Tot ce trebuie să știți despre castrarea pisicilor

O minge pufoasă de fericire în casă este minunată.

Cu toate acestea, în timp, el crește și începe să arate instincte naturale, ceea ce le dă de multe ori disconfort proprietarilor..

Soluția la problemă este sterilizarea. În acest articol veți găsi toate informațiile necesare despre acest eveniment..

Ce este sterilizarea?

O operație de sterilizare este o intervenție chirurgicală în corpul unui animal pentru a opri funcția de procreare a acestuia. Această operație simplă este efectuată prin diferite metode, dar procesul este același - nivelarea fondului hormonal prin îndepărtarea organelor genitale. Este logic să înțelegem ce se înțelege prin sterilizare din punct de vedere tehnic.

În viața de zi cu zi, termenii „sterilizare” și „castrare” sunt folosiți în raport cu pisicile și respectiv pisicile. Se crede că femelele sunt sterilizate, iar masculii care trebuie sterilizați.

Inspecţie
Inspecţie

Cu toate acestea, acest lucru nu este pe deplin adevărat. Există două tipuri de intervenții chirurgicale genitale:

 1. Ovariectomia unei pisici - aceasta este îndepărtarea ovarelor în timp ce se păstrează uterul, adică sterilizarea pură.
 2. Ovariohisterectomia - aceasta este îndepărtarea completă a organelor genitale prin intervenție chirurgicală - atât ovarele, cât și uterul, adică castrarea.

Astfel, atât masculii, cât și femelele sunt castrate. Termenii „castrarea pisicilor” și „castrarea pisicilor” sunt folosiți de medicii veterinari pentru a facilita comunicarea cu proprietarii pacienților cu coadă.

Trebuie să sterilizez?

Este necesar să sterilizați o pisică? Nu. Dar mai devreme sau mai târziu, această întrebare apare în fața tuturor proprietarilor. Un pufos amuzant devine un pisoi tânăr, instinctele de animale se trezesc în ea, principalul fiind instinctul de reproducere.

Și acum își înnebunește gospodăriile cu zgomote nesfârșite, schimbări bruște de dispoziție, concerte de noapte și încercări de evadare de acasă. Toți acești factori indică un lucru: animalul tău de companie încearcă cu toată puterea să cheme un potențial domn „la o întâlnire”.

Aceasta este o natură felină și, dacă nu intenționați să crească pisici și nu doriți să vă încurcați cu descendenții care scârțâie, doar operația va ajuta la „calmarea” pisicii. În orice caz, decizia dacă se sterilizează o pisică revine proprietarului..

Când este cel mai bun moment pentru sterilizare?

Când ar trebui să speli o pisică? Experții spun că este mai bine să sterilizați animalul la vârsta de 7-9 luni. În acest moment, corpul este deja suficient de format pentru a fi supus unei intervenții chirurgicale fără complicații grave. Operația anterioară nu este recomandată, deoarece corpul nu este încă pregătit pentru invazie din exterior.

În vârful vieții
În vârful vieții

Există precedente când sterilizarea în primele etape ale vieții unei pisici (4-5 luni) a dus la o întârziere ulterioară în creștere și dezvoltare. Trebuie să spun că operația pentru o pisică de șase luni este permisă dacă greutatea sa este de cel puțin 2,5 kg.

La o vârstă ulterioară, sterilizarea este cu siguranță posibilă. Practica medicală a stabilit că pisicile pot tolera cu ușurință o astfel de intervenție chirurgicală în corpul lor până la vârsta de 10 ani. Animalele mai în vârstă necesită teste suplimentare:

 • Biochimia sângelui;
 • Diagnosticul funcției inimii;
 • Consultare cu un cardiolog.

Proprietarii ar trebui să înțeleagă: cu cât animalul de companie este mai în vârstă, cu atât este mai mare probabilitatea apariției complicațiilor postoperatorii. Prin urmare, dacă nu practicați reproducerea pisicilor, este mai bine să nu întârziați momentul adevărului și să operați pisica cât mai curând posibil..

Pregătirea pentru operație

Dacă decideți să faceți un pas crucial și decideți să efectuați o operație, în primul rând trebuie să decideți unde este cel mai bine să spălați pisica - acasă sau într-o clinică veterinară.

Castrarea unei pisici într-o clinică veterinară

În majoritatea covârșitoare a cazurilor, pisicile sănătoase în vârstă pot suporta cu ușurință operațiunea, transportul și se pot întoarce rapid la mobilitatea lor anterioară cu grija minimă a proprietarilor. O vizită repetată este necesară o singură dată pentru a elimina cusăturile.

