Dermatofitoză - infecții fungice la pisici

Dermatomicoza (dermatofitoza) este termenul general pentru infecțiile fungice care pot afecta părul, pielea sau ghearele pisicilor, câinilor și oamenilor. La pisici, acest tip de infecție este foarte frecvent. În multe cazuri, dermatofitoza la pisici tinde să se „autodistrugă” treptat, dar acest proces este întârziat cu luni și în cazurile în care sistemul imunitar al animalului este puternic slăbit

, infecția este complet fatală. Deoarece aceste patologii pot fi transmise de la pisici la alte animale și chiar la oameni, fiecare proprietar de animal de companie ar trebui să fie conștient de simptomele, căile de transmisie și tratamentul dermatofitozei..

Extinderea răspândirii și căile de infecție

Mai multe ciuperci diferite găsite în întreaga lume pot provoca dermatomicoză, dar cel mai frecvent cauzate de paraziți ai speciilor Microsporum, Microsporum gypseum sau Trichophyton. Ciupercile și sporii lor se găsesc din abundență atât pe pielea unui animal bolnav, cât și acolo unde se întâmplă cel puțin ocazional (inclusiv în paturile proprietarilor). Este raportat că sporii pot supraviețui timp de aproximativ doi ani..

Mediul umed și cald accelerează creșterea fungică. Litigiile pot fi activate perii de lână, gunoi, mobilier sau orice altceva care a fost în contact cu un animal infectat sau blana acestuia. Pisicile pot fi purtători asimptomatici și răspândesc în mod constant agentul patogen în mediu fără a prezenta semne de infecție. Pentru a stabili dacă un animal este un purtător, trebuie să recurgeți la prelevarea resturilor de pe pielea sa și cultivarea unei culturi a ciupercii pe un mediu nutritiv.

Cum se transmit dermatomicoza? Boala poate fi transmisă prin contact direct cu sporii fungici. Deoarece pot rămâne în viață multe luni, pisica ta se poate infecta oricând, oriunde. Din fericire, adulții sănătoși au o rezistență naturală la dermatomicoză, motiv pentru care rareori se îmbolnăvesc..

În majoritatea cazurilor, trebuie să aveți de-a face cu pisoi mai mici de un an. în afară de, toate sunt expuse riscului animale slăbite, vechi pisici, precum și animalele de companie care, dintr-un motiv sau altul, au primit antiinflamatoare nesteroidiene (au un efect deprimant asupra sistemului imunitar).

în afară de, sporii parazitului sunt perfect transportați de rozătoare asemănătoare șoarecilor. Din această cauză, pisicile se află în zona cu risc ridicat, având ocazia să meargă liber pe stradă. Experții cu experiență cred, de asemenea, că unele rase (în special persană pisicile) au inițial o predispoziție genetică la dezvoltarea bolii.

Tabloul clinic al infecției

Pisicile cu dermatomicoză au aproape întotdeauna leziuni ale pielii, a cărei natură variază în funcție de neglijarea cazului, starea fiziologică și vârsta animalului, tipul specific de agent patogen etc. Un „clasic” este apariția unor zone mici, rotunde chelie. Leziunea are adesea o piele solzoasă și cenușie în centru. Mic pustule - de asemenea, un simptom comun al bolii.

În timp, împrăștierea zonelor de chelie se îmbină treptat într-una mare. Spre deosebire de dermatită si altii boli de piele, aceste locuri practic nu mănâncă și nu fac rău (cu excepția cazurilor de intervenție a microflorei piogene secundare). Cele mai multe zone ale căderii părului pot fi văzute pe cap, urechi și coadă, precum și pe abdomen și organele genitale..

Având în vedere că pisicile sunt creaturi extrem de curate, nu este surprinzător faptul că sporii cu lins constant se vor repede întins pe întregul strat. Au fost descrise cazuri când infecția s-a răspândit pe piele și a provocat procese foarte asemănătoare cu seboree (sebaceu, solzos acoperirea pielii).

Contrar credinței populare, dermatofitoza nu provoacă întotdeauna masiv Pierderea parului. În plus, părul în timpul acestor infecții nu cade, ci se rupe, creând impresia de numeroase „cânepă” pe suprafața pielii.

