Endometrioza la pisici: caracteristici ale bolii, semne și tratament

Se știe că proprietarii de pisici „de curte” recurg adesea la sterilizarea animalelor lor de companie, deoarece există adesea probleme cu vânzarea de pui de pisică. Este o altă problemă când pisica este de rasă. Orice boli ale sistemului reproductiv în acest caz sunt pline de pierderi financiare grave. Mai ales în acest sens, endometrioza la pisici este periculoasă, în multe cazuri plină de o pierdere completă a capacității animalului de a naște pisoi.

Ce este?

În general, pisicile nu au o astfel de boală. Paradox? Nu, doar că există confuzie cu termenii medicali și veterinari. În medicina umană, „endometrioza” este o patologie severă în care celulele epiteliale ale uterului „prind rădăcini” pe pereții trompelor uterine, în uretere și vezică și pe suprafața organelor genitale externe. Toate acestea duc la tulburări hormonale severe și cresc dramatic probabilitatea de a dezvolta infecții ginecologice..

Este posibil ca din acest motiv, piometrul felin să devină brusc „endometrioză”, deși aceste patologii au puține lucruri în comun. Principalul motiv pentru care unii medici veterinari combină aceste boli este o încălcare gravă a fondului hormonal al unui animal bolnav. Repetăm ​​încă o dată că cazuri de endometrioză „canonică” la pisici nu au fost niciodată identificate până în prezent și, prin urmare, utilizarea acestui termen este în mare parte eronată..

Factori predispozanți

Deci ce este piometru? Acesta este numele acumulării de puroi și produse de dezintegrare în cavitatea uterină. Care sunt motivele unei astfel de patologii neplăcute? Sunt destul de complexe. În condiții normale, cavitatea uterină este absolut sterilă și impenetrabilă chiar și pentru limfocite. Când o pisică este în căldură, colul uterin se deschide ușor, același lucru se întâmplă în timpul nașterii, ceea ce este logic. Dar dacă s-a strecurat o „greșeală” în acest proces fiziologic (de exemplu, un corp luteu persistent rămâne în ovare), gâtul rămâne deschis și microflora patogenă și condițională patogenă poate intra în cavitatea organului.

Situația este înrăutățită de faptul că sub influența hormonilor, membrana endotelială a uterului suferă hiperplazie (adică crește) și începe să secrete un volum mare de secreție lichidă, care devine un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor. În plus, progesteronul eliberat în timpul acestui proces blochează contractilitatea membranei musculare a organului, în urma căreia conținutul acumulat în uter nu poate fi evacuat în mod natural..

Pyometra poate fi găsit la orice pisică, în care ovarele nu au fost îndepărtate, dar majoritatea covârșitoare a cazurilor se referă la animale cu vârsta peste cinci ani. Această patologie este aproape garantată să se dezvolte dacă se datorează unor perturbări hormonale o pisică este în căldură durează mai mult de 30-45 de zile. Deci, dacă observați o vânătoare neadecvat de lungă la animalul dvs. de companie, duceți-o imediat la medicul veterinar..

Semne clinice și terapie

Obișnuit, patologia se dezvoltă suficient de repede, dar în unele cazuri poate dura câteva săptămâni sau luni până când apar primele semne clinice. Vă atragem atenția asupra faptului că chiar și un animal bolnav poate fi în căldură, iar deversarea nu este întotdeauna tulbure.

Există două tipuri piometru:

 • Soi deschis, în care colul uterin este deschis, puroiul se poate scurge în cavitatea vaginală. Descărcarea poate fi cremoasă, roz, gălbuie-verzuie sau verde. În unele cazuri, când microflora putrefactivă intră în uter, scurgerea are un miros dezgustător, putrid.
 • Piometra închisă. Deoarece colul uterin se închide, puroiul nu poate intra în cavitatea vaginală și, prin urmare, se acumulează în uter.

Este important să rețineți că ambele tipuri sunt foarte periculoase pentru viața și sănătatea pisicii, dar forma închisă a bolii este deosebit de dificilă..

În cazuri avansate, sepsisul sau peritonita este foarte probabil, animalul poate muri de intoxicație severă. Pe lângă scurgerea vaginală (ceea ce nu este întotdeauna cazul), pot fi observate următoarele simptome de „endometrioză” la pisici:

 • Anorexie (pierderea poftei de mâncare).
 • Pierdere în greutate.
 • LethargiEu, în cazuri mai ușoare, animalul devine apatic, încearcă să se ascundă în cele mai îndepărtate și întunecate colțuri.
 • Febră tip intercalat sau constant.
 • Polidipsie (sete excesivă) și poliurie (urinare excesivă).
 • Dezvoltare posibilă ascita, adică hidropiză a cavității abdominale. Un semn caracteristic al patologiei este un abdomen imens, foarte distins. Cu toate acestea, același lucru se manifestă în forma închisă a piometrei, când uterul ajunge uneori la dimensiunea unei bile.
 • Durere abdominală, care este ușor de detectat la sondare.
 • Deshidratare. Pielea animalului devine uscată, își pierde elasticitatea, haina este de asemenea uscată și fragilă.
 • Dispnee, tahicardie (accelerarea ritmului cardiac). Acesta din urmă este mai tipic pentru stadiile inițiale ale bolii, în timp ce la sfârșit, ritmul cardiac scade brusc și temperatura corpului scade.

Care este tratamentul „endometriozei” la pisici? În cazuri ușoare, doze de șoc de antibiotice puternice, perfuzii intravenoase, numirea agenților care contribuie la contracția uterului. În cazul în care starea animalului este alarmantă și simptomele bolii cresc, se recomandă îndepărtarea imediată a uterului și ovarelor prin intervenție chirurgicală.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Endometrioza la pisici: caracteristici ale bolii, semne și tratament