Factori pozitivi:

 1. Prezența tuturor condițiilor necesare operației.
 2. Probabilitatea unor situații neplanificate este minimă.
 3. În cazul oricăruia dintre acestea, există o mare probabilitate de soluționare cu succes a acestora..
 4. Prezența unui spital postoperator:
 5. Observarea non-stop a animalului de companie după operație și în timpul recuperării după anestezie;
 6. Eliminarea responsabilității pentru viața unui animal de companie de la proprietarii săi în perioada postoperatorie.
Stres
Stres

Factori negativi:

 1. Nevoia de a petrece timpul într-o călătorie la clinică și a aștepta sfârșitul operației.
 2. Stresul animalului din cauza schimbării mediului și a mișcării.

Castrarea unei pisici acasă

În ciuda mai multor avantaje atunci când efectuați o operație într-un cadru clinic, multe clinici veterinare mari oferă acum castrarea unei pisici acasă. Cu condiția ca medicul veterinar să aibă suficientă competență, această operație la domiciliu nu este aproape deloc diferită de a efectua într-o clinică..

Factori pozitivi:

 1. Nu este nevoie să stresați pisica atunci când este plasată în condiții necunoscute.
 2. Absența probabilității de infectare a unei pisici cu boli infecțioase și virale (dacă animalul nu are vaccinări).
 3. Capacitatea de a alege un moment convenabil pentru sosirea medicului.

Factori negativi:

 1. Dificultate în a răspunde rapid la complicații neașteptate în timpul sau după operație.
 2. Imposibilitatea de a asigura sterilitatea absolută a spațiului.

Cum să vă pregătiți pisica pentru operație?

Orice operație este o intervenție chirurgicală în corpul animalului.

Vaccinare
Vaccinare

Pentru a ajuta animalul dvs. să suporte mai ușor perioada postoperatorie și să experimenteze cel mai mic stres, trebuie îndeplinite o serie de condiții:

 1. Preliminar examinare și consultare cu un medic veterinar. Asigurați-vă că pisica dvs. este sănătoasă și că nu există contraindicații pentru intervenția chirurgicală.
 2. Vaccinare. Pașaportul veterinar al animalului dvs. de companie trebuie să conțină note despre toate vaccinările necesare. Sub anestezie, sistemul imunitar este slăbit și există riscul de a „prinde” o infecție.
 3. Îndepărtarea paraziților. Timp de 20 de zile, este necesar să se ia măsuri preventive pentru a elimina viermii și puricii la o pisică.
 4. Manichiură. Decuparea ghearelor este necesară pentru ca pisica să nu se zgârie singură în timpul recuperării și vindecării suturilor..
 5. Examinare suplimentară. Venerabila vârstă a unui animal de companie sau a unei rase care are predispoziție la boli poate deveni un motiv pentru teste și examinări suplimentare.
 6. Prevenirea stresului. Cu o excitabilitate crescută a animalului, medicul veterinar are dreptul de a prescrie un curs preliminar de sedative.
 7. Dietă. Animalul nu trebuie să mănânce cu 12-18 ore înainte de operație. Apa este îndepărtată în 5-7 ore. Operația cu stomacul plin poate provoca un reflex gag, care este foarte periculos atât înainte, cât și în timpul operației..

Tipuri de sterilizare

Cum sunt sterilizate pisicile? Există două tipuri principale de sterilizare:

 1. Sterilizarea chirurgicală este considerată cea mai eficientă și mai sigură pentru organism:
 2. Ovariectomie (sterilizare - îndepărtarea numai a uterului);
 3. Ovariohisterectomia (castrare - îndepărtarea atât a uterului, cât și a ovarelor);
 4. Ocluzia trompelor (ligatura trompelor uterine)
 5. Histerectomie (îndepărtarea numai a uterului);
 6. Laparoscopie.
 7. Sterilizare chimică:
 8. Medicament;
 9. Radiații.
Pregătirea pentru operație
Pregătirea pentru operație

Cum merge sterilizarea??

Mai mult, un pic mai mult despre modul în care sunt sterilizate pisicile:

Sterilizarea chirurgicală se efectuează utilizând una dintre cele trei metode, a căror principală diferență este accesul la segmentul operat.

 1. Acces de-a lungul liniei albe a abdomenului

Acesta este cel mai popular tip de intervenție chirurgicală. Blana este rasă pe burtica pisicii, apoi se face animalului o incizie fără sânge de până la 3 cm, chiar între mușchii abdominali. Chirurgul scoate coarnele uterului și, în funcție de tipul operației, taie ovarele sau toate organele genitale. După aceea, peritoneul este suturat cu suturi auto-absorbabile..

