominală (ascită), sau în piept (hidrotorax). Există cazuri legate de organe specifice, dar sunt destul de rare. Fotografia arată un caz de ascită, când cavitatea abdominală a pisicii este foarte umflată. Trebuie remarcat faptul că în aceste cazuri ar trebui să se vorbească despre revărsat, adică un lichid cu un conținut ridicat de apă și unul scăzut - proteine, săruri și alte elemente. Dacă puroiul sau sângele se acumulează în cavitate, atunci cel mai probabil vorbim despre peritonită sau pleurezie.

Cu toate acestea, în cazul peritonitei, se produce și hidropiză: dacă vorbim despre o simplă inflamație seroasă a peritoneului, atunci acest termen este acceptabil. În mod similar - în cazul inflamației seroase a pleurei. Dropsy nu trebuie confundat cu urina care intră în cavitatea abdominală atunci când vezica se rupe. În acest din urmă caz, se dezvoltă peritonită urinară, care poate fi însoțită și de descărcare de puroi..

Dar nu trebuie să credem că un astfel de exudat în acest caz este mai grav: peritonita, cel puțin teoretic, poate fi vindecată, dar hidropizia abdominală la pisici este foarte adesea incurabilă. De ce? Am răspuns deja la această întrebare indirect: faptul este că această patologie este doar un ecou al ceva mult mai grav..

Factori predispozanți

Acum să ne uităm la principalele motive care pot contribui la dezvoltarea acestei patologii. În primul rând, insuficiența cardiacă congestivă pe partea dreaptă. De obicei, boala în acest caz este o consecință a defectelor ereditare ale mușchiului inimii. Pe măsură ce inima devine mai puțin eficientă în pomparea sângelui, presiunea din vasele cavităților abdominale și toracice se acumulează treptat, datorită căreia pereții lor încep să treacă treptat fluid. În al doilea rând, ciroza ficatului. Vena portală este comprimată de țesut întărit, rezultând un revărsat.

Peritonită (inflamație a peritoneului). Cele mai frecvente: peritonită infecțioasă felină, peritonită bacteriană, peritonită chyle. În acest caz, factorii inflamatori și alergici se suprapun unul pe celălalt, ca urmare a porozității vaselor crește brusc și, ca urmare, apare o cantitate mare de revărsat lichid în cavitate. Dacă tratamentul nu se efectuează, pisica este condamnată în acest caz..

Boli oncologice ale cavității abdominale sau toracice. În multe cazuri, se întâmplă ca o tumoare în creștere sportivă să strângă pur și simplu un vas mare. Presiunea din acesta din urmă crește brusc, ceea ce duce la dezvoltarea ascitei sau hidrotoraxului. Neoplasmele benigne sunt, de asemenea, periculoase, ceea ce poate duce la un rezultat similar. Boala în acest din urmă caz ​​se poate dezvolta foarte lent, de-a lungul anilor, deoarece tumorile benigne rareori prezintă o tendință de creștere explozivă.

Hipoalbuminemie. Poate apărea cu orice boală hepatică inflamatorie sau parazitară. Care este sensul patologiei? Faptul este că ficatul este cel care sintetizează albumina. Aceste proteine ​​sunt responsabile de menținerea tensiunii arteriale oncotice. Dacă sunt puțini, un volum mare de lichid începe să se scurgă prin pereții vaselor. Ca urmare, hidropiză a cavității abdominale la pisici. Boala inflamatorie renală are adesea un efect similar. Dacă sistemul excretor nu face față sintezei urinei secundare, urina primară, care conține o cantitate imensă de proteine, începe să „sângereze” în mediul extern. Când corpul începe să-i lipsească (și se întâmplă rapid), presiunea oncotică scade din nou, rezultând ascită sau hidrotorax (sau toate împreună). Cazuri similare pot fi înregistrate în cazul animalelor bolnave, grav subnutrate. Concomitent cu hidropiză, acestea au adesea edem cahectic (le este foame).

