Dermatoza la pisici: o prezentare generală a bolii și a modului în care este diagnosticată și tratată

Bolile de piele la animalele de companie cauzează o mulțime de probleme, atât animalelor în sine, cât și proprietarilor lor. Din fericire, în majoritatea cazurilor, totul se limitează la dermatita de purici relativ „inofensivă” sau la intoleranța alimentară la unele componente ale furajelor. Toate aceste patologii sunt destul de ușor de vindecat fără a cheltui mult timp și bani. O altă poveste este dermatoza la pisici..

Informații generale despre boală

Probabil că știi asta dermatită numită inflamație a pielii. Deci, ce este dermatoza? Acest termen implică un proces inflamator-degenerativ de etiologie alergică.. În general, această patologie are multe în comun cu dermatita atopică și, în parte, prin urmare, mulți cercetători își asumă identitatea acestor procese. Se știe că dermatita afectează anumite zone ale pielii, pe care apar mici vezicule, apar mâncărimi și roșeață. Pentru a înțelege mai bine mecanismul dezvoltării dermatozei, trebuie să înțelegeți ce alergie și de ce se dezvoltă exact.

Alergia este reacția organismului la anumite substanțe numite alergeni. Este deosebit de frecvent la animalele care sunt extrem de sensibile la ele. Aproape toate substanțele „disponibile” pot acționa ca alergeni: de la boabe de polen la componente ale substanțelor chimice de uz casnic și agenți destinați îngrijirii părului animalului și / sau tratamentului acestuia. Putem spune că aceste componente inofensive la pisicile predispuse stimulează dezvoltarea unui răspuns imun inadecvat puternic. De regulă, o reacție similară apare la 7-10 zile după expunerea la stimul..

Apropo, ce cauzează principalul simptom al alergiei, mâncărimea? E simplu. Cu această patologie, o cantitate mare de histamină este eliberată în sânge, care intră în fluxul sanguin general din corpurile distruse ale mastocitelor. Histamina provoacă o creștere accentuată a permeabilității vasculare, limfocitele migrează masiv la locul în care lovesc alergenii: din această cauză, apar fenomene infiltrative și inflamații, care sunt însoțite de mâncărime.

Ironia este că toate aceste mecanisme fac parte din reacția normală de apărare a organismului față de viruși, bacterii și alți paraziți. Există o singură problemă - cu alergii, toate aceste reacții se intensifică de mai multe ori, continuă anormal, ceea ce duce la probleme.

Rețineți că predispoziția la dezvoltarea reacțiilor alergice este aproape întotdeauna moștenită. Dacă o pisică suferă de ea în timpul sarcinii, există o mare probabilitate ca pisoii ei să se nască deja cu semne de alergii. Se crede că așa se dezvoltă dermatoza..

Tabloul clinic al bolii

În fiecare caz, manifestările patologiei sunt individuale. Cauzele acestei tulburări pot fi diferite. În unele cazuri, aceasta este o manifestare a fitodermatitei - reacția organismului la polen, sucul oricăror plante (atât sălbatice, cât și de interior). În alte cazuri, acesta este un tip de contact al patologiei care rezultă din efectul direct tactil al anumitor stimuli: produse chimice de uz casnic, diverse produse cosmetice. Poate fi, de asemenea, o reacție la unele metale, la tot felul de aditivi alimentari, substanțe chimice utilizate în agricultură, unele îngrășăminte.

O „componentă” importantă a bolii este toxidermia, manifestat atunci când anumiți alergeni intră în corpul animalului prin sânge, sistemul respirator și stomac. Acest lucru se întâmplă de obicei în timp ce luați medicamente sau mâncați alimente contaminate cu substanțe chimice de uz casnic sau ceva similar. Aceleași medicamente afectează sistemul imunitar al fiecărui animal în moduri complet diferite..

Dar există semne frecvente de dermatoze, indiferent de ceea ce le-a cauzat exact: piele descuamată, erupții cutanate, posibil chiar ulcere profunde și slab vindecătoare, vezicule. Interesant este că dermatoza se dezvoltă adesea după terminarea medicației. În acest caz, proprietarii pot uita complet cu ce anume a fost tratat animalul lor de companie, ceea ce creează o mulțime de dificultăți în diagnosticarea și prescrierea unui curs terapeutic eficient..

Dar o formă deosebit de periculoasă de toxidermie este așa-numitul sindrom Lyell, care poate apărea la animalele care au luat un fel de medicamente puternice de mult timp (de exemplu, corticosteroizi antiinflamatori). Există focare extinse de necroză a epidermei, care este însoțită de o deteriorare generală a bunăstării, febră persistentă, greață și, în unele cazuri, voma, precum și erupții cutanate în zona inghinală și abdominală. O mulțime de bule și papule „cresc” pe suprafața pielii. Pisica le zgârie și le rupe, microflora patogenă și condițională patogenă pătrunde în rănile din abundență, cursul procesului patologic se deteriorează brusc. Dacă nu-i arătați animalul de companie imediat medicului veterinar, acesta poate fi fatal..

