Ascita la pisici: simptome, tratament, prognostic

Ascita la pisici nu este o boală independentă. Picătura cavității abdominale este considerată unul dintre simptomele bolii primare. Cu ascita în peritoneul unui animal de companie, are loc un proces patologic de acumulare a unui volum semnificativ de lichid, care provine din vasele limfatice și de sânge. Dacă se constată simptomele caracteristice ale acestei patologii, proprietarul trebuie să livreze urgent animalul la clinica veterinară. Automedicația nu numai că va agrava starea pisicii, dar poate duce și la moartea acesteia..

1 Cauzele patologiei

Cel mai adesea, ascita la pisici se dezvoltă pe fondul cirozei hepatice și al peritonitei.. Dar hidropizia abdominală poate fi, de asemenea, un simptom al următoarelor boli grave:

 • tumoare malignă și benignă;
 • boli ale inimii și ale vaselor de sânge;
 • hepatită cronică;
 • Diabet;
 • avitaminoză;
 • încălcarea proceselor metabolice din organism;
 • boală de rinichi și vezică biliară;
 • obezitate;
 • limfom.

Sunt expuși riscului animalelor de companie slăbite și în vârstă, pisoi mici la vârsta de 1,5-5 luni. Adesea, hidropizia cavității abdominale apare la animale atunci când este hrănită cu alimente sărate, grase și afumate.

2 Cum se manifestă ascita?

Hidrosia abdominală este de ceva timp asimptomatică. Următoarele semne încep să apară treptat:

 • remodelarea și mărirea abdomenului;
 • tulburări circulatorii;
 • scăderea sau creșterea temperaturii corpului;
 • dificultăți de respirație;
 • refuzul de a mânca sau scăderea poftei de mâncare;
 • modificări ale comportamentului animalelor (pisica devine letargică, letargică).

De asemenea, puteți diagnostica hidropiză a regiunii abdominale la o pisică de acasă. În primul rând, animalul de companie trebuie așezat pe spate. Apoi, găuriți ușor peretele peritoneului cu un ac steril. Dacă un lichid limpede și vâscos curge din locul puncției, atunci pisica trebuie dusă de urgență la clinica veterinară.

Cu un tratament în timp util și calificat, prognosticul este destul de favorabil, iar animalul poate fi salvat. Dar la animalele și pisicile mai în vârstă, slăbite, hidropizia este mai severă și adesea nu răspunde la tratament. Locuiesc cu ea doar câteva luni..

3 Diagnostic și tratament

Pentru a confirma diagnosticul, este necesar să treceți teste de sânge și urină, precum și o ecografie, cu raze X. Uneori este necesar să se ia lichid din cavitatea abdominală. În timpul examinării, medicul veterinar află cauza hidropizei la pisică. Astfel, el va putea dezvolta cel mai eficient regim de tratament pentru boală, care vizează nu numai eliminarea simptomelor, ci și tratarea bolii diagnosticate..

Într-o clinică veterinară, medicul elimină în primul rând lichidul din cavitatea abdominală, care apasă pe diafragmă și împiedică animalul de companie să respire normal. Înțeapă peritoneul animalului și îl pompează afară. În acest caz, tot lichidul nu este pompat, deoarece acest lucru duce la șoc și dezechilibru în homeostazie. De îndată ce pisica respiră mai ușor, pomparea este oprită..

În cazurile avansate, intervenția chirurgicală este indispensabilă, dar cel mai adesea terapia se efectuează acasă cu ajutorul medicamentelor recomandate de un specialist.

Pentru tratamentul ascitei la pisici, se utilizează diuretice (Furosemid, Urodan, Etamid, Veroshpiron). Trebuie avut în vedere faptul că, împreună cu excesul de lichid, astfel de medicamente sunt eliminate din corpul pisicii și din potasiu, astfel încât starea animalului de companie se deteriorează adesea brusc. În acest caz, animalul cu patru picioare va trebui dus de urgență la un spital veterinar. În caz de exacerbare, animalul este supus unei operații urgente.

Pentru a reduce permeabilitatea crescută a vaselor de sânge, medicii veterinari recurg la administrarea intravenoasă a unei soluții de clorură de potasiu. Un animal bolnav are, de asemenea, un curs de cardiotonică (Korglikon, Digipid, Cardiovalen).

De asemenea, animalul de companie are nevoie de un tratament cu antibiotice pentru a preveni dezvoltarea unei infecții secundare. Cel mai adesea, recurg la utilizarea antibioticelor cu penicilină. Ca terapie adjuvantă, uneori medicii veterinari recomandă utilizarea decocturilor de plante care au efect diuretic.

Proprietarul nu trebuie doar să respecte toate recomandările medicului veterinar, ci și să ofere pisicii bolnave îngrijirea adecvată. Acasă are nevoie de odihnă completă. De asemenea, trebuie să vă asigurați că animalul dvs. de companie bea mai puțină apă. Este imperativ să excludeți din dietă alimentele grase și sărate și furajele industriale uscate..

Trebuie amintit că un animal de companie poate fi vindecat numai dacă boala nu este declanșată. Cu cât proprietarul cere mai devreme ajutor, cu atât este mai mare probabilitatea ca pisica să poată fi salvată cu ajutorul medicamentelor și va fi posibil să se facă fără o intervenție chirurgicală.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ascita la pisici: simptome, tratament, prognostic