Diagnostic

Imediat, observăm că simptomele dermatofitozei numai la pisici nu pot sta la baza diagnosticului. Principala și foarte obișnuită metodă de diagnostic este lampa lui Wood. Se crede că zonele pielii afectate de ciuperci patogene încep să fluoreze sub lumina sa. Dar nu este atât de simplu. Studii recente au arătat că „muzica ușoară” este caracteristică nu mai mult de 50% din dermatofiți. În plus, s-a dovedit că unele tipuri de medicamente și chiar produse chimice de uz casnic pot provoca strălucire. În cele din urmă, chiar și pe pielea unui animal perfect sănătos (nu un purtător, în plus), se pot găsi deseori spori fungici. Astfel, această tehnică este destul de departe de a fi perfectă..

Într-un alt caz, se iau „cânepă” și firele de păr rupte, după care un medic veterinar experimentat le examinează la microscop. Precizia detecției poate ajunge la 70% (sub rezerva unor calificări suficiente ale specialistului).

Cel mai fiabil mod de a identifica o infecție este cultivarea unei culturi a ciupercii în medii speciale de cultură. Apropo, o periuță de dinți obișnuită este ideală pentru prelevarea probelor de piele. Din păcate, metoda „culturală” are și dezavantajele ei. Mai exact, este singur - rata de creștere a ciupercii este scăzută, timpul durează (în cel mai bun caz) aproximativ două săptămâni.

Tehnici terapeutice

Dacă starea animalului nu provoacă nicio îngrijorare specială, iar pisica are părul scurt, obișnuită tratamentul zonelor afectate cu unguente, care se bazează pe miconazol sau tiabendazol. În plus, este important să se trateze orice afecțiuni comorbide, pentru a se asigura mancare buna și preveni răspândirea infecției prin strictă izolare animal bolnav.

În cazurile mai severe, se utilizează de obicei o combinație de terapii topice și sistemice. Pisici cu păr lung foarte sfătuit a tăia „Sub zero”. Lăsați animalul să arate ca un pudel sau un tânăr militar, dar devine mult mai convenabil să aplicați droguri pe pielea sa..

Dar trebuie avut în vedere faptul că pisica trebuie rasă / tăiată cât mai atent posibil pentru a evita tăieturile și iritarea (acest lucru poate contribui la dezvoltarea bolii). În cele din urmă, tot părul tăiat și bucățile de piele uscată obținute în timpul „execuției” trebuie colectate și arse. Foarfece și alte echipamente - fierbeți și bine, timp de cel puțin câteva ore. Dacă este posibil, ar trebui să fie arse și aruncate..

Diverse unguente s-au dovedit bine. pe bază de sulf. Nu miroase foarte plăcut, dar diferă în ceea ce privește costurile extrem de democratice și sunt destul de eficiente. Dacă sunteți încă confuz de miros, încercați să utilizați şampon pe bază de miconazol și alți agenți fungicide.

Programare agenți antifungici orali recomandat în cazurile severe, precum și în tratamentul pisicilor cu păr lung, care dintr-un motiv sau altul sunt dificil sau imposibil de tăiat. De asemenea, aceste medicamente sunt prescrise atunci când nu există un efect pozitiv din tratamentul local timp de două până la patru săptămâni. Itraconazolul este cel mai preferat medicament, terbinafina este de asemenea bună.

În mod separat, aș dori să menționez existența antibioticelor antifungice unice din grupul griseofulvin. Acesta este singurul medicament antimicrobian care acționează asupra ciupercilor patogene. Din păcate, numai un medic veterinar ar trebui să decidă asupra utilizării lor, deoarece acestea pot provoca o mulțime de efecte secundare grave..

În cele din urmă, nu se poate să nu remarcăm prezența în arsenalul companiilor farmaceutice moderne vaccinuri. Pentru acest tip de boală, medicamentele din această clasă sunt, de asemenea, unice, deoarece sunt administrate nu numai pentru prevenire (cum este cazul tuturor infecțiilor „decente”), ci și pentru tratament. În special, Vakderm-F, creat special pentru pisici, s-a dovedit bine..

Continuați tratamentul dermatofitozei la pisici până când se obțin cel puțin două probe negative la intervale săptămânale. Testele îndoielnice sunt considerate automat pozitive și, în aceste cazuri, terapia este continuată „până la victorios”.

Și, în sfârșit. Poate viermea de la o pisică să se „răspândească” cu adevărat la stăpânii ei? Vai, dar este așa. Deosebit de vulnerabil copii, bătrâni, precum și persoanele care suferă de unele patologii ale sistemului imunitar. Infecția este transmisă în special persoanelor care au fost recent bolnave grav de orice boală infecțioasă, deoarece imunitatea lor este probabil scăzută.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Dermatofitoză - infecții fungice la pisici