Linxul domestic: rase de pisici cu ciucuri la urechi și caracteristici ale întreținerii lor

Pisici sălbatice 20.02.2018 5,1 mii 3,4 mii 9 minute.

Conform statisticilor felinologice, familia pisicilor include aproximativ 70 de rase, dar în realitate există multe altele. Recent, așa-numitele râși domestici au devenit deosebit de populare: pisici cu o trăsătură caracteristică - ciucuri la urechi. Acestea sunt animale destul de scumpe și rare. Au doar asemănare externă cu prădătorii sălbatici, altfel aceste pisici sunt extrem de prietenoase și adaptate vieții domestice. Sunt apreciați pentru aspectul extravagant și îngrijirea fără pretenții..

1 Descriere generală

Majoritatea pisicilor cu păr lung, cu ciucuri la urechi. Acest simptom este exprimat cel mai clar la o vârstă fragedă, deoarece crește, poate dispărea sau poate fi redus la minimum. Care este semnificația acestei caracteristici nu a fost încă stabilită, dar există o serie de ipoteze științifice:

 • Periile amplifică sunetul, ceea ce permite nu numai identificarea sursei sale, ci și recunoașterea chiar și a vibrațiilor minore. Nu este de mirare că aceste animale în natură sunt vânători excelenți: reacționează la cel mai mic foșnet și scârțâit de rozătoare care se ascund într-un adăpost. Ei tind să evalueze instantaneu pericolul de ieșire din exterior, deoarece simt în avans abordarea unui potențial agresor. Există părerea că fără perii acești mini-râși aud mult mai rău..
 • Conform unei alte teorii, astfel de antene urechi acționează ca faruri care orientează animalele la distanță. Datorită vederii bune, pisicile de departe își pot recunoaște ruda tocmai prin această linie..
 • O altă sugestie este că mâinile sunt un indicator al pubertății. Cu cât firele de păr sunt mai lungi și mai întunecate, cu atât pisica este mai matură și mai experimentată..

În ciuda aspectului lor amenințător, pisicile asemănătoare unui trap se înrădăcinează bine acasă. Printre reprezentanții felini de rasă pură, există mai multe specii cu o trăsătură atât de caracteristică..

1.1 Maine Coon

Rasa este originară din America de Nord-Est. Se numește așa în legătură cu un anumit loc de origine - Maine. Acestea sunt aproape cele mai mari pisici domestice: pisicile pot crește până la 16 kg..

Există diferite versiuni despre originea Maine Coons. Se crede că acesta este un amestec obținut prin încrucișarea unui raton cu o pisică. Similitudinea externă a lânii și a cozii este dată ca dovadă. Ciucurile proverbiale evocă gânduri de amestecare cu trapul. De fapt, aceste pisici sunt rezultatul unui proces evolutiv natural..

Maine Coons uimesc nu numai prin frumusețea și grația lor exterioară, ci și prin sociabilitatea lor - fără cele mai mici semne de agresivitate. Paleta de culori a culorilor este destul de largă și afectează regulile de îngrijire a animalelor. Deci, specimenele de cărbune sunt mai exigente în ceea ce privește nutriția. Ușoare abateri de la standard sunt afișate instantaneu pe strat, în rău.

În ciuda dimensiunilor lor impresionante, pisicile nu reprezintă o amenințare pentru oameni. Chiar și într-o situație critică, nu se grăbesc să-și folosească ghearele. Acestea sunt adevărate leneșe, ceea ce este evident mai ales la animalele de companie adulte..

Maine Coons preferă să se întindă din nou, mai bine la înălțime și să urmărească evenimentele curente din lateral. Prin urmare, ar trebui să vă asigurați în prealabil de rezistența structurii pe care a ales-o această greutate. Nu au tendința de a miauna - în schimb, animalele emit în mod constant sunete murmurante inarticulate.

