Hernii de pisică. Ce se află în spatele unui diagnostic înfiorător

Bolile chirurgicale din practica veterinară sunt destul de frecvente. De regulă, acest termen se referă la hernii, abcese, răni și alte patologii similare. Cu toate acestea, o hernie la o pisică este, de asemenea, destul de frecventă. Vom vorbi despre ele astăzi.

Acest termen se referă la lacrimi în țesutul muscular, membrana seroasă sau alte leziuni similare, ca urmare a cărui organe interne pot ieși prin ele. În general, din punct de vedere tehnic, herniile la animale sunt similare cu cele de pe anvelopele auto. Unele sunt inconveniente minore, în timp ce altele sunt în pericol direct pentru viață (intervertebrale, de exemplu).

Unele hernii sunt prezente de la naștere (congenitale), în timp ce altele sunt rezultatul unei leziuni închise. Dacă, atunci când apăsați pe sacul herniar, conținutul acestuia este „inserat” în cavitatea corpului, acesta este un soi reductibil. Cele mai severe complicații ale herniilor apar atunci când conținutul lor intern (ansele intestinale) nu primesc suficient aport de sânge ca urmare a încălcării de către un inel herniar îngust. În acest caz, sepsis sau chiar peritonită este foarte probabilă..

Hernie ombilicala

Poate unul dintre cele mai frecvente tipuri ale acestei patologii. Aproape întotdeauna, o hernie ombilicală la o pisică este un defect congenital. Este important să se ia în considerare opinia multor medici veterinari că acest tip de patologie este cel mai probabil și ereditar. Mai simplu spus, dacă indivizii părinți au avut o hernie ombilicală, atunci aproape sigur se va manifesta la toți descendenții. Prin urmare, ar trebui să fiți mai atenți atunci când alegeți animale pentru reproducere. Care sunt principalele manifestări clinice?

Pisicile cu hernii ombilicale au o umflare ușoară, nedureroasă sau umflătură în zona buricului. În cazuri ușoare, apare numai dacă animalul a mâncat corect. De regulă, în aceste cazuri, numai omentul (grăsimea internă) este situat în interiorul formațiunii, învelind buclele intestinale din exterior. Astfel de hernii nu sunt prea periculoase..

Dacă „punga” este mică (etapele inițiale), iar pisica este tânără, atunci cu vârsta, este posibil să se poată strânge singură fără a lăsa urme. Cu toate acestea, medicii veterinari spun că nu merită sperat în mod special acest lucru și, prin urmare, cel mai bine este să operați o hernie cu vârste cuprinse între 12 și 14 săptămâni. Dar! Acest lucru se aplică numai pisicilor. Este mai bine să operați pisici la vârsta de cel puțin șase luni. Este important să faceți o mică divagare aici. Din anumite motive, unii proprietari cred că se poate forma o hernie dacă cordonul ombilical este tăiat la nașterea pisoiilor. Diplomatic vorbind, aceasta este o prostie. Cu toate acestea, să revenim la discuția despre patologie..

Herniile ombilicale mari sunt foarte periculoase, deoarece buclele intestinale care se află în ele pot fi ciupite oricând. În aceste cazuri, inelul fibros al herniei este comprimat, în urma căruia se întrerupe alimentarea cu sânge a zonei intestinale, începe necroza și sepsisul. Este important de menționat aici că, în cazurile severe de hernie, patologiile cardiace nu sunt mai puțin frecvente. Modul în care este interconectat nu este încă cunoscut. Probabil, același factor ereditar joacă un rol important aici..

Care este tratamentul în acest caz? Dacă hernia este mică, puteți face fără intervenție chirurgicală, deoarece uneori ajută o pătură strânsă, pe care animalul va trebui să o poarte timp de câteva luni. În toate celelalte cazuri, numai intervenția chirurgicală. Sacul hernial este deschis, conținutul este fixat cu atenție în cavitatea abdominală, dacă este necesar, excizând aderențele formate, iar inelul hernial este suturat.

Hernia diafragmatică

În unele cazuri, ele pot fi congenitale, dar mai des această patologie se dobândește, se dezvoltă din cauza leziunilor mecanice severe (în special după cădere). În această patologie, organele abdominale sunt „presate” în diafragmă, întinzându-l și rupându-l. Aceasta este cea mai periculoasă și dificilă categorie de hernii. Sunt dificil de diagnosticat, deoarece chiar și pe raze X și cu ultrasunete, sunt vizibile doar zonele tulbure, slab definite de întunecare (vizibile în fotografie). Pentru a identifica aceste leziuni cât mai exact posibil, trebuie să hrăniți animalele cu grăsime de bariu și apoi să faceți o radiografie toracică.

Cum poate fi diagnosticată hernia diafragmatică a unei pisici? Practic nu există semne specifice. Animalul poate fi apatic, respirația este dificilă, pulsul în cazurile severe este greu, asemănător firului. Uneori dezvăluie edem pulmonar, care se dezvoltă pe fundalul unei strângeri puternice a vaselor mari ale cavității toracice. Membranele mucoase la animalele care suferă de hernie diafragmatică sunt cianotice. Pofta de mâncare este redusă și, după ce ați mâncat, există adesea o deteriorare a stării pisicii.

