Glomerulonefrita - o boală de rinichi la pisici

La pisici, în special la pisici mai în vârstă, bolile sistemului urinar sunt relativ frecvente. Și sunt pline de multe efecte neplăcute, inclusiv otrăvirea cronică prin produse metabolice, epuizarea, insuficiența completă a organelor și moartea. Pe scurt, perspectivele sunt neplăcute. Prin urmare, glomerulonefrita la pisici (sau suspiciunea de aceasta) este un motiv excelent pentru a vă duce imediat animalul la medicul veterinar!

Ce fel de boală este aceasta?

Ar trebui să începeți cu un curs scurt de anatomie și fiziologie. Deci, ce sunt rinichii? Acestea sunt astfel de organe, care și-au primit numele datorită asemănării externe cu mugurii copacilor, care îndeplinesc cea mai importantă funcție excretorie. Acestea sintetizează urina, cu care bazele azotate, bilirubina, toxinele și alte produse metabolice sunt eliberate în mediu..

Cea mai mare parte a acestei lucrări constă în glomerulii renali. Acestea sunt astfel de unități morfofuncționale ale organului. Sunt un fel de filtre moleculare. În procesul muncii lor, se formează două tipuri de urină: primară, similară în compoziție cu plasma sanguină și secundară, ejectată direct în mediul extern în timpul actului de urinare. În rinichi există milioane de glomeruli. Când aceste structuri sunt deteriorate, funcția renală se deteriorează semnificativ, în timp ce conținutul de toxine din sânge se acumulează rapid, ceea ce provoacă multe efecte grave..

Atenţie! Glomerulonefrita este doar numele inflamației glomerulilor. La pisici, o cauză frecventă a acestei boli o reprezintă patologiile autoimune în care rinichii sunt atacați de sistemul de apărare al organismului..

Cauzele apariției

Orice boală care determină stimularea constantă a sistemului imunitar atunci când există o formare masivă de complexe imune poate provoca glomerulonefrită. Principalii factori predispozanți includ:

La multe pisici cu glomerulonefrită, cauza principală rămâne un mister sigilat. În acest caz, vorbim despre un caz idiopatic de patologie. Trebuie remarcat faptul că în practica medicilor veterinari s-a întâmplat ca aceștia să identifice afecțiuni renale asociate cu otrăvirea cronică. În special, dacă proprietarii își hrănesc constant pisica cu un fel de mâncare ieftină, al cărei producător nu se preocupă prea mult de calitatea produsului produs, orice este posibil.

Important! Glomerulonefrita acută nu este neobișnuită la pisicile care au fost mușcate de o căpușă (boli parazitare ale sângelui). Paraziții microscopici sunt extrem de periculoși pentru structurile renale!

În plus, există un risc ridicat de apariție a glomerulonefritei la acele pisici care sunt predispuse inițial la apariție reactii alergice. Faptul este că astfel de animale prezintă un risc foarte mare de boli autoimune (acestea sunt adesea de origine alergică). Deci, dacă pisica începe să strănută din fiecare bob de polen, duceți-l mai des la veterinar.!

Simptome

Cel mai frecvent simptom clinic al glomerulonefritei este sângele în urină. Dar și mai caracteristic este apariția unor volume mari de proteine ​​în ea (proteinurie). Trebuie remarcat în special faptul că la unele pisici este ultimul simptom - singurul simptom al bolii. Simptomele mai frecvente ale glomerulonefritei la pisici sunt, de asemenea, foarte frecvente, care includ o scădere bruscă a poftei de mâncare și emaciația progresivă a animalului. Trăsături destul de caracteristice sunt poliurie și polidipsia, vărsăturile intermitente sunt, de asemenea, foarte frecvente. Aproximativ 70% dintre pisici dezvoltă în cele din urmă insuficiență renală cronică.

Unele pisici pot dezvolta simptome asociate cu un blocaj brusc al aortei de către un cheag de sânge (tromboembolism). În acest caz, se observă dificultăți brute de respirație, tahicardie și o creștere bruscă a temperaturii corpului. În cele mai severe cazuri, poate exista o paralizie bruscă a membrelor posterioare. Dacă observați ceva similar la pisica dvs., sunați imediat medicul veterinar.

Atenţie!Un pericol special este sindromul nefrotic, care se dezvoltă în cazuri avansate. Acest termen se referă la combinația de proteinurie severă, colesterol seric ridicat și albumină serică scăzută. Rezultatul este umflarea progresivă. În plus, la animalele bolnave, în acest caz, există un grav hipertensiune arteriala, au o creștere accentuată a riscului de tromboză a vaselor mari.

Principalele semne clinice care indică prezența acestui sindrom sunt edemul labelor, spațiul submandibular, abdomenul și organele genitale. Este ușor să distingem aceste fenomene de unele reacții inflamatorii: edemul este rece, nu există semne de creștere a temperaturii locale.

Diagnostic

Este necesară o biopsie renală pentru a diagnostica cu precizie glomerulonefrita. În majoritatea cazurilor, analiza urinei este suficientă pentru a face doar un diagnostic preliminar, prezumtiv. În acest caz, se constată un nivel crescut brusc de proteine ​​în urină (proteinurie). Adesea, urina va conține și turnări hialine, care sunt „amprentele” ideale ale tubilor renali. Detectarea lor indică patologii renale severe (nu numai glomerulonefrita).

Examenul bacteriologic al urinei este util pentru detectarea infecției vezicii urinare ca cauză a proteinuriei. În plus, trebuie analizat raportul dintre proteinele plasmatice și creatină. Dacă este încălcat, atunci ceva este foarte greșit la rinichi 100%.

Activități terapeutice

Tratamentul ideal pentru glomerulonefrita la pisici este identificarea și abordarea cauzei de bază a afecțiunii. Din păcate, un astfel de rezultat este extrem de rar, deoarece aceleași patologii autoimune sunt foarte greu de identificat (și mulți medici veterinari nu au nici experiență specifică, nici echipament).

Tehnicile terapeutice generale includ următoarele:

  • Prescrierea imunosupresoarelor pentru a inhiba răspunsul inflamator și a bloca posibile patologii autoimune.
  • Cu precauție extremă - doze microscopice de aspirină (doar medic veterinar!). Medicamentul reduce riscul de tromboză și reduce intensitatea răspunsului inflamator.
  • Prescrierea acizilor grași polinesaturați, care ameliorează inflamația și reduc intensitatea proteinuriei.
  • Prescrierea elanaprilului pisicilor care suferă de hipertensiune arterială.
  • Este util să puneți o pisică pe o dietă specială. Furajele trebuie să conțină o cantitate minimă de proteine, fosfor și sodiu.

Care este prognosticul pentru această boală? Totul depinde de starea animalului, de vârsta acestuia, de dieta, de oportunitatea tratamentului început. Dacă nu vine vorba de sindromul nefrotic, atunci șansele de recuperare sunt mari. În caz contrar, riscul de a dezvolta insuficiență renală cronică este mare. Așadar, vă sfătuim să vă arătați pisica veterinarului mai des.!

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Glomerulonefrita - o boală de rinichi la pisici