Volvulus la o pisică: principalele simptome și tratamentul bolii

Situația în care ochii pisicilor rătăcite și „semi-domestice” nu strălucesc cu sănătatea este adesea. Keratita și conjunctivită

, leziuni și paraziți - toate acestea duc la faptul că sunt acoperite cu o crustă de exsudat uscat. Dacă animalul este constant acasă, dar nu este imun la problemele oculare. O confirmare vie a acestui lucru este sfârșitul secolului. La o pisică, această patologie este diagnosticată mult mai rar decât în ​​cazul câinilor, dar acest lucru se întâmplă și.

Ce este?

Răsucirea pleoapei este o patologie atunci când această pliere a pielii, ca urmare a slăbirii aparatului său ligamentos, este ascunsă spre interior. Drept urmare, părul și genele sunt în contact direct cu corneea ochiului. Volvulusul poate fi ușor și atunci animalul simte doar un ușor disconfort, iar prezența patologiei poate fi ghicită numai datorită lacrimării crescute din ochi. Dar mai des boala este mult mai gravă și, ca rezultat, pisica poate ajunge cu ușurință nu numai fără vedere, ci și fără un glob ocular. Care sunt cauzele pleoapelor umflate la pisici??

Boala este împărțită în primar și secundar. Volvulus primar, întrucât este ușor de înțeles, este o patologie congenitală care se manifestă chiar și la pisicuții nou-născuți. Volvulus secundar - boala dobândită. Se crede că balonarea este cel mai adesea unilaterală la pisici. În cele din urmă, volvulusul pleoapei inferioare la pisică este mult mai caracteristic decât înfrângerea superioară.

În cazul pisicilor, această patologie nu este atât de des ereditară. Este adesea cauzată de leziuni și boli inflamatorii ale ochilor. Cu toate acestea, balonarea trebuie tratată imediat. Dacă întârziați cu acest lucru, aproape sigur va trebui să vă confruntați cu cheratita cronică sau, mai bine, cu conjunctivita..

La pisici, volvulusul pleoapelor prezintă un pronunțat „Atașament” la anumite rase. Cel mai probabil, acest lucru se datorează unui gen de gen recesiv, deoarece boala nu se manifestă întotdeauna. În 80% din cazuri, volvulus apare la pisicile persane, încrucișările lor, rasele de pisici din Himalaya, britanice și scoțiene. Pur și simplu, brahicefalic. Trebuie remarcat faptul că ideea aici, mai degrabă, nu este atât o predispoziție ereditară, cât și caracteristicile fiziologice ale acestor animale..

Dar există și excepții. Deci, volvulus este destul de tipic pentru sfinxuri (foto), și au această patologie este foarte dificil, boala se termină adesea cu pierderea completă a vederii. De asemenea, îmbolnăvește-te maine coons. La prima vedere, acești oameni mari tolerează volvulus mai ușor, dar aproape întotdeauna dezvoltă diverse efecte secundare, iar una dintre cele mai neplăcute este pătrunderea genelor în pleoapă sau chiar în cornee..

Informatii de baza

Cele mai multe cazuri de volvulus pleoapei primare apar la pisici foarte tinere, care au doar șase luni. De regulă, un animal bolnav poate fi vindecat numai cu ajutorul unei operații chirurgicale în timp util. Dar, în unele cazuri, volvulus apare spontan, fără nicio intervenție medicală. Dar acest lucru se aplică doar pisicilor tinere. Este important să înțelegeți că, chiar și în cazuri relativ severe, trebuie să așteptați până la vârsta de cel puțin patru luni pentru a fi operați.

Traumatismele, inflamația cronică și multe boli oculare pot duce la volvulus. La pisici, acest lucru se întâmplă cel mai adesea (așa cum am discutat deja). Mulți proprietari duc animalul la medicul veterinar, care face o corectare a pleoapelor, dar problema apare din nou. Faptul este că, simultan cu răsucirea secolului, este necesar să se vindece boala din cauza căreia s-a dezvoltat patologia.

Simptome

Cum să vă dați seama dacă animalul dvs. de companie are nevoie de o vizită veterinară urgentă? În etapele inițiale, pisica începe adesea să „facă cu ochiul” proprietarului, evitând să se uite la sursele de lumină. Lacrimile curg din abundență din ochii ei și, în curând, deversarea devine mucoasă, destul de groasă. Animalul capătă obiceiul de a privi lumea înconjurătoare „lateral”. În multe cazuri, pleoapele se inflamează și se umflă, țesuturile organului devin vizibil fierbinți la atingere..

Intoleranța la lumină atinge apogeul, animalul nu poate privi deloc lămpile sau soarele. Începe să-și frece în mod constant ochii cu labele și acest lucru îi provoacă dureri severe. Dacă observați aceste simptome la animalul dvs. de companie, vă sfătuim să contactați imediat medicul veterinar..

Cum să te descurci?

În 70% din cazuri, singurul tratament eficient pentru volvulus la pisici este intervenția chirurgicală. Nu vă faceți griji, nu este nimic în neregulă cu asta. În acest caz, o bucată de pleoapă îndoită spre interior este desfășurată cu atenție și apoi fixată cu suturi chirurgicale. Rețineți că, în cazurile severe, pot fi necesare mai multe intervenții chirurgicale, timp în care aparatul ligamentos al pleoapei este complet întărit..

Înainte de operație, animalul trebuie ținut timp de o zi (sau cel puțin 12 ore) la o dietă de foame, dar nu este limitat în apă. Dacă animalul a fost adus târziu la medicul veterinar, iar corneea a suferit deja daune semnificative, atunci este „înfășurată” temporar în a treia pleoapă, care servește drept strat protector. În plus, sub un astfel de „voal”, procesele de vindecare sunt mult mai rapide. În ochi este așezat unguent tetraciclinic, picăturile antiseptice sunt îngropate.

Cât de reușită are operația de fixare a pleoapelor? Succesul unei intervenții chirurgicale depinde de mulți factori: de starea animalului înainte de procedură, de vârstă, rasă, prezența sau absența bolilor secundare. Dar practica veterinară arată că operația are succes în aproximativ 90-95% din cazuri, astfel încât proprietarii nu au de ce să-și facă griji..

Dar chiar și acei 10% din eșecuri depind, mai degrabă, nu de boli, de starea proastă a pisicii sau de alți factori, ci de neglijența proprietarilor. Faptul este că, în perioada postoperatorie, animalul are nevoie de îngrijire atentă. I se cere să poarte un guler chirurgical care împiedică pieptănarea ochiului. Dacă pisica este sincer „violentă”, atunci este util să o țineți pe sedative câteva zile după operație.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Volvulus la o pisică: principalele simptome și tratamentul bolii