Dacă o pisică are 38 de cromozomi, câți dintre ei are pisica?

Câți cromozomi au pisicileUn cromozom este o structură care conține acid nucleic și este responsabilă pentru stocarea, executarea și transferul de informații despre trăsăturile ereditare. Se bazează pe o moleculă de ADN - acidul dezoxiribonucleic. Există două tipuri de cromozomi:

 • eucariote - conțin molecule de ADN în nucleu și mitocondrii;
 • procariote - structurile care conțin ADN se găsesc într-o celulă fără nucleu.

Cromozomii din interiorul nucleului sunt lanțuri lungi de informații genetice. O genă este o unitate a eredității ființelor vii, o bucată de ADN. Cromozomii sunt numiți și particule de ereditate, alcătuiesc perechi - o persoană are 23 dintre ele, adică toate informațiile ereditare despre o persoană sunt conținute pe 46 de particule.

Numărul de cromozomi la animale

La pisici, numărul de perechi de cromozomi este de 19, iar numărul total de particule de ereditate este de 38. Fiecare genă este responsabilă pentru o trăsătură separată a organismului, iar multe dintre ele interacționează între ele și o trăsătură poate fi controlată de mai multe gene simultan, astfel încât acestea sunt dificil de studiat..

Celulele sunt formate din ADN și cromozomi. Putem spune că un cromozom este o moleculă de ADN și conține multe gene. Numărul de cromozomi la diferite animale poate fi același, de exemplu, un porc are același număr ca o pisică - 38. Cel mai mic număr de particule de ereditate se observă la viermii (2). Furnicile sunt, de asemenea, campioane în acest sens: femelele au 2 particule, iar masculii au 1.

Ultima pereche de cromozomi la o persoană de sex masculin are forma XY, iar la femei, XX. Situația este similară la animalele superioare, inclusiv la pisici și câini. Dar numărul de molecule pentru fiecare specie de animal, deși constant, diferă în cantitate pentru fiecare organism:

 • iepure - 48;
 • raci de râu - 196;
 • maimuță - 54;
 • vaca - 60;
 • cal - 64.

Dintre animale, cel mai numeros set de cromozomi este la hamsteri (92), puțin mai puțin la arici (90). Numărul minim de astfel de molecule într-un cangur este de 12. Pe baza probelor de țesut înghețat s-a descoperit că un mamut avea 58 de cromozomi.

Particule de ereditate la pisici

38 de cromozomi la pisiciStudiul eredității și al numărului de cromozomi este știința geneticii. Numărul și structura particulelor de ereditate în fiecare specie de animal este un parametru constant și se numește cariotip. Orice abateri pot provoca boli ereditare, apariția indivizilor inactivi sau a speciilor noi. Toate perechile de cromozomi, și există 19 dintre ele într-o pisică, au aceeași formă și aspect. O excepție este o pereche, responsabilă pentru caracteristicile sexuale - are particule de ereditate de diferite dimensiuni: cromozomul X care determină sexul feminin este mai mare, iar sexul masculin este Y, are o dimensiune mai mică. Sexul viitorului individ depinde de combinația lor în timpul fertilizării..

Informațiile stocate în ADN se numesc genotip, iar expresia externă a caracteristicilor se numește fenotip. Toate genele sunt împerecheate - una de la o pisică și una de la o pisică. Una dintre ele este dominantă, mai puternică și mai definitorie manifestarea caracteristicilor sale la pisoi. Celălalt este recesiv, este oprimat de dominant și ascuns la cerere. Și când converg două recesive - de la o pisică și o pisică, atunci se obțin pisoi care nu sunt similare nici cu unul, nici cu celălalt. De exemplu, o pisică albă și o pisică neagră pot produce descendenți roșii dacă ambele gene recesive sunt responsabile pentru culoarea roșie. Trăsăturile moștenite feline sunt după cum urmează:

 • dimensiunile și conturul auriculei, localizarea urechilor;
 • culoarea hainei și lungimea părului;
 • pigmentarea ochilor;
 • lungimea cozii și altele.

Eliminarea indivizilor defecți se efectuează pentru a menține puritatea rasei pe baza analizei setului de cromozomi. Este important să țineți o evidență a abaterilor încălcărilor observate pentru a încerca să influențați corectarea anomaliilor prin hrănirea rațională și antrenarea pisicilor. Astfel, este posibil să se dezvăluie gene oprimate care pot afecta îmbunătățirea rasei sau pot da un impuls creării uneia noi..

Culoarea stratului și a pupilei

Câți cromozomi au pisicileHarta de acum 20 de ani particulele ereditare ale pisicii au inclus doar zeci de gene, iar astăzi există deja mii de ele. Printre acestea se numără unitățile responsabile de culoare, mutații în care duc la o schimbare a culorii hainei. De exemplu, una dintre particulele somatice este asexuată, conține elemente de mutație în funcție de culoarea a șase: se află într-un protooncogen și inhibă migrația melanoblastelor. Drept urmare, aceștia din urmă nu au posibilitatea de a pătrunde în piele la timp, ceea ce înseamnă că pigmentul nu ajunge la părul părului. Prin urmare, se formează un strat alb..

Dacă unele melanoblaste invadează foliculii de păr de pe capul pisicii, aceasta provoacă apariția unor pete colorate. Melanoblastele mutaționale pot ajunge, de asemenea, la retină, dar numărul lor poate fi diferit: cu un număr mic dintre ele, culoarea devine albastră, iar dacă sunt multe, elevii vor fi galbeni.

Pe același cromozom - o particulă de ereditate este gena responsabilă de modelul de colorare a lânii. Forma sa structurală obișnuită conferă o culoare dungată, iar dungile pot fi întrerupte sau continue. Există o schimbare semi-dominantă, de exemplu, tebi abisinian. Indivizii homozigoti cu o pereche de forme structurale normale pentru această schimbare sunt, în general, fără dungi și culoarea stratului lor este uniformă. Dar la indivizii heterozigoți dintr-o astfel de mutație, dungile apar pe față, picioare și coadă. Când schimbarea este recesivă, dungile transversale sunt deformate în linii neregulate și o dungă neagră longitudinală puternică apare pe spatele pisicilor..

Mutațiile unei gene care afectează enzima tirozinază provoacă albinism, care apare nu numai la pisici, ci și la alte specii de mamifere. Scăderea activității tirozinazei depinde de temperatura pisicii - cu cât este mai scăzută, cu atât este mai activă enzima. Acest lucru are ca rezultat o colorare mai intensă a părților periferice ale corpului: nas, vârfurile labelor și cozii, urechi la pisicile birmane.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Dacă o pisică are 38 de cromozomi, câți dintre ei are pisica?