Încă din primele zile, pisoii învață să intre într-o cutie de gunoi, care este înlocuită cu una mai mare pe măsură ce secția crește. Diferite boluri sunt adaptate pentru mâncare și băutură, de preferință din sticlă sau oțel inoxidabil. Pisicile mai în vârstă preferă uneori să se retragă undeva, așa că va trebui să echipați special un astfel de loc. În timp ce Maine Coon este în "casa" nu ar trebui să-l mai deranjezi din nou - atunci animalul se va simți complet în siguranță.

Îngrijirea unor astfel de râși nu este dificilă: este suficient să zgâriați și să îndepărtați bilele de păr rulate o dată pe săptămână. Dacă achiziționați un stâlp de zgâriere, animalele monitorizează singure starea ghearelor.

Este important să oferiți acces gratuit la apă potabilă curată, tratată anterior. Acest lucru se datorează sensibilității crescute a pisicilor la clor..

Coon-urile sunt hrănite în principal cu alimente gata preparate uscate, care ajută la întărirea dinților. Util din produsele naturale:

 • carne de vită și vitel crud;
 • brânză de vacă;
 • file de pui fiert;
 • cremă;
 • oua de prepelita.

Foarte interzis: porc, pește de râu și ficat de cod.

1.2 Pixiebob

Un soi crescut artificial, tradus din engleză ca „elf cu coadă scurtă”. Locul de origine - America, mai exact Washington. Părinții primului reprezentant al rasei erau neobișnuiți: tatăl era bolnav de polidactilie și practic nu avea coadă, mama era mare și, de asemenea, avea o coadă scurtă.

Rezultatul a fost un pisoi cenușiu-roșcat, cu multe pete întunecate haotice. În loc de coadă, avea un ciot.

Pisicile sunt de dimensiuni medii, dar masculii sunt destul de impresionanți - aproximativ 10 kg în greutate. Caracteristici:

 • Ratele maxime de creștere sunt atinse cu 4 ani.
 • Coadă scurtă, groasă, agilă și flexibilă. La palpare, se pot observa formațiuni nodulare, ceea ce reduce valoarea rasei.
 • Au o predispoziție genetică la polidactilie.
 • Capul este în formă de pară, ochii sunt triunghiulari, cu pleoapele care depășesc, astfel încât pisicile arată întotdeauna morocănoase.
 • Labe puternice și lungi.
 • Periile sunt prezente pe vârfurile rotunjite ale urechilor.

Prin natura lor, animalele de companie sunt calme și loiale proprietarului lor, precum câinii. Nu miaună, dar scot sunete puternice și asemănătoare cu ciripitul păsărilor, care pot aduce disconfort proprietarilor unui astfel de animal..

Pixiebob-urile au nevoie de o comunicare constantă cu o persoană. Rătăciți, ei fug rapid și încep să se ferească de toate. Sunt pisici destul de sociabile, prietenoase și jucăușe. Pot fi duse la plimbare pe stradă cu lesa.

1.3 Pădurea norvegiană

O rasă destul de veche, datând din secolul al XVI-lea, originară din Norvegia. După cel de-al doilea război mondial, a fost pe cale de dispariție, astfel încât au fost luate măsurile maxime posibile pentru salvarea populației. Creșterea a necesitat permisiunea specială a autorităților locale. Înainte de împerechere, producătorii au fost verificați de experți pentru respectarea standardelor.

Aceste animale se disting printr-un strat de blană pufoasă, cu un strat dens și un strat hidrofug. Culoarea este diferită, mai des - cenușă, albă, neagră și roșie.

Animale cu mușchi și oase dezvoltate, cu o greutate medie de 7-8 kg. Craniul este triunghiular, urechile sunt mari, depărtate. Ciucuri sunt prezente, dar nu la fel de pronunțate ca la alți reprezentanți similari ai râșilor domestici.

Norvegienii sunt vânători prin natură, ceea ce se manifestă prin dragostea lor pentru jocurile în aer liber. Cei cărora nu le place să se lase pe canapea preferă să-și petreacă mai mult timp activ. Dotat cu prietenie, mulțumire și toleranță față de ceilalți, în special copii. Nu refuză afecțiunea, dar nu va funcționa pentru a-i face să stea în genunchi.