Pericolul acestei categorii de hernii constă în faptul că acestea comprimă organele pieptului, inclusiv plămânii și inima, ceea ce este extrem de periculos pentru viața și sănătatea animalului. Terapie - îndepărtarea chirurgicală a unei hernii la o pisică. Buclele intestinului sunt îndepărtate cu atenție în cavitatea abdominală, diafragma ruptă este suturată.

Hernie inghinală

În mod ciudat, dar cel mai adesea această patologie apare la pisici (în sens, la femele) care suferă de constipație sau flatulență. La pisici se găsesc și hernii inghinale, dar în cazul lor este un defect congenital. De obicei, o astfel de hernie este localizată pe stomacul unei pisici. Cel mai adesea, acest soi nu prezintă un pericol special, deoarece sacul herniar în cele mai multe cazuri este umplut cu un omentum (toate aceleași grăsimi interne). Dar nu totul este întotdeauna atât de bun. Adesea, organele abdominale încep să iasă prin canalul inghinal. Deci, la pisicile însărcinate, uterul poate fi „împins afară”. Din această cauză, boala este adesea denumită „hernie uterină”. O pisică cu această patologie are toate șansele să rămână complet infertilă, deoarece, în cazul unui pericol de încălcare, este mai bine să îndepărtați complet organul.

Acest tip de hernie (ca și cea ombilicală) se caracterizează prin formarea unui sac moale, pastos. Dacă nu există nicio încălcare, conținutul său poate fi ușor stors înapoi în canalul inghinal. Ca și în cazul precedent, această hernie poate fi vindecată numai prin efectuarea unei operații chirurgicale. Vă recomandăm cu tărie să nu ezitați, deoarece consecințele pot fi foarte grave.

Dacă hernia inghinală la momentul vizitei la clinica veterinară seamănă mai mult cu un balon legat de coapsă, chirurgul va trebui să încerce mult. În caz contrar, este posibil să treci cu mult mai puțin sânge. În timpul intervenției chirurgicale, medicul veterinar trebuie să fie extrem de atent, deoarece în acest caz există o probabilitate departe de a fi fantomatică de a deteriora artera pudendală sau trunchiurile nervoase. Din acest motiv, rana de operare are nevoie de o sutură atentă. Vă rugăm să rețineți că animalul trebuie îngrijit cu atenție după operație.

Hernia perineală

Herniile perineale (numite și hernii perineale) sunt cele mai frecvente la pisicile în vârstă. Mai mult, în majoritatea cazurilor, cu castrate. La pisici, această patologie este observată de câteva ori mai rar (în special, după sterilizare). Se presupune că formarea unei hernii perineale este facilitată de o masă redusă și o dezvoltare slabă a mușchilor gluteali, ceea ce se întâmplă doar la persoanele cu o cantitate mică de hormon masculin..

Este foarte periculos ca simptomele acestei patologii să poată fi ușor confundate cu inflamația sinusurilor paraanal: o umflare puternică sub coada animalului, la fel ca un abces, de consistență. Și mai rău, această umflare poate fi imediat pe ambele părți ale anusului animalului, care este chiar mai asemănător cu sinuzita anală. În principiu, nu este neobișnuit ca herniile perineale să fie combinate cu ele..

Deci, care sunt semnele clinice distinctive? În primul rând, hernia este mult mai mare decât sinusurile inflamate: există cazuri când există chiar și o vezică urinară într-o astfel de pungă! În al doilea rând, aceste formațiuni (cel mai adesea) nu provoacă durere animalului (cu excepția cazurilor de încălcare). În al treilea rând, dacă puneți pisica pe labele din față, ridicând-o de picioarele din spate, volumul sacului este semnificativ redus, ceea ce nu se întâmplă cu glandele inflamate..

Există o singură terapie - o operație. Mai mult decât atât, este realizat numai de chirurgi experimentați, deoarece trebuie să lucrați în condiții foarte dificile: oasele pelvine nu lasă prea mult spațiu de manevră și, prin urmare, inelul herniar trebuie suturat aproape orbește. Trebuie remarcat faptul că suturile pentru tratamentul acestei categorii de hernii sunt realizate din polimeri neabsorbabili. Deoarece este foarte dificil să se mențină antiseptice în zona perineală, este necesar să se prescrie animalului doze de șoc de antibiotice puternice. Este foarte recomandat să îndepărtați și sinusurile anale, deoarece posibila lor inflamație în viitor poate duce la recidiva bolii.

Hernie scrotală (scrotală)

La pisici, această patologie apare în cele mai rare cazuri. În principiu, acest tip de hernie este aproape complet identic cu inghinalul. Sacul herniar conține adesea bucle intestinale, în unele cazuri - vezica urinară.

Hernia pericardico-peritoneală

De asemenea, practic nu apar în practică. Aceste hernii sunt derivate din hernii diafragmatice. Cel mai probabil, prevalența lor scăzută se explică prin faptul trist că un număr redus de animale supraviețuiesc până la dezvoltarea completă a patologiei. Faptul este că, cu această boală, buclele intestinale apasă direct pe pericard (învelișul exterior al inimii). Acest lucru determină dezvoltarea insuficienței cardiace cronice, edemul pulmonar este frecvent, hidrotoraxul este posibil. Terapie - ca și în cazul herniilor diafragmatice, dar aici trebuie acordată o atenție specială menținerii activității cardiace și respiratorii a corpului animalului.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Hernii de pisică. Ce se află în spatele unui diagnostic înfiorător