 1. Acces printr-o incizie pe lateral

Această metodă este utilizată, de regulă, în cadrul măsurilor pentru sterilizarea pisicilor fără stăpân. Deoarece pisicile sunt eliberate imediat după ieșirea din anestezie, metoda implică puține traume tisulare și nu este nevoie să aveți grijă de cusături..

 1. Laparoscopie.

Să ne oprim asupra acestei metode de sterilizare mai puțin detaliată..

Sterilizarea laparoscopică a pisicilor

Laparoscopia felină este cea mai avansată metodă de castrare chirurgicală a pisicilor de astăzi. Se realizează folosind un manipulator și un laparoscop - un dispozitiv tub cu o cameră încorporată care afișează o imagine clară pe ecran.

Laparoscopie
Laparoscopie

Astfel, chirurgul are un control vizual complet asupra operației. Două puncții se fac pe stomacul pisicii, de cel mult 1 cm lungime fiecare, prin care sunt introduse dispozitivele. Pentru cea mai bună vizualizare, dioxidul de carbon este pompat în cavitatea abdominală - țesuturile abdominale sunt ridicate, creând un spațiu pentru proceduri chirurgicale. Nu mai sunt cusături.

Beneficiile laparoscopiei:

 • Minimizarea leziunilor tisulare;
 • Gradul maxim posibil de sterilitate (este exclus contactul țesuturilor, organelor și mâinilor chirurgului);
 • Vizualizarea completă a procesului - posibilitatea inspecției vizuale a organelor interne;
 • Fără perioadă postoperatorie.

Singurul dezavantaj al acestei metode este prețul ridicat al echipamentelor medicale și cerința de personal înalt calificat. În consecință, costul sterilizării laparoscopice este semnificativ mai mare decât de obicei.

Desigur, cu toate cele trei metode, anestezia generală este obligatorie..

Este posibilă sterilizarea în timpul estului?

Este posibilă sterilizarea unei pisici în timpul estului, dar poate avea consecințe. În perioada de vânătoare, retragerea pisicii din anestezie, precum și procesul de regenerare a țesuturilor de sutură, sunt mult mai dificile..

De regulă, se recomandă efectuarea operației cu paisprezece zile înainte sau după apariția estrusului. Cu toate acestea, există cazuri în care estul unei pisici este practic permanent, cu întreruperi scurte de la 1 la 5 zile. În acest caz, pentru a evita deteriorarea stării puroiului, operațiunea se efectuează cât mai repede posibil..

Îngrijirea postoperatorie

Pisicile se recuperează complet după anestezie în decurs de 8 ore de la operație. Recuperarea completă poate dura până la câteva săptămâni. În acest moment, este necesar să oferiți animalului de companie liniște, un pat cald într-o cameră ventilată și, de asemenea, să excludeți orice contact cu copiii și alte animale.

De obicei, până când cusăturile sunt îndepărtate, pisica merge într-o pătură specială care protejează cusăturile de lins și zgârieturi. Dacă este necesar, se pune un guler special. Cusăturile trebuie prelucrate în mod regulat și pentru orice abateri în starea de sănătate a animalului de companie, contactați un specialist.

- Sunt bine!..
- Sunt bine!..

Argumente pro și contra sterilizării

Rezumând, sunt formulate următoarele avantaje și dezavantaje ale pisicilor sterilizante.

Avantajele sterilizării:

 • Probabilitatea unei adăugări nedorite în familie este redusă la zero;
 • Potrivit pentru cei care doresc doar să aibă un prieten și nu o întreagă categorie de pisici de rasă;
 • Animalul nu suferă din incapacitatea de a-și satisface instinctele și nu-și torturează stăpânii cu nesăbuite nesfârșite și încercări de evadare;
 • Pisicile sterilizate care merg pe stradă nu se vor infecta cu boli infecțioase periculoase incurabile (leucemie virală, peritonită infecțioasă etc.).

Dezavantaje ale sterilizării:

 • Nevoia de anestezie și probabilitatea apariției complicațiilor în timpul și după operație;
 • Probabilitate crescută de obezitate la o pisică.

Concluzie

Cât costă castrarea unei pisici? Prețurile pot fluctua foarte mult în funcție de clinică. Pragul inferior este de aproximativ 2.500 de ruble. pentru cavitate și 4 500 de ruble. pentru o procedura laparoscopica. Chirurgia la domiciliu are un cost mediu de 3.800 RUB.

Indiferent ce alegeți pentru animalul dvs. de companie, amintiți-vă că orice operație necesită îngrijire și atenție atentă pentru pacientul cu coadă. Nu-l lăsați în momente dificile!

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Tot ce trebuie să știți despre castrarea pisicilor