Prin natura lor, au o imunitate puternică, rareori se îmbolnăvesc. ÎN îngrijirea este nepretențioasă, necesită plimbări regulate în aer curat, vaccinări și controale periodice la medicul veterinar, precum și o dietă echilibrată.

Blana lungă și groasă a acestor pisici trebuie să fie pieptănată în fiecare zi..

1.4 Caracal

Este greu de îmblânzit un caracal sălbatic prin prinderea acestuia în Africa. Doar pisoii născuți în captivitate se împrumută domesticirii. Aceste pisici sunt grațioase și demne, uimite de frumusețea sălbatică. Urechile înalte, erecte, cu ciucuri luxuriante, sunt imediat izbitoare. La persoanele tinere, periile stau strict într-o poziție verticală, căzând cu vârsta.

Părul animalelor este gros, dur, de culoare crem. Zona din jurul ochilor, nasului, gurii și urechilor sunt negre.

Nu toată lumea își permite să cumpere această pisică de râs, deoarece prețul ei depășește 10 mii de dolari. Nu sunt potrivite pentru întreținerea apartamentelor, deoarece au nevoie de spațiu liber pentru mișcare.

Este optim să le porniți în case private, unde nimic nu va interfera cu libertatea animalelor. De obicei, un volier separat în curte este echipat pentru caracale..

Adesea există sughițuri cu alegerea dietei pentru aceste animale: nu tolerează furajele gata preparate și multe nu se potrivesc din produsele naturale. La o vârstă fragedă, puii de vânzare au ghearele îndepărtate cu laser. Aceasta este o măsură de precauție obligatorie, astfel încât proprietarul să nu fie rănit în entuziasmul jocului..

Din fire, acestea sunt animale iubitoare de pace și de bunăvoință, găsesc rapid un contact strâns cu oamenii. Cu toate acestea, este important să se ia în considerare faptul că acești prădători nu tolerează grosolănimea și violența. O dispoziție veselă poate fi înlocuită brusc de agresivitate, așa că ar trebui să fii mereu în gardă.

Se recomandă achiziționarea bebelușilor la vârsta de șase luni. Ei sunt instruiți până la tavă chiar și la grădiniță, deci nu vor exista probleme cu acest lucru. Caracalilor le plac tratamentele cu apă, dar nu sunt înclinați spre frig. Cu o educație competentă, puteți crește nu numai un animal de companie și un prieten, ci și un paznic fidel pentru casă..

1.5 Karaket

Acesta este un hibrid obținut întâmplător ca rezultat al amestecării unei pisici obișnuite și a unui caracal. În anii 90, americanii și germanii au început creșterea intenționată a karaketurilor, dar numeroase încercări de a obține rezultatul dorit nu au avut succes..

Doar crescătorul Krasnodar, Irina Nazarova, a reușit să re-reproducă o astfel de pisică.

Carachetele se remarcă printre propriile lor categorii prin aspectul lor izbitor. Majoritatea trăsăturilor le-au fost transmise de la rudele de stepă: fizic grațios, membre lungi, musculare, proporții verificate, o mică faldă de piele pe stomac.

Pisicile adulte cresc până la 50 cm înălțime și 80-90 cm în din cu o greutate de 14-15 kg.

Capul este mic în comparație cu corpul. Ochii sunt rotunjiți, pronunțați, în principal datorită tăieturii întunecate. Nasul este larg, cu un lob gri închis. Urechile uriașe sunt erecte, dar mobile. În interior acoperit cu fire de păr deschise, în exterior - întunecat. Animalele au o culoare cremă, mai deschisă la nivelul abdomenului, pieptului și picioarelor inferioare.

Îngrijirea constă într-o dietă echilibrată, de preferință cu produse naturale. Baza dietei ar trebui să fie produsele din carne și peștele, cu includerea suplimentară a suplimentelor de vitamine.

