Inflamarea anusului la o pisică: cauze, simptome și tratamente

Spre deosebire de câini, pisicile trăiesc copleșitor acasă. Din această cauză, este mult mai ușor pentru proprietarii de animale să înțeleagă că animalele lor de companie suferă de un fel de boli ale tractului gastro-intestinal. Patologiile obișnuite de acest tip includ inflamația anusului la pisici. Îi provoacă multă suferință animalului și îi face viața insuportabilă..

Al doilea nume al bolii este proctita. Secțiunea finală a rectului se inflamează, țesuturile se îngroașă, inclusiv datorită infiltrării limfocitelor.

Important! Problema este că proctita este extrem de rară singură - aproape întotdeauna este doar o consecință a colitei, adică a inflamației întregului intestin gros.

Când colonul este afectat, își pierde capacitatea de a absorbi umezeala din scaun, ceea ce duce adesea la diaree severă. Din această cauză, animalul trăiește stres, se dezvoltă epuizarea, în cazuri severe, poate apărea septic fenomene care pot duce la moartea animalului. Boala afectează toate rasele de pisici, indiferent de vârstă și sex..

Tabloul clinic și cauzele patologiei

Care sunt simptomele bolii? Cele mai frecvente semne de inflamație rectală sunt mișcări intestinale frecvente, timp în care animalul împinge puternic. Fecalele sunt excretate în porții foarte mici; în timpul mișcărilor intestinale, animalul de companie are dureri severe. Fecalele devin adesea mucoase, capătă o nuanță maro sau verzuie murdară, iar sângele se găsește în mod constant în ele.

Dacă animalului nu i se acordă îngrijiri medicale, dezvoltarea procesului patologic duce la scăderea membranei mucoase și deteriorarea straturilor profunde ale rectului. În acest caz, microflora patogenă și patogenă condițională poate intra direct în fluxul sanguin, ca urmare a căreia se va dezvolta sepsisul. Ca urmare, starea generală a animalului de companie se deteriorează brusc, animalul de companie încetează să mai mănânce, se dezvoltă epuizarea.

Există multe motive posibile pentru dezvoltarea acestei boli. Cele mai tipice sunt: ​​intestinale paraziți, infecții bacteriene, micoze, și otrăvire medicamente și produse chimice de uz casnic. În plus, ingestia accidentală de corpuri străine este plină de proctită., deoarece de multe ori duc la leziuni ale membranelor mucoase ale intestinelor, în urma cărora începe să se dezvolte acolo microflora patogenă și patogenă condițională.

Uneori, patologia se dezvoltă ca urmare boală autoimună. Acestea sunt cele mai dificile și mai evidente situații, deoarece astfel de patologii sunt prost diagnosticate și chiar mai rău susceptibile de tratament. În plus, semnele acestor afecțiuni se dezvoltă pe o perioadă lungă de timp, uneori câțiva ani. Proprietarii nu observă că ceva nu este în regulă cu starea de sănătate a animalului lor, motiv pentru care apelează la medicul veterinar când este prea târziu. În plus, proctita este o consecință frecventă a uremiei, fenomen în care multe baze azotate apar în sânge. Acest lucru se datorează adesea bolilor sistemului genito-urinar. Desigur, inflamația rectului este un fleac, deoarece celelalte consecințe ale uremiei sunt mult mai grave..

Un intestin inflamat poate fi, de asemenea, un indicator al deteriorării altor organe interne. De exemplu, pentru pancreatită, adică inflamația pancreasului, un rezultat similar este destul de probabil. Bolile inflamatorii sau tulburările imunologice, nutriția de calitate slabă și stresul constant sunt toate cauze destul de frecvente ale bolilor rectale și nu numai de proctită.

Din păcate, mulți proprietari uită asta alergic reacțiile pot fi, de asemenea, un factor important predispozant pentru orice boală inflamatorie. Dacă animalul dvs. de companie este predispus la astfel de patologii, este important să îi oferiți hrană specială, care este complet lipsită de substanțe care pot fi alergene. În general, cauzele alergice ale proctitei sunt cele mai dificile, deoarece pentru a le elimina este necesar să se identifice cu exactitate alergenul, iar în clinicile veterinare acest lucru nu este întotdeauna posibil.

Tehnici terapeutice

Dacă pisica ta se deshidratează de diaree cronică, va trebui să fie internată în spital pentru rehidratare intravenoasă. Când inflamația este deosebit de severă, animalul trebuie să urmeze o dietă de foame timp de 24-48 de ore, întrucât rectul are nevoie de timp pentru a restabili stratul epitelial. Între timp, dacă inflamația cronică și țesutul cicatricial s-au format în colon, astfel de tehnici simple nu vor mai ajuta. Va fi necesară o operație chirurgicală, în timpul căreia zonele afectate ale organului vor fi excizate. Trebuie remarcat faptul că, odată cu proctita etiologiei fungice, intervenția chirurgicală este cel mai adesea necesară, deoarece ciupercile patogene distrug foarte puternic țesutul organului afectat.

Proprietarul trebuie să ofere animalului de companie bolnav o dietă adecvată care să conțină suficiente fibre. În mod ideal, animalul de companie este hrănit cu o hrană specială pentru proteine ​​special formulată pentru astfel de ocazii. Adăugarea de tărâțe la alimente poate fi de ajutor. Îmbunătățesc digestia, cresc peristaltismul, în urma căruia intestinul gros începe să absoarbă mai bine apa. Acest lucru împiedică deshidratarea pisicii. Doar nu exagerați, deoarece aceste componente pot irita mucoasa intestinală.

Lista medicamentelor prescrise va depinde de cauza principală a inflamației. De exemplu, pentru bolile helmintice, antihelmintic medicamente, dar trebuie avut în vedere faptul că corpul slăbit al animalului nu trebuie „rănit” prin mijloace care au un efect negativ asupra ficatului. Medicamente antiinflamatoare și imunosupresoare pot fi prescrise dacă o reacție autoimună este cauza. Unele tipuri de colită nu răspund bine la medicamente și pot necesita din nou o intervenție chirurgicală..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Inflamarea anusului la o pisică: cauze, simptome și tratamente