Dacă pisica dvs. Are urechi fierbinți: este normal sau ar trebui să vă faceți griji?

Un proprietar responsabil este întotdeauna preocupat de sănătatea acuzațiilor sale. Destul de des, proprietarul devine îngrijorat dacă a observat o schimbare în comportamentul pisicii. În mod tradițional, pentru „diagnosticarea” acasă, se folosesc două metode - de a simți urechile și nasul. Găsind nasul uscat și urechile fierbinți la o pisică, proprietarul concluzionează că animalul de companie are febră și este bolnav. Cuvântul de diagnosticare nu este în zadar închis între ghilimele, orice, chiar și un proprietar neexperimentat ar trebui să înțeleagă că astfel de metode de evaluare a stării unui animal nu sunt corecte.

Aveți încredere în fiecare proprietar pentru a vă împărtăși entuziasmul. Unul a crezut că un animal de companie este bolnav, dar nu poate spune că nimic te poate duce la panică. Cu toate acestea, să nu trecem la concluzii și să ne dăm seama în ordine. Orice punct discutabil poate fi clarificat rapid și consecvent. Dacă animalul dvs. de companie arată foarte anxios, slab sau deprimat și nu sunteți sigur de abilitățile dvs., este mai bine să consultați un medic..

Termoreglarea pisicilor este mult mai flexibilă decât oamenii, dar dacă o persoană simte bine creșterea temperaturii corpului cu 1 grad, atunci pisica nu are niciun inconvenient. Nasul rece și umed - pisica este nasul sănătos, uscat și fierbinte - bolnav. Același clișeu se aplică și urechilor și poate fi considerat parțial adevărat. De ce parțial, ne vom da seama mai jos.

Caracteristicile urechilor de pisică

Acum să ne uităm la întrebarea principală - de ce urechile fierbinți la o pisică sunt normale în majoritatea cazurilor? Să ne gândim cum diferă structural urechea de orice altă parte a corpului.? Așa este, nu există nici un strat muscular sau gras între cartilajul urechii și pielea subțire.. Chiar și la pisicile de culoare închisă, vasele de sânge și venele sunt vizibile prin piele pe urechi. În general vorbind, urechea poate fi împărțită în trei straturi: piele, vase de sânge și piele..

Ce, într-un sens global, încălzește corpul, dă temperatura? Așa este, sânge! Pentru oameni, temperatura normală este de 36,6 °, iar pentru o pisică, intervalul este de la 37,5 ° la 38,5 °. O persoană simte destul de subtil o diferență de temperatură de 1-2 grade. Dacă nu credeți, puteți verifica - încălziți apa la 38 ° și coborâți mâna în ea. Ți se va părea că apa este fierbinte, nu mult, dar vizibilă ... deși diferența cu temperatura ta va fi de numai 1,4 °. Concluzia este evidentă, dacă pisica are urechi fierbinți, poate fi doar sentimentul tău..

Mai departe de ce Pisicile fără păr par mult mai fierbinți decât pisicile cu blană? Așa este, motivul este absența părului și senzația tactilă directă a pielii animalului. În plus, o pisică goală cheltuie mult mai multă energie pentru a se încălzi. Sângele unei pisici fără păr este literalmente mai fierbinte decât cel al unei pisici pufoase. Pur și simplu, dacă animalul dvs. de companie este o rasă fără păr și vi se pare că uneori are urechi fierbinți, cel mai probabil totul este în regulă. Motivele acestor modificări sunt modificările factorilor de mediu: răcoros dimineața, cald după-amiază, răcoros seara etc. Temperatura corpului poate fi influențată de umiditatea aerului, starea de spirit, mediul acasă și alți factori.

Urechile de pisică ca indicator al temperaturii corpului

Am aflat deja că urechile pot fi numite un indicator al temperaturii corpului, deoarece la pisicile acoperite cu păr, o schimbare bruscă a acestui indicator poate fi simțită doar pe urechi, mucoase și uneori pe nas. animalele de companie au o temperatură corporală mai mare decât oamenii. Pisicile fără păr au aceeași temperatură ca și verii lor pufoși, dar pisica goală se simte mai fierbinte la atingere.

Urechile pot spune de fapt că pisica are febră, dar în acest caz, cojile vor fi roșii. În mod normal, urechile unei pisici arată roz pal sau alb, roșeața indică creșterea tensiunii arteriale și, cel mai probabil, o creștere a temperaturii corpului.

Deoarece numai auriculele nu servesc ca indicator, pentru determinarea tactilă temperatura corpul pisicii într-un complex evaluează senzațiile atunci când sondează:

 • Un nas care trebuie să fie umed și rece atunci când pisica este activă.
 • Subsuori.
 • Mucoasele bucale.