Deoarece lâna carachetelor este scurtă, este suficient să o pieptănați o dată la 7-10 zile. Se recomandă spălarea animalelor la fiecare 3 luni. Nu există probleme cu procedurile de apă: caracetele nu sunt contrare stropirii în apă.

1.6 Siberian

O rasă tipică de pisici siberiene se distinge printr-o haina bogată de lână, care se datorează climatului dur al locului de origine: fără ea, animalele nu ar fi putut supraviețui. Strămoșii sunt considerați a fi specii sălbatice din familia pisicilor, din care au fost moștenite pensulele de pe urechi și părul luxuriant de pe labe.. Potrivit altor surse, "Siberieni" a migrat în țara noastră din Asia cu imigranți.

Primele mențiuni și măsuri de creștere a populației au fost notate în 1987, iar rasa a primit recunoaștere oficială la începutul secolului XXI..

Pisicile sunt destul de mari, cu mușchi bine dezvoltați și o constituție ghemuit. Masculii cântăresc 12 kg, femelele sunt mai mici - nu mai mult de 5-6 kg. Animalele se dezvoltă maxim doar la vârsta de cinci ani. În ciuda stratului gros, acestea nu provoacă reacții alergice la om. Stratul de suprafață din lână are un strat hidrofug, care ajută animalele să nu înghețe chiar și în înghețurile severe.

Aceștia sunt adevărați vânători, gata să alunge atât animalele mici, cât și prada mai mare. Nu simt frică, dar în același timp sunt extrem de vicleni și atenți. Pot deveni paznici de încredere, deoarece nu tolerează pe străini pe teritoriul lor. Adevărații iubitori de sporturi extreme caută în permanență ceva nou și interesant, astfel încât toate locurile ascunse din apartament să fie explorate de ei.

Sunt puternic atașați de proprietar, dar nu le plac în mod deosebit manifestările de afecțiune pentru ei înșiși.

Îngrijirea siberienilor acasă nu este deranjantă:

 • mersul regulat pe stradă este încurajat, chiar și iarna;
 • este de preferat să le hrăniți cu alimente naturale, să le hrăniți suplimentar cu vitamine;
 • curățați urechile cu tampoane de ulei și ochii cu apă plată.

În ciuda sănătății bune, este necesar să respectați programul de vaccinare prescris. Pisicile acestei rase se disting prin inteligență sporită, devotament, împreună cu dragostea de libertate..

1.7 Shawzie (chausie)

Shawzi este o încrucișare între o simplă pisică domestică și o pisică de junglă. Animalele au un strat scurt cu un strat dens. Culoarea variază și este maro, negru, auriu, argintiu. Periile și vârful cozii sunt întotdeauna negre. Urechile sunt lărgite la bază, cu vârfuri conice și ciucuri. Ochii sunt înclinați, în formă de migdale, cu o varietate de nuanțe - de la verde la chihlimbar.

Sunt animale grațioase, musculare, cu picioare lungi și tampoane mici pentru labe. Persoanele pot crește până la 15 kg.

Acestea sunt nepretențioase la întreținere, nu au nevoie de pieptănat zilnic (doar atunci când se mută). Pe măsură ce pisicile se murdăresc, se scaldă, își curăță ochii și urechile..

Sunt animale sociabile și neagresive, le place să petreacă mult timp jucându-se cu copiii. Datorită mobilității excesive și a curiozității, acestea sunt predispuse la rănire. Când un astfel de animal de companie locuiește în casă, se recomandă să strângeți ferestrele cu o plasă pentru a preveni căderea de la înălțime.

2 Concluzie

Nu toți râșii domestici își păstrează smocurile urechii de-a lungul vieții. Pentru unii, această caracteristică devine mai puțin vizibilă odată cu vârsta sau dispare complet..

În ciuda varietății largi de rase, doar 3-5% dintre acestea sunt de rasă. Natura este atât de imprevizibilă încât poate conferi chiar și unei pisici din curte un decor atât de aparte..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Linxul domestic: rase de pisici cu ciucuri la urechi și caracteristici ale întreținerii lor