Zoonoze: boli comune pisicilor și oamenilor

Medicii cunosc multe boli ale pisicilor care sunt transmise oamenilor, dar într-un mediu domestic, doar câteva dintre ele pot fi infectate. Din fericire, lista nu este lungă. Și măsurile preventive sunt elementare. Cu toate acestea, acestea trebuie respectate cu atenție, altfel bucuria de a comunica cu un animal de companie poate fi umbrită de necesitatea unui tratament lung..
Zoonozele sunt transmise în diferite moduri. Cel mai adesea aceasta este o cale de contact - prin mângâieri sau salivă. Ciupercile și unele bacterii se răspândesc prin aer: o pisică, chiar și îngrijită cu grijă, lasă în mod constant fire de păr, solzi ai pielii și diverse secreții pe podea și mobilier. Paraziții externi (căpușe, purici) sunt capabili să depășească în mod independent o mică distanță de la o pisică la o persoană. Ouăle viermilor pătrund în corp pe cale orală, dacă uitați să vă spălați pe mâini după ce ați curățat tava sau un contact strâns cu animalul de companie. Ce boli ale pisicilor sunt transmise oamenilor și cum să recunoască o boală periculoasă?

Infectii fungice

Majoritatea ciupercilor sunt localizate în straturile superioare ale pielii, provocând boli cunoscute în mod colectiv sub numele de lichen. Acestea includ trichofitoza, microsporii și alte infecții caracterizate prin afectarea pielii și a foliculilor de păr. În mod normal, bolile fungice umane de la pisici sunt rareori transmise, deoarece imunitatea nu permite ciupercilor să se înmulțească, limitând dezvoltarea acestora. Sunt expuși riscului copiilor mici, persoanelor în vârstă, persoanelor cu imunitate slăbită și condițiilor cronice de sănătate slăbite. Prognosticul este favorabil, dar tratamentul este plictisitor și lung.

Viruși

Majoritatea virușilor sunt strict specifici speciei, adică infectează o singură specie de animale. Deci, speriați-vă herpes felin, enterita, leucemia, HIV și alte boli similare ca boli umane nu merită - aceste viruși nu pot fi infectate de la o pisică.
Cu toate acestea, o zoonoză virală, comună pentru multe mamifere, este fatală pentru oameni și pisici. Vorbim despre rabie, care duce la moarte dureroasă în 100% din cazuri, dacă simptomele bolii au apărut deja. Căi de transmisie: zgârieturi, slobbering, mușcătură. Prevenirea este o vaccinare obligatorie a tuturor pisicilor, indiferent de condițiile de păstrare. În cazul în care se suspectează rabia, pisica trebuie izolată imediat, trebuie chemate lucrătorii veterinari și, dacă diagnosticul este confirmat, trebuie administrată imunoterapie..

Bacterii

Există milioane de bacterii care pot pătrunde în corpul uman după ce comunică cu o pisică. Dar majoritatea sunt fie inofensive, fie periculoase numai pentru persoanele cu sănătate compromisă. Boli bacteriene frecvente ale pisicilor transmise la om - salmoneloză, tularemie, bartoneloză.
Salmoneloza provoacă intoxicație, dureri acute în peritoneu, vărsături și diaree frecventă, deshidratare și febră. Prognosticul este în general favorabil, cu tratament în timp util. Salmonella cade în corpul pisicii împreună cu carne crudă infectată, ouă, lapte și carne de la rozătoare capturate.
Tularemia poate apărea sub diferite forme: generalizată, bubonică, pulmonară. Simptome tipice: durere de cap, febră, dureri musculare și articulare, dureri de spate și de spate, amețeli, vărsături, transpirații. Fără tratament, mortalitatea ajunge la 20%, cu tratament în timp util, prognosticul este favorabil. Agentul patogen intră în corpul pisicii împreună cu carnea unui rozător mâncat sau prin mușcătura paraziților care suge sângele.
Bartoneloza, în funcție de tipul de agent patogen, provoacă diverse simptome: intoxicație, afectarea ganglionilor limfatici, febră, lipsa poftei de mâncare, tulburări ale tractului digestiv, ale pielii și ale manifestărilor respiratorii. Aceste bacterii infectează organele interne, astfel încât simptomele variază în funcție de localizarea agentului patogen. Prognosticul este favorabil cu tratament în timp util. Căi de transmisie similare tularemiei.

Cel mai simplu

Toxoplasmoza și giardioza - două boli ale pisicilor sunt periculoase pentru oameni, care nu provoacă vigilență la majoritatea proprietarilor. Se crede că aceste afecțiuni nu pot duce la consecințe grave și, prin urmare, nu trebuie să vă fie frică de ele. Cu toate acestea, această opinie este greșită. Toxoplasma și lamblia otrăvesc corpul cu produse de degradare și suprimă sistemul imunitar, care poate provoca boli mai grave. Toxoplasma este periculoasă pentru embrioni, poate provoca avort spontan sau patologie de dezvoltare. O persoană se infectează pe cale orală - agentul patogen este excretat în fecale, pisica este spălată după toaletă, chisturile pot ajunge pe păr sau pe gură și de acolo pe mâinile proprietarului.

Paraziți

Viermii zoonozici sau helmintiaza este o infecție cu viermi care parazitează în diferite organe și sisteme ale corpului. Lumea helmintilor este extrem de diversă - de la microfilarii minuscule până la uriașe tenii de castraveți. Viermii otrăvesc corpul, încalcă integritatea membranelor mucoase, provoacă anemie, pot deteriora intestinele până la rupere sau pot înfunda un vas de sânge.
Paraziții externi care aspiră sângele (căpușe, purici) nu prezintă un pericol direct, cu excepția cazurilor de reacție alergică acută la mușcături. Dar poartă multe boli, inclusiv cele letale. O căpușă adusă în casă de o pisică poate infecta o persoană cu encefalită, ehrlichioză și boala Lyme. Puricii sunt purtători de tifos, tularemie și alte boli..
Bolile pisicilor care sunt periculoase pentru oameni nu sunt un motiv pentru a renunța la prietenia cu aceste animale frumoase. Respectarea regulilor de igienă, îngrijirea atentă și îngrijirea sănătății pisicii reduc riscurile de infecție la un nivel absolut. După ce ați vorbit cu animalul de companie și, mai ales, după ce ați curățat tava, ar trebui să vă spălați bine mâinile. În fiecare an este necesar să vaccinați pisica și să vizitați medicul veterinar pentru o examinare de rutină. Trimestrial - dați pastile pentru viermi. Din primăvară până în toamnă inclusiv - pentru a trata pisica de paraziți externi. Hrănirea adecvată și acțiunile care vizează menținerea imunității sunt importante..
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Zoonoze: boli comune pisicilor și oamenilor