Singurul indicator fiabil al temperaturii corpului unei pisici este măsurată cu un termometru. Nu vă bazați niciodată exclusiv pe senzațiile voastre tactile. Elementar, este posibil să aveți tensiune arterială scăzută, acest lucru vă face mâinile puțin mai reci, iar pisica pare mai fierbinte. Dacă animalul de companie este viguros, activ, mănâncă și bea bine, dar în același timp ți se pare că este cald, nu ar trebui să tragi concluzii despre temperatura crescută. Observați și, dacă nu sunteți sigur, măsurați temperatura cu un termometru.

Temperatura corpului unei pisici se schimbă în timpul zilei cu aproximativ 1 °. De exemplu, dacă pisica are o ureche mai fierbinte decât cealaltă, cel mai probabil doarme de partea ei și nu există motive de îngrijorare. Pisica ta se poate simți foarte fierbinte dacă se odihnește lângă un radiator sau doarme sub o pătură. Nu, pătura nu vă menține animalul cald, dar vă permite să păstrați căldura corporală, ceea ce poate da o senzație tactilă falsă.

Temperatura urechii poate fluctua foarte mult în funcție de diferiți factori:

 • Urechile se pot simți mai fierbinți, dacă pisica:
 • A jucat activ.
 • Dormit.
 • Cu experienta stres.
 • Se află într-o cameră cu un regim de temperatură peste 25 ° С.
 • Urechile se pot simți mai reci, dacă:
 • Pisica iese anestezie - la pisici după castrare, termoreglarea poate fi perturbată până la 12 ore, la pisici după sterilizare până la 20-24 de ore, cu condiția ca operația să aibă loc fără complicații.
 • Animal de companie îngheţat - a dormit pe podea sau a stat mult timp afară.
 • Pisica este umedă - în acest caz, toate resursele corpului sunt redirecționate către încălzirea organelor interne, iar urechile rămân reci.
 • Notă! Urechile prea fierbinți la o pisică după naștere pot indica așa-numitul febra postpartum. Această condiție este foarte periculoasă pentru un animal de companie și, dacă este ignorată, totul se poate termina tragic.

  Deoarece în majoritatea cazurilor, urechile fierbinți ale unei pisici nu sunt un indicator al bolii, dacă bănuiți că ceva nu este în regulă înainte de a contacta un medic, este mai bine să vă observați animalul de companie. Încercați să analizați comportamentul și starea pisicii în timpul zilei, ar trebui să vă interesați următoarele puncte:

 • Luați câteva măsurători de control ale temperaturii, 2-3 vor fi suficiente - acesta este cel mai clar indicator al stării animalului de companie. Cu toate acestea, nu toate afecțiunile și condițiile provoacă o creștere a temperaturii, uneori indicatorul poate fi subestimat, uneori normal.
 • Când urechile pisicii se simt fierbinți - rețineți dacă apar modificări după ce ați mâncat, dormit, a fi activ, stres, acestea vor fi indicatori ai normei. Dacă modificările temperaturii corpului urmează altor evenimente, asigurați-vă că înregistrați acest lucru..
 • Cât de des mănâncă pisica, cu condiția ca mâncarea să fie echilibrată - de două sau de trei ori, este norma. Dacă pisica cere hrană mai des, pot apărea salturi de temperatură corporală asociate cu cantități insuficiente de substanțe nutritive. Dacă pisica este reticentă în a mânca sau nu mănâncă nimic, fii atent.
 • Fie că pisica este activă - în funcție de temperamentul animalului, activitatea se exprimă în moduri diferite. Pisica trebuie să răspundă la nume, să răspundă la stimuli, lipsa de dorință de a se juca sau de a cheltui energie într-un alt mod poate fi explicată nu numai prin boală, ci și prin starea de spirit proastă.

Notă! Toate datele obținute trebuie înregistrate, deoarece consistența în pregătirea anamnezei dă rezultate mai precise.

Urechile fierbinți ca simptom

Acum să ne dăm seama în ce caz urechile fierbinți pot fi considerate ca un simptom al bolii și ce să facem în acest caz. Pentru un diagnostic suplimentar, trebuie să vă distanțați de principalul indicator îngrijorător - urechile fierbinți. O temperatură ridicată nu indică întotdeauna o boală, încercați să analizați ce a declanșat imunitatea animalului. Apropo, pisica se poate îngrijora de zgomotele sau mirosurile care vă sunt subtile. Se știe că animalele de companie au un auz, o vedere și un miros mai clare. De obicei, astfel de motive sunt date de interesul pisicii, ea privește în direcția iritantului sau ocolește locul periculos.