Pericol de patologie pentru animalele tinere

Deosebit de periculoasă este dermatoza la animalele și pisoii tineri al căror sistem imunitar este imperfect.. Boala lor „se desfășoară” în special pe scară largă: formarea ulcerelor profunde, eroziuni, răni este posibilă, pielea din unele zone se desprinde literalmente în bucăți. În special, o astfel de dermatoză se dezvoltă într-un moment în care pisoii încep să primească alimente complementare în plus față de laptele matern: acesta este un mare stres pentru sistemul digestiv și imunitar, corpul bebelușului pur și simplu nu poate face față. În această etapă, este important să depunem eforturi în timp util pentru a stabili cauzele alergiilor..

Dacă vedeți că pisoiul mănâncă în mod constant, pe pielea sa apar niște răni, ulcere, „cosuri” - nu încercați să-l „tratați” acasă, căutați imediat ajutorul unui medic veterinar cu experiență. Trebuie amintit că numai un specialist specializat poate pune un diagnostic precis..

Indiferent de sexul și vârsta animalului bolnav, dermatoza este foarte des (!) Însoțită de dezvoltarea focarelor de infecții fungice pe piele.. Acest lucru se datorează unei slăbiri puternice a sistemului imunitar și a comportamentului său „inadecvat”. Din fericire, la pisici, spre deosebire de câini, dermatoza este rar însoțită de otită medie fungică, care poate fi foarte dificil de vindecat..

Despre dificultățile de diagnostic

Diagnosticarea dificilă. Dermatoza este foarte adesea confundată cu dermatită obișnuită, eczeme, infecții bacteriene ale pielii. Chiar mai des, animalul de companie începe să fie tratat pentru aceste boli, ca urmare a procesului fie încetinește, transformându-se într-o formă cronică, fie chiar se agravează. Bineînțeles, în viitor, toate acestea complică foarte mult eliminarea cauzei imediate a bolii. În plus, așa cum am scris mai sus, patologia este adesea complicată de infecții fungice. Cu toate acestea, este posibil ca animalul dvs. de companie să aibă într-adevăr una dintre aceste boli:

Pentru a exclude sau a confirma prezența acestor afecțiuni, animalul este testat pentru fecale, urină și sânge, faceți răzuiri de la marginea pielii sănătoase și inflamate. Este foarte de dorit să se inoculeze pe medii nutritive, prin intermediul cărora este posibil să se stabilească cu precizie tipul specific de microorganism care a provocat reacția inflamatorie. Este interesant faptul că reacțiile serologice sunt considerate o metodă de diagnostic specifică în acest caz. Faptul este că numai cu ajutorul lor este posibil nu numai să se determine faptul că un animal de companie are un fel de boală infecțioasă, ci și să se identifice un anumit tip de alergen, din cauza căruia a apărut o reacție alergică, care a dus în cele din urmă la dermatoză.

Tehnici terapeutice

Dacă într-un cadru clinic diagnosticul de „dermatoză” a fost pus fără echivoc, aceștia se concentrează imediat pe oprirea acțiunii alergenilor: animalului i se atribuie antihistaminice în doze de șoc. Acestea vă permit să opriți imediat mâncărimea chinuitoare și să nu mai zgâriați și zgâriați pielea, plină de dezvoltarea infecțiilor secundare. În cazuri ușoare (!), Orice tratament al dermatozei la pisici poate fi limitat doar la numirea acestor medicamente.

În plus, decizia de a prescrie medicamente suplimentare se ia pe baza prezenței infecțiilor oportuniste. Animalul este injectat cu analgezice și sedative dacă prezintă dureri severe datorită prezenței ulcerelor și rănilor pe piele și a altor leziuni. În aceleași cazuri, este indicată numirea dozelor de șoc. antibiotice un spectru larg de acțiune. Dar pentru a le selecta, dacă este posibil, ar trebui să se facă după efectuarea titrării, adică determinarea sensibilității agentului patogen. Pentru aceasta, se efectuează cultivarea unei culturi de bacterii pe medii nutritive..

Rezultate bune se obțin atunci când se prescriu corticosteroizi antiinflamatori. Acestea vă permit să combateți atât manifestările de inflamație, cât și mâncărimea. Dar și aici există o problemă: cu utilizarea prelungită, este posibilă dezvoltarea rapidă a microflorei fungice, deoarece aceste medicamente pot provoca o scădere gravă a stării imune. Deci, nu merită să prescrieți și să utilizați aceste medicamente pe cont propriu: un animal care primește un astfel de tratament ar trebui examinat săptămânal de către un medic veterinar cu prelevare simultană de sânge. Deci, puteți observa în timp că corpul animalului răspunde negativ la terapie..

Probabil, recuperarea completă nu poate fi realizată: simptomele patologiei pot apărea ori de câte ori sănătatea animalului de companie se deteriorează și imunitatea acestuia este slăbită. Deci pisica va trebui să administreze droguri toată viața, deși ocazional (în perioada primăvară-vară, când probabilitatea de alergii este mai mare).

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Dermatoza la pisici: o prezentare generală a bolii și a modului în care este diagnosticată și tratată