Ascita chilosa sau hidrotorax chilos. O patologie destul de neobișnuită și rară în care nu se revarsă seros în cavitatea abdominală sau toracică, ci în limfă. Apare în cazul cancerului sau al bolilor parazitare în care canalele limfatice mari se blochează, iar conținutul lor începe să „se scurgă” în mediu.

În cele din urmă, hidropizia se poate dezvolta la o pisică dacă greu orhita, când exsudatul din testiculele inflamate începe să intre în cavitatea abdominală.

Ce condiții nu sunt hidropizie, deși au manifestări similare?

 • Sânge în abdomen sau piept. Poate apărea ca urmare a leziunilor, cu boli infecțioase sau parazitare severe, în caz de otrăvire cu anumite categorii de otrăvuri, cu mușcăturile multor tipuri de șerpi. Aceste condiții sunt rareori confundate cu hidropiză, deoarece pisica moare mult mai repede din cauza pierderilor extinse de sânge..
 • Am descris deja cazuri de ruptură a vezicii urinare. De fapt, și în acest caz, confundarea acestei stări patologice cu hidropiză este foarte problematică, deoarece animalul va muri cu siguranță din cauza șocului durerii și a sângerării mai repede decât orice semne similare cu cele din ascita.

Simptome și diagnostice

Simptomele pot varia foarte mult în funcție de cauza care stă la baza ascitei / hidrotoraxului. Se poate dezvolta atât brusc (cu inflamație seroasă difuză), cât și peste multe luni și chiar ani (cu tumori). Principalele semne clinice sunt următoarele:

 • Burta urata balonata.
 • Durerea și / sau disconfortul abdominal, pisica nu își găsește un loc, este îngrijorată în mod constant.
 • Dificultăți de respirație.
 • O creștere a greutății corporale (mai ales vizibilă dacă există hidropiză la pisoi).
 • Letargie.
 • Slăbiciune, apatie.
 • Vărsături.
 • Tuse.

La sondarea cavității abdominale sau toracice, poate apărea o reacție dureroasă puternică, dar acest lucru nu este întotdeauna cazul. Prognosticul pentru hidropiză este îndoielnic. Pentru a face diagnosticul corect și a distinge hidropizia de alte boli, medicul veterinar va trebui să facă o mulțime de teste (pentru a afla cum să trateze animalul). Activitățile cheie includ:

 • Este obligatorie efectuarea unui test de sânge biochimic. Acest lucru se face pentru a verifica enzimele hepatice, astfel încât hipoalbuminemia și alte patologii asociate cu glandele endocrine sunt detectate.
 • Colecția de revărsat cu un ac de puncție. Acest lucru se face pentru a determina tipul de lichid din cavitatea abdominală sau toracică (transudați, revărsări, sânge, urină, limfă). Acest lucru vă poate ajuta medicul veterinar să restrângă „suspectul”, adică să găsească mai repede cauza principală.
 • Analiza urinei. Acest test se face pentru a verifica funcția rinichilor..
 • Raze x la piept. Este necesar pentru a determina starea plămânilor și a inimii.
 • ECG pentru detectarea patologiilor cardiace ascunse.
 • Ecografie abdominală pentru evaluarea stării de sănătate a organelor.
 • Biopsie. Este necesar în cazul în care cauza hidropizei este o tumoare (pentru a-i dezvălui natura).

Se tratează hidropizia??

Hidrosia la pisici este în general vindecabilă? Dacă puteți învinge cauza principală, atunci da. În ceea ce privește tratamentul auxiliar, se efectuează în mod regulat o puncție a abdomenului sau a pieptului, eliminând revărsatul acumulat și sunt prescrise diuretice. Desigur, cu această patologie, tratamentul cu remedii populare este inacceptabil, deoarece cu siguranță nu puteți face față cauzei principale..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Dropsy la pisici: tipuri, cauze și diagnosticul bolii