Dacă mergem prin metoda opusă, pentru diagnostic aveți nevoie eliminați pe cât posibil factorii enervanți. Așezați pisica într-un mediu calm, asigurați-vă hrană și apă și observați câteva ore. Dacă animalul de companie s-a liniștit, a reacționat normal la delicii și semnele de avertizare au dispărut, cauza creșterii temperaturii este stresul. Rețineți că stresul este foarte dureros și se poate agrava.

O pisică care se află într-un mediu nervos nu se poate relaxa complet, ceea ce înseamnă că nu va dormi profund. Imunitatea animalului este pe deplin funcțională doar în faza de somn profund. Se pare că cu cât animalul este mai stresat, cu atât corpul său devine mai lipsit de apărare. Dacă, după mutarea într-un mediu calm, pisica adoarme și pare fierbinte, este mai bine să nu intervină, poate creșterea temperaturii se datorează faptului că organismul luptă împotriva infecției. În mod natural, trebuie să vă asigurați că o ușoară creștere a temperaturii corpului nu se transformă în febră. În stare de febră, corpul pisicii nu mai combate infecția, „arde”. Sângele fierbinte devine mai gros, se mișcă greu prin vene și vasele de sânge, ceea ce duce adesea la tromboză și accident vascular cerebral.

Important! Mutați pisica într-o zonă bine ventilată pentru a reduce riscul de a dezvolta febră. Așezați-vă animalul pe un prosop întins pe podea. Dacă este posibil, opriți dispozitivele de încălzire. Asigurați-vă că este întotdeauna disponibil un bol plin pentru pisici.

Animalul de companie poate avea febră din cauza loviturii de căldură. Insidiositatea acestei afecțiuni este asociată cu secretul pisicilor. Simptomele pot fi atât de subtile, încât chiar și un proprietar cu experiență nu poate observa agravarea. Cand insolatie pisica suferă de intoxicație, care se exprimă prin simptomele otrăvirii. Acesta este al doilea moment insidios când intoxicaţie s-ar putea ca temperatura să nu crească, ci să scadă, ceea ce îl determină pe proprietar să diagnosticheze greșit și să fie potențial dăunător.

Important! Vă rugăm să vă adresați medicului dumneavoastră înainte de a administra orice medicament pentru pisica dumneavoastră. Dacă medicul veterinar nu este disponibil (dintr-un anumit motiv), tratamentul trebuie început pe baza faptelor și simptomelor, dar nu pe ipoteze.

Câteva cuvinte despre nas uscat și fierbinte. Acest indicator nu are caracter informativ, deoarece este normal dacă pisica doarme, somnorează sau se află în repaus. Un nas uscat indică o activitate scăzută a membranelor mucoase, care poate fi atât un semn de boală, cât și o variantă a normei. Dacă observați că nasul pisicii dvs. este adesea uscat, asigurați-vă că umiditatea aerului din casă este normală. Iarna, în timpul funcționării dispozitivelor de încălzire, aerul din apartament se usucă rapid.

Ajutorul trebuie acordat fără întârziere dacă pisica este în mod clar bolnavă. Simptomele sunt foarte variate și depind de tipul de afecțiune. O temperatură ridicată apropiată de 40 ° sau mai mare este o stare foarte periculoasă. În primul rând, trebuie să reduceți temperatura fără a afecta pisica. Nu este recomandat să utilizați paracetamol, este toxic pentru pisici. Dacă nu există medicamente recomandate de medicul dumneavoastră la îndemână, puteți utiliza ibuprofenul, dar foarte atent. Analginul cu difenhidramină scade temperatura bine. Aveți grijă, prea mult poate duce temperatura la niveluri foarte scăzute..

Urechile pot fi fierbinți și roșii dacă pisica are:

 • Otită - chiuveta pare murdară și inflamată, în cazuri avansate, se simte un miros putrid și se găsește puroi uscat.
 • Acarianul urechii - pisica își periază urechile și botează în sânge într-un timp scurt. Urechile vor prezenta zgârieturi și pete maronii. Dacă invazia este puternică și durează câteva zile, veți găsi un strat maro, oarecum similar cu plastilina..
 • Alte boli ale urechii.

Otita medie este tratată într-un mod cuprinzător, iar abordarea terapiei depinde de cauzele bolii. Trebuie să înțelegeți că inflamația urechii poate fi fie o boală independentă, fie o consecință a altei afecțiuni care se dezvoltă în secret. ÎN tratament acarianul urechii, cel mai important, eficiența. Starea pisicii se va deteriora foarte repede. Zgârierea se infectează rapid, ducând la inflamație.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Dacă pisica dvs. Are urechi fierbinți: este normal sau ar trebui să